Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Cu_luneta_spre_luna_3.JPG
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235111
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Skywatcher Evostar 90/900 eq2 refractor acromat


Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Serban
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Feb 2008
Mesaje: 144



Localitate: deva

MesajTrimis: 08 Feb 2008 23:20 Download mesaj
Titlul subiectului: Skywatcher Evostar 90/900 eq2 refractor acromat
Raspunde cu citat (quote)

Salutare si bine v-am gasit pe forum! De mult am o inclinatie catre studiul cerului nocturn si diurn, dar nu dispun de instrumente de observatie.
Am cautat informatii despre telescopul respectiv aici pe forum ca sa nu incep un topic nou degeaba, dar nu am prea gasit.
Asadar, este bun acest telescop pentru un incepator, dar nici sa nu imi fie prea rusine cu el mai incolo? M-am gandit sa imi iau un aparat un pic mai performant decat cele de 70, ca sa nu il vand dupa cateva luni, dar m-am gandit ca mai bine ar fi sa va intreb pe voi ce parere aveti.

SkyWatcher Evostar 90/900
> - Tub optic acromat 90/900
> - montura ecuatoriala Eq2
> - trepied aluminiu
> - oculare Super 10 mm si Super 25 mm
> - luneta cautatoare 6x30
> - prisma zenitala 45-90grade
> - barlow 2x
> - suport foto "piggyback"

http://www.skywatcher.ro/SK/SK909EQ2.htm

Am gasit la pretul de 881 lei la astromagazin.ro, asa ca daca il cumpar, il voi comanda de acolo, dar am dat linkul acesta pentru ca e mai detaliat.

Merci mult!
Sus
Claudiu
Membru
Membru


Data inscrierii: 16 Noi 2007
Mesaje: 232

Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons”

Localitate: High Wycombe, UK

MesajTrimis: 08 Feb 2008 23:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Exista o abundenta de informatii despre aceste telescoape de incepatori (si nu numai) la sectiunea omonima din forum.

Am sa consider ca ai cunostintele de baza si de aceea iti pun urmatoarele intrebari (care iti vor defini mai bine intentia)

1. Ai nevoie de o montura ecuatoriala pentru fotografii sau pentru folosirea cadranelor de coordonate ? sau te descurci cu o azimutala
(mult mai indicata in cazul multor incepatori)

2. Te pasioneaza observatiile planetare/solare ? atunci este instrumentul ideal pentru asa ceva. -focala destul de lunga, la mariri maxime de 150-200x se vor vedea splendid.
Insa daca te intereseaza nebuloasele si galaxiile in mod special, atunci este mult mai recomandat un newtonian cu oglinda intre 130-150mm (parabolica - ca indice calitativ) - totusi nu le vei vedea nici pe departe ca in fotografiile publicate.. Dar o idee mai bine decit in 90mm.
Corolar la intrebarea 3 - instrument lung/ scurt ? lung inseamna puteri mai mari de marire, orientare mai buna sper studiu planetar. Scurt este mai comod de folosit, predilect la observatii deep-sky.

3. Esti dispus sa cari un instrument voluminos si greu, dar foarte simplu de folosit, relativ ieftin si care ofera satisfactii garantate ? DOBSON

si 4. Ai ce observa terestru ? natura in principiu, nu mediul urban. Luneta iti ofera imagini corect orientate (dar in oglinda), newtonul inversate.

Bafta la documentat.. vei vedea tu mai tirziu daca merita sa te gindesti la folosul pe termen lung al unui intrument. Luneta are un avantaj usor in aceasta privinta.

_________________
Science without religion is lame, religion without science is blind. -- Albert Einstein
Sus
Serban
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Feb 2008
Mesaje: 144



Localitate: deva

MesajTrimis: 09 Feb 2008 00:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cate cunostiinte am le-am dobandit citind ieri si azi ca nebunul pe net si dintr-o carticica de astronomie Aquilla Smile). Cat despre intrebari:

1. As dori de exemplu daca vreau sa ma uit la un cluster sau la luna mai mult timp, o montura ecuatoriala ca sa le tin centrate. Deasemenea, cand situatia financiara imi va permite (si cum mai am un hobby costisitor - chitara electrica), poate voi cumpara o camera pentru astrofotografie, pentru ca voi vrea sa experimentez cu diferiti timpi de expunere si moduri de editare; am vazut niste poze foarte interesant realizate. Oricum, sunt un mare fan al peisajelor spatiale si al sistemelor solare, dar pana acum cel mai apropiat lucru de aceasta sunt simulatoarele de zbor ca x3 Razz

2. Cred ca voi fi foarte fascinat de luna la marimile alea si as vrea sa cunosc sistemul solar mai indeaproape. Cat despre nebuloase, nu cred ca un newtonian de 9 milioare (ca mai mult chiar nu-mi permit - si asta nu chiar acum.... sa treaca bacu Razz ) mi-ar oferi o imagine mult mai buna. Iar observatiile terestre vor face cu siguranta parte din aria de observatie, mai ales ca am niste peisaje montane superbe de vizualizat la bunici in moldova la sat (unde si cerul este superb noaptea) Sarind un pic la 4, am spus si anterior si mai am si in afara orasului un loc din care as putea observa niste vietati mai greu de apropiat. Deasemenea, cei de la astromagazin mi-au spus ca din moment ce luneta aceasta are prisma zenitala, imaginea nu va fii in oglinda Smile

3. si corolar. M-ar tenta posibil un dobson mai mare pentru deep space, dar asta daca voi reusi sa imi stabilesc o profesie in astrofizica (de unde pt inceput si luneta pentru a observa pete si eruptii solare), dar momentan luneta mi se pare un all-rounder mai bun pentru ce imi doresc. Nu ma deranjeaza sa car un echipament daca acesta imi ofera o calitate si versatilitate mai buna (inclusiv la puteri mai mari) decat ceva mai usor de transportat (desi si cele scurte is dragute).

Si in final, ma deranjeaza perspectiva deteriorarii argintului de le oglinda unui newtonian/dobson (la cassegrian nu ma bag, ca acolo chiar nu inteleg nimic), si nu as vrea sa ma complic si/sau sa stric ceva prin instrument la "routine maintenance". Luneta mi se pare o varianta mai simpla de intretinut si mai rezistenta in timp Smile
Sus
moni
Membru exclus
Membru exclus


Data inscrierii: 24 Oct 2007
Mesaje: 25



Localitate: Cj-N

MesajTrimis: 09 Feb 2008 00:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
Deasemenea, cei de la astromagazin mi-au spus ca din moment ce luneta aceasta are prisma zenitala, imaginea nu va fii in oglinda


Individul de la magazinul respectiv nu stie ce vinde si din ce ti-a spus se vede ca nu a vazut niciodata ce contine pachetul cu luneta 90/900 EQ2 (si de unde sa vada daca el vinde teoretic mii de produse, in realitate nu cred ca a vazut mai nimic).

Citat:
Si in final, ma deranjeaza perspectiva deteriorarii argintului de le oglinda unui newtonian/dobson


Oglinzile nu se mai arginteaza de zeci de ani, se aluminizeaza acum, iar peste stratul de aluminiu se depune un strat de SiO2 care nu lasa sa se oxideze aluminiul.

Citat:
Cat despre nebuloase, nu cred ca un newtonian de 9 milioare (ca mai mult chiar nu-mi permit - si asta nu chiar acum.... sa treaca bacu ) mi-ar oferi o imagine mult mai buna.


Un newton de, sa zicem, 130mm iti ofera imagini mai bune decat o luneta de 90mm. Tot ce conteaza in astronomie e apertura, dimensiunea obiectivului, oglinzii principale: cu cat mai mare, cu atat mai bine.

Edit: m-am uitat pe situl skywatcher si se pare ca refractorul care te intereseaza pe tine e la promotie, mai ieftin decat pretul normal afisat pe pagina lui, dar trebuie sa te uiti pe pagina cu oferte http://www.skywatcher.ro/oferte.htm
Sus
Serban
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Feb 2008
Mesaje: 144



Localitate: deva

MesajTrimis: 09 Feb 2008 00:58 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

N-o fi stiind omul ce e in pachet, iar mutle site-uri zig doar de diagonala si atat. Am gasit insa doi retaileri germani care spuneau deasemenea ca e vorba de diagonala cu prisma 45-90. Daca romanii nu se uita, cred ca nemtii totusi stiu.....

Problema cu newtonianul e ca nu e prea fezabil si pentru observatii terestre si cam da batai de cap cu hartile (din cate am citit). Si asta ar insemna pt observatii terestre sa mai cumpar un ocular special pentru indreptarea imaginii. In principiu ma intereseaza luneta ca un instrument all-rounder care sa reziste si nici sa nu-mi fie rusine cu ea. Si mi se pare mai.... "straightforward" Very Happy

si, acuma ca un incepator intreb, chiar daca apertura e mai mare, montura oglinzii secundare acolo in calea luminii nu impiedica un pic din ea? Oglizile aluminate se compara ca si calitate cu cele argintate?

l.e.: merci pt linkul cu oferte, dar cred ca merg pe astromagazin care e mai ieftin. Si... m-as teme putin cu transportul telescopului newtonian sa nu se dezalinieze oglinzile sau..... mai rau.....
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Mar 2006
Mesaje: 1260



Localitate: Heinsberg / Germany

MesajTrimis: 09 Feb 2008 01:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ca incepator trebue sa stii da deosebesti intrumentele.
Pentru a putea observa frumos acele cluster care doresti sa vezi, se ofera un Newton mai bine.
Aici este posibil a cumpara un Newton 130/650 parabolic sau unul de 130/900 sferic.
De preferat este acel parabolic pentru ca oglinda parabolica uneste razele luminei venind de la oglinda principala in un punct focusat, de care la oglinda sferica, multe raze de la marignea oglindei principale nu se unesc in un punct si iti da nefocusate imagini la magnificari mari.

O oglinda este mai ieftina ca o lentila si are posibilitate a strange mai multa lumina de la obiecte observate.

Oe montura EQ2 ar merge un Newton 130/650 parabolic relativ bine montat. Dar pentru mai tarziu, cand zici ca doresti sa faci poze astronomice, se recomanda a loa o montura mai puternica. Aic se poate combina instrumentul Newton 130/650 parabolic cu o montura EQ3-2.

Pentru preturi bune si service optimal te poti orienta aici
http://www.astroshop.ro/prd338_Newton_Newton-130--650-EQ2.php

_________________
CS Robert
House of Optics Germany


www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de


Tel.: +49 2452 976144
Sus
Serban
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Feb 2008
Mesaje: 144



Localitate: deva

MesajTrimis: 09 Feb 2008 01:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Inteleg ca newtonienele sunt mai bune pentru deep space, si in viitorul mai indepartat in care ar putea fi o necesitate de cariera, planuiesc achizitionarea unui dobson sau newtonian cu apertura mai mare pentru acest scop. Momentan insa ma intereseaza o luneta pentru mai multe aplicatii si pentru o imagine clara la puteri mai mari.

Deci va rog, ce puteti sa-mi spuneti despre lunete, in special modelul acesta? Daca l-a incercat cineva, si daca merita sa il cumpar pentru observatii planetare, terestre si not-very-deep space Smile
Sus
Claudiu
Membru
Membru


Data inscrierii: 16 Noi 2007
Mesaje: 232

Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons”

Localitate: High Wycombe, UK

MesajTrimis: 09 Feb 2008 07:15 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Si vad ca am ajuns la consideratii avansate
Iata deci inca citeva :

- Cu o luneta este destul de greu sa observi obiectele zential (din cauza pozitiei pe care ajungi sa o ai la ocular)
-Cu un newton este aceeasi poveste cind privesti aproape de orizont si terestru.

-Prisma sau diagonala unei lunete poate fi imbunatatita, schimbata (fapt recomandat) pentru o transmisie mai buna a luminii, corectie, etc.
-diagonala unui newton este cimentata in barilet.

-Timpii de acomodare termina ai lunetei sunt foarte mici (sistem inchis)
-Newtonul atinge echilibrul termic mai greu (20-30min) fara de care curentii de aer din tub distorsioneaza perceptia.

-Observatii planetare se pot face si din orasele poluate luminos.. este indiferent. In principiu la 180x (marirea ei teoretica maxima), cu un ocular bun (eg-ortoscopic) de 5 mm se pot distinge detalii frumoase pe planete (dar mai rar, cind seeing-ul este bun).. dar la altceva merge mai putin bine.
- DSO si clustere se vad bine intr-o oglinda de 130mm. Apertura aceasta pare mult mai semnificativa dar trebuie sa ne gindim ca luneta are o transmisie luminoasa optima si lipsita de obstructie centrala.. Aceasta o face echivalenta in luminozitate ca un telescop reflector de 110-120mm.
Diferenta pina la 130 exista.. dar sansele sunt ca n-o vei observa.

-puterile mari le folosesti numai la planete. In general observi intre 30x si 50 x cel mai bine. Astfel obiectele au incadrament si suficienta luminozitate. Marind puterea (pina la 100x) scade luminozitatea aparenta a cimpului vizual (cu avantajul clar al innegririi cerului, foarte avantajos) dar mai ales la eq-2 - se amplifica vibratiile si apare necesitatea corectiilor si compensarilor din montura.

- si in final - newtonul trebuie colimat/ aliniate oglinzile intre ele pe axa optica. Aceasta operatie se invata si ajungi sa o faci in citeva minute pe teren. Iti trebuie citeva accesorii (mici) ca sa te asiste.
-si luneta are celula colimatabila dar foarte rar este nevoie de asa ceva. numai dupa lovituri sau transport violent.

Btw- ce o sa poti vedea prin ea/ el ? pai, iti recomand sa pastrezi niste bani pentru unul sau doua oculare, macar plossl 52 de grade. Am observat ca putin mai mult cimp face o diferenta enorma in satisfactie si exploatezi mult mai bine instrumentul. (ideal e sa te situezi intre 60-70 de grade cimp aparent. calitatea este proportionala cu banii, dar nu te baga la pentax din prima)

bafta

_________________
Science without religion is lame, religion without science is blind. -- Albert Einstein
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Mai 2006
Mesaje: 2286



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 09 Feb 2008 11:36 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

moni a scris:
Citat:
Deasemenea, cei de la astromagazin mi-au spus ca din moment ce luneta aceasta are prisma zenitala, imaginea nu va fii in oglinda


Individul de la magazinul respectiv nu stie ce vinde si din ce ti-a spus se vede ca nu a vazut niciodata ce contine pachetul cu luneta 90/900 EQ2 (si de unde sa vada daca el vinde teoretic mii de produse, in realitate nu cred ca a vazut mai nimic).



Prismele zenitale au si pobiliatea de a corecta 100% toate defectele in formarea imaginii. Doar ca acelea nu sunt asa de raspandite si sunt mai scumpe. Daca vanzatorul iti vinde luneta cu asa ceva atunci nu poti sa il critici.
Eu am prisma de tipul asta, asa ca stiu ce vorbesc.


Referitor la luneta, eu zica ca la banii astia ai putea sa iti iei un telescop chiar cu focala mai mare si un diametru aproape dublu.
Ma gandesc la 150/1200 newton. Cu un asa telescop bati la fundulet cam toate lunetele de pana in 120mm diametru, si ai o focala mult mai buna pentru a urmatii planetele, luna si soarele.
Sfatul meu este:
- este buna luneta aleasa de tine
- dar la bani astia eu mi-as lua un newton 150/1200
Numai bine!
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Mar 2006
Mesaje: 1260



Localitate: Heinsberg / Germany

MesajTrimis: 09 Feb 2008 13:12 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ok, referand ca doresti informatii numai pentru acest instrument, se poate zice ca este un instrument bunicel, numai in vedere Pret/indeplinere este prea scump.

Altfel acest instrument este aplicat cu acesorii uzale, care si alte telescoape din clasa asta le au.
Instrumentul nu are o prisma dar o diagonala cu oglinda, ce inseamna ca lumina venind de la obiectiv este deviata la ocular/ochi. Cu acest acesoar poti urmarii obiectele in zenit.

Daca tie personal iti corespunde acest instrument, atunci nu zice nimic in contra a-l cumpara.

