Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
MVI_5357_copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239542
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

achizitie telescop

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
gsk
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2008

MesajTrimis: 29 Iun 2008 13:12 Download mesaj
Titlul subiectului: achizitie telescop
Raspunde cu citat (quote)

va salut,

doresc evident un sfat despre achizitionarea unui telescop.
...useri noi pe forum, probleme noi Smile
am citit aseara cam 50% din ceea ce s-a scris pe forum legat de acest subiect, dar bineinteles ca nu am lamurit cateva aspecte.

in primul rand, nu doresc sa-mi iau un un telescop tip Dobson. nu am unde sa-l tin si doresc sa-mi iau telescopul cu mine cand ies cu prietenii din bucuresti.
de aceea mi-am indreptat atentia catre un mak. dar mak-urile sunt destul de scumpe.
am gasit acest model, dar ma intreb cat m-ar costa restul accesoriilor?
http://www.astroshop.ro/prd294_Cass_Synta-Mak-127-OTA.php

de asemenea nici acest telescop nu are dimensiuni prea mari, chiar daca nu este un mak:
http://www.astroshop.ro/prd343_Newton_Skyw...-EQ3-2.php
si e diferenta sesizabila intre cele 2 diametre. totusi are distanta focala mai mica dar nu stiu ce influenteaza aceasta distanta focala
si mai are si montura eq5..orice ar insemna asta..
si astfel am ajuns la intrebarea nr 2:
care e diferenta dintre monturi eq2, 3 5 samd - nu trebuie sa va obositi scriind, puteti sa-mi dati link.

apoi - intrebarea 3
se poate "upgrada" telescopul / (oricare dintre tipuri? (mak si/sau newton)
am inteles ca se poate cumpara o lentila barlow - dar scade luminozitatea, datorita cresterii factorului de lumina Very Happy - pana nu voi vedea cu ochii mei, nu prea o sa inteleg...
in fine, din cate imi dau seama, principalul atribut este diametrul si acela nu se poate mari, deci probabil o sa-mi raspundeti ca nu am ce sa-i mai fac

rationamentul meu e urmatorul. bugetul este de maxim 1500 de lei.
daca se poate upgrada, imi iau un telescop de 130 mm (care este ceva mai eiftin) iar apoi mai bag bani in el.
ideeea e ca as prefera sa bag banii treptat, caci deocamdata nu stiu nici macar cum se manevreaza un telescop. nu cred ca are rost sa dau prea multi bani pe unul.
in fine, daca raspunsul vostru la aceasta intrebare va fi negativ, o sa aloc un buget poate un pic ami serios pt achizitie.

intrebarea 4
considerati necesare niste cursuri de fotografie?
nu sunt familiarizat deloc cu: oculare, distanta focala, telescop reflector, colimarea oglinzii, etc etc...
legat de astronomie, mi-am downlodat deja stellarium si banuiesc ca ma voi descurca cu el, astfel incat sa pot gasi planete samd pe cer...
si mai banuiesc ca telescopul vine cu un manual de utilizare... Very Happy

o sa va mai intreb pe parcurs, una-alta

cheers,
Paul
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 29 Iun 2008 13:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

1. La primul instrument (mak-ul) mai ai nevoie de o montura eq3-2 sau mai mare.

2. Citeste aici http://www.skywatcher.ro/educatie.htm pentru raspunsuri la majoritatea intrebarilor pe care le-ai pus. Dupa lectura revino cu intrebari, vei fi stiind deja mai multe despre instrumente si aproximativ ce sa alegi. In 1500 lei sunt mai multe solutii, chiar portabile.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
gsk
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Iun 2008 14:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

va felicit pentru munca depusa, ghidul fiind de un real ajutor pt incepatori.

este clar ca imi voi lua un telescop cu montura EQ, dar totusi ce reprezinta cifrele de dupa EQ
spre exemplu, in oferta voastra exista acest telescop care mi-a atras atentia:
http://www.skywatcher.ro/SK/SK15012PEQ32.htm
telescopul cu montura EQ 3 costa 1250 ron, iar cu montura EQ 5 costa 2000 ron? care-i diferenta intre aceste monturi

PS: si mai este si la oferta: 1130 ron Smile

apropos, aveti preturi mai bune decat cei din capitala Wink
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 29 Iun 2008 16:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai un Dob de 200mm este mai portabil si mai usor de depozitat decat ce indici tu....
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 29 Iun 2008 18:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Fii foarte atent la dimensiuni si greutati. Acum nu am timp dar voi reveni cu lmai multe lamuriri.
Sus
gsk
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Iun 2008 22:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

o problema reala (pt mine) este ca pe nici un site nu am gasit dimensiuni ale telescopului si ale trepiedului. de aceea s-ar putea sa aveti dreptate.

eu nu am vazut un dobson pe viu, dar voi face asta cat de curad.
din poze, un dobson mi se pare gigantic.
in bucursti am impresia ca sunt 2 magazine si voi merge sa le vad pe viu, asta e cel mai bun test.

pana una alta vreau sa rezolv alta problema, mai personala.
deocamdata, sunt un "habarnist" in acest domeniu si implicit sunt dornic de senzational. daca o sa dau 1000-2000 de lei pe un telescop si va trebui sa-mi "imaginez" inelele lui Saturn sau la fel o sa vad un punct luminos, care de fapt e o nebuloasa...cred ca o sa ma abonez la observatorul astronomic cu al lor LX 200 R si cam atat...
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 29 Iun 2008 23:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un site unde gasesti dimensiuni si greutati - telescope-service.com.
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 30 Iun 2008 07:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai bine mergi la observator si acolo, daca ii rogi frumos, o sa iti arate mai multe tipuri de telescoape. Asa poti sa iti faci o idee despre cum arata si cat de mai sunt.
Sau mergi intr-un magazin astro ca sa vezi exact, nu trebuie sa cumperi in mod special.
Numai bine!
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 30 Iun 2008 11:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

gsk a scris:
daca o sa dau 1000-2000 de lei pe un telescop si va trebui sa-mi "imaginez" inelele lui Saturn sau la fel o sa vad un punct luminos, care de fapt e o nebuloasa...cred ca o sa ma abonez la observatorul astronomic cu al lor LX 200 R si cam atat...

Cu un Dob de 200 la 1100 roni vezi mult mai mult decat inelelelui Saturn si o nebuloasa punctiforma. Si daca cu inca 1000 de roni iti iei 2 oculare de calitate su un filtru narrowband, poti sa spui ca te-ai aranjat pentru mult timp Wink Jupiterul cu satelitii si Saturnul cu inelele clare le vad eu cu prapaditul meu de 70mm si oculare de taraba... Asa ca mai bine renunta la abonamentul Observatorului Cool
Sus
gsk
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Iul 2008 22:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

azi am fost la observator si din pacate (citat din piturca): "vremea nu a tinut cu noi"

maine ma duc sa vad pe viu un mak de 127 si un newton de 150.
testul dimensiuni vs pret va fi decisiv

am o rugaminte. am intrat pe http://sarm.astroclubul.org/carti/
dar anumite situri nu mai sunt functionale
are cineva cartea "Atlasul cerului" in format digital?
sau "cum sa inveti stelele"? si/sau alte carti de acelasi tip?

multumesc anticipat Smile
Paul
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Iul 2008 07:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai makul e vreo 2500 roni si are 25 de kg cu montura iar un newt dob de 150mm e 600 roni (alex conu) si ofera mai multe unui incepator(light gathering si camp vizual mai mare) decat makul. This is a nobrainer for me:)
Sus
gsk
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Iul 2008 20:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

va salut,

mi-am achizitionat un telescop newton de 150x750 cu montura EQ 3-2
in seara asta plec la mare sa imi fac de cap cu el. sper sa am parte de cer senin

va multumesc pentru sfaturi tutulor.
o sa mai revin cu intrebari Smile
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Iul 2008 20:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pentru alegere:)
Asteptam cu nerabdare "the first light report"Smile

P.S - ai grija sa nu intre la apa Cool
Sus
gsk
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iul 2008 21:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

salut,

am fost la mare
am ajuns sambata la ora 1.
a fost destul de innorat si nu am putut vedea mare lucru
am gasit carul mare dar nu am reusit sa decopar steaua polara Smile
m-am uitat la diferite stele, dar mi-a fost si imi este groaznic de greu. vad o stea cu ochiul liber, iar cand incerc sa o gasesc cu luneta cautatoare, se vad zeci de stele si nu mai reusesc sa-mi dau seama care e steaua pe care voriam sa o observ initial.

m-am uitat si eu la cer ca habarnistul pana spre ora 5, cand am observat o stea mai stralucitoare.
am reusit sa o obsev destul de usor cu telescopul si am realizat ca e o planeta. era f vizibila, am schimbat ocularul 10 x si am vazut-o si mai mare. totul a durat 2 min maxim, iar apoi a fost acoperita din nou de nori.
abia astazi am identificat-o. este jupiter si se vad f clar si frumos cei 4 sateliti, iar ea se vede f frumos.
imi pare rau ca nu am putu observa luna. am camera indreptata intr-o directia in care ea nu apare...
inca nu stiu in ce directie am indreptata camera. dar voi descoperi... Very Happy cred ca ar fi bine sa-mi cumpar o busola
una peste alta cred ca vreau sa-mi vand montura eq3-2 si sa-mi cumpar eq5.
daca e cineva interesat de ea, va rog sa-mi lasati mesaj cu pretul pe care sunteti dispusi sa-l platiti.

prima intrebare post achzitie. are ceva daca las telescopul montat? ma gandesc la montura...pateste ceva? poate greutatile alea o slabesc.... poate cade drobul de sare... ma gandesc si eu. serios. daca il las montat o zi, doua, o saptamana, se poate strica montura?

numai bine,
Paul
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iul 2008 22:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Stii cum e... 99% transpiratie si 1% inspiratie.. Tot e bine ca ai vazut Jupiterul:)

Pentru o mai usoara orientare iti recomand sa-ti cumperi un binoclu. Ceva intre 7x50 si 10x50...
Vezi poate vrea firma de la care ai luat telescopul sa-ti faca upgrade la EQ5... Daca ai buget ia-ti si un GOTO si se duce singur pe target Cool
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact