| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
dyazzz Membru

Data inscrierii: 13 Iun 2010 Mesaje: 285
Motto: Keep looking up! Localitate: Urziceni
|
Trimis: 06 Sep 2010 18:55 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Achizitie Mak |
|
|
|
Salut.
In timp ce cautam un posibil candidat la noul meu telescop,am dat peste un Mak de la SkyWatcher 90/1250.Linkul:Aici
Ce ziceti?Este bun sau mai caut? _________________ Keep looking up!
Clear Sky!
...............................................
Telescop:TS 76/700,Omegon 130/900 EQ2
Binoclu:Breaker 7X50 |
|
| Sus |
|
 |
Liliensternus Membru

Data inscrierii: 28 Iul 2009 Mesaje: 191
Motto: Nothing lasts forever Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Sep 2010 09:59 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut
90mm cu focala de 1250........ doar ca spotting-scope si nici acolo nu prea cred ca exceleaza ca luminozitate.
Vad ca ai deja un telescop de 76mm, la 90mm nu vezi diferenta ca putere optica dar o sa o vezi ca grosisment si doar atat.
In banii astia iti recomand:
http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=55
Tot cu 130mm am inceput si eu iar imaginile erau superbe, aduni de 4x mai multa lumina decat cu ce ai tu deja si cu aproape 3x mai mult decat mak-ul de 90
Cer senin _________________ "Sleep softly... eagle forgotten... under the stone.
Time has it's way with you there, and the clay has it's own" |
|
| Sus |
|
 |
dyazzz Membru

|
Trimis: 07 Sep 2010 12:03 Download mesaj |
|
|
|
Ma gandeam la Mak pentru ca este mai usor de depozitat/transportat/utilizat.Eu pe balcon nu prea am mult spatiu si cand ies nu imi place un tub lung si greu de transportat.Am probleme si cu actualul telescop la transport,mereu se decolimeaza. _________________ Keep looking up!
Clear Sky!
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 07 Sep 2010 12:39 Download mesaj |
|
|
|
La 90 mm nu faci nimic. Este prea mic diametrul. Gandeste-te ca mai ai si obstructie data de oglinda secundara si va echivala cam cu un refractor de 70 mm.
Mai bine iei un refractor de 90 mm sau 100 mm si vezi mult mai bine si scapi si de problema colimarilor, nu se mai curata niciodata stratul de aluminiu, pentru ca nu va mai exista asa ceva si vei avea si contrast mai mare la planete plus calitate optica buna.
Iata aici un refractor de 90 mm usor de transportat :
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?c...SK909EQ2-M
Sau daca vrei neaparat un reflector, mergi pe o apertura mai mare, de 150 mm cu oglinda parabolica, cum este cel de aici ( dar e mai greu de transportat ):
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKDOB6 |
|
| Sus |
|
 |
dyazzz Membru

|
Trimis: 07 Sep 2010 12:53 Download mesaj |
|
|
|
Pei.....am mai spus...SUNT NEBUN DUPA DEEPSKY.Un refractor nu m-ar ajuta.Am ales un mak pentru ca e reflector si poate oferi un contrast bun la planete(cred).Dobson-ul este atragator off doamne da unde il tin?
Alte sugestii? _________________ Keep looking up!
Clear Sky!
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
|
| Sus |
|
 |
dyazzz Membru

|
Trimis: 07 Sep 2010 12:59 Download mesaj |
|
|
|
Adica...adica? _________________ Keep looking up!
Clear Sky!
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5243
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 07 Sep 2010 13:05 Download mesaj |
|
|
|
| Mak-ul este o bijuterie, indiferent de ce ai putea auzi pe acest forum. |
|
| Sus |
|
 |
dyazzz Membru

|
Trimis: 07 Sep 2010 13:06 Download mesaj |
|
|
|
In sfarsit cineva care tine cu mine .Deci e bun pentru amandoua?Adica DeepSky si Planetare? _________________ Keep looking up!
Clear Sky!
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 07 Sep 2010 13:54 Download mesaj |
|
|
|
| dyazzz a scris: | Pei.....am mai spus...SUNT NEBUN DUPA DEEPSKY.Un refractor nu m-ar ajuta.Am ales un mak pentru ca e reflector si poate oferi un contrast bun la planete(cred).
|
Nu stiu cine ti-a spus ca un reflector ofera un contrast mai bun la planete decat un refractor, dar te asigur ca te inseli.
In nici un caz nu va fi bun un Mak la deepsky (decat daca are focala scurta ) . Pentru asa ceva ai nevoie de telescoape cu apertura mare si raport F/D mic de genul 5-6. Adevarate "GALETI DE LUMINA". Makul este bun la planete dar mai putin la deepsky.
Mai spui ca refractoarele nu sunt bune la deepsky. Este adevarat , dar exista si refractoare cu focala scurta si campul larg. Oricum fiind un " INNEBUNIT DUPA DEEPSKY " iti recomand ceva de apertura mare, si focala cat mai scurta, dar cu oglinda neaparat parabolizata. Mai intreaba pe aici ce este o " GALEATA DE LUMINA " si poate ti se recomanda ceva mai bun, dar eu zic ca de asa ceva ai nevoie in pasiunea ta.  |
|
| Sus |
|
 |
dyazzz Membru

|
Trimis: 07 Sep 2010 14:09 Download mesaj |
|
|
|
Credeti ca instrumentul sugerat de Liliensternus este bun pentru "pasiunea" mea pentru DeepSky? _________________ Keep looking up!
Clear Sky!
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 07 Sep 2010 14:23 Download mesaj |
|
|
|
Galeata indica cantitatea. Dar cantitatea nu inseamna calitate. Si nici eficienta. Mak-ul are legatura. Si nu este un reflector ci un catadioptric. Adica o combinatie.
Singurul dezavantaj ar fi timpul de aclimatizare dar care nu este o problema deosebita la instrumentele mici (sub 200 mm). In schimb la capitolul contrast, aberatii optice, rezistenta si portabilitate exceleaza. De aia si costa mai mult si se mai si produce. La diametre peste 200 mm nu mai este rentabil de produs, devine foarte greu si scump. Si practic este inlocuit de design-ul Schmidt-Cassegrain care, teoretic, este mai slabut.
Acum depinde si ce pretentii ai. Daca vrei cantitate, ia o galeata. Daca vrei calitate gandeste-te la altceva. De vazut este ce sa vezi si cu un binoclu. Ochi trebuie sa ai si pasiune.
Vezi ca ese un mak mai maricel la sectiunea "Vinde". |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 07 Sep 2010 14:39 Download mesaj |
|
|
|
| nobody a scris: | | Galeata indica cantitatea. Dar cantitatea nu inseamna calitate. Si nici eficienta. |
Exista oglinzi de diametru mare (8-12 inch )si f/d = 5-6 cu o prelucrare optica deosebita, parabolice, de peste lambda/8 sau chiar lambda / 16. Nu a spus nimeni de o " galeata de lumina " de proasta calitate. Asa, pot exista si makuri cu oglinda prost prelucrata.
Oricum, cel care a initiat discutia spune ca nu are loc suficient pe balcon si ca doreste portabilitate, asa ca poate merge si pe un Mak, care pana la urma e solutia optima, dar costa cam mult din pacate, la o apertura cat de cat decenta si prin acesta inteleg pe putin 150 mm diametru ( Pentru deepsky cum vrea el. Sub 150 mm nu prea mai ai satisfactii la deepsky ) |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Sep 2010 14:56 Download mesaj |
|
|
|
Teo, în mak-ul meu 100F/10 am văzut multe obiecte deepsky! Instrumentul pe care il ai este cel mai bun!
Desigur, folosesc oculare de bună calitate. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 07 Sep 2010 15:16 Download mesaj |
|
|
|
| Catadioptricele merg bine si cu oculare mai slabute din design (nu din fabricatie). Tocmai din cauza raportului focal mare. Iar distanta focala (nu raportul) mare permite folosirea unor oculare mai putin extreme la mariri relativ mari. Cu un exit pupil mai potrivit. |
|
| Sus |
|
 |
|