_________________
CS Robert
House of Optics Germany


www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de


Tel.: +49 2452 976144
Sus
Serban
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Feb 2008
Mesaje: 144



Localitate: deva

MesajTrimis: 09 Feb 2008 13:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ca o alta lamurire, poate dl Robert imi poate spune, oculare "super 25, super 10" o fi super plossl? Question Nu bag mana in foc, dar am observat ca Skywatcher lucreaza cu oculare plossl.
Acum la luneta mi se pare ca am mai multe posibilitati de upgradare (corectati-ma daca gresesc) decat la newtonian. Alta problema e ca un newtonian de 150 iese total inafara bugetului meu, iar cel de 130 din cate vad are oglinda sferica, de care ati spus ca nu se compara cu cea parabolica. Cred ca ma voi baga la un newton sau dobson calumea cand am banii si daca ma tine pasiunea Razz.
Mie cred ca mi se potriveste luneta asta si poate poate mai si scad preturile pana in vara Rolling Eyes

asta mi-l iau pe la 40 de ani http://www.skywatcher.ro/SK/Dob12.htm Laughing

l.e.: cam in ce conditii este ambalarea la o luneta de asta? vine intr-o cutie mai zdravana cu spuma/polistiren care sa o tina bine, sau in cartonas in care se zgaltaie? astia mi-o zis numa "cutia proprie"
Sus
Claudiu
Membru
Membru


Data inscrierii: 16 Noi 2007
Mesaje: 232

Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons”

Localitate: High Wycombe, UK

MesajTrimis: 09 Feb 2008 14:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sarpe ti-a recomandat un tub optic reflector de 150mm. Asta iti intra bine in pret, si apoi iti construiesti tu o montura dobson sau furca daca poti.\
Daca te intereseaza bricolajul iti putem oferi exemple si sfaturi.
Daca te va pasiona in continuare pina apuci tu 40 de ani o sa fie alte oferte.. speram la un schmidt/newt clean aperture 12" ? Twisted Evil
Telescopul din linkul tau este f bun dar poate un desing truss (fara tub, cu schela metalica) este mai potrivit pentru dimensiunea aceea.

Ocularele "super" nu sunt plos. Sunt insa destul de ok pentru incepatori.
Diferenta ar fi ca au un cimp vizual putin mai mic si nu sunt suficient corectate pentru telescoape rapide. Pentru luneta de 900mm merg bine.
Focala lor se masoara in mm.. si un SP costa mult mai mult (sunt fully-multi coated, cu lentile mari, si inca nu-s cele mai bune)


Ambalarea este de obicei f buna (dubla cutie) plus polistiren, bule, etc.

_________________
Science without religion is lame, religion without science is blind. -- Albert Einstein
Sus
Serban
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Feb 2008
Mesaje: 144



Localitate: deva

MesajTrimis: 09 Feb 2008 15:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

sincer, nu am deloc incredere in calitatile mele inexistente de tamplar, mai ales cand vine vorba de instrumente optice. Cred ca daca o sa imi iau si un telescop reflector performant si cu apertura mare, voi pune aceasta luneta pe el ca un "finder scope" mai mare Laughing

dar asta va fi peste mult timp cand imi voi castica singur banii si cand voi avea nevoie de un ditai telescop. Acum, insa, cred ca as folosi mai mult luneta decat reflectorul (mai ales tinand cont de regiunea in care stau si posibilitatile limitate - Twingo Laughing - de transport, si de observatiile terestre, caci nu cred ca imi voi permite sa stau foarte multe nopti treaz) si din cate am inteles, "cel mai bun telescop este cel pe care il folosesti cel mai mult.

Va multumesc pentru sugestii, dar sunt cam hooked pe lunete si in banii astia si pt ce imi doresc, mi se pare cea mai buna optiune. (newt de 150=cool, dar orice telescop+montura artizanala fara experienta in echipamente optice si finete=uh-uh)
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Mai 2006
Mesaje: 2286



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 09 Feb 2008 15:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

uite aici: http://www.astroclubul.org/sarm/astromart/...amp;de=700 este acelasi anunt cu cel de aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=610
Deci, daca vrei telescop de 150/1200 gata facut si bine construit poti sa il iei de mai sus.
Dar asta depinde de tine.
Numai bine!
Sus
Serban
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Feb 2008
Mesaje: 144



Localitate: deva

MesajTrimis: 09 Feb 2008 16:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

hmm.... oare o mai fi valabil de atunci? nush ce sa zic... ar trebui un amic mai experimantat sa se uite nilel la el...
as vrea totusi un instrument nou cu garantie si cu cutie pt transport, si daca vine fara oculare, presupun ca vine si fara barlow Sad
daca-mi poate spune cineva de o luneta noua mai mare in pretul asta? Smile
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 6
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact