Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Sun_Ha_NewSHG80mm_proeminence_26-03-2025-color.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235726
Numar de utilizatori inregistrati: 2866
Cel mai nou utilizator inregistrat: MaDo
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Telescop incepator cu aspiratii

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
nirolf
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Mar 2009

MesajTrimis: 30 Mar 2009 09:46 Download mesaj
Titlul subiectului: Telescop incepator cu aspiratii
Raspunde cu citat (quote)

Salutare,

Sunt un absolut incepator intr-ale astronomiei, am mai cautat pe forum dar nu m-am edificat.
As dori sa imi iau un telescop pentru observatii astronomice, cu buget sa zicem pana in 1000 ron, plus-minus 200 ron.
As vrea sa vad de exemplu saturnul in toata splendoarea lui. Eventual parti intregi ale galaxiei, ar fi minunat daca le-as vedea. Si tot eventual, as vrea sa vad vartejul de pe jupiter in toata splendoarea lui (cu conditia sa fie cu fata spre pamant).

Merci.
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 30 Mar 2009 10:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca vrei sa le vezi "in toata splendoarea lor", adica in interpretarea mea sa ramai puternic impresionat, sa "cazi pe spate", sa vezi detalii pe Saturn si Jupiter, atunci cei 1000 de lei nu fac mare lucru. Iti trebuie un telescop mare si greu pentru aceasta, plus niste oculare bune. De la 30cm diametrul in sus cu niste oculare premium iti garantez ca ramai uimit de ce vezi. In rest, se poate sa vezi planetele cu orice instrument si in orice conditii, deci poti cumpara si ceva la 1000 lei cu care sa explorezi cerul.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 30 Mar 2009 10:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca sa le vezi in toata splendoarea lor, ar trebui sa te duci cu o naveta spatiala deasupra lor. Pentru a vedea parti "intregi" de galaxie, iti trebuie un cer negru si ochiul liber.
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 30 Mar 2009 12:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt convins ca va ramane impresionat si de un Saturn vazut intr-un telescop cu diametru mai mic Very Happy

In bugetul de 1200 lei intra cu usurinta un Dobsonian de 20 cm diametru care va da imagini excelente (bineinteles, daca si calitatea opticii este macar acceptabila).

Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 30 Mar 2009 12:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Saturn impresioneaza pe oricine care il vede prima data, in orice instrument. Insa dupa o perioada si mai ales dupa ce te uiti si prin telescoape mai mari, incepi sa apreciezi apertura. Lucrurile incep sa arate altfel cand treci de 30cm. Asta nu inseamna ca nu se pot vedea multe lucruri si cu telescoape mai mici. Un telescop de 15cm sau 20cm diametrul e excelent pentru incepatori.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 30 Mar 2009 12:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-ai speriat, Horatius. Crezusem ca te-ai profilat exclusiv pe telescoape de 40 cm plus Laughing Laughing Laughing

Omul este incepator.

Sus
Cristian Monea
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008

MesajTrimis: 30 Mar 2009 21:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca oricare începător, vei fi mulțumit de orice vei vedea printr-un telescop cumpărat cu banii de care dispui.
Sus
Eusebio
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Apr 2009

MesajTrimis: 29 Apr 2009 21:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Practic, la un Dobson de 20", cat de mare se vede Saturnul si Jupiterul? Se poate observa mai mare decat vedem noi Luna plina cu ochiul liber?
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Apr 2009 22:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu iti trebuie diametru ca sa maresti mult. Luna are diametrul aparent aprox 30'. Jupiter am citit acum, are aprox intre 30" si 50" in functie de perioada anului. Sa luam 30" ca sa fie mai usor. Deci la doar 60x, deja vezi Jupiter cat Luna. Iar cum planetele le observam la cateva sute x, iti dai seama cat de mari se vad. Dar acest lucru nu e chiar asa de evident. Cand te uiti la Jupiter la 60x te intrebi ce e asa de mic, dar el defapt e cat Luna vazuta pe cer cu ochiul liber.
La Saturn vad ca variaza intre 15" si 19" (doar discul). Cu inelele intre 36" si 44".
Nu stiu cat de corecte sunt valorile astea, dar cred ca sunt destul de corecte.

Cristian Monea
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008

MesajTrimis: 30 Apr 2009 15:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Diametre unghiulare:
Saturn - 14.5" - 20.1" (fără inele)
Luna - 29.3' - 34.1'
Jupiter - 29.8" - 50.1"

Sursa: www.wikipedia.com
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 30 Apr 2009 16:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca sa iti faci o idee, din experienta mea pot sa zic:
- luna acopera aproape in intregime un ocular de 10mm la o focala de 1000mm (deci 100x)
- cu un ocular de 4 mm si un barlow 2x ( deci 500x) se vede cat de cat Saturn ca un led galbui, vag distingi inelele, asta la un ochi neantrenat
- marte e o puncticel mic caramiziu
- jupiter se vede putin mai mare, se disting ceva culori/benzi
Observatiile le-am facut din bucuresti, cu ceva poluare imprejur si atmosfera instabila (tremura imaginea)

Probabil pentru planete iti trebuie o focala mai mare de 2000-3000mm ca sa vezi ceva mai consistent. Pentru parti din galaxie iti trebuie apertura mare si cat mai luminos. Dar cele doua cerinte se cam bat cap in cap..asa ca trebuie sa te gandesti bine ce vrei. Parerea mea.
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Apr 2009 17:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
- cu un ocular de 4 mm si un barlow 2x ( deci 500x) se vede cat de cat Saturn ca un led galbui, vag distingi inelele, asta la un ochi neantrenat

Poate vag ii distingi inelele pentru ca e marirea prea mare si nu mai intelegi nimic din imagine. Dar la 100x si chiar mai putin se vad inelele si inca foarte bine. Si ce intelegi prin led ? La 500x e urias.

valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 30 Apr 2009 18:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Forever_Man a scris:
La 500x e urias.
Ce intelegi prin urias? Din intreg campul vizual, Saturn e undeva mic in centru, ca un disc galbui. Ca sa distingi inelele (despartitura dintre ele) trebuie sa te chinui indelung...si asta ca stiu ca exista diferite inele, ca daca nu stiam poate ca nu le vedeam.

Forever_Man a scris:
Si ce intelegi prin led
O bulina mica, rotunda, colorata...ca si cum ai tine un led la 1m distanta...
Cel putin asa percep eu...si cred ca nu gresesc vreun calcul ceva...1000mm focala cu ocular de 4mm si barlow 2x da 500x, nu?
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 30 Apr 2009 19:35 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Telescop incepator cu aspiratii

nirolf a scris:
Salutare,

Sunt un absolut incepator intr-ale astronomiei, am mai cautat pe forum dar nu m-am edificat.
As dori sa imi iau un telescop pentru observatii astronomice, cu buget sa zicem pana in 1000 ron, plus-minus 200 ron.
As vrea sa vad de exemplu saturnul in toata splendoarea lui. Eventual parti intregi ale galaxiei, ar fi minunat daca le-as vedea. Si tot eventual, as vrea sa vad vartejul de pe jupiter in toata splendoarea lui (cu conditia sa fie cu fata spre pamant).

Merci.

Dat fiind ca ai asemenea asteptari, te sfatuiesc serios ca inainte de a achizitiona orice, sa faci orice este necesar ca sa vezi cu ochii tai cam cum arata saturnul sau jupiterul sau orice altceva printr-un instrument serios si pe un cer bun. Apoi gandeste-te ca printr-un dob de 20 cm, vei vedea din oras planetele ca pe mici bilute si DSO-uri ca niste pete sterse. Am deja doua persoane dezamagite de ce au vazut prin telescopul meu, tocmai pentru ca se asteptau sa vada imagini gen poze hubble iar o matusa vroia sa se miste real-time IN JURUL SATURNULUI. Deci daca nu stii la ce sa te astepti din partea unui telescop mai ales la suma ta ~1000 lei, vei fi cu siguranta dezamagit si in scurt timp o sa ingrosi randurile celor care le vand. Imagini spectaculoase, gen candy-eye, ai numai cu instrumente extrem de scumpe, de la 1000 de euro in sus plus oculare premium care pleaca si astea de la 1000 de roni bucata, plus cer foarte bun.
Sus
Eusebio
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Apr 2009

MesajTrimis: 30 Apr 2009 21:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc baieti pentru explicatii tehnice (forever_man & dxdx347) Smile dar fiind incepator sau mai bine zis amator nu prea pot sa-mi dau exact seama cam cum se vede. Multam si tie valy pentru modul tau de explicare (as zice un pic mai pentru imaginea fiecaruia care habar n-are - aviz mie) desi ai avut parte de opozitie ca-n multe alte subiecte insa cred ca ovidiu a spus ceva foarte intelept. Ramane sa caut sa ma uit prin vreun telescop ca sa fiu sigur daca-mi cumpar sau nu fiindca nu as vrea sa fiu nici dezamagit si nici sa dau bani degeaba desi mare majoritate spun ca e foarte bun un dob de 200 x 1200 pentru a vedea cerul instelat. Totusi nu prea inteleg: daca printr-un astfel de telescop se vad Saturn, Jupiter si Marte mici, atunci de ce recomanda multi binoclu pentru inceput? Ce ai putea sa vezi astfel incat sa te atraga sa-ti iei telescop? Cand privesc prin telescop nu cumva se vede exact asa cum i se vede si lui vux aici? http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3396
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact