Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235937 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2869 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Marc |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
neutral Membru

Data inscrierii: 05 Mar 2009 Mesaje: 29
|
Trimis: 05 Mar 2009 20:51 Download mesaj |
Titlul subiectului: Cateva informatii pentru un incepator |
|
|
|
As dori sa spun mai intai ca imi place foarte mult acest forum si de aceea dupa ce v'am urmarit 2 saptamani m'am inscris si eu. Sunt incepator si nu stiu multe (adica aproape nicmic) dar sunt pasionat de astronomie. As dori sa intreb cate ceva :
1. Cum pot localiza planetele sau nebuloasele ? Trebuie sa le caut manual ?
2. Vroiam sa va intreb ce e acela un stelarium dar am gasit si mi'am instalat stelarium 1.01 sau ceva de genu.
3. Este mai bine sa imi iau telescopul acesta : http://www.astroshop.ro/Telescoape_Skywatc...rd342.html sau un binoclu : http://www.astroshop.ro/Binocluri_Binoclu-...rd355.html
Daca ar fi sa imi iau telescop as dori sa stiu ce ar fi mai bine sa imi iau (ce recomandati): lentile etc etc.
Multumesc anticipat... Si v'as ruga sa va dati cu parerea macar. |
|
Sus |
|
 |
Ionut Dohotariu Membru

Data inscrierii: 11 Noi 2008 Mesaje: 310
Motto: Ad augusta per angusta Localitate: Iasi
|
Trimis: 05 Mar 2009 21:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Bun veni!! Speram sa fii un membru activ!!!!
Ar trebui ca inainte sa iti cumperi ceva sa stii cum faunctioneaza acel ceva pentru ca te va ajuta mult in viitor (eu asa am procedat)!! Singurele lentile de la un telescop sunt in oculare (o grupare de pai multe lentile care actioneaza ca o lupa) si barlow 2x sau 3x ca re imparte lungimea focala a ocularului la 2 respectiv 3. |
|
Sus |
|
 |
neutral Membru

|
Trimis: 05 Mar 2009 21:31 Download mesaj |
|
|
|
Dar cu planetele ? Am citit undeva pe forum o intrebare de genu: Cum sa gasesti planetele fara nuj ce ? |
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Mar 2009 21:32 Download mesaj |
|
|
|
Planetele de obicei se vad si cu ochiul liber. Trebuie sa stii cam pe unde sunt in perioada respectiva, foloseste niste softuri, sau cauta si pe net ca gasesti. Stellarium, Starry Night etc. astea sunt softuri.
Telescopul ala nu prea e cine stie ce, mai ales ca are oglinda sferica. Sa cauti cu oglinzi parabolice si sa te feresti in general sa iei cu oglinzi sferice. _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
neutral Membru

|
|
Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008 Mesaje: 544
|
Trimis: 05 Mar 2009 21:53 Download mesaj |
|
|
|
Obiectele cerești le poți localiza folosindu-te de un program care simulează bolta cerească, cum este Stellarium, sau de atlase cu imagini care arată pozițiile aștrilor la diferite momente ale anului. Cel mai ușor este să le găsești folosind prima metodă. De asemenea, cu ochiul liber poți oricând să le găsești dacă le cunoști poziția, cu excepția planetelor Neptun sau Uranus, care se văd doar prin instrumente astronomice.
La nebuloase procedezi la fel, unele chiar fiind vizibile cu ochiul liber.
Citat: | Cum pot localiza planetele sau nebuloasele ? Trebuie sa le caut manual ? |
Poți să le cauți manual, folosind montura și știind coordonatele lor, sau poți să-ți cumperi un telescop cu montură cu opțiune Go-To, care îți localizează automat obiectul căutat (însă monturile acestea sunt scumpe).
Dacă ți-ai instalat programul Stellarium, presupun că ți-ai dat seama ce e .
Sunt și eu începător ca și tine, și îți pot spune că sunt mulțumit de telescopul pe care îl am - Newton SkyWatcher LUNA-130/900 EQ2 - și de puterea de mărire care mi-o oferă. Cel mai greu mi-a fost la început, până m-am obișnuit cu localizarea obiectelor cerești după coordonatele lor, folosind montura ecuatorială. |
|
Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 05 Mar 2009 22:29 Download mesaj |
|
|
|
Telescopul este mai bun, mareste mai mult dar ai campul mai mic fata de binoclu ,
Daca vrei binoclu ai camp mai mare si o luminozitate mai buna ,dar la binoclu ala de care zici tu iti trebuie neaparat un trepied ,ca nu ai sa poti face observati din mana
Parerea mea la binocluri maxim pana la 15x60 15x50 etc mai faci observati din mana dar dupa aceste valori ,nu mai merge
Eu as merge pe telescop ,dar, iti trebuie si un binoclu ca sa te poti orienta mai bine pe cer ,mergi pe un 12x50 sau 10x50
Ca sa gasesti mai repede planetele ,si eu tot stellarium folosesc ,in perioada asta poti sa vezi Saturn si venus ,celelalte sunt mai greu de vazut ,se duc la vest odata cu soarele |
|
Sus |
|
 |
neutral Membru

|
Trimis: 05 Mar 2009 23:28 Download mesaj |
|
|
|
Stiu ca doar saturn si venus se pot vedea m'am uitat si eu pe stelarium in seara asta. Cat de binoclu nu stiuce sa zic. O sa mai vad.  |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 05 Mar 2009 23:55 Download mesaj |
|
|
|
La 20x80 cu siguranta iti trebuie trepied. Iar un trepied suficient de stabil pentru el, probabil ajunge la 200-300 de lei. La 250 de euro, mai pui inca 30 si iti iei mult recomandatul dobson de 200mm. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
Roman Emil Membru

Data inscrierii: 19 Feb 2009 Mesaje: 62
|
Trimis: 06 Mar 2009 01:26 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Eu am un newton cu montura ecuatoriala ca si cel din linkul tau:
http://www.astroshop.ro/Telescoape_Skywatc...rd338.html
si sunt foarte multumit de el. Acum depinde foarte mult si de ce vrei sa faci insa daca esti pasionat si de astrofoto in banii astia (ca si mine de altfel) nu reusesti mare lucru din cate am inteles; eventual luna, jupiter, saturn, etc... Daca doresti doar sa faci observatii probabil ca cea mai buna varianta ar fi un Dobson deoarece are un raport foarte bun pret/apertura. Probabil ca iti vor spune cei care au Dobsonuri mai multe deoarece eu nu am folosit alt telescop decat newton-ul meu.
Ca si accesorii iti vei lua tu cu timpul si alte oculare, filtre, etc, pentru ca nu sunt ieftine nici acestea si daca nu poti investi mai mult de 200 - 250 euro mai bine da-i pe toti pe un telescop cat mai mare decat pe unul mai mic + accesorii. |
|
Sus |
|
 |
neutral Membru

|
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Mar 2009 08:25 Download mesaj |
|
|
|
Daca vrei Dobson, sa stii ca gasesti si pe alte site-uri, poate mai ieftine. Nu stiu daca o sa-ti placa montura ecuatoriala din prima, aia de la newton. _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9580
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 06 Mar 2009 10:10 Download mesaj |
|
|
|
neutral
Sa cumperi un binoclu 10x50mm este un lucru foarte bun,iti va fi foarte util,daca-ti iei unul de calitate ,iti va oferi bucurii observationale multi,multi ani.Primul meu bino a fost un 10x50mm la care am renuntat in favoarea unuia 7x50mm doar pentru ca ultimul este un Fujinon,deci pentru marca.
Cat despre telescop,cred ca ti s-a dat cel mai bun sfat posibil.Ar trebui cumva,prin vizite la amatori din zona sau la vreun astroclub apropiat,sa vezi ''animalele'' de aproape,sa le manevrezi cu mana ta,sa le verifici gabaritul,greutatea. Si apoi,nu doar functie de euroi ci si functie de unde locuiesti,la bloc sau la casa,unde vei pastra telescopul,unde vei face observatii,apoi deci sa te decizi.
Un telescop ,oricat de bun ,dar prea voluminos,prea greu,care se raceste prea incet,iti va oferi doar frustrari.Mircea |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9580
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 06 Mar 2009 10:12 Download mesaj |
|
|
|
neutral
Sa cumperi un binoclu 10x50mm este un lucru foarte bun,iti va fi foarte util,daca-ti iei unul de calitate ,iti va oferi bucurii observationale multi,multi ani.Primul meu bino a fost un 10x50mm la care am renuntat in favoarea unuia 7x50mm doar pentru ca ultimul este un Fujinon,deci pentru marca.
Cat despre telescop,cred ca ti s-a dat cel mai bun sfat posibil.Ar trebui cumva,prin vizite la amatori din zona sau la vreun astroclub apropiat,sa vezi ''animalele'' de aproape,sa le manevrezi cu mana ta,sa le verifici gabaritul,greutatea. Si apoi,nu doar functie de euroi ci si functie de unde locuiesti,la bloc sau la casa,unde vei pastra telescopul,unde vei face observatii,apoi deci sa te decizi.
Un telescop ,oricat de bun ,dar prea voluminos,prea greu,care se raceste prea incet,iti va oferi doar frustrari.Mircea |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 06 Mar 2009 12:23 Download mesaj |
|
|
|
Cum spuneam, mai pui 30 de euro, si cu 280 iti iei un dobson de 200mm:
http://www.skywatcher.ro/SK/Dob8clasic.htm _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|