Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235071 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
mihalache Membru

Data inscrierii: 23 Dec 2008 Mesaje: 5
Motto: Niciodata nu este prea tarziu. Localitate: iasi
|
Trimis: 24 Dec 2008 14:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: telescop sau binoclu incepator/amator |
|
|
|
Buna ziua din nou.
Am si eu o intrebare:
-Ce mi-ar fi de folos mai mult: un telescop 76/700 sau un binoclu 10x50? Si de ce?
Multumesc. |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 24 Dec 2008 14:45 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cu binoclul vei avea parte de privelisti mai frumoase. Te vei putea intinde pe pamant si sa te plimbi prin Calea Lactee. Daca te gandesti ca prin binoclu nu prea ai ce vedea, sa stii ca nu e asa. E plin cerul de obiecte care se vad mai frumos prin binoclu decat prin telescoape. Pentru telescop mai ai rabdare sa strangi ceva bani sa iti iei unul care chiar sa iti fie folositor.
De ce nu acel telescop ? Nu am privit prin unul asa mic, dar ma gandesc ca obiectele se vor vedea destul de intunecoase incat sa nu te impresioneze. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11300
|
Trimis: 24 Dec 2008 15:26 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: telescop incepator/amator |
|
|
|
mihalache a scris: | Buna ziua din nou.
Am si eu o intrebare:
-Ce mi-ar fi de folos mai mult: un telescop 76/700 sau un binoclu 10x50? Si de ce?
Multumesc. |
vad ca ai doua topicuri, scriusi aici:
Teoretic (si practic) telescoapele au puteri de marire mai mari fata de binoclu. De ex un binoclu 10x50 mareste de 10 ori (aprox.) fata de cum ai vedea cu ochiul liber, fata de un telescop care incepe de pe la 15-20 si se duce in sus in functie de focala si de ocular.
Insa de aici incep problemele:
1. un telescop ieftin si de calitate slaba ofera o imagine de mai proasta calitate decat sa zicem un binoclu bun la pret pe jumatate fata de telescop (ex. telescop de 6 mil fata de binoclu de 3 mil)
2. utelescop em ai greu de folosit, te poti bucura de el cu eforturi mai mari (de transport, de manipulare)
3. un binoclu oricum e bine sa ai: camp de vizualizare mai mare, vedere binoculara, mic, portabil, poti sa il iei la munte, mare, etc.
4. un binoclu de calitate mai buna ofera imagine mai mica (ca putere de marire) dar de calitate mai buna decat un telescop de calitate mai proasta dar cu factor de marire mai mare
In general exista opinia ca pentru inceput este mai practic, mai ieftin, mai simplu, mai de calitate sa incepi cu un binoclu bun decat cu un telescop prost. Motivele:
1. investitia este una pe termen lung, nu ai cum sa nu te bucuri de ea (atat tu cat si cei din familie)
2. e flexibil, e usor, il poti transporta rapid oriunde
3. e necesar oricum, chiar daca ai telescop, datorita campului larg. Il vei folosi la urmarirea anumitor zone de pe cer mult mai usor decat ai cauta cu un telescop ce are campul vizual foarte ingust.
4. nu il vei revinde deci nu pierzi la revanzare (asa cum ai face cu un telescop initial mai slab dar care te va limita/nemultumi in viitor)
5. daca nu-ti place astro, ramai oricum cu un binoclu care e bun la observatii terestre, deci banii dati nu se pierd, chiar daca o sa constati ca astro nu te atrage sau nu ai timp de domeniu.
6. cu un binoclu te descurci mult mai usor decat cu un telescop: mic, nu necesita montura, il poti transporta in poseta/geanta.
7. in binoclu imaginea nu e rasturnata (observatiile terestre vor fi ok, copacii nu ies cu radacina in sus ?!). La un telescop imaginea e inversata (cu susul in jos). Pentru astro nu-i o problema ca nu exista notiunea de sus sau jos, dar pt. observatii terestre s-ar putea sa ametesti..
Daca ai bani e recomandat sa incepi cu un telescop mai de calitate (aici e problema, ce inseamna calitatea). Daca nu si tutusi vrei sa vezi cu ce se mananca, incepe cu un binoclu de 2-3-4 mil si daca totul e ok si dorinta-i mare, poate vin si fondurile necesare (loto, mos craciun, noul guvern, indexarea) unui telescop de 10-20 mil unde deja iti poti lua ceva decent. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9525
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 25 Dec 2008 16:55 Download mesaj |
|
|
|
Rog sa nu fie socotita o lipsa de politete dar acest subiect nu-si are locul la ''observatii''.Sunt intru totul de acord sa-l indrumam pe mihalache dar la sectiunea adecvata.Mircea |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 25 Dec 2008 22:19 Download mesaj |
|
|
|
Am multat topicul pe sectiunea corespunzatoare (Achizitii instrumente). _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|