Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235693 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2866 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: MaDo |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
batranul Membru

Data inscrierii: 09 Oct 2009 Mesaje: 8
|
Trimis: 12 Oct 2009 18:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: meade sau celestron |
|
|
|
Bună ziua,
doresc să cumpăr un telescop pt. obsevații și fotografii (dețin un DSLR Olympus). Pot investi ~1500 USD ți prefer să cumpăr un telescop bun de la început, decât să iau pe rând, din ce în ce mai bune.
Nu mă pricep la diverse mărci și aș dori sfaturi. Am găsit pe site-ul astronomics.com aceste modele http://www.astronomics.com/main/search.asp...mit=Search dar nu pot decide care este de preferat.
Mulțumesc în avans pentru sugestii (eventual alte modele, mai performante decât acestea și în aceeași sumă?). |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2286
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6907
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Oct 2009 20:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut.
In legatura cu instrumentele de pe pagina din astronomics, sunt total de acord cu Catalin, pentru ca aceastea sunt refractoare acromate, si nu dau rezultate foarte bune nici vizual nici foto.
Despre propunerea lui Catalin, acest newton este bun, dar din ce stiu eu nu e facut pentru foto, respectiv are punctul de focalizare prea aproape de minimul cursei focuserului, iar oglinda secundara da un camp iluminat 100% prea mic. Si transformarea pentru foto e dificila. Sunt insa multe instrumente bune si vizual si foto pe piata americana, si dupa ce le voi trece in revista, o sa revin cu cateva recomandari cat mai complete - telescop si accesorii - intr-o zi sau doua, Sper ca nu esti foarte grabit.
Ar fi bine daca mi-ai spune ce tip de DSLR Olympus ai, ca sa stiu ce dimensiune au senzorul si pixelii de pe el. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
batranul Membru

|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Oct 2009 21:16 Download mesaj |
|
|
|
Da, aparatul tau are un senzor de 17.3x13mm, cu diagonala de 21,6mm, in timp ce newtonul de care vorbeam da o zona de iluminare 100% de circa 12mm, sau mai mica, daca mai adaugi si ceva accesorii de genul unui corector de coma, care la un astfel de instrument e cam obligatoriu. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
batranul Membru

|
Trimis: 13 Oct 2009 15:24 Download mesaj |
|
|
|
Găsisem accesorii, dar erau pt. telescoapele inițiale. Acum, aștept recomandările pt. telescop și apoi voi căuta și accesoriile. |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2286
|
Trimis: 13 Oct 2009 18:10 Download mesaj |
|
|
|
Cel mai simplu pentru tine este sa iti faci doua setup-uri: unul pentru astrofoto si unul pentru vizual.
Montura poate sa fie aceeasi iar tuburile optice se pot schimba.
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 15 Oct 2009 07:12 Download mesaj |
|
|
|
Am cautat sa vad ce mai e nou pe la magazinele din US, si de asta am intarziat un pic cu raspunsul.
Ca de obicei, eu nu dau o recomandare pentru un instrument, ci pentru cateva, urmand ca tu sa faci alegerea in final, in functie de preferintele tale.
Foarte pe scurt cateva consideratii generale, avand in vedere ca, dupa cat se pare, cunosti mai putine in materie. Nu exista telescop foarte bun pentru orice. Principalele criterii necesare pentru o buna utilizare sunt lipsa aberatiilor optice - in realitate, o cantitate cat mai mica de aberatii - , diametrul (apertura) cat mai mare, pentru a aduna cat mai multa lumina, o prelucrare cat mai buna a suprafetelor optice, esentiala pentru a da o imagine buna, si usurinta in utilizare - greutate, dimensiuni.
Vei vedea ca nu iti recomand lunete (refractoare), pentru ca pretul unora bune si de dimensiuni mai mari, peste 100mm apertura, depaseste mult bugetul tau. La fel, nu o sa iti recomand nici telescoape sistem Dobson, pentru restrictiile pe care le impun in astrofotografie - timpi foarte scurti de expunere, sau necesitatea achizitionari unei platforme equatoriale, destul de scumpa si relativ complicat de folosit.
1. Astro-Tech Imaging Newton 8'' f4.
http://www.astronomics.com/main/product.as...t_id/AT8IN
Avantaje: Telescop cu apertura destul de mare, cu raport Focala/Diametru=4, deci rapid in fotografiere, cu camp larg de vedere, si putere de marire respectabila.
Dezavantaje: dimensiune si greutate destul de mare, are nevoie de un corector de coma pentru foto, si va trebui sa il colimezi, in special inainte de sedintele foto. Iti recomand un corector de coma de la Baader Planetarium, care poate fi folosit si foto si vizual.
http://www.optcorp.com/productList.aspx?mi...05-172-174
Ca montura pentru el iti recomand SkyWatcher EQ-5Pro
http://www.astronomics.com/main/product.as..._id/EQ5PRO
sau mai bine Celestron CG-5
http://www.astronomics.com/main/product.as...ct_id/ASCM
Cu totul ajungi sub suma de 1400$.
2. SkyWatcher 8 SCT
http://www.astronomics.com/main/product.as...t_id/SW8SC
Avantaje: Dimensiune si greutate mult mai mica, la aceeasi apertura.
Dezavantaje: Raport F/D=10, deci mult mai lent in foto, camp vizual mai ingust, si pentru fotografii bune mai trebuie un Field Flattener. Un alt dezavantaj este iesire spre ocular, care e pe 1,25'', si daca vrei sa folosesti oculare de 2'', care sa dea un camp vizual mai larg, va trebui ca cumperi o iesire si o oglinda diagonala de 2'' separat. In schimb, nu mai ai nevoie de corector de coma. Un alt dezavantaj este ca se abureste relativ usor lentila corectoare din fata, si pentru sedinte ceva mai lungi e nevoie de elemente de incalzire si/sau dewshields.
Cam acelasi telescop, dar cu montura CG-5, face si Celestron
http://www.astronomics.com/main/product.as...t_id/ASC8X
Oricum, ambele sunt facute in Taywan, sau China, asa ca nu e diferenta, iar pretul mai mare la Celestron, pentru un telescop atat de usor, care merge bine pe o montura ceva mai mica, nu stiu daca se justifica.
3. Un telescop bun este Orion Mak-Cass 150 Pro
http://www.telescope.com/control/product/~...t_id=09968
Eu am fratele mai mic al lui, adica SkyWatcher Mak-Cass 127, si sunt multumit de el.
Avantaje: Mic si usor, contrast mai bun decat la SC-uri, Si nu mai ai nevoie de field flattener.
Dezavantaje: Apertura e mai mica, iar F/D=12.
Exista si varianta cu montura cu GoTo, dar ajunge la 1450$. Si mai trebuie achizitionata separat luneta polara. Dar se poate lua doar tubul optic, si o montura mai ieftina si completa de la alta firma.
Maine o sa revin cu doua recomandari dintr-o clasa superioara, care insa depasesc cu ceva sute de $ bugetul tau, dar care merita macar sa te uiti la ele. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
batranul Membru

|
Trimis: 16 Oct 2009 16:57 Download mesaj |
|
|
|
Mulțumesc pentru sfaturi, într-adevăr diferențele dintre Orion Mak-Cass 150 Pro și telescoapele găsite de mine este vizibilă.
Nu mă pricep la observații astronomice (ci doar parțial la aspectele științifice ale astronomiei-planetologiei), dar, din alte experiențe, am considerat că este mai bine să iau de la început un telescop bun. Într-o primă fază, vreau să fac doar observații, până învăț instrumentul, urmând ca ulterior să cumpăr cele necesare pt a face și fotografii.
În legătură cu acel Orion, merită diferența de preț pentru a lua asta:
http://www.telescope.com/control/product/~...t_id=24717 ? |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 16 Oct 2009 17:36 Download mesaj |
|
|
|
Nu. Nu merita. Daca vrei o montura cu Goto, poti lua telescopul Maksutov-Cassegrain de 150mm de la Orion la 620 $ si montura SkyWatcher EQ 5 Pro la 550 $ de la Astronomics, si ai aceleasi performante.
Chiar daca pare ca Orion e americana, acum si Celestron si Orion sunt proprietatea firmei SkyWatcher, si isi confectioneaza instrumentele in Taywan si China. Iar Meade este in proprietatea firmei GSO - Guan Sheng Optical -, care la randul ei s-a desprins - formal - din SkyWatcher, pentru ca atunci cand aceasta din urma a vrut sa achizitioneze si Meade, comisia antitrust din USA a spus ca nu se poate ca toti cei trei mari constructori americani sa intre in proprietatea unei singure firme. Si asa a aparut firma GSO.
Asa se face ca unele produse ale SkyWatcher nu se gasesc in America, dar le gasesti in Europa, iar produsele Orion sunt mai rare in Europa. Iar unele modele care apar in America sub marca Orion, apar in Europa sub marca GSO, cu mici modificari. In fapt, strategiile de marketing ale acestui colos asiatic sunt foarte diverse, si sunt multe firme paravan sub care isi vand produsele pe diverse piete locale. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
batranul Membru

|
Trimis: 16 Oct 2009 17:43 Download mesaj |
|
|
|
Și acest Maksutov-Cassegrain cum se comportă comparativ cu orion-ul când vine vorba de performanțe (vizual plus foto)? |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 16 Oct 2009 18:01 Download mesaj |
|
|
|
Asa cum am spus mai sus, este un telescop bun din punct de vedere al calitatii optice pentru vizual si foto, dar are raportul F/D=12 , deci impune timpi mult mai lungi de expunere. Comparativ cu un telescop rapid, cu F/D=4, la acelasi diametru, timpii de expunere necesari sunt de vreo 16 ori mai mari. In plus, are un camp vizual destul de ingust. Cu aparatul tau, campul fotografic pe care il vei obtine va fii de 0,66 grade, iar vizual cam 1,4 - 1,5 grade maxim.
In general e calificat ca un bun telescop planetar, dar mai putin potrivit pentru foto deepsky, adica tot ce e nebuloasa, galaxie, roi stelar, etc. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
batranul Membru

|
Trimis: 16 Oct 2009 18:14 Download mesaj |
|
|
|
Deci, pt. foto, ar trebui să mă uit după un instrument cu F/D cât mai mic...logic. Nu mă deranjează timpii lungi de expunere (am făcut foto de pesteră cu timpi de peste 1 ora - caz extrem, totuși), dar mă interesează calitatea.
În rezumat, doresc un telescop cu calități optice foarte bune (+ GoTo), în primul rând pentru observații vizuale; telescop care poate fi folosit și la foto (adăugând accesoriile necesare). Știu că par insistent, dar având în vedere că nu mă pricep, aș dori ceva de genul: "ia-l pe ăsta, sau pe ăsta, pt. că știu eu că e mai bun..și mă pricep, deci spusele mele pot fi luate ca o garanție". |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 16 Oct 2009 19:15 Download mesaj |
|
|
|
Eu voiam deja sa iti propun ceva foarte bun, un telescop facut integral in Anglia, cu o calitate optica mult dincolo de cea a celor de serie, si la acelasi nivel cu cel realizat la comanda de opticieni americani faimosi, cu ar fi R.F. Royce, sau Ostahovsky.
http://apmamerica.com/index.php?main_page=...cts_id=235
Are atat camp de vedere larg, putere de marire mare, putere de a aduna foarte multa lumina. Dar pretul este mai mare, pentru ca nu vine cu montura, deci cu o montura vei ajunge undeva la 1900 $. Si in plus trebuie comandat inainte, pentru ca sunt facute manual. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1208
|
Trimis: 16 Oct 2009 20:19 Download mesaj |
|
|
|
1. Eu cred ca initiatorul topicului vrea pur si simplu un telescop bun (nu extra calitate) cu care sa poata face de toate, sa isi satisfaca curiozitatea si sa coste putin, 1500$. Orion Optics, MakCass de la Sky-Watcher sau altele mentionate nu sunt instrumente premium si nici chiar versatile. Newton f/4 nu i-as da nici unui incepator, sunt prea multe probleme de rezolvat pentru un incepator.
2. Apertura e tot ce conteaza in astronomie, asa ca daca ai banii suficienti, si se pare ca ii ai, uita de telescoapele mai mici de 20cm diametrul. De la 20cm diametrul multe roiuri globulare incep sa fie rezolvate. Asa ca ti-as recomanda sa mergi pe un telescop Schmidt-Cassegrain C8 clasic sau HD de la Celestron pe montura CG5-GT (seria Advanced GOTO) sau CGEM daca poti creste putin suma, intra in banii tai si cu un reducator de focala suplimentar vei putea face astrofotografie la un raport focal f/6.3. C8 e cred ca cel mai versatil telescop existent la ora actuala. Ca exemplu de versatilitate, unii amatori de astrofoto obisnuiesc sa il converteasca la Hyperstar pentru fotografie la un raport focal f/2. La 1500$ cu goto nu prea sunt multe posibilitati de alegere, iar instrumente premium ies din discutie la banii astia. Incearca de la OPT sau Astronomics, in general le au in stoc si au preturi mai mici. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Ultima modificare efectuata de catre horatius la 16 Oct 2009 20:25, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|