Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236151 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2872 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Romero Gumendo |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
BobTheGreat Membru

Data inscrierii: 03 Sep 2008 Mesaje: 39
|
Trimis: 10 Oct 2008 10:21 Download mesaj |
Titlul subiectului: Disconfort pronuntat al ochilor dupa folosire binoclu. |
|
|
|
Buna !
Am primit "in teste" un binoclu 10x50, shi am inceput sa il folosesc un picutz...
Ma inteleg relativ "bine" cu el, doar ca am o problema:
- atit ziua, cit shi noaptea, dupa folosire mai ales (chiar daca l-am folosit 1-2 minute) am o senzatie ciudata : parca m-as fi uitat "in cruci"...
Ce nu stiu eu e daca asta e o problema de colimare (am facut primele 2 teste propuse de zoth shi par ok), sau se intimpla din cauza concentrarii ochilor ?
O sa fac astazi shi celelalte teste.
Probabil ca suna ciudat intrebarea, dar motivele pentru care am pus-o sint:
- port ochelari, nu cu dioptrii foarte mari, dar cu corectii de sfericitate shi cilindricitate la ambii ochi
- am mai folosit un binoclu micutz, 10x30, shi am avut aceeasi senzatie, chiar daca nu asa de pronuntata
- am dubii ca am setat distanta pupilara chiar corect (nu e nici o notare pe binoclu) - am incercat sa o setez in asa fel incit , inchizind ochii pe rind, imaginea pe care o vad sa fie aceeasi.
- amincercat sa folosesc binoclul cu ochelari, imaginea se vede oki, dar am aceeasi senzatie neplacuta
Multumesc ! |
|
Sus |
|
 |
Claudiu Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007 Mesaje: 232
Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons” Localitate: High Wycombe, UK
|
Trimis: 10 Oct 2008 12:21 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Disconfortul pe care-l simti este cauzat de efortul muscular al ochilor de a repara defectele optice ale instrumentului.
In primul rind ai distanta interpupilara... Ai doua metode, una este sa rogi pe cineva sa te masoare cu o rigla cind tu privesti la un punct in departare si a doua este uitindu-te in oglinda, privesti in jos relaxat, fara sa "focalizezi" pe ceva anume si tinind binoclul sub ochi, ajustezi distanta pina cind se potrivesc axele optice cu pozitia pupilelor. Cind privesti prin instrument trebuie sa vezi un unic cerc negru in jurul imaginii.
Mai "dureros" pentru ochi este cind axele optice nu sunt perfect paralele. Aceasta chestie tine intr-un fel de colimare dar este mai degraba un defect mecanic sau de constructie. Daca obiectivele binoclului au un filet excentric sau o alta modalitate de reglaj fara a-l demonta, recomand sa incerci sa ajustezi partea care iti creeaza disconfortul mare.
Ca metoda de folosire, cel mai bine este sa focalizezi imaginea cu ochiul sting folosind controlul central si apoi folosesti numai pentru ochiul drept relgajul de la ocular care compenseaza dioptriile distincte. Cind ai facut operatia asta, focalizezi unde vrei cu ambii ochi numai din centru.
Mai ales daca vrei sa folosesti instrumentul pentru astronomie, este foarte important sa-ti ofere o experienta placuta. _________________ Science without religion is lame, religion without science is blind. -- Albert Einstein |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4267
|
Trimis: 10 Oct 2008 13:06 Download mesaj |
|
|
|
Claudiu a scris: | Ca metoda de folosire, cel mai bine este sa focalizezi imaginea cu ochiul sting folosind controlul central si apoi folosesti numai pentru ochiul drept relgajul de la ocular care compenseaza dioptriile distincte. Cind ai facut operatia asta, focalizezi unde vrei cu ambii ochi numai din centru. |
Pentru focalizare, mai este o metoda, care la mine da rezultate mai bune. La o stea de stralucire medie, dupa focalizarea centrala pentru ochiul stang, privesc cu ambii ochi relaxati si reglez ocularul drept pana ce imaginea binoculara devine punctiforma si cu aberatii minime. Am observat ca dupa focalizarea separata numai pentru ochiul drept, uitandu-ma apoi cu ambii ochi, imaginea binoculara nu mai e perfecta. Nu stiu care-i explicatia, probabil ca ochiul drept nu se relaxeaza cum trebuie in timpul focalizarii individuale?
Bineinteles ca binoclul trebuie sa fie bine colimat... |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 10 Oct 2008 14:19 Download mesaj |
|
|
|
Problema nu ar putea sa nu fie de la binoclu ? De exemplu, la ochelarii 3D (atat cei rosu-verde cat si cei stereoscopici pentru calculator), eu nu am nicio problema. Dar unele persoane carora le-am dat sa priveasca se plangeau ca ii dor ochii chiar si dupa un timp scurt de privire. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
BobTheGreat Membru

|
Trimis: 10 Oct 2008 16:32 Download mesaj |
|
|
|
As mai vrea sa adaug un comentariu aici:
- astazi am avut un picutz de vreme, shi am fost la un magazin de articole de vinatoare, unde "m-am uitat" prin 3 binocluri diferite: unul de calitate ....chinezeasca (similar cu cel de care am spus ca imi face probleme), unu de calitate "medie", cu prisme, shi...unul de 2500 ron, zeiss.......
Oki, diferenta la calitatea imeginii e clara...dar nu despre asta am vrut sa spun: nici unul dintre cele 3 se pare ca nu imi da acelasi disconfort...
So...cred ca m-am convins, binoclul pare sa fie de vina.
Nu stiu exact ce are (o sa incerc sa fac toate testele de colimare), dar sigur are ceva...
Multumesc de informatii shi indicatii! |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5983
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Oct 2008 18:26 Download mesaj |
|
|
|
Ia binoclul si vizeaza o tinta indepartata (minim 300-400m) de exemplu o antena colectiva.
Focalizeaza imaginea cu el tinut la ochi apoi vizand in continuare tinta aleasa incepi si indeparteaza usor binoclul pana ajunge la o distanta de 30-40 cm de ochi.
Daca imaginea se spliteaza in doua noi imagini decalate pe verticala sau orizontala atunci binoclul este decolimat.
Pentru a fi sigur poti inchide ochii pt cateva secunde si apoi sa ii deschizi si sa vizezi aceiasi tinta.
Daca imaginea nu se strange intr-una singura da binoclul inapoi.
Cel mai mare stres al ochiului apare pentru decalajul pe verticala al imaginilor.
Sper sa-ti foloseasca  |
|
Sus |
|
 |
BobTheGreat Membru

|
Trimis: 11 Oct 2008 15:03 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru informatii
Ma pregateam sa fac testul asta, asa cum e descris in sticky-ul cu colimarea.
Da....se pare ca binoclul are o problema:
- obtin 2 imagini, chiar de pe la 10-15 cm, una un pic mai "dreapta-jos" decit cealalta.
"Surpriza" a vent cind am incercat testul cu acoperirea lentilelor: imaginea din "stinga-sus" e cea de la tubul din dreapta, shi invers....
Mda...destul de rau....
Oricum, m-am hotarit: binoclul asta trebuie returnat
Multumesc de ajutor ! |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|