Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Meteor_7aug2020_0311.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235557
Numar de utilizatori inregistrati: 2861
Cel mai nou utilizator inregistrat: CaiusP
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Reductoare de focala

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Accesorii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Katta
Membru
Membru

Data inscrierii: 12 Ian 2005

MesajTrimis: 03 Dec 2006 17:26 Download mesaj
Titlul subiectului: Reductoare de focala
Raspunde cu citat (quote)

Vreau si eu cateva amanunte de la cunoscatori referitoare la reductoarele de focala. Printre altele, as vrea sa stiu daca pot fi folosite la largirea campul unui telescop cu focala lunga pentru a observa si DSO cu el sau pentru astrofoto, precum si ce limitari, avantaje sau dezavantaje implica utilizarea lor.
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 03 Dec 2006 19:02 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Reductoare de focala

Katta a scris:
Vreau si eu cateva amanunte de la cunoscatori referitoare la reductoarele de focala. Printre altele, as vrea sa stiu daca pot fi folosite la largirea campul unui telescop cu focala lunga pentru a observa si DSO cu el sau pentru astrofoto, precum si ce limitari, avantaje sau dezavantaje implica utilizarea lor.

Pentru ce fel de telescop vrei sa afli aceste amanunte? Asta este important, ca reducere exista pentri fiecare sistem de telescop, dar nu merge unul la altul.

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
Katta
Membru
Membru

Data inscrierii: 12 Ian 2005

MesajTrimis: 03 Dec 2006 19:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

In mod special m-ar interesa pentru Mak si Cassegrain simplu, dar ar fi interesant de stiut pentru fiecare tip de telescop in parte cam ce fel de reductoare exista si ce se poate face cu ele.
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Dec 2006 19:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Katta a scris:
In mod special m-ar interesa pentru Mak si Cassegrain simplu, dar ar fi interesant de stiut pentru fiecare tip de telescop in parte cam ce fel de reductoare exista si ce se poate face cu ele.

Pentru Cassegrain special nu stiu ce fel sa recomand, ca nu am experientii.
La Mak-Cassegrain se pot lua de la STF, care au 0,6x sau 0,8x sau acele de la Intes, cu acelas factor.

Cand se lucreaza cu un reducer, imaginele primesc la margine vignetare.
La 0,8x mai mica, la 0,6x mai mare, asta eset indiferent la ce tip de reducer se lucreaza si la ce tip de telescop.

Pentru refractoare ar merge unul de la William Optics, care este foarte bun, dar nu cam ieftin.

Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 03 Dec 2006 20:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru Cassegrain de la Meade sau Celestron un FR 0.6 pentru observatii vizuale si astrofoto sau un 0.3 doar pentru astrofoto.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 03 Dec 2006 20:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

daca toate imaginile cu reducator focal primesc vignetare la ce mai sunt bune acestea?
nu ar fi mai simplu sa folosim un ocular cu focala mai lunga?
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Dec 2006 20:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

zircon a scris:
daca toate imaginile cu reducator focal primesc vignetare la ce mai sunt bune acestea?
nu ar fi mai simplu sa folosim un ocular cu focala mai lunga?

Asemenea reducatoare se folosesc fotografic, a primii un camp mai mare, ca acel original. Din cauza asta, iese o vignetare la marginea imaginei, unde campul care iese este de ex. 20% mai mare ca acel original al instrumentului, si unde vignetarea are o marime de 10% de la marigne. Asa ca se castiga un camp de cam 10% la folosirea unui reducator cu 0,8x (este numai un exemplu si nu unul calculat).
Asa ca la folosirea unui reducators de 0,6 iti iese un camp mai mare de cam +40% si unde castigul iese la cam 20% si la folosirea unui reducators de 0,3x iese un camp de cam +70% si de acolo mai castigi cam 35% mai mult ca focala originala (nu sant calculate exemplurile).

Vizual eu stiu ca nu se cam folosesc, pentru ca corectura campului nu lucreaza bine cu sistemele ocularilor unde stelele nu apar asa cum s-ar dorii.

Sus
horatius
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Dec 2006 20:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Vizual eu stiu ca nu se cam folosesc, pentru ca corectura campului nu lucreaza bine cu sistemele ocularilor unde stelele nu apar asa cum s-ar dorii.

Se pot folosi si vizual, mai ales la SCT-uri, modelul de 0.6X. Performantele sunt diferite, in functie de tipul de ocular.

La MCT-uri exista, nu mai stiu de cine facut, un reductor 0.5X facut sa mearga vizual. Inca nu am testat asa ceva, dar mi se pare o solutie buna pentru focala lunga a acestor instrumente.
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Dec 2006 21:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

skywatcher a scris:
Citat:

Se pot folosi si vizual, mai ales la SCT-uri, modelul de 0.6X. Performantele sunt diferite, in functie de tipul de ocular.

La MCT-uri exista, nu mai stiu de cine facut, un reductor 0.5X facut sa mearga vizual. Inca nu am testat asa ceva, dar mi se pare o solutie buna pentru focala lunga a acestor instrumente.

Eu am aici un reducator de 0,6x pentru Mak, dar inca nu l-am pus vizual. O sa mai fac un test si o sa scriu ce a iesit vizual.

Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 03 Dec 2006 21:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

vizual nu ar merge mai bine sa folosim un ocular cu focala mai mare?
Sus
horatius
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Dec 2006 23:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
vizual nu ar merge mai bine sa folosim un ocular cu focala mai mare?

Ba da, doar ca cea mai mare focala la un ocular e cam 42mm. Cu un reductor focal se pot obtine campuri vizuale mai largi, iar folosit cu un ocular cu distanta focala mare, iti dai seama ce se obine acolo.
Sus
sky
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Noi 2005

MesajTrimis: 04 Dec 2006 13:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

eu am vazut ocular cu focala de 60 mm Shocked asa ca.......
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 04 Dec 2006 14:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu se poate folosi o marire oricat de mica, folosind oculare cu focar lung, doar pierzind prin vignetare marginea oglinzii .
suntem limitati de pupila ochiului de max 6mm deschidere(noaptea)
daca suntem in oras cu lumini parazite nu ajunge nici la 6mm.
Exista formula binecunoscuta :
g=D/6
La un telescop cu Og 150mm rezulta 25x marirea minima
daca avem un focar de 800mm si ocularul de 60mm ajungem la marire de 13x ce iese din limita de D/6.
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 06 Dec 2006 12:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pina la urma intervin si eu pentru a pune o problema teoretica de care nu prea se tine cont.
Oglinda secundara la reflectoare are accelasi efect ca o diafragma (pt. reducerea luminilor parazite) la refractoare. Este foarte usor de calculat cimpul de plina lumina, permis de telescoape.
Folosind oculare cu distante focale lungi si cimpuri exagerate, pentru instrumentele pina la 200mm* diametru, vom obtine intotdeauna cimpuri puternic vignetate (in sp. la newtoniene).
*- F/D se cam limiteaza la 4,5..5, iar la diametre mari creste scara imaginii, in combinatie cu aceleasi oculare nu ar mai fi o problema prea mare.

Ce rost are asta? Daca nu folosim intreaga suprafata a oglinzii, spre marginea cimpului pierdem din puterea de separare a obiectivului si in special din magnitudinea stelelor observate.

Concluzii:
- folosirea ocularelor cu distante focale scurte si cimpuri foarte mari se justifica doar in cazul lunetelor a caror diafragmare interna, permite asemenea cimpuri; (mai e si aspectul aberatiilor in afara axei, in principal a comei la newtoniene)
- producatorii de telescoape ar trebui sa specifice diametrul discului focal de plina lumina, pentru ca acesta sa poata fi comparat cu diafragma de cimp a ocularului folosit, daca acesta e la vedere (oc. fara sistem Barlow incorporat;
- grosismentul minim ar trebui limitat la valoarea celui rezolvant (Gr=0,434*D[mm]), pt. o optica si o atmosfera buna;
Sau mai corect, daca tinem cont si de turbulenta, mai apare coeficientul de eficacitate q=~0,75 pt. diametre 150...200mm (si atmosfera calma). Deci Gef=q*Gr
- grosismentul echipupilar Gmin=D[mm]/6, obtinut si cu oculare wideangle, pe newtoniene, probabil ar avea ca efect o vignetare totala la marginea cimpului ocularului.

Discul focal de plina lumina creste odata cu marirea raportului F/D sau prin marirea obstructiei centrale (caz in care si aberatiile oglinzilor principale se manifesta inacceptabil spre marginea cimpului)
Reducatoarele de distanta focala se justifica doar la Cass, Sct/Mak-Cass, pe aceleasi considerente.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Accesorii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum