Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236384 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2878 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Eugen Lupescu |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Membedeep Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2010 Mesaje: 2
|
Trimis: 19 Aug 2010 15:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: Lentile cu diametru mare 26 si 46 cm - bune de ceva? |
|
|
|
Buna ziua. Primul post pe acest forum, sper sa nu fie si ultimul.
Sunt pasionat de optica si fotografie, am o colectie mare de aparate foto clasice dar si microscoape si acum, incet incet, doresc sa intru putin si in acest domeniu. Mai precis, sa fac un telescop. Inca nu m-am decis daca sa incep cu un reflector sau refractor, desi unul reflector pare mai simplu de realizat.
Am citit si rascitit forumul. Intrebare: Pot folosi una din aceste doua lentile atasate, pentru a face oglinda principala? Sunt incepator, nu dati cu parul va rog, intreb doar. Am vazut ca majoritatea oglinzilor principale sunt concave, din sticla aluminizata. In mintea mea necunoscatoare, am zis ca daca aluminizez partea convexa a lentilei pot obtine o oglinda primara. Este foarte posibil sa gresesc.
Lentilele pe care le vedeti sunt niste lentile Jena, adica sticla de calitate. Lentila cea mare are cam 21 de kg si are 46 de cm in diametru, este plan-convexa, iar cea mica este un condensator format din doua lentile identice, plan-convexe, de 26 de cm fiecare.
Evident, la asa dimensiuni uriase, banuiesc ca e vorba de niste distante focale destul de mari. Poate sunt chiar exagerate si nu am ce face cu ele, poate mai indicate sunt niste obiective / oglinzi de 100 - 120 mm, nu?
Multumesc pentru ajutor! Nu vreau sa stiu decat daca aceste piese de sticla sunt bune de ceva si le pot folosi.
Mi-ar fi usor sa dau 1000 de lei pe un telescop entry-level, insa as dori sa ma apuc sa fac ceva cu mana mea. Multumesc anticipat pentru ajutor.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
251.76 kb |
Vizualizat: |
de 3133 ori |

|
Descriere: |
|
Marime fisier: |
230.85 kb |
Vizualizat: |
de 3133 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 19 Aug 2010 17:49 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut ,Membedeep. Poti aluminiza partea convexa a lentilei dar in felul asta anihilezi din start scopul unei oglinzi de telescop. Adica lipsa aberatiei cromatice. daca aveai un menisc era o alta discutie desi doar teoretica.Poti obtine din lentila cea mare un instrument bun de aprins flacara olimpica . Scuza-mi sarcasmul deplasat. Daca treci anul asta prin Piatra Neamt , i-ti fac cadou un disc sau doua de sticla ca sa ai cu ce incepe .
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9628
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 19 Aug 2010 19:49 Download mesaj |
|
|
|
Salut membedeep
si bine ai venit,sa stii ca aici nu se da cu paru' dar cu replica se da .
Ai cerut o opinie,iata-o pe a mea.
Eu cred ca lentilele tale sunt niste semifabricate bune pentru oglinzi.Cu conditia sa prelucrezi prin slefuire fata actualmente plana pentru a deveni una parabolica.Focalul va fi asadar ''cat vrea muschii tai pe persoana fizica''.Va fi o problema asezarea pe masa de slefuire a suprafetei convexe ,dar este o varianta fezabila.Exista firme,de ex. Royce ,care produc oglinzi cu spatele conic si care se fixeaza in barillet printr-un alezaj practicat in acest spate conic.Si atat,nu mai necesita asezarea pe 6,18 sau 27 de puncte.
Si catadioptricele au oglinzi ''usurate'' in acest mod.
O alta posibilitate ar fi sa aluminizezi fata convexa a lentilei,fara alte prelucrari optice, pentru a construi o camera all-sky.
Succes orice varianta ai alege.Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Florin Andrei Membru

Data inscrierii: 29 Sep 2010 Mesaje: 4
|
Trimis: 05 Noi 2010 09:28 Download mesaj |
|
|
|
Concavitatea este mult prea pronunțată, distanța focală este prea scurtă; la așa focală scurtă o oglindă sferică o să aibe aberații puternice. Ar trebui parabolizată, ceea ce nu e ușor.
În plus, sunt prea subțiri și se deformează dacă nu sunt prinse în monturi cu jdemii de puncte.
Nu merge cu lentile, mi-a venit și mie ideea, dar obiecțiile sunt prea multe.
_________________ Florin Andrei
http://florin.myip.org/ |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|