Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Saturn.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235608
Numar de utilizatori inregistrati: 2863
Cel mai nou utilizator inregistrat: Edi Takacs
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

SC sau Mak?

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 28 Dec 2009 22:38 Download mesaj
Titlul subiectului: SC sau Mak?
Raspunde cu citat (quote)

SC sau Mak? ... asta-i intrebarea.

http://www.celestron.com/c3/product.php?CatID=17&ProdID=584 sau http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/...class2=108
Strict din punct de vedere al specificatiilor SC e f/10 dar mai greu si mai scump, Makul insa e f/15. In rest insa nu ma prea pricep.
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 28 Dec 2009 23:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Intre cele doua din linkuri comparatiile sunt inutile. E foarte evident care e mai bun sub multe aspecte.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 29 Dec 2009 00:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy
eu nu cumpar telescoape comerciale,nu obisnuiesc sa particip la asemenea discutii....dar:
-firma asta vorbeste tampenii atunci cand scrie ''Schott glass being used for the positive front Crown element in the objective''-sublinierea mea.Daca-i asa,nu e vb de un Maksutov.Trebuie sa intrebi si cat este obstructionarea data de secundara,pentru fraierul ''pozitivist'' care a pregatit datele nu conteaza,dar pentru tine conteaza.Sa mai intrebi si ce fel de Mak este,daca-i Gregory atunci are secundara direct pe menisc.Daca nu,poate fi lipita,iar lipiturile sunt sensibile la temperaturi mari ,la temperaturi mici,la socuri;

Apoi:

-SC are totusi o obstructionare data de secundara de 34%.

Bafta,daca Mos Craciun m-ar fi pus sa aleg,i-as fi zis ''alege tu,mie imi trebuie oricare'' .Daca-i pe bani,probabil multi,atunci raman in lumea copiilor si continui sa-l astept pe Mosu... Laughing .Mircea
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Dec 2009 00:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Horatiu, mi-e greu sa decid ... sub multe aspecte: greutate, dimensiune, pret, calitatea lucraturii. Intr-adevar reclama la Celestron HD suna bine.
Mircea, in domeniul asta (sc-uri, mak-uri, etc.) sunt zero. Poate ca mai bine pun mana pe carte pana sa apuc sa mai cheltui ceva.
Intrebarea era mai mult una existentialista, de principiu: avantaje mak/sc/altele in domeniul focalelor mari. In principiu as dori ceva cu focala mare, binisor peste 2000. Si cum aparatele mele nu prea stau bine la iso mare, este bine sa fie cat mai rapide.
Avand in vedere ca mos craciun a trecut si nu mi-a adus nici unul din cele doua, inca visez.

PS: poate cand ziceau positive ziceau in sensul ca e de bine...adica nu e de rau. Rolling Eyes

PS2: apropos de obstructie, stiu ca designurile astea nu sunt perfecte..dar iar ajung de unde am plecat intr-un thread de mai demult: APO? http://www.gpuoptical.com/127_1200.htm
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 29 Dec 2009 01:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy
eu sunt ''frigid'' rau de tot fata de foto Surprised .
Daca au obstructie centrala,nu-i bai asa de mare,nu asta am vrut sa zic,totusi cat de mare este la Mak?La vizual asta ar trebui sa fie foarte bun.
La foto insa,intre cele doua variante,chiar si unuia ca mine i-ar face cu ochiul SC-ul.

Mi-am dat si eu cu presupusu',ce zic eu aici ''nu se pune''.Sunt asa de lenes,uite AREA Arad are un SCT Meade de 10 toli,iar eu nu m-am obosit sa-l incerc macar odata.Tot ''frec'' aici la mine in curte ''piticaniile'' mele de telescoape si binoaclele...nici eu nu ma mai inteleg,d-apoi nevasta...ca ''supusii'' de la servici,n-au incotro Laughing

Mai,daca nu ti-a mers cu Moshu,incearca si tu sa o seduci pe Moasa!
Mircea
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 29 Dec 2009 03:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mak-ul ala de 180 are din ce stiu eu o obstructie centrala de 23%. Acum e greu sa faci comparatie intre un mak de 180mm si un SC de 280mm. Evident ca la foto SC-ul e in avantaj, si chiar si vizual, diferenta de apertura e mare.
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 29 Dec 2009 12:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Oameni buni, m-ati zapacit de tot Confused
Cu foarte mare greutate m-am impacat cu ideea ca instrumentele se compara pe aici dupa pret iar acum veniti cu alta gaselnita, sa le comparati dupa focala ... Confused
Macar de curiozitate spuneti-mi si mie ce fel de informatii vreti sa extrageti din astfel de comparatii???
Dupa ce ratiune se compara un instrument de 180 cu unul de 280???
Nu de alta dar maine poimainne s-ar putea sa vad instrumente comparate dupa culoarea tubului sau mai stiu eu dupa ce ... Laughing
Si culmea, vad ca de data asta nu sunt singurul nelamurit ... asta e bine Smile
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 29 Dec 2009 13:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

La intrebarea MAK sau SC, raspunsul e simplu: NEWT Laughing Intrebarile confuze sunt generate de mai multe cauze. In acest caz este vorba de incompatibilitate intre cunostinte si resurse (financiare) Smile Am mai spus asta pe undeva pe aici (citand, evident): nu exista cale regala in stiinta. Cu alte cuvinte, oricat de multi bani ai avea, daca vrei sa stii trebuie sa parcurgi etape. Pe rand. Toate Very Happy
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Dec 2009 22:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Doru Dragan a scris:
La intrebarea MAK sau SC, raspunsul e simplu: NEWT Laughing Intrebarile confuze sunt generate de mai multe cauze. In acest caz este vorba de incompatibilitate intre cunostinte si resurse (financiare) Smile Am mai spus asta pe undeva pe aici (citand, evident): nu exista cale regala in stiinta. Cu alte cuvinte, oricat de multi bani ai avea, daca vrei sa stii trebuie sa parcurgi etape. Pe rand. Toate Very Happy

Pai nu se zvonea ca newt-ul e de porc? Asa aratau niste simulari (zoth stiee Laughing ).
Deci, am deja un niut de 200/1000, am si ED de 80/600, dar cu nici unul nu se obtin detalii planetare, chiar si cu barlow.
Si ma gandeam la ceva peste 2000mm. Dece 2000? Pentru ca cu niut-ul de 1000 daca ii pun un barlow obtin 2000...deci ma gandeam la ceva mai mult. M-a atras Mak-ul prin focala si dupa aia prin pret, greutate, prin reclama gen "contrast bun si numai stiu ce, ce exceeds any SC". Gasisem un review pe CN si zicea ca e ok pe vizual, ceva obiectii la mecanica insa, dar mai mult n-am sapat. In plus un SC/MAk are avantajul greutatii/dimensiunii reduse fata de niut de focala similara.

Voi ce variante vedeti pentru observatii/foto planetare?
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Dec 2009 22:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Scuze. E prima data cand spui de ce vrei SC sau Mak Smile Deci ... e clar, stii ce vrei Very Happy Vrei focar lung pentru planete. OK. In cazul asta ambele sunt bune cu mentiunea ca la focarul asta obiectele se misca cam repede prin camp asa incat trebuie sa-ti construiesti astfel bugetul incat sa "incapa" si o montura buna (chiar pentru vizual) sau foarte buna daca vrei foto.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Dec 2009 22:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ambele au aceeasi focala dar:
- Sc -ul e mai greu deci s-ar zice ca trebuie o montura mai buna dar e mai rapid deci un timp de expunere mai mic deci urmarirea poate sa nu fie foarte precisa mult timp
- Mak-ul e mai usor deci o montura mai mica dar e mai beznos deci timpi mai lungi deci urmarire precisa mai mult timp.
Ambele avand insa focala mare presupun montura solida/precisa. Deocamdata am EQ5 cu motorase.
Acum la planere poate ca nu-i asa de grav..cred... fata de deep sky, unde expui zeci de sec/minute. dar totusi cu Sc-ul cred ca poti face si poze deep sky chiar foarte bine. Combinat cu dimensiunea scazuta fata de un newt de 10", eventual cu un reducator de focala, pare solutia ideala fata de acesta...cu exceptia pretului.

Poate totusi ma aude moshul si vine .. pe stil vechi. Ma convertesc la moldovedanism Cool .
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 30 Dec 2009 10:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Deci, am deja un niut de 200/1000, am si ED de 80/600, dar cu nici unul nu se obtin detalii planetare, chiar si cu barlow.

In majoritatea timpului, mai mult de cele 2 benzi mai inchise la culoare si eventual zonele dinspre poli, nu vedeam la Jupiter. Dar am nimerit intr-o zi o atmosfera clara, incat am putut sa vad mult mai multe benzi, si chiar si ceva vartejuri. Asta cu ocularele de 40mm, binocular si barlow 2X, ajungand undeva catre 150x. Alaltaseara am vazut foarte clar pe Marte Syrtis Major care era cu fata chiar spre mine, calota polara nordica si zona neagra de langa, cu ocularele de 15mm, binocular, barlow 2X. Dar la Marte doar in perioada asta pot fi vazute detalii, fiind mai aproape de Pamant decat de obicei.
Ce fel de detalii planetare iti doresti sa obtii ?

Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Dec 2009 12:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cel mai bun accesoriu pentru observatii planetare nu se gaseste de vanzare Sad Se distribuie cate-odata gratuit in unele zone (la intamplare) de pe planeta. Este vorba despre atmosfera senina, clara, fara turbulente:D
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 30 Dec 2009 13:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

De doua ori in acest an am vazut pe Jupiter 5 benzi, inclusiv Pata rosie si detalii in interiorul ei, in restul timpului se vedeau doar 2 benzi, fara detalii, cu un SCT de 200mm. De 4 ori in vara/toamna aceasta am vazut 5 benzi clar pe Jupiter, cu detalii in interiorul lor, inclusiv furtunile mai mici distincte insa cu un SCT de 280mm. Diferenta de apertura e vizibila si semnificativa inclusiv la planete. La deepsky deja e foarte mare diferenta intre 20cm si 28cm.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 30 Dec 2009 15:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Valy, cred ca stii ca SC-ul nu o sa il poti pune pe EQ 5. Mak-ul merge vizual, si probabil si foto pe asta, ca are vreo 7kg.

Pe de alta parte, daca vrei sa faci foto deepsky, ar cam fi necesara o montura mai solida, cu autoguiding,, si corectii, deci cu GoTo. Un EQ6 sau mai bine un Celestron CGEM.

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact