| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239664 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Mediterraneo Membru

Data inscrierii: 12 Dec 2010 Mesaje: 4
|
Trimis: 12 Dec 2010 15:27 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Ma gandeam ca poate ma ajutati.. |
|
|
|
...si in primul rand va salut pe toti .!
Deci..sa va spun despre ce este vorba ! aceeasi veche problema de aici : VREAU TELESCOP !(NEWTONIAN,DOBSONIAN..nu stiu nimic despre ele in afara catorva lucruri minore citite pe aici ! Deci dupa cum deduceti nu sunt nici macar incepator , insa ideea achizitiei ma atrage foarte tare ! Nu am un buget prestabilit dar nici nu pot exagera cu plafonul superior care s-ar incadra pe undeva pe la 60 mil... si totusi vreau ceva serios(nu jucarii) , pe care sa trebuiasca sa le schimb,sa le imbunatatesc sa le upgradez cu kitt-uri care sunt deja obisnuit incluse la un aparat serios ! Si ca sa nu uit , totul trebuie sa fie automatizat sau semiautomatizat pentru urmarirea target-ului ! Si as mai avea o rugamine : ma intereseaza doar parerea celor ce poseda asemenea aparate si care le folosesc si nu ma intereseaza "datul cu parerea" ! Multumesc anticipat tuturor celor ce ma vor ajuta !
Din ce am citit pe aici , mi-as lua :
http://www.skywatcher.ro/Cel/c8sgtxlt.htm
si asta :
http://www.skywatcher.ro/SK/Dob12flextubeauto.htm
Ce parere aveti ? Alte idei ? Multumesc ! |
|
| Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 428
|
Trimis: 12 Dec 2010 15:54 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Dobson-ul e ideal pentru un incepator.
C8-ul necesita niste cunostinte in plus - ceea ce nu-i rau pana la urma, in principal vav de setup-ul monturii.
Daca te intereseaza si ceva astrofoto, C8-ul iti ofera cam tot ce-ti poti dori, spre deosebire de Dob care dpdv functional nu e atat de bine pregatit. |
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3721
|
|
| Sus |
|
 |
Mediterraneo Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Dec 2010 22:04 Download mesaj |
|
|
|
se reduce mult greutatea instrumentului, este principalul avantaj, majoritatea telescoapelor mai mari se fac truss, fără tub, doar cu niște bare demontabile care leagă cutia principalei de cutia secundarei, tot pe motive de transportabilitate. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1231
|
Trimis: 13 Dec 2010 09:56 Download mesaj |
|
|
|
Eu am C8SGT si daca stai la bloc, e varianta cea mai buna din punctul meu de vedere. Telescopul e compact si usor, plus ca se desface in bucati mici care pot fi carate usor. Fata de un newtonian e mult mai usor de colimat si pastreaza colimarea mai bine, iar montura e suprinzator de precisa chiar si cu o aliniere polara facuta in graba. E foarte versatil, putand face observatii vizuale de toate felurile, cat si astrofotografie planetara sau deep-sky. E si mai "iertator" cu ocularele decat dob-ul, aproape orice tip de ocular oferind imagini bune. Observatiile poti sa le faci asezat pe un scaun obisnuit, ocularul nu se misca foarte mult pe inaltime.
Campul e mai redus decat la dob-ul de 12" (~1,35° fata de 1,85°), dar, din punctul meu de vedere, obiectele mai mari de 1° se vad oricum mai bine cu un binoclu bun, plus ca sunt foarte putine. Ar mai fi si povestea cu condensul care poate aparea uneori pe corector la C8, dar se poate rezolva foarte usor si ieftin, nu e nevoie de dispozitive de incalzire ale corectorului.
Dob-ul de 12" e mai potrivit daca stai la casa. Eu l-as lua in varianta fara autotracking pentru ca o sa te determine sa inveti cerul. Faptul ca ai goto sau autotracking nu inseamna ca nu trebuie sa stii cerul. Pentru mine, una din placerile observatiilor vizuale e faptul ca gasesti singur obiectul pe care vrei sa-l observi. Are apertura mai mare, ceea ce iti permite accesul la obiecte deep-sky mai putin luminoase, iar telescopul e mai usor de folosit datorita monturii azimutale.
Trebuie tinut insa seama ca e mare si greu. Autotracking-ul te va ajuta la observatii vizuale si eventual astrofotografie planetara, iar campul corectat e foarte mic datorita raportului focal mic. Lucrul asta il face si foarte pretentios la oculare, marea majoritate a acestora nereusind sa reduca "pescarusii" datorati comei. Fiind un telescop mare, va trebui colimat aproape la fiecare sesiune de observatii, iar obiectele foarte luminoase vor avea spike-uri.
Cel mai bine ar fi sa le vezi pe amandoua "in persoana" inainte sa te decizi si sa-ti intrebi spatele ce parere are, eventual sa arunci si un ochi prin ele. Incearca sa citesti tot ce gasesti despre cele doua si sa-ti faci propria parere. Eu am ajuns la concluzia ca in alegerea unui telescop fiecare are drumul lui. Ajuta mult si sfaturile, dar de multe ori sunt subiective, ce mi se potriveste mie nu e pe placul altcuiva si invers. |
|
| Sus |
|
 |
Mediterraneo Membru

|
Trimis: 13 Dec 2010 19:10 Download mesaj |
|
|
|
| mak a scris: | | Eu l-as lua in varianta fara autotracking pentru ca o sa te determine sa inveti cerul. |
Cum pot invata cel mai simplu cerul ? |
|
| Sus |
|
 |
Mediterraneo Membru

|
Trimis: 13 Dec 2010 19:22 Download mesaj |
|
|
|
| mak a scris: | Eu am C8SGT si daca stai la bloc, e varianta cea mai buna din punctul meu de vedere. Telescopul e compact si usor, plus ca se desface in bucati mici care pot fi carate usor. Fata de un newtonian e mult mai usor de colimat si pastreaza colimarea mai bine, iar montura e suprinzator de precisa chiar si cu o aliniere polara facuta in graba. E foarte versatil, putand face observatii vizuale de toate felurile, cat si astrofotografie planetara sau deep-sky. E si mai "iertator" cu ocularele decat dob-ul, aproape orice tip de ocular oferind imagini bune. Observatiile poti sa le faci asezat pe un scaun obisnuit, ocularul nu se misca foarte mult pe inaltime.
Campul e mai redus decat la dob-ul de 12" (~1,35° fata de 1,85°), dar, din punctul meu de vedere, obiectele mai mari de 1° se vad oricum mai bine cu un binoclu bun, plus ca sunt foarte putine. Ar mai fi si povestea cu condensul care poate aparea uneori pe corector la C8, dar se poate rezolva foarte usor si ieftin, nu e nevoie de dispozitive de incalzire ale corectorului.
Dob-ul de 12" e mai potrivit daca stai la casa. Eu l-as lua in varianta fara autotracking pentru ca o sa te determine sa inveti cerul. Faptul ca ai goto sau autotracking nu inseamna ca nu trebuie sa stii cerul. Pentru mine, una din placerile observatiilor vizuale e faptul ca gasesti singur obiectul pe care vrei sa-l observi. Are apertura mai mare, ceea ce iti permite accesul la obiecte deep-sky mai putin luminoase, iar telescopul e mai usor de folosit datorita monturii azimutale.
Trebuie tinut insa seama ca e mare si greu. Autotracking-ul te va ajuta la observatii vizuale si eventual astrofotografie planetara, iar campul corectat e foarte mic datorita raportului focal mic. Lucrul asta il face si foarte pretentios la oculare, marea majoritate a acestora nereusind sa reduca "pescarusii" datorati comei. Fiind un telescop mare, va trebui colimat aproape la fiecare sesiune de observatii, iar obiectele foarte luminoase vor avea spike-uri.
Cel mai bine ar fi sa le vezi pe amandoua "in persoana" inainte sa te decizi si sa-ti intrebi spatele ce parere are, eventual sa arunci si un ochi prin ele. Incearