Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M45klein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235512
Numar de utilizatori inregistrati: 2861
Cel mai nou utilizator inregistrat: CaiusP
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ajutor demontare EQ2

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
yo3hsr
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Oct 2008

MesajTrimis: 05 Ian 2009 00:36 Download mesaj
Titlul subiectului: Ajutor demontare EQ2
Raspunde cu citat (quote)

Daca ati demontat o montura EQ2 sau ati gasit pe internet o pagina care sa trateze acest subiect va rog sa ma ajutati. Sunt interesat de orice imbunatatiri mecanice care pot fi aduse acestei monturi.
Multumesc,
George
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 05 Ian 2009 11:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

http://www.astronomyboy.com/cg5/

La aceasta adresa vei gasi informatiile necesare demontarii monturii (pe acest site se vorbeste despre o montura CG5 - similara cu EQ 4, 5 - dar pe dinauntru cred ca EQ2 nu este mult prea diferita iar in principiu operatiunile de demontare, curatare, slefuire si reungere sunt exact aceleasi).

Eu am aplicat ce am citit aici acum cateva saptamani cand am demontat axa de declinatie de la montura mea (EQ5). Din pacate, la axa ascensiei drepte m-am "impotmolit" - are un rulment pe care nu am reusit sa-l extrag si nu am reusit sa scot axa din carcasa monturii.

Chiar asa: stie cineva ce ar trebui sa fac ? Very Happy

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 05 Ian 2009 11:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

cred că ai nevoie de un extractor special pentru asta sau o presă și niște bucșe potrivite.
Sus
yo3hsr
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Ian 2009 12:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Laurentiu, este interesant articolul. Am sa ma apuc sa demontez montura astazi, sunt curios ce jocuri voi avea dupa ce inlocuiesc vaselina asta lipicioasa.
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 05 Ian 2009 12:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sfatul meu este sa nu te grabesti. Mai intai citeste cu mare atentie articolul.

Planifica-ti cu atentie fiecare pas. Pregateste o cutie sau mai multe in care sa pui piesele imediat dupa degresare/curatare (altfel risti sa pierzi vreo saiba sau surub pe care sa nu le poti inlocui pentru ca nu sunt chiar "standard").

Apoi vezi ce fel de vaselina vrei sa folosesti pentru reungere. Eu am folosit Super Lube (e destul de scumpa si nu se prea gaseste in Ro). E important acest lucru.

Chiar mai important este sa iti dai seama, de fapt, ce anume vrei sa imbunatatesti astfel incat sa nu ajungi mai degraba in situatia de a strica montura.

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 05 Ian 2009 12:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

vaselina lipicioasă are un rol bine stabilit: amortizează mișcarea. E posibil ca după ce ai schimbat-o cu una mai fluidă mișcarea monturii să fie mai ușoară dar în același timp să devină mai sensibilă la vibrații decât înainte.
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Ian 2009 13:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Problema este ca, daca-i prea vascoasa (si vascozitatea va creste la temperaturi scazute), montura se va intepeni.

Daca montura are si motorizare, e posibil ca motorul sa nu mai poata sa isi faca treaba. Adica te trezesti ca, in loc de montura ecuatoriala, ai un trepied mare, greu si... fix. Adica inutil.

Sus
yo3hsr
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Ian 2009 13:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din cate am citit pe net(si varianta asta pare plauzibila) respectiva vaselina lipicioasa este pusa acolo pentru a "compensa" erorile de prelucrare mecanica ale monturilor ieftine asa cum este EQ2. Am de gand sa folosesc o vaselina pe baza de litiu care este ok si la temperaturi mai scazute, o folosesc de ceva vreme la focuser care se misca bine inclusiv pe ger. Cat despre ce anume se poate imbunatati am sa vad in momentul in care o voi demonta, in orice caz vreau sa realizez o fluidizare a miscarilor, micsorarea jocurilor si prevenirea uzurii inainte de vreme a unor parti ale monturii datorita prelucrarii necorespunzatoare a unor componente.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum