Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
bogdan.caseriu Membru

Data inscrierii: 20 Aug 2009 Mesaje: 226
|
Trimis: 01 Sep 2009 12:00 Download mesaj |
Titlul subiectului: Problema focalizare Astromaster 130eq |
|
|
|
Salutare! Am o lentila Barlow 3x de la un refractor mai vechi, si am incercat sa o folosesc cu ocularul de 10 mm pe Astromaster 130. Nu pot focaliza sub nici o forma. Barlow-ul e venit "la pachet" cu un Powerseeker 60/700 si se vede ca e de calitate indoielnica. Asta sa fie problema? Si daca nu ce lentila Barlow se recomanda in situatia mea?
Va multumesc! |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11340
|
Trimis: 01 Sep 2009 12:27 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Monteaza barlow-ul la ocular si scoate-l din focusr, tine-l cu mana si departeaza-l de tub poate prinzi focusul asa. E posibil ca tot ansamblul sa necesite o departare suficienta de tub, probabil ca punctul de focus e mai in spate. |
|
Sus |
|
 |
bogdan.caseriu Membru

Data inscrierii: 20 Aug 2009 Mesaje: 226
|
Trimis: 01 Sep 2009 19:16 Download mesaj |
|
|
|
Ms pentru sfat!
Tocmai am incercat, dar se pare ca degeaba. Despre lentila Barlow pe care o am am gasit ca nu e recomandata pt telescopul meu din cauza cursei scurte a focuserului. Oricum mai am un ocular de 4 mm care cred ca da grosiment asemanator cu cel de 10mm + Barlow. Partea proasta ca atunci cand folosesc ocularul de 4 mm sunt aporpe de maxim cu focalizarea. In aceste conditii merita sa cumpar un Barlow 2x de calitate sau voi avea aceeiasi problema? |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9740
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Sep 2009 00:34 Download mesaj |
|
|
|
Probabil că și la barlow-ul de 2x apare problema, dacă nu cumva tubul barlow-ului e destul de lung. Cred că poți măsura poziția de focus și să dai unui strungar să îți facă un tub prelungitor pe care să-l intercalezi între focuser și barlow. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Sep 2009 15:22 Download mesaj |
|
|
|
Barlow-urile de refractor de tipul ala au o constructie speciala, din ce imi amintesc se monteaza intre tubul refractorului si diagonala, si nu pot fi utilizate pe newton.
Poti lua linistit un barlow normal, cu conditia sa iei unul metalic, acromat, nu un junk de plastic.
E normal ca la ocularul de 4mm sa ajungi cu focuserul aproape de limita de jos, deci cu focuserul strins. O scurta privire pe schema optica a unui telescop te va lamurii de ce. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
|