| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Marian manciu Membru

Data inscrierii: 19 Iun 2010 Mesaje: 5
|
Trimis: 21 Iun 2010 09:52 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Sfat pentru incepator !! |
|
|
|
Salut, sunt nou pe forum cat si in date despre astronomie...as dori sa achizitionez un telescop cu o suma mica de 200 lei ~ 250 lei m-am gandit
la :
TELESCOP DOBSON SKYWATCHER HERITAGE 76 SERIA BLACK DIAMOND
Diametrul oglinzii
76mm (3''), Al coated, PARABOLICA
Distanta focala:
300mm, (f/4)
Descriere:
"IN HONOR OF THOSE THAT HAVE GONE BEFORE"
Telescopul Dobson Sky-Watcher HERITAGE-76 cu oglinda parabolica este o editie speciala cu ocazia Anului International al Astronomiei.
Este un instrument de o calitate optica deosebita si un design foarte elegant.
Montura altazimutala Dobson permite o orientare foarte comoda si precisa a instrumentului pe bolta cereasca. Telescopul este preinstalat pe montura Dobson, deci imediat ce este scos din cutie poate fi utilizat pentru observatii.
Specificatii:
Oglinda principala parabolica cu diametrul de 76mm si distanta focala de 300mm (f/4)
Oglinda secundara cu un singur brat
Ocular 1,25" SR4mm
Ocular 1,25" H20mm
Putere de marire (grosisment) maxima utila: 150x
Puteri de marire obtinute cu ocularele din dotare:
- 15x cu ocularul H20mm
- 75x cu ocularul SR4mm
Putere de separare (Rezolutia): 1,5 secunde de arc
Luneta cautatoare 5x24
Montura altazimutala Dobson
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKDOB76
merita acest produs ? ce imi recmandati ?
multumesc |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 21 Iun 2010 10:35 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Pentru ca este foarte portabil si ocupa putin spatiu eu zic merita banii . Dar as lua niste oculare mai bune (de tip Plossl, de ex.) si, in plus, o lentila Barlow. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
Marian manciu Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 21 Iun 2010 11:07 Download mesaj |
|
|
|
Vezi si tu pe site-ul cu pricina ceva oculare Plossl pe la 15 mm si 10 mm plus o lentila barlow 2x (fiecare ar putea fi in jur de 130-150 lei bucata). Marca nu prea conteaza (Vixen, Sky-Watcher) foarte tare tinand cont ca nu ai un buget prea consistent. Oricum ocularele plus lentila barlow vr costa mai mult decat telescopul asa ca va trebui sa mai strangi niste bani (pana atunci foloseste linistit ocularele care vin la pachet cu telescopul). _________________ Laurentiu
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5243
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 21 Iun 2010 11:14 Download mesaj |
|
|
|
| Un ocular decent care sa se potriveasca cu acel "telescop" f/4 costa mai mult decat tot ansamblul. La banii aceia mai bine te-ai gandi la un binoclu. |
|
| Sus |
|
 |
Marian manciu Membru

|
Trimis: 21 Iun 2010 11:30 Download mesaj |
|
|
|
| cu binoclu pot face observatii pe luna ? sa nu zic de celelalte planete banuiesc ca nu duce asa mult...in plan terestru apropie mult binoclul ? |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 21 Iun 2010 11:55 Download mesaj |
|
|
|
Binoclul de camp larg este bun pentru a invata sa te orientezi pe cer.
Acum sa nu crezi ca vei vedea mare lucru cu acel telescop de jucarie. Parametrii prezentati la asemenea jucarii sunt doar teoretici pentru un instrument perfect.
Din pacate nu au nici o legtura cu realitatea si au singurul scop de a amagi cumparatorul. Din dotarea acestuia vei vedea ca poti folosi doar ocularul de 20mm si vei obtine o imagine plina de coma, astigmatism si aberatii cromatice. Sa nu mai vorbim de stabilitatea instrumentului care are oglinda secundara prinsa cu un singur brat. De colimare ... nici voba. La pretul acela nu se poate realiza o oglinda parabolica decenta pentru f/4.
Sunt de parere ca un binoclu ieftin iti va oferi mai multa satisfactie decat o caricatura de telescop care are doar valoare comerciala. Credeam ca nu exista ceva mai prost decat clasicul 76mm f/9 cu oglinda sferica. M-am inselat. Macar ala are un trepied modest si se poate imbunatati cu niste oculare ieftine.
Scuze daca sunt prea dur dar mai demult toata lumea sarea in sus de indignare la asemenea jucarii iar acum s-a ajuns chiar sa fie recomandate. Ceva nu-i in regula ! |
|
| Sus |
|
 |
Marian manciu Membru

|
Trimis: 21 Iun 2010 12:08 Download mesaj |
|
|
|
) multumesc nobody pai atunci daca e o jucarie nici nu ma mai gandesc sa il iau ...mai repede ma orientez catre un binoclu ... |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 21 Iun 2010 12:22 Download mesaj |
|
|
|
| nobody a scris: | | Scuze daca sunt prea dur dar mai demult toata lumea sarea in sus de indignare la asemenea jucarii iar acum s-a ajuns chiar sa fie recomandate. Ceva nu-i in regula ! |
Este o conspiratie, evident
In alta ordine de idei, un binoclu bun este, intradevar, foarte util. Si sunt de acord cu nobody ca va fi o achizitie adecvata necesitatilor unui incepator.
Numai sa nu uitam ca nu va putea folosi un binoclu de 200 lei pentru a vedea detalii pe Luna, de exemplu, sau planetele (altfel decat "puncte" mai maricele) - un telescop in genul celui de mai sus este mai indicat in aceasta privinta chiar daca pare o "jucarie", pentru simplul fapt ca permite grosismente mai mari decat un binoclu prin folosirea unor oculare diferite si, eventual, a unei lentile barlow (daca are destul in-focus, desigur). _________________ Laurentiu
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 21 Iun 2010 13:17 Download mesaj |
|
|
|
De fapt, pana la urma urmei, cea mai buna idee ar fi ca Marian (daca e din Bucuresti) sa mearga la magazinul cu pricina si sa-l roage pe vanzator (care este un om foarte amabil) sa ii permita sa faca un test comparativ intre un binoclu de 200 lei si telescopul de care am vorbit mai sus.
Asa se poate lamuri ce ii place mai mult, care este mai comod de folosit etc.
| Citat: | | @Laurentiu: vrei sa zici ca va vedea planetele "altfel decat "puncte" mai maricele" cu aceasta minune ??? Cred ca intram deja in domeniul ridicolului ... sa nu zic al iresponsabilitatii ca te superi. |
Vorbind de amabilitate, "nobody" te sfatuiesc sa cauti in dictionar semnificatia acestui termen pentru a verifica daca modul in care te adresezi celorlalti colegi de forum se circumscrie notiunii.
In al doilea rand, imi permit sa te avertizez sa nu continui folosirea unor termeni gen "iresponsabilitate" pana cand nu vei cauta, tot in dictionar, ce inseamna. Iar dupa aceea astept sa iti ceri scuze pentru ca altfel ma supar si iti garantez ca atitudinea ta nu va ramane fata consecinte. _________________ Laurentiu
|
| Sus |
|
 |
Marian manciu Membru

|
Trimis: 21 Iun 2010 13:24 Download mesaj |
|
|
|
multmesc Laurentiu pentru amabilitate si pentru sfaturi si lui nobody la fel n-am luat-o in nume de rau pentru ca nu imi sta in caracter...da sunt din Bucuresti si am vorbit cu domnul de la acel magazin si maine o sa trec sa ii cer sa imi explice diferentele intre telescopul acela si un binoclu ... sper sa gasesc ceva care sa imi foloseasca ...sa fie util o zi buna |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7060
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Iun 2010 13:36 Download mesaj |
|
|
|
Nobody, cred ca epitetele nu isi au locul aici. Daca ai o alta opinie, poti sa o spui dar fara sa adaugi calificative la opiniile altora. Sper sa nu fie nevoie sa revin pe aceasta tema.
Marian, un telescop, chiar asa mic iti permite o mai mare flexibilitate in domeniul ordinului de marire. Eu m-am jucat putin cu acest telescop, si cred ca la pretul asta e cam greu sa gasesti altceva. Si un binoclu e bun, dar cu 10 sau 12x, cam cat au marire binoclurile din gama asta de pret nu vezi mare lucru pe Luna.
Cat priveste ocularele, se pare ca e o oarecare greseala de exprimare. In adevar, sunt oculare care la raporturi F/D mici, cum e la acest telescop, nu dau o imagine 100% buna pe tot campul vizual. Dar este una sa privesti lucrurile din punctul de vedere al unui om care are deja instrumente totalizand mii de euro, si care vrea calitate 100% sau cat mai aproape, alta punctul de vedere al unui incepator, care vrea sa vada ceva bine, chiar daca la marginea campului vizual apar ceva aberatii optice - lucru pe care multi nici nu il observa.
In concluzie, pentru acest telescop, de 76/300mm, poti lua oculare cu focale cuprinse intre 3mm si 25mm, care iti vor da mariri de la 100x la 12x. E preferabil sa iei oculare Plossl. Daca insa nu ai suficienti bani merg si cele tip Huygens, desi eu iti recomand mai bine sa iei unul mai bun decat doua mai slabe. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 21 Iun 2010 14:04 Download mesaj |
|
|
|
@Laurentiu:
Deci te-ai suparat si treci la amenintari cand argumentele s-au terminat.
Cauta "conspiratie" in acelasi dictionar si explica ce legatura are cu amabilitatea. Mai cauta si "a modera" si coreleaza-l cu "conspiratie".
Si, imi pare rau, dar nu vad pentru ce sa-mi cer scuze. De suparat esti deja suparat si nu mai ramane decat sa propui admin-ului sa ma dea afara.
La revedere ! |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7060
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Iun 2010 14:41 Download mesaj |
|
|
|
Nobody, eu cred ca trebuie sa termini aceasta discutie purtata pe acest ton.
Si cred ca ai pentru ce sa-ti ceri scuze. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
|