Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Constelatia_Orion.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 226231
Numar de utilizatori inregistrati: 2854
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adama
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

indrumare achizitie luneta 102/1000 acromat


Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
semper dan
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 9



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Mar 2009 00:28 Download mesaj
Titlul subiectului: indrumare achizitie luneta 102/1000 acromat
Raspunde cu citat (quote)

salut toti membrii acestui forum care fac din acesta un important mijloc de ajutorare si sustinere in multe privinte ce tin, bineinteles, de astronomie. urmaresc de la inceputul anului discutiile de pe forum si m-am decis sa imi cumpar un telescop. acesta va fi primul meu instrument, mentionez insa ca sunt "incepator" de mai bine de un an in astronomie si am avut ocazia sa privesc prin cateva telescoape, majoritatea reflectoare,iar cu cerul sunt familiarizat cat de cat. m-am gandit la o luneta si anume: http://www.skywatcher.ro/SK/SK1021EQ32.htm din mai multe motive: spatiu de depozitare mic, portabilitate, posibilitatea, in viitor, de astrofotografie etc. am citit cateva review-ri si din cate am inteles acest instrument are o aberatie cromatica destul de mica datorita focalei lungi, totodata eu sunt interesat, in mod special, de DSO-uri si aceasta focala se spune ca nu m-ar avantaja in acest caz. as dori, va rog, sa imi spuneti cat de mult conteaza focala asta la dso-uri si ce contraargumente aveti la aceasta luneta? ce optiuni de telescop as mai avea care sa satisfaca cerintele de mai sus? va multumesc.

p.s. nu as vrea sa optez pt ceva mai ieftin si mai prost, deoarece nu stiu daca in viitorul apropiat voi reusi sa-mi achizitionez un altul mai bun si ,desigur, mai scump.
Sus
Laurentiu
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Apr 2005
Mesaje: 2536

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 21 Mar 2009 01:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pentru observatii vizuale raportul focal nu prea are relevanta decat in sensul in care un f/... mai mare ar trebui sa insemne un instrument cu o mai buna corectie a opticii.

Pe de alta parte, imi permit sa iti spun ca la f/10 luneta aceasta nu este un instrument bun pentru astrofotografia deep-sky.

De ce ?

1. Vei avea nevoie de un timp de expunere foarte lung ( la f/10 vei avea nevoie de un timp de expunere de 6x mai lung decat la f/5 - fiecare f-stop in plus necesita dublarea timpului de expunere).

2. (deriva din 1) avand nevoie de timp mult mai lung de expunere decat pentru un instrument cu raport focal mai mic, montura ecuatoriala (absolut necesara daca vrei astrofotografie) trebuie sa fie extrem de "capabila" - precizia urmaririi trebuie sa fie undeva in domeniul superlativului (ceea ce te va costa obscen de mult).

3. (la fel, deriva din pct. 1) timp lung de expunere = cresterea "zgomotului" in imagini (presupun ca vrei sa faci astrofotografie cu o camera digitala).

Eu nu m-as chinui sa folosesc acest instrument nici pentru astrofotografia planetara (diametrul mic al obiectivului inseamna rezolutie mica si, deci, nu prea multe detalii in imagini).

_________________
Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein)
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10779



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Mar 2009 01:10 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cel mai sigur pt. tine ar fi sa citesti printre randuri toate prezentarile respectivelor instrumente.
In primul rand este f/10 ceea ce inseamna foarte intunecat, deci daca vrei poze inseamna timpi de expunere mare deci urmarirea indelungata a obiectelor, deci montura foarte precisa.
Fiind doar acromat inseama probleme cu aberatii cromatice, chiar daca e 1000mm.
Poate ar trebui sa iei in calcul un ED gen 80/500 care e un compromis mai bun in ceea ce priveste fotografia deep space. Sau ceva second hand, pe criza asta unii sunt nevoiti sa mai vanda cate ceva.
Vezi ca pozatul DSO-urilor inseamna mult mai mult decat simplul telescop: aparat foto cu zgomot redus la iso mare, montura solida si precisa, urmarire, deci probabil inca un telescop, calculator daca vrei urmariea controata sau un controller goto.
Sus
Oliver Dragan
Membru
Membru


Data inscrierii: 04 Iul 2008
Mesaje: 1616

Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste.

Localitate: Braila

MesajTrimis: 22 Mar 2009 09:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Daca vrei sa intelegi ce inseamna practic raportul focal (ce putere de marire poti sa ai si ce luminozitate, apertura) incearca aici http://www.telescope-simulator.com/index.p...;Itemid=57 si simuleaza folosind planeta Marte. Alege distanta focala cat mai mica la ocular. Variind distanta focala a telescopului vei observa marirea, variind apertura vei observa luminozitatea. Concluziile le tragi tu.
Sus
semper dan
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 9



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Mar 2009 15:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

am inteles ca pt astrofoto aceasta luneta nu este recomandata, insa, dupa cum spuneam si in primul mesaj, astrofotografia va fi ceva mai in viitor pentru ca stiu ce costuri presupune aceasta. deocamdata as dori sa o folosesc vizual pt. spectaculoasele dso-uri, dar din ce am inteles eu de la voi, o apertura mica inseamna detalii mai putine si implicit mai putin spectaculos... . as dori sa vad ceva mai mult la dso-uri decat mici pete gri difuze, macar daca sunt pete sa fie ceva mai mari Very Happy . nu as vrea sa investesc banii astia in ceva si apoi sa fiu dezamagit. dispun de un buget de max. 2000lei si as dori ceva portabil. o sa mai caut sau va trebui sa renunt la comoditate si sa iau un telescop voluminos Sad .
cer senin!
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10779



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Mar 2009 15:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Vezi ca spectaculoasele dso-uri se vad asa doar in poze. Fiind vorba de lumina foarte putina, vizual nu prea se vad deloc asa. Doar la expuneri de zeci-sute de secunde se acumuleaza suficienta lumina in senzorul foto astfel incat sa apara si culoarea si sa se vada ceva.
La banii aia nici ceva mai voluminos nu rezolva situatia. Nu am testat aperturi mai mari dar, din auzite un, newton pe la 300mm abea incepe sa arate ceva culoare, si asta pe un cer de calitate. In oras nici o sansa.

Ai grija ca daca dai 2000 roni crezand ca e suficient si ai asteptari prea mari s-ar putea sa fi dezamagit. Totul este sa stii ce vrei, sa fi in cunostinta de cauza cand dai banii astfel incat la sfarsit sa fi multumit. De exemplu unii sunt fericiti cu un binoclu bun (sa zicem de 3 mil) si, manuit cu grija, poti vedea destule chestii frumoase. Nu suma e importanta in cazut asta.

Un principiu: decat sa dai o suma X pe o chestie cu performante mari (de exemplu apertura mare) dar de calitate/constructie slaba care nu face nimic calumea, mai bine dai aceeasi suma pe ceva de calitate dar de performante mai mici (apertura mai mica) ... macar face ceva bine.

Concret, un exemplu simplist tratat: s-ar putea sa fi multumit cu un APO/ED de 60/80 luminos care macar face poze bune wide field, e si mic si usor si il poti pune rapid in rucsac alaturi de un trepied bun decat sa dai o suma aproximativa pe un acromat 100 greu, lung, intunecos care desi arata sexy, e cam inutil la foto, e si greu de luat in excursie, ii trebuie si un trepied mai solid. Evident compromisul e facut prin faptul ca nu e atat de puternic deci focala nu e atat de mare incat sa poti mari obiectele mici (gen planete), dar pentru asta il poti completa ulterior cu un altul cu design special pentru planete (focala lunga).
Sus
semper dan
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 9



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Mar 2009 16:03 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

valy stiu ca nu se pot vedea culori la dso-uri, eu ma refeream la ceva de genul: brate de galaxii ( cat de cat), cateva (sau mai multe Very Happy) stele rezolvate intr-un roi globular etc. vreau sa vad putin mai mult decat pete difuze, adica ceva detalii. m-am uitat odata printr-un dobson de 114/1000 si mai toate roiurile globulare erau niste pete, pana si m31 era la fel, numai ca era ceva mai mare.
cu un apocromat asemanator cu cel care zici tu pot vedea detaliile de care spun, evident la o parte din dso-uri? si din cate m-am informat eu pe saiturile de specialitate unul, chiar si asa mic, incepe de la 1500 lei fara montura. probabil ca o sa-mi zici de unul second-hand, dar nu prea am vazut anunturi cu refractoare apo (foarte rar si scumpe).
cer senin!
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10779



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Mar 2009 16:57 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

semper dan a scris:
valy stiu ca nu se pot vedea culori la dso-uri, eu ma refeream la ceva de genul: brate de galaxii ( cat de cat), cateva (sau mai multe Very Happy) stele rezolvate intr-un roi globular etc. vreau sa vad putin mai mult decat pete difuze, adica ceva detalii. m-am uitat odata printr-un dobson de 114/1000 si mai toate roiurile globulare erau niste pete, pana si m31 era la fel, numai ca era ceva mai mare.

Daca te-ai uitat prin diverse scule si ti-a placut, poate ar fi bine sa-ti iei ceva similar.
semper dan a scris:

cu un apocromat asemanator cu cel care zici tu pot vedea detaliile de care spun, evident la o parte din dso-uri? si din cate m-am informat eu pe saiturile de specialitate unul, chiar si asa mic, incepe de la 1500 lei fara montura. probabil ca o sa-mi zici de unul second-hand, dar nu prea am vazut anunturi cu refractoare apo (foarte rar si scumpe).
cer senin!

Nu am ED/APO dar sunt mai luminoase (f mai mic), aberatiile cromatice si altele distorsiuni sunt mai bine corectate, sticla mai buna deci contrast mai mare. In consecinta imaginile sunt (ar trebui sa fie) mai detaliate si de o calitate mai buna.
Evident, au probleme:
-focala mai scurta deci puteri de marire mai mici
-pretul mare (pt ED, un 80 mm incepe de pe la 15 mil) respectiv foarte mare pentru APO.

Second hand poate fi o solutie salvatoare in masura in care vrei sa astepti...dar nu poti stii niciodata ce rasare, cand rasare, daca rasare si de unde.

Parerea mea Rolling Eyes
Sus
dragos.n
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 6465



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 22 Mar 2009 21:35 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pentru brate de galaxii si stele rezolvate in roiuri globulare iti trebuie apertura, 200 sau mai bine peste, cunditii bune, deci transport in afara orasului. Asa ceva cu un refractor acromat nu poti atinge. Dar nu te descuraja, daca mergi la munte, si un astfel de instrument va da alte rezultate decat la campie.
_________________
Dragos N
Sus
Laurentiu
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Apr 2005
Mesaje: 2536

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 22 Mar 2009 22:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cu un telescop de 200 mm diametru am reusit sa vad brate la M31 (marea galaxie din Andromeda) doar pe cer negru. Si bara de praf in M82, tot in locuri cu cer negru. Si asa mai departe.

In schimb am avut o surpriza placuta la M51 (sau Whirpool din Canes Venatici): am reusit sa vad (foarte slab) din oras (Timisoara) puntea dintre galaxia mare si cea mica. E drept, nu am instalat telescopul imediat sub becul de stalpul de iluminat public ci in parcarea neiluminata din spatele blocului (unde mai ieseam sa fac observatii pana acum cativa ani). Probabil ca am avut parte de o noapte cu un cer de o transparenta deosebita pentru ca, din acelasi loc, M31 (de exemplu) s-a vazut, cu alte ocazii, doar ca o pata cetoasa si nimic mai mult.

Ce vreau sa zic, de fapt, e ca poti avea rezultate bune sau mai putin bune dar asta depinde de mai multi factori.

Daca vrei observatii de calitate la obiecte deep-sky trebuie sa eviti locurile cu iluminat public.

Apoi conteaza mult transparenta cerului.

Adaptarea ochiului la intuneric este si ea esentiala daca vrei sa vezi detalii in obiecte difuze si slab luminoase. Tot la capitolul acesta as mentiona si folosirea privirii periferice - o tehnica binecunoscuta observatorilor de obiecte deep-sky.

Diametrul telescopului conteaza in egala masura (personal, dupa ce am folosit mai mult timp telescopul de 20 cm am fost de fiecare data dezamagit de cele cu diametru mai mic; aproape ca mi-e frica sa incerc sa ma uit prea mult si prea des prin telescoape cu diametru de peste 30 cm - am avut ocazia de cateva ori - pentru ca 200-le meu parea, dupa aceea, numai bun de folosit ca burlan de soba si nimic mai mult).

Care va sa zica: vrei deep-sky ? Sfatul meu: cumpara telescopul cu cel mai mare diametru pe care ti-l poti permite (eu zic ca 200 mm e un bun inceput dar daca iti permiti unul mai mare, e foarte bine !). Apoi iesi cu el afara din oras, in locuri fara iluminat public si in nopti cu transparenta de la buna in sus. Atunci iti garantez ca nu vei fi dezamagit.

_________________
Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein)


Ultima modificare efectuata de catre Laurentiu la 23 Mar 2009 17:28, modificat de 1 data in total
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9515

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Mar 2009 23:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

interesant link-ul cu telescope simulator. Există unul și pentru refractoare?
Sus
Oliver Dragan
Membru
Membru


Data inscrierii: 04 Iul 2008
Mesaje: 1616

Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste.

Localitate: Braila

MesajTrimis: 23 Mar 2009 00:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eu cred ca in mare se poate aplica si la refractoare. Daca nu e asa sper sa fiu corectat de cunoscatori. Smile
Sus
Forever_Man
Membru
Membru


Data inscrierii: 04 Iun 2005
Mesaje: 1924



Localitate: Europa, Călărasi

MesajTrimis: 23 Mar 2009 01:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cerul negru este cel mai important. Poti vedea zeci de obiecte doar cu ochiul liber. Pe un astfel de cer, cu Calea Lactee deasupra, poti sa simti cu adevarat ca faci parte dintr-o galaxie, si ca poate, dupa acea nebuloasa intunecata, sau in acel nor de stele, se afla niste imperii galactice. E un sentiment deosebit sa iti imaginezi ca privesti direct locuintele unor specii extraterestre. Daca mai ai si un instrument langa tine, cu atat mai bine.
_________________
BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200
Sus
horatius
Membru
Membru


Data inscrierii: 06 Apr 2006
Mesaje: 1203



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 23 Mar 2009 17:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cu un telescop de 102mm (mak-cass) am vazut brate la cateva galaxii pe cer destul de negru, unde se vedea calea lactee binisor doar, cu niste becuri la vreo 300m mai jos. Cu un refractor de 102 sau 120mm vei vedea si mai mult pe un cer bun (nu neaparat excelent). Din oras aproape orice instrument e slab la galaxii. Cu un SCT de 280mm din oras doar Andromeda prezinta brate, restul se vad ca niste pete. Insa acelasi instrument pe un cer negru, iti arata galaxiile de nu iti vine sa crezi.

Asa ca nu conteaza atat de mult instrumentul, ci mai mult calitatea lui si calitatea cerului. Un refractor de 100-120mm de calitate medie, pe un cer negru e ca un reflector newtonian de 300mm din oras. Diferenta e ca refractorul e mic si il poti duce cu masina oriunde, deci vei putea sa il utilizezi la potentialul sau maxim, newtonianul doar daca ai masina de teren si si atunci te vei gandi daca sa cari tubul imens sau nu.

_________________
Horatius
STARMAX Astronomie

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
semper dan
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 9



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Mar 2009 18:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

multumesc horatius ca mi-ai redat speranta in refractoare ca o cam pierdusem... Very Happy . eu vreau un refractor cu care sa fac observatii deep-sky din afara orasului. am masina, insa nu vreau ca atunci cand doresc sa ies la observatii, toata pregatirea (caratul pana la masina- un drum sau doua, instalarea, dezinstalarea, iarasi caratul de la masina in casa etc.) sa devina o adevarata corvoada care cu siguranta, cel putin mie, imi va stinge pofta de iesire la observatii mai des. deci, pot cumpara linistit un refractor de preferat cu focala mica in ciuda aberatiilor cromatice pentru vizual? am inteles ca exista si niste filtre speciale de micsorare a aberatiei cromatice, cat sunt de eficiente?
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact