Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180919_230756_113x_mare_imbrium.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239625
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce parere aveti despre ?

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 24 Sep 2010 06:42 Download mesaj
Titlul subiectului: Ce parere aveti despre ?
Raspunde cu citat (quote)

Orion f8 de 8'' Ritchey Chretien?

http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=1-599-1089-12937

Vreau sa il iau intai pentru observatii pt ca mai apoi sa trec la astrofoto. Ce montura+trepied imi recomandati?

Era una care tinea 20 lbs in timp ce tubul are 15lbs (pt kg se imparte la doi cred).
Pusesem ochii pe:
http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=439-279-11878

Banuiesc totusi ca e cam slabuta.

Merita sa iau un RC sau pot cu aceiasi bani sa iau un Schmidt Cass si sa mai "economisesc" poate pt o montura mai buna? De cand am tot fotografiat si lucrat visez la un RC insa. Mi-ar placea totusi ceva mai wide... deci?

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 24 Sep 2010 09:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

RC-ul este construit special pentru astrofotografie. Pentru observatii vizuale nu este cel mai recomandat instrument datorita obstructiei centrale mari care reduce puternic contrastul imaginii (zice autorul unui articol din revista Astronomy).

Pentru astrofoto cu un astfel de instrument trebuie cel putin o montura EQ6 sau de genul acesta.

Sus
Blakut
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Sep 2010 09:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Hmm... ok, un Schmidt Cass ar imbina oare mai ok astrofoto cu vizual? E si mai ieftin... Oricum multe de la noi sunt aiurea de scumpe fata de ce gasesti in afara.

Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 24 Sep 2010 09:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

RC-ul nu are coma dar are astigmatism la nivelul intregului camp. SC-ul e pe dos, dar coma creste spre margine. Asta cel putin teoretic.
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 24 Sep 2010 09:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru astrofotografie deeps-sky SCT-ul ca atare parca nu este cea mai fericita alegere - la f/10 iti trebuie timp de expunere lung de tot, nu gluma. Poate daca mai adaugi in ecuatie si un reducator de focala mai putem discuta de asa ceva.

Dar un SCT este excelent in combinatie cu o scula gen Hyperstar ( http://starizona.com/acb/hyperstar/whatis.aspx ) care transforma instrumentul intr-unul f/2 sau pe aproape. Cu un instrument atat de rapid se pot face expuneri chiar fara ghidaj (timpul de expunere necesar este mult mai scurt - vezi pe pagina la care am dat link).

Daca as avea bani, personal as alege cu siguranta o combinatie gen SCT + Hyperstar.

Pentru fotografie planetara un SCT poate fi folosit asa cum l-a lasat mama lui si se preteaza excelent pentru imagini de inalta rezolutie (cum face, de ex. Lucian cu rezultate uimitoare).

Sus
Blakut
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Sep 2010 10:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si pentru rich field? Sa zicem ca nu as vrea neaparat deepsky cat planetara si roiuri. Mi-ar placea sa fac vizual deepsky sau altele iar la foto sa am planete sau campuri mai mari.

Din ce am vazut RC-ul de vanzare are 2'' la iesire pe cand SC are 1.25'', cel putin alea pe care mi le permit. Conteaza ? As vrea 2'' la iesire ca sa pot pune camera foto dslr sau altele asemenea.

O fi bun un SC cu coma corrector? Mai bun ma refer la calitate pret la aceeasi dimensiune: RC sau SC cu coma corrector, dpdv optic?

Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 24 Sep 2010 10:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

1.25" pe camera dslr iti va produce vignieta, iti trebuie 2"
1600mm focala iti vor permite multe chiar foarte multe obiecte, mai putin obiectele mari Laughing
Insa 1600 mm pe EQ-6 este cu cantec, se poate face nu zic insa IMPLICA tunning atat hardware cat si software.
Pentru alegerea monturii eu impart la 2 capacitea monturii si am o valoare rezonabila a capacitatii foto.
Pentru fuzzys iti trebue timp serios de expunere aia sa nu zici ca nu ti-am spus mai ales daca mergi cu un dslr... la fuzzys fara astrocamera iti trebuie nervi de otel si temperaturi joase.
Cum vrei sa faci autoghidajul? Sina dubla va flexa.
Piggy-back iti trebuie inele pentru RC si pentru optica de ghidaj, aia numai daca nu mergi cumva off-axis iar acolo iti trebuie autoguider sensibil ca lucrezi la F/8... deci web-cam-ul il exclud din start.
Inca o intrebare. conditiile iti permit foto la 1600 mm? Seeing etc, nu de alta dar trebuie sa iei si acest lucru in calcul, daca de cele mai multe ori ai seeing rau atunci de cele mai multe ori nu vei folosi instrumentul si e pacat de bani, te-ai gandit la un telescop cu focala mai mica insa de calitate, cu banii astia poti lua un newton bun sau o luneta bine corectata.... doar un gand.

Emil
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Sep 2010 10:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Blakut a scris:
Si pentru rich field? Sa zicem ca nu as vrea neaparat deepsky cat planetara si roiuri. Mi-ar placea sa fac vizual deepsky sau altele iar la foto sa am planete sau campuri mai mari.

Din ce am vazut RC-ul de vanzare are 2'' la iesire pe cand SC are 1.25'', cel putin alea pe care mi le permit. Conteaza ? As vrea 2'' la iesire ca sa pot pune camera foto dslr sau altele asemenea.

O fi bun un SC cu coma corrector? Mai bun ma refer la calitate pret la aceeasi dimensiune: RC sau SC cu coma corrector, dpdv optic?

Sa nu facem confuzie intre lucruri diferite. "Rich field" este o notiune specifica astronomiei vizuale si pretinde instrumente + oculare care dau cu camp mare (2 grade si peste). Deci RC si SCT nu intra in categoria asta oricat te-ai stradui decat doar daca accepti ideea de a avea imagini puternic vignetate (cu oculare cu camp larg si focala lunga). Poate ca ai vrut sa zici "wide field", cu referire la astrofoto - atunci ai nevoie de instrumente cu focala scurta iar aici un SCT sau RC nu prea sunt utile.

Pentru planete ai nevoie de instrumente cu focala lunga atat vizual cat si foto iar pentru roiuri depinde de cat de intins este fiecare (daca e un roi deschis gen M45 - Pleiade, ai nevoie vizual de un telescop si ocular care da camp larg, pentru foto ai nevoie de telescop cu focala relativ scurta; daca sunt roiuri globulare, de ex. un SCT e bun si pentru foto si vizual).

Nu stiu ce sa zic referitor la corectorul de coma pus pe SCT. Tind sa cred ca nu e prea util. Mai util poate ca ar fi un reductor de focala care este si "field flattener" pentru ca am inteles ca SCT-urile au oarece probleme cu campul optic nu prea plat. Nu am studiat insa in detaliu problema asta pana acum asa ca raspunsul poate ti-l va furniza, mai bine, un optician de aici, de pe forum.

Iesirea pe 2 inch eu zic ca e preferabila pentru ca ofera mai multa flexibilitate daca vrei sa pui pe telescop DSLR sau camere CCD, camere de ghidaj off axis samd.

Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 24 Sep 2010 11:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

O optiune ar fi un mak-newton, cum e cel de 190mm de la Skywatcher, ca merge si vizual si foto, dar e greu si lung, si iti trebuie obligatoriu un EQ6.

Alta optiune, pe care as merge eu, ar fi un newton de calitate foarte buna, cu corector de coma.

Ce e sigur, e ca la 24% TVA, plus vama, plus transport, achizitiile din USA nu mai sunt o optiune. Mai nou, au inceput sa fie vamuite si taxate chiar si cartile aduse de acolo, si se ajunge la un pret aproape dublu.

Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 24 Sep 2010 12:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru vizual si astrofotografie, cred ca cel mai bun ar fi un C8 impreuna cu un reducator/corector f/6,3 Celestron sau Baader Alan Gee II (care e modulabil). Daca vrei sa faci observatii vizuale il folosesti fara corector (camp maxim 1,35°; daca e bine colimat vede planetele f. bine); daca vrei astrofotografie pui corectorul si s-ar putea sa scapi cu o EQ6 ca e scurt si usor (la poze peste meridian apare "mirror flop", dar oricum o sa-ti faca probleme montura cand treci de meridian). Am vazut poze facute cu C8+corector care arata bine (zic eu).
Referitor la calitatea optica, se pare ca de cand se fac in China, ai sanse mult mai mici sa dai peste o "lamaie".

Un exemplu de astrofotografie cu C8 si Alan Gee II: http://www.teleskop-service.de/ZAstrofoto/...05/M27.htm
Sus
Blakut
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Sep 2010 08:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu as vrea newton pentru ca vreau sa fie portabil telescopul.

Ramasesem eu cu ideea, nu stiu de ce, ca telescoapele RC ar fi superioare oricaror alte telescoape reflectoare.

Ma uit insa la preturi si imi dau seama ca la noi oricum nu gasesti prea usor RC, adica ar trebui comandate din UE de undeva, si ca separat, cu montura cu tot pretul ar salta destul de sus.

C8 se gaseste usor la noi cu 1300-1400 de euro cu montura cu tot.

C8 are iesirea de 2 inchi sau de 1.25?

Sus
mak
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 27 Sep 2010 09:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Accesoriile se prind cu filet de 2", iar "gaura" din spatele telescopului, practic diametrul interior al tubului primarei, are 38mm.
Si eu am fost indus in "oroare" de diagonala pe 1,25" cu care se livreaza. Pana si C11 e livrat cu diagonala pe 1,25", cu toate ca tubul primarei are diametrul exterior mai mare de 2".
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Sep 2010 12:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Blakut a scris:
Ma uit insa la preturi si imi dau seama ca la noi oricum nu gasesti prea usor RC, adica ar trebui comandate din UE de undeva, si ca separat, cu montura cu tot pretul ar salta destul de sus.
RC-uri in Ro au aici: http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=64
Sau: http://www.telescope-service.com/RC/start/RCstart.html
Sus
Blakut
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Sep 2010 14:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Alea sunt doar seturi de oglinzi, ma tem ca nu am indemanarea si uneltele necesare ca sa fac un tub optic pt RC.

In ceea ce priveste celalalt link, costa un 8'' 1400 euro, pe cand la orion acelasi diametru e la 1000 euro.

edit: sa inteleg ca pe schmidt cass (C8 - ul ) se poate pune oglinda cu filet de 2''?

In lista aceea de pe astro-vest, magnitudine stelara maxima se refera la ce se poate vedea cu ochiul liber?

Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Sep 2010 14:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Blakut a scris:
Alea sunt doar seturi de oglinzi, ma tem ca nu am indemanarea si uneltele necesare ca sa fac un tub optic pt RC.
Nu e asa de greu pana la urma, un tub de canalizare e simplu de luat si de folosit, suport pt. primara, secundara poti face la un atelier, or fi prin bucuresti. Nu e ceva de speriat. E drept ca daca ai bani si esti pregatit sa ii cheltui, gasesti de-a gata (exemplele de mai sus sunt la indemana, bani sa fie).
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact