Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234617 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2847 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Andrei7766 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Tercu Jan Ovidiu Membru

Data inscrierii: 01 Apr 2006 Mesaje: 58
|
Trimis: 02 Apr 2006 12:47 Download mesaj |
Titlul subiectului: Eclipsa din 29 martie2006 la Galati |
|
|
|
Salut!
Organizarea acestui eveniment s-a facut in mai multe etape:
1.Promovare evenimentului astronomic
Aceasta s-a realizat prin conceperea si distribuirea a 500 de pliante, in scolile si liceele din Galati, inclusiv la faculatatea de geografia turismului. In acelasi timp s-au lipit 100 de afise in tot orasul Galati.
http://www.calin-popovici.uv.ro/pliante
La TV Galati am promovat evenimentul astronomic de doua ori, in emisiunea " Cate-n luna si-n stele" in emisiunea "Editie Speciala" si in emisiunea "Ora 7 Buna Dimineata" dar si la stirile locale.
In ziua de 24 martie am organizat o conferinta de presa, unde a fost prezentat presei noul instrument din dotarea muzeului, dar si actiunea pe care o vom organiza cu ocazia eclipsei de soare. In urma cu 2 luni am primit din partea unei firme din Galati o sponsorizare, pentru achizitionarea unei lunetei Coronado cu filtru H-alfa. Asfel, planetariul din Galati, a devenit primul planetariu/observator public din Romania, care are in dotare un asemenea instrument, iar in ziua 29 martie publicul galatean a fost primul public din Romania, care a vazut o eclipsa de soare in H-alfa.
In aceste conditii actiunea noastra a fost promovata in ziarele locale, dar si la postul Pro TV local.
http://www.calin-popovici.uv.ro/conferinta
29 martie 2006
Ora 12
2. Conferinta cu publicul - Auditorium
Imediat dupa terminarea conferintei, in sala s-au putut vedea diverse filme documentare de astronomie, dar si transmisia eclipsei totale din Turcia. Filme de astronomie au rulat in paralel si-n Planetariu.
http://www.calin-popovici.uv.ro/conferinta_29_martie
3. Observarea eclipsei
La inceput vremea a fost buna, dupa care cerul a devenit variabil. Numarul de vizitatorilor a fost de peste 2.000(s-au vindut peste 2.000 de bilete )
Actiunea si-a atins toate scopurile propuse si multumesc pe aceasta cale membrilor astroclubului "Calin Popovici" care s-au implicat in mod activ.
http://www.calin-popovici.uv.ro/observarea_eclipsei
-- _________________ Cu respect,
Ovidiu Tercu
Coordonator al Planetariului Complexului
Muzeal de Stiintele Naturii si al
Astroclubului "Calin Popovici" Galati
http://astrogalati.info/ |
|
Sus |
|
 |
admin Site Admin

Data inscrierii: 29 Iun 2004 Mesaje: 1898
|
Trimis: 02 Apr 2006 14:58 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Domnule Tercu, multumiri pentru detaliile oferite!
Probabil din greseala ati publicat acest mesaj si in discutia "Un nou Observator Astronomic in Bucuresti". Pentru a nu avea mesaje duplicate, l-am sters de acolo. |
|
Sus |
|
 |
habarnam Membru

Data inscrierii: 14 Mar 2006 Mesaje: 175
|
Trimis: 07 Apr 2006 15:37 Download mesaj |
Titlul subiectului: Asa |
|
|
|
Deci io nu zic decat ca am dubii despre eficienta investitiilor facute de catre merseriasii de la Gradina Botanica din Galati...
Anume, nu stiu de ce au luat o luneta pentru soare cand observatiile astronomice sunt 90% (zic si eu) facute noaptea..(DS, planete,etc)
Ca nivelul tre sa fie mai slab la inceput, pentru atragerea vizitatorilor, inteleg.. , dar tre sa apara si rezultate in cativa ani ..
Ce ma deranjeaza pe mine, este ca au fost bagati o gramada de bani din bugetu public in tot felu de kkturi, de unde au castigat aia cu pile prin anumite partide(in spetza PSD)
Cam atat.. numai bine Domnu TErcu, si sa vad telescopu ala de la galati in cativa ani !  |
|
Sus |
|
 |
mac

Data inscrierii: 29 Iun 2004 Mesaje: 137
|
Trimis: 07 Apr 2006 15:45 Download mesaj |
|
|
|
"habarnam", te rog foloseste un limbaj adecvat... |
|
Sus |
|
 |
habarnam Membru

|
Trimis: 07 Apr 2006 15:49 Download mesaj |
Titlul subiectului: CCCCCCCEEEEEEEEEEEE? |
|
|
|
Ce ? Unde nu m-am "adecvat" ? |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 07 Apr 2006 16:07 Download mesaj |
|
|
|
Mai habarnam, chiar ca n-ai. Soarele este cea mai apropiata stea de noi. Studierea lui este foarte importanta, mai importanta decat studierea oricarui alt obiect cosmic. Una din problemele astronomiei de amatori este ca se practica numai noaptea cand fie nu te lasa nevasta sau gagica sau parintii sau ti-e lene. Asa ca un obiect de studiat ziua e foarte bine venit. Acum luneta si filtrul Coronado e drept ca costa cam scump dar daca galatenii au sumedenie de bani, ce te bagi tu?! Totul e bine daca foloseste unui scop nobil. |
|
Sus |
|
 |
habarnam Membru

|
Trimis: 07 Apr 2006 16:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: ok |
|
|
|
Ok .. asa o fi, dar cum se face ca din asamblul stirilor (situri cunoscute gen www.space.com, esa.int, nasa.gov) imensa majoritate sunt referiatoare la stele,planete, galaxii..?
Daca e sa facem o comparatie intre misiunile spatiale solare si celelalte, cred ca va fi o diferenta enorma ..
Fara a spune ca e mai putin important soarele, observ ca este in minoritate !  |
|
Sus |
|
 |
Alex Dumitriu Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 42
|
Trimis: 07 Apr 2006 20:40 Download mesaj |
|
|
|
Permiteti sa intervin... luneta cu h-alfa nu a fost luata din "banii contribuabililor" ci banii au fost primiti in urma unei sponsorizari, si pentru moment luneta nu este dedicata studiului stiintific al soarelui, ci este disponibila pentru publicul larg in cadrul actiunilor cum a fost cea de pe 29 martie... peste 1-2 ani, cand va fi gata observatorul astronomic, luneta va fi montata in paralel cu marele telescop, si cred ca nici atunci nu se vor face observatii de specialitate cu ea, pentru ca filtrul nu este prea adecvat pentru masuratori de precizie (asta ar rezulta si din denumirea instrumentului Personal Solar Telescope), daca voiam sa ne axam pe studiul soarelui, puteam sa luam nu un pst "amarat", ci un solarmax60, sau poate ceva si mai bun, care costa peste 3000 de euro;
Referitor la afirmatiile dumneavoastra cu treaba facuta "de catre merseriasii de la Gradina Botanica din Galati", vreau sa va anunt ca la galati a avut loc cea mai mare actiune din intreaga tara pentru popularizarea astronomiei, la care au participat, asa cum a zis si ovidiu, peste 2000 de vizitatori, si in organizarea actiunii nu au fost implicati in proportie importanta "meseriasii", ci noi, cei de la astroclubul calin popovici...
P.S.: Institutia de la galati nu se numeste Gradina Botanica, ci Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Galati  _________________ Vreau sa stiu gandurile lui Dumnezeu... restul sunt doar detalii |
|
Sus |
|
 |
habarnam Membru

|
Trimis: 07 Apr 2006 21:08 Download mesaj |
Titlul subiectului: da |
|
|
|
Da.. Pai stiu ca luneta nu a fost cumparata din banii contribuabililor, pur si simplu ma intrebam de ce a fost preferata unui telescop/luneta pentru observarea planetelor, nebuloaselor, etc. Intr-adevar la urma urmei, totul de rezuma la o decizie de marketing, si anume ca puteti folosi luneta in timpul programului de vizitare, si a atrage pe viitor fonduri si vizitatori.
In legatura cu "meseriasii" la care ma refer, ei nu au legatura cu inimosii care au facut treaba foarte buna acolo.(In frunte cu Ovidiu)
Nu sunt jurnalist pe anchete, dar daca vreau neaparat pot sa aflu dotari aiurea in finisaje la cladire, calculatoare, etc. Asta, in fapt, e o problema la majoritatea institutiilor de stat unde intervin pilele, prostia, si necunoasterea la nivel inalt.
Cum zicea si Ovidiu pe SARM, o alegere trebuia facuta, si anume sa preferati cantitatea, in detrimentul calitatii. Acum am inteles ca instrumentul vostru nu este adecvat cercetarii, ci doar popularizarii. Ovidiu a mai fost "interpelat" despre acest lucru.
Pe mine superlativele de genul "cea mai mare" nu ma uimesc. Din cate stiu, la eclipsa din 99, au fost cateva actiuni de acest gen (bucuresti , constanta), existand si participarea "administratorului" NASA de atunci, daca imi aduc bine aminte. Nu stiu daca a contorizat cineva vizitatorii, dar putem da un search pe internet, daca asta ar fi scopul nostru.
pai vezi, nici nu ma asteptam ca "meseriasii" sa se implice prea mult in organizare, deci greul a fost dus de voi.
ref la p.s.: ei hai sa nu fim asa formali..! |
|
Sus |
|
 |
Alex Dumitriu Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 42
|
Trimis: 07 Apr 2006 22:44 Download mesaj |
|
|
|
Nu am ales cantitatea in detrimentul calitatii... daca voiam asta, reiesea din numarul de membri ai astroclubului... dupa un an de la infiintare pe care il vom implini luna aceasta, suntem cam 30-35 de membri, iar daca voiam cantitate, va asigur ca eram poate de 3-4 ori mai multi in momentul asta; sper ca in curand sa introducem si o modalitate de "selectie" pentru a ne feri intr-un fel de cei care vin la noi doar datorita particulei club.
Da... pentru dumneavostra poate superlativele nu conteaza, dar probabil din cauza unei mentalitati de acest gen, astronomia a fost aproape eliminata din romania, si am ramas doar o mana de oameni care ne uitam la cer... va recomand sa vedeti cum este popularizata astronomia prin tarile vestice, inclusiv si USA, si veti vedea ca superlativul conteaza uneori cand vrei sa obtii finantari pentru astronomie... il invit si pe Robert Lebek, de la HoO, care e de asemenea aici pe forum sa ne spuna cum e popularizata astronomia in Germania... _________________ Vreau sa stiu gandurile lui Dumnezeu... restul sunt doar detalii |
|
Sus |
|
 |
habarnam Membru

|
Trimis: 07 Apr 2006 23:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: Eh |
|
|
|
Ei nu trebuie sa dati si examen de admitere acum...
Cat despre mentalitate, era vorba de o simpla modestie care voua va lipseste, dar care exista la alte cluburi (SARM si Astroclubul Bucuresti). Ei nu se lauda asa mult ca voi, dar au rezultate mai mult decat exceptionale.(dupa parerea mea).
Mentalitate de genul "suntem cei mai buni" ne bagau si comunistii si am vazut unde am ajuns. Din pepiniera aia au iesit toti incompetentii (si am cunoscut o gramada de sefi din pepiniera asta).
Nu stiu ce va spune Robert de germania, dar pe unde am mai fost si eu, era in practica zicala "Fapte, nu vorbe !"
Oricum eu am incercat sa-mi exprim o parere, si subiectul deja a primit prea multa atentie din partea mea...
Sa ne vedem la inaugurarea telescopului de la galati, si la primele observatii pe masura reclamei pe care v-ati facut-o !
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
Tercu Jan Ovidiu Membru

|
Trimis: 08 Apr 2006 13:21 Download mesaj |
|
|
|
Salut!
Este normal ca SARM si Astroclubul Bucuresti sa aiba rezultate exceptionale deoarece aceste organizatii functioneaza de foarte multi ani.
In ceea ce priveste referirile tale la modestie, si cei de acolo isi prezinta rezultatele si realizarile, ceea ce este un lucru foarte bun si creaza o competitie in comunitatea astronomica, lucru de care este foarte mare nevoie.
Exact acelasi lucru am facut si noi: am incercat sa prezentam pe acest forum de astronomie rezultatele si proiectele noastre. Trebuie sa stii ca de foarte multe ori eu personal m-am lovit de aroganta si "figurile" multor membri a unor asociatii de astronomie din Romania, lucru care bineinteles m-a deranjat foarte mult si poate din aceste motive incercam sa prezentam aceste realizari ale noastre intr-un mod poate mai "agresiv".
Asa ca trebuie sa cautam in alta parte pe "modesti". Oricum ceea ce mi-a fost dat sa vad si sa simt pe pielea mea, nu doresc nimanui.
Acum ce ar trebui sa facem? Sa ne prezentam fiecare dintre noi rezultatele si apoi sa existe si o colaborare si o dezbatere constructiva? As vrea sa vad si eu cateva pareri despre acest lucru. Ceea ce am incercat eu sa fac aici la Galati si din pacate nu se incearca in Romania, este vorba de implementarea unor concepte moderne de management educational si marketing cultural. Cu alte cuvinte, nu am facut decat sa folosesc un management astronomic modern, folosit in strainatate; recunosc ca m-am inspirat mult din managementul astronomic american si am o colaborare foarte stransa cu Robert Lebek din Germania care a fost si este consultantul nostru vis-a-vis de constructia observatorului astronomic. Stiu ca este dureros atunci cand un oras din provincie incearca sa realizeze mult mai multe lucruri decat capitala. Paradoxul este ca in capitala sunt foarte multi bani, sunt institutiile statului, acolo se face si desface bugetul tarii, si alte bugete, si ar fi mult mai usor sa obtii finantari pentru dezvoltarea stiintei si culturii in Romania. DE CE totusi nu se face nimic?
Am sa va raspund tot eu. Pentru simplul motiv ca cei care sunt pasionati de astronomie nu au calitati manageriale si nu inteleg ca trebuie singuri sa lupte, cu un sistem anchilozat dar pentru o cauza nobila si in final sa reuseasca sa faca foarte multe lucruri pentru astronomie.
Imi pare rau daca am suparat pe cineva, dar asta e... CARE este solutia?
Solutia este urmatoarea: gasirea unui manager care sa fie interesat si de astronomie si impreuna cu cei pasionati de astronomie, intr-o echipa bine organizata sa obtina rezultatele mult dorite in ceea ce priveste astronomia.
O alta problema mai este ca in comunitatea astronomica din Bucuresti si Romania nu exista o unitate si o colaborare care sa duca la obtinerea de rezultate foarte bune; exista intr-adevar o concurenta, dar din pacate, de natura distructiva. Iar atunci cand cineva vrea sa realizeze un obiectiv important pentru astronomia romaneasca intalnim exact acelasi lucru, adica toata lumea se repede, ca niste pasari de prada, si incearca sa distruga ceea ce fac altii. Norocul meu ca sunt singur la Galati si nu exista persoane din comunitatea astronomica tentate sa ma loveasca pe la spate si in final sa nu reusesc sa fac ceva; dar mai e si un alt lucru... bine ca nu depindem de banii de la Bucuresti! tot ce s-a facut pana acum, si ce o sa se mai faca, s-a facut din banii contribuabililor galateni!
Si nu uitati un singur lucru!!! Cel care a pus bazele sectiei de Astrofizica din cadrul Institutului Astronomic a fost Calin Popovici, a fost tot un galatean de-al nostru; de data asta, galatenii nostri nu au mai plecat din oras, spre alte orase din Romania. Totusi cei care au plecat din tara si sunt legati de astronomie si de orasul Galati sprijina actiunile noastre, in diferite moduri, dar si prin lobby-ul care il fac in tarile acolo unde isi desfasoara activitatea. Practic despre ce este vorba, nu va intrebati? Este vorba despre o unitate a tuturor galatenilor de jos pana sus, pe toate directiile spatiu-timpului, pentru dezvoltarea orasului si judetului Galati in toate directiile, atat in cultura, educatie, dar si pentru dezvoltarea astronomiei in orasul nostru situat pe malul stang al Dunarii. Si nu va faceti griji, ca apa nu o sa ajunga la noi, ca suntem situati sus, la cateva zeci de metri deasupra nivelului Dunarii si al marii, si in aceste conditii, linistiti si cu un profesionalism european vom incerca in continuare sa realizam foarte multe lucruri aici.
Sa vedem si care sunt efectele benefice ale acestei dezvoltari:
Primul efect este faptul ca CMSNGL este vizitat de grupuri organizate de elevi si nu numai, din tot sud-estul Romaniei, iar curand, in urmatorii ani, orasul incet-incet va deveni un oras turistic, iar acest lucru se datoreaza in mare parte existentei acestui muzeu.
Ba mai mult, exista si foarte multe delegatii care viziteaza saptamanal acest muzeu. Este bine sau rau pentru imaginea Romaniei? Ramane sa raspundeti dumneavoastra la aceasta simpla intrebare.
Asta e... imi pare rau daca am suparat din nou in acest mesaj pe cineva, dar cred ca a sosit momentul sa invatam multe lucruri unii de la altii, si sa incepem sa colaboram si sa invatam foarte multe lucruri din experienta tuturor celor care se ocupa de astronomie in Romania. Fiecare dintre noi, indiferent unde isi desfasoara activitatea, trebuie sa lase la o parte obiceiul prost romanesc referitor la capra vecinului.
Acesta e micul secret al dezvoltarii astronomiei si nu numai, in Romania. Este normal ca atunci cand vrei sa faci o investitie mare in astronomie, sa prezinti in forta aceste rezultate, pentru ca acest lucru face ca finantatorii sa fie mobilizati mai bine si in consecinta, sa sprijine financiar diferite investitii in astronomie. Acest lucru il putem vedea clar de mult timp in modul in care USA a sprijinit si dezvolta astronomia. Totdeauna, cei care sprijina financiar stiinta si tehnologia, cultura si educatia, isi doresc foarte mult sa existe rezultate concrete, mai ales in domeniul imaginii. Atunci cand vrei sa dezvolti astronomia, si nu numai, trebuie sa te prezinti finantatorilor cu un proiect serios, dar si fezabil, din toate punctele de vedere, adica... cultural, educational si nu in ultimul rand financiar; exact asa fac si americanii, si din aceste motive exista foarte multe resurse financiare pentru astronomie.
Acesta e misterul, si din aceste motive cred ca a sosit momentul ca in Romania sa se implementeze, asa cum am scris de multe ori, conceptul de management astronomic, care inseamna organizarea activitatilor astronomice ce au la baza proiecte fezabile din toate punctele de vedere, si imediat se pot gasi diferite resurse financiare pe care noi sa le folosim pentru dezvoltarea astronomiei.
Care sunt etapele?
1. Realizarea de proiecte fezabile si cautarea de finantatori;
2. Realizarea de observatoare publice si planetarii care sa demonstreze finantatorilor ca astronomia nu este un lux, ci o necesitate pentru dezvoltarea ulterioara a tarii noastre.
3. Obtinerea de rezultate prin implementarea de programe educationale, dar si in domeniul astrofotografiei si cercetarii stiintifice fundamentale la un nivel mai mic in prima faza, aici este cazul obs. publice si planetariilor.
4. In momentul in care am parcurs aceste etape, imediat se vor gasi si resurse financiare pentru construirea unui observator profesionist in Mtii Carpati sau in Mtii Dobrogei.
Si astfel, ca o concluzie, incet-incet, astronomia isi va gasi si in Romania locul pe care il merita.
Acum trebuie sa ma retrag, am foarte mult de lucru si nu as vrea sa mai particip la tot felul de discutii neconstructive. Trebuie sa vorbim mai putin si sa facem mai mult.
Dar in final, nu uitati un singur lucru, oricata vointa ai avea, oricat de pasionat si oricat de pregatit ai fi in plan teoretic, fara un observator bine dotat, nu poti sa faci absolut nimic, iar pt. acest lucru ai nevoie de foarte multi bani si pentru aceasta, trebuie sa duci o lupta continua si permanenta, asta fiind doar unul dintre aspectele managementului astronomic. Ma bucur ca am prezentat acest concept fundamental al dezvoltarii astronomiei pe acest forum, care e bine realizat si pe care ar trebui sa-l folosim in mod constructiv. Salut existenta acestui forum si de fiecare data imi va face multa placere sa anunt rezultatele pe care incet-incet le vom obtine aici. Mi-ar placea sa existe dezbateri constructive in ceea ce priveste gasirea acelor solutii pentru dezvoltarea astronomiei in toate orasele din Romania. Eu sunt dispus la orice colaborare serioasa si constructiva, astfel incat sa impartasim experienta fiecaruia dintre noi asa incat, intr-un viitor foarte apropiat sa privim cu totii spre cer folosind instrumente moderne. _________________ Cu respect,
Ovidiu Tercu
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1205
|
Trimis: 08 Apr 2006 15:11 Download mesaj |
|
|
|
Prea multa logoree cu muzeul asta astronomic din Galati (cam asta e un planetariu). Nu cred ca un forum e locul unde sa va faceti reclama pentru ca nu de aici vin banii => exista lipsa de modestie, lauda. Probabil ca s-au cam risipit banii acolo pentru ca atata vreme cat nu sunteti institut de cercetare, ci muzeu public, destinat publicului (cum va laudati) nu prea aveati voi nevoie de instrumente scumpe si specializate pentru a arata publicului universul. Dar cand sunt bani (problema e daca sunt publici) de ce sa nu iti cumperi tot ce iti trece prin cap, chiar daca mai tarziu se va depune praful pe unele si nu vor fi utilizate la potentialul lor maxim. |
|
Sus |
|
 |
Tercu Jan Ovidiu Membru

|
Trimis: 08 Apr 2006 16:30 Download mesaj |
|
|
|
Salut!
Conform legii muzeelor, orice muzeu trebuie sa desfasoare si activitati de cercetare, dar si de educatie si cultura. Orice muzeograf conform fisei postului trebuie sa se ocupe si de cercetare stiintifica. ASA CA ORICE DOTARE TREBUIE SA AIBA DREPT SCOP IN AFARA ACTIVITATILOR CU PUBLICUL SI CERCETAREA FUNDAMENTALA. TE ROG SA CITESTI LEGEA! _________________ Cu respect,
Ovidiu Tercu
|
Sus |
|
 |
Roman Membru

Data inscrierii: 17 Apr 2005 Mesaje: 229
|
Trimis: 08 Apr 2006 16:35 Download mesaj |
|
|
|
skywatcher a scris: | Nu cred ca un forum e locul unde sa va faceti reclama pentru ca nu de aici vin banii => exista lipsa de modestie, lauda. |
Forumul acesta - ka mijloc de informare - este locul perfect pt anuntarea unui astfel de eveniment. Orice anunturi de genul acesta sunt binevenite pt ca ne informeaza despre evenimentele din Romania ce tin de astronomie. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|