Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235791 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2867 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: raul |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
predator Membru

Data inscrierii: 21 Sep 2008 Mesaje: 33
|
Trimis: 16 Oct 2008 12:51 Download mesaj |
Titlul subiectului: Montura |
|
|
|
Buna ziua,
As avea cateva intrebari:
1. Ar merge acest tip de montura ca montura ecuatoriala pentru Dobson?
2. Nisipul care se foloseste la sablare ar fi bun pentru slefuire oglinda?
(Nisipul este cu quart...., cica nu este un nisip de "rau")
Multumesc,
Descriere: |
|
Marime fisier: |
51.79 kb |
Vizualizat: |
de 5483 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 16 Oct 2008 14:28 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
1. Cred ca ar merge f bine, pana la urma toata treaba e ca o axa sa fie paralela cu axa de rotatie a Pamantului. Practic orie montura Alt-az poate deveni ecuatoriala daca se inclina la unghiul latitudinii locului de obs.
2. E loc de experimentat. Dupa toata povestea cu decantarile si obtinerea sortimentelor, daca zici ca e din quartz ar trebui sa dea rezultate. tousi nu stiu in ce masura poti scoate toate sortimentele, presupun ca fiind pt sablare nu stiu cat de mult variaza dimensiunea particolelor. Dar pana nu incerci nu afli.
|
|
Sus |
|
 |
Mitu Catalin Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006 Mesaje: 828
|
Trimis: 16 Oct 2008 14:36 Download mesaj |
|
|
|
1. Vizual si foto planetar cred ca ar merge foarte bine.Pentru expuneri lungi cred ca o sa ai probleme cu punerea la pol si mecanismul de urmarire .
2 . Nu stiu
_________________ 200mm F/6, 130mm F/5, HEQ5 pro , NEQ5 , ATIK 320E , 450D, 15x70 |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 16 Oct 2008 16:26 Download mesaj |
|
|
|
Daca vrei sa optezi pt. acel gen de montura, alegere in functie de lungimea si pozitia centrului de greutate ale telescopului, eu recomand montura ecuatoriala in furca, folosind rulmenti si reglaje fine pe ambele axe.
Pentru mine Dobsonul tot Dobson ramine, cea mai simpla varianta de montura azimutala, o improvizatie cu caracter permanent, menita sa-ti mentina instrumentul la grosismente mici…medii cel mult.
Nisipul de cuart se foloseste la slefuirea sticlei, are duritate 7 pe scara Mohs. Primele 2..3 sortimente le obtii prin cernere, urmind ca apoi sa decantezi granulele "macinate" la degrosare- operatie ce va dura mai mult decit in cazul utilizarii carborundului (duritate 9.5).
|
|
Sus |
|
 |
predator Membru

|
Trimis: 16 Oct 2008 17:09 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc,
Stima,
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9566
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 16 Oct 2008 17:27 Download mesaj |
|
|
|
te salut predator (predator=personajul meu preferat)
regret, insa montura propusa de tine are mari hibe.Monturile ecuatoriale se folosesc cu orologerie,altfel nu prea au rost.Ori orologeria,sau motorizarea,sau mecanismul de actionare al monturii tale va avea un regim de functionare infernal.In planul meridian,si numai in planul meridian,poate fi considerata o montura simetrica,numita si in furca.Inafara meridianului, momentele de torsiune vor varia neliniar iar pentru a construi o orologerie cu REC pentru aceste conditii este aproape imposibil avand in vedere cupla cinematica foarte labila dpdv mecanic reprezentata de axa numita deobicei ''orizontala'' la Dobsoniene.Aici ,in analogie cu prelucrarea prin aschiere cu cutit zburator,i-as zice ''axa zburatoare''.Mircea
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 16 Oct 2008 17:48 Download mesaj |
|
|
|
Mai pe romaneste spus desenul tau arata foarte bine pentru un ochi de artist Un ochi de inginer insa (asa cum este al lui Mircea Pteancu) vede imediat bubele Roata cu care ar trebui sa se invarta axa telescopului are puncte de sprijin foarte proaste care nu-i permit o miscare lina. Pentru observatii vizuale o montura azimutala este chiar mai buna decat una ecuatoriala. Monturile ecuatoriale se folosesc pentru astrofoto in acest scop se adauga un mecanism de orologerie (ceva care sa le invarta pentru a compensa miscarea de rotatie a Pamantului). O montura ecuatoriala recomandabila pentru instrumente mari (asa numita montura in potcoava) poti sa vezi aici: http://altair.tol.ro/?page_id=47 (ultimul instrument, cel mai de jos. da click pe el )
|
|
Sus |
|
 |
predator Membru

|
Trimis: 17 Oct 2008 09:59 Download mesaj |
|
|
|
Ok, in cazul asta o sa ramana o montura Dobson clasica.
Referitor la nisipul respectiv, este un nisip de culoare alba destul de fin(mai fin ca nisipul de la mare)
Tot odata am gasit si o piatra de polizor de culoare alba care cred eu ca ar fi facuta din acelasi nisip.
In weekend am sa tai sticla si am sa vad cat de "abraziv" este.
Salutari,
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9566
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 17 Oct 2008 18:47 Download mesaj |
|
|
|
Nisipul a fost folosit in trecut de catre slefuitorii de lentile din epoca premergatoare inventiei telescopului si in prima suta de ani de existenta atestata a lunetei.Nisipul se foloseste si azi la finisarea sticlei de geam,asa numita ''plate glass'' ,cunoscuta la noi pe forum drept ''sticla de borcan''.Daca nu vrei sa slefuiesti suprafete cu curbura mare ,deci daca nu vrei sa indepartezi cantitati relativ mari de sticla,nu vad de ce sa nu folosesti nisipul care-ti sta la dispozitie.
''Pietrele'',adica discurile de polizor, sunt in general confectionate din carborund ale carui cristale sunt legate printr-un liant .Tehnologia de obtinere a acestor discuri este rezultatul a peste un secol de dezvoltare al carui principal tel este contrar scopului tau:divizarea cristalelor abrazive inapoi pana la momentul zero.Nu te lupti cu o forta a naturii ci cu perseverenta umana care uneori este chiar mai puternica.Succes!
Mircea
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|