| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239843 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2920 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: bogdan nicu |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
0VerSus1 Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2010 Mesaje: 4
Motto: Una Salus Victis Nullam Sperare Salutem! Localitate: Romania
|
Trimis: 07 Aug 2010 19:38 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Alegere telescop |
|
|
|
In primul rand ce doresc de la telescopul pe care vreau sa-l achizitionez:
- cerinta de ordin financiar: ideal 1.500-1700 ron sa coste (poate fi insa si maxim 2.000 ron);
- sa aiba o putere ok de marire teoretica, peste 200x (ideal 300x);
- sa surprinda detaliile suprafetei lunare cu sharpness plus detalii decente asupra nebuloaselor/galaxiilor cat si ale planetelor din sistemul solar;
- sa poata fi folosit si la observatii terestre/in natura;
- sa poata sa-i fie anexata o camera digitala printr-un accesoriu/acesorii adecvate - am o camera foto Nikon D5000 pe care vreau sa o folosesc la capturi.
Tinand cont de aceste cerinte, din ce am cautat pe net (si tinzand spre dispozitive tip luneta), am cazut de acord asupra a 3 telescoape, pe care le exemplific mai jos:
Luneta SkyWatcher 102/500 AZ3 (link: http://magazin.telescop-romania.ro/luneta-...0-az3.html )
Travel-Max 102/1300 EQ2 (link: http://magazin.telescop-romania.ro/travel-max-1021300-eq2.html ) - sau ceva similar de la Travel-Max
Telescop SkyWatcher 150/1200 NEQ3 (link: http://magazin.telescop-romania.ro/telesco...-neq3.html )
Personal, datorita performantei (x300) as tinde spre SkyWatcher 150/1200 NEQ3, dar asta ar cam echivala cu "ioc instantanee in natura" (adica sa functioneze ca si obiectiv telescopic pt.aparatul meu D-SLR..desi nu sunt sigur - de asta post-ul de fata). Asadar astept pareri, nu neaparat doar despre cele 3 potentiale alegeri, altele (in limita cerintelor) fiind, deasemenea, binevenite.
Multumesc anticipat pt.feedback! _________________ Una Salus Victis Nullam Sperare Salutem! |
|
| Sus |
|
 |
dyazzz Membru

Data inscrierii: 13 Iun 2010 Mesaje: 285
Motto: Keep looking up! Localitate: Urziceni
|
Trimis: 07 Aug 2010 22:52 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu sunt eu chiar veteran in asa ceva dar din informatiile pe care le-am primit, stiu cate ceva.
- nu te lasa "sedus" de puterea de marire!!!!! Important este diametrul obiectivului. Cu cat obiectivul este mai mare cu atat mai luminoasa si mai clara este imaginea unei nebuloase/stele/planete.
- detaliile Lunii se vad foarte bine si cu Newtonul meu 76/700. La alte planete... se vede bine desi lipseste diametrul.
- alege la ce vrei sa-l folosesti. Daca vrei pentru planete, ia-ti refractor deoarece are rezolutie mai mare si se vede mai clar. Daca vrei pentru deep-sky ia-ti reflector deoarece are diametrul mai mare si colecteaza mai multa lumina.
- observatii terestre se pot face cu toate
- despre Cassegrain nu stiu ce sa spun pentru ca nu am vazut sau folosit asa ceva, asteapta detinatorii acestui tip.
- la orice telescop se poate atasa o camera.
Daca ar fi dupa mine eu as alege SkyWatcher 150/1200 NEQ3 acum depinde la ce vrei sa il folosesti. Asteapta parerile profesionistilor.
Numai bine!
Ma scuzati daca este ceva gresit in dictie sau exprimare sau vreo litera lipsa tastatura nu mai merge bine
Scuze acceptate!
Am mai corectat eu pe unde m-am priceput...
Moderator MariusP
_________________ Keep looking up!
Clear Sky!
...............................................
Telescop:TS 76/700,Omegon 130/900 EQ2
Binoclu:Breaker 7X50 |
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1237
|
Trimis: 08 Aug 2010 00:52 Download mesaj |
|
|
|
Cel mai bine ar fi sa te hotarasti ce vrei sa faci cu precadere.
Daca vrei sa folosesti instrumentul la observatii astronomice cat si terestre, cel mai bine ai cauta un Maksutov-Cassegrain de 127mm. Eu am unul de vreo doi ani, varianta bleu. E compact, usor, necesita o montura nu prea mare, e relativ ieftin (foarte ieftin in comparatie cu un apo de dimensiuni apropiate) si poti face observatii la planete, stele duble, deep-sky si terestre. Astrofotografia planetara e ok, cea deep-sky, nu. Daca obiectele terestre urmarite nu se misca, merge si la foto terestru. Dezavantajul sau este campul ingust (~ 1,1 grade cu Plossl de 32mm) care face obiectele destul de greu de gasit fara un cautator bun. Astea fiind zise, sunt putine obiecte care nu incap in campul maxim pe care il are.
Eu tocmai l-am scos afara in seara asta dupa o lunga perioada si m-a surprins la fel de placut ca prima data cand l-am folosit.
Personal n-am auzit pe nimeni sa se planga de performantele sale. |
|
| Sus |
|
 |
0VerSus1 Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2010 Mesaje: 4
Motto: Una Salus Victis Nullam Sperare Salutem! Localitate: Romania
|
Trimis: 08 Aug 2010 16:29 Download mesaj |
|
|
|
Atunci principalul candidat ramane SkyWatcher 150/1200 NEQ3. La diametrul obiectivului, in pretul afisat, e o alegere foarte ok, zic eu. In principal il vreau pentru instantanee cu planetele sistemice cat si pentru poze 'terestre', dar nu vreau sa neglijez nici pozele galactice 'deep'. Cu alte cuvinte vreau ceva ce sa fie "bun la toate", dar cu accent pe instantanee din sistemul solar (Luna, Venus, Marte cu precadere). Un Maksutov-Cassegrain, in schimb, care sa aiba performante apropiate cu SkyWatcher de 150 (desi este mult mai mobil si simplu de folosit) deja sare cu mai bine de o treime peste suma pe care vreau sa o investesc, mai ales daca-l vreau cu trepied si motorase. Oricum, pana-n toamna mai e si raman deschis alternativelor.
Thx dyazzz si mak de sugestii!  _________________ Una Salus Victis Nullam Sperare Salutem! |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7072
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Aug 2010 17:05 Download mesaj |
|
|
|
Skywatcher 150/1200 este prea lung pentru o buna utilizare in regim foto pe montura NEQ 3. O combinatie mai buna este Skywatcher 150/750-NEQ 3, sau 150/1200 dar cu montura EQ 5. In plus, cu un telescop cum e cel de 150/750, ai un camp vizual, si foto mai mare.
In general, combinatiile date de producatori sunt bune pentru vizual, si mai putin pentru foto, unde trebuie sa ai o rezerva mare la greutatea telescopului, si la dimensiuni, fata de sarcina utila a monturii.
Pentru astrofoto trebuie sa mai pui pe montura o luneta ghid, o camera pentru autoguiding, si accesorii de prindere si orientare a lor. In plus, un corp lung al telescopului, adauga un moment inertial mai mare, si o sensibilitate la vant substantial marita. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9972
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 08 Aug 2010 17:08 Download mesaj |
|
|
|
Salut Paul si bine ai venit printre noi
Ai vazut aceasta oferta de aici de pe forum?
Cu tot cu montura este mai ieftin decat plafonul autoimpus,este puternic,compact si maniabil iar cel care-l vinde este un perfectionist.Asadar cu siguranta este mai bun ca unul nou din magazin
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...iew=newest
Un telescop ecuatorial mobil...e o ''bestie'' cu care am facut cunostinta dar am pastrat distanta si ma bucur de asta
Succes oricare va fi decizia ta.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
bbmlk Membru

Data inscrierii: 03 Iun 2008 Mesaje: 225
|
Trimis: 10 Aug 2010 20:07 Download mesaj |
|
|
|
| Mircea Pteancu a scris: | Salut Paul si bine ai venit printre noi
Ai vazut aceasta oferta de aici de pe forum?
Cu tot cu montura este mai ieftin decat plafonul autoimpus,este puternic,compact si maniabil iar cel care-l vinde este un perfectionist.Asadar cu siguranta este mai bun ca unul nou din magazin
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...iew=newest
Un telescop ecuatorial mobil...e o ''bestie'' cu care am facut cunostinta dar am pastrat distanta si ma bucur de asta
Succes oricare va fi decizia ta.
Mircea |
Subscriu  |
|
| Sus |
|
 |
megaloman89 Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2010 Mesaje: 7
|
Trimis: 01 Sep 2010 21:11 Download mesaj |
| Titlul subiectului: salut!! |
|
|
|
sunt nou in domeniu si as vrea sa-mi cumpar un telescop ,dar problema ca ca am bugetul limitat la 4-500 ron.as vrea o parere despre un telescop cu care sa pot vedea planetele catusi de cat bine si ceva deepsky objects.
eu m-am interesat si as avea 2 optiuni:
http://www.skywatcher.ro/SK/SK707AZ2.htm sau
http://www.telescopes.com/telescopes/refle...escope.cfm
nush sigur care ar fi mai bun.as dori o parere despre acestea doua sau poate daca stiti voi ceva mai bun care sa se incadreze in banii astia.precizez ca o sa-l folosesc mai mult la tara,intr-o depresiune si presupun ca cerul e ceva mai clar decat la oras.
multumesc anticipat!! |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 02 Sep 2010 10:46 Download mesaj |
|
|
|
Powerseeker 114EQ sau Powerseeker 80EQ sunt cele mai mari telescoape in bugetul tau. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 02 Sep 2010 13:00 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: Alegere telescop |
|
|
|
| 0VerSus1 a scris: | | ...adica sa functioneze ca si obiectiv telescopic pt.aparatul meu D-SLR..desi nu sunt sigur - de asta post-ul de fata... |
Ai mare grija la aspectul asta cu foto terestru ca e o problema:
- daca e focala prea lunga o sa ai imagini miscate, blur de la atmosfera
- daca e prea intunecos (>f/8 ) s-ar putea as nu poti focusa si ies poze neclare
In plus nu prea e comod sa te plimbi cu tuburi de ~1m prin natura.
Pe de alta parte nu ne-ai zis ce foto terestra: pasari, peisaj? La pasari si alte obiecte miscatoare conteaza sa fie cat mai luminos (timpi mici de expunere), focala 500-800, calitate (dublet ED sau triplet APO), mic, usor. La peisaj poti avea un obiectiv foto. Vezi ca pt. asta, pe nikon e bun 70-300, destul de sharp cu focala bunicica pt. pasari de ex.
Avand in vedere cerintele oarecum diametral opuse recomand:
- deep space + natura un ED 80/600 (gasesti de vanzare un skywatcher nou sau second pe la 200-300E)
- planete, luna, soare un mak cu focala cat mai lunga
- un trepied foto mai solid pt luneta sau un AZ mic si usor
- o montura EQ pt. deep space, foto cu timpi lungi |
|
| Sus |
|
 |
megaloman89 Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2010 Mesaje: 7
|
Trimis: 02 Sep 2010 17:48 Download mesaj |
| Titlul subiectului: telescop |
|
|
|
| dar se merita sa iau unu din telescoapele astea, sau sa mai astept si poate gasesc ceva mai bun? |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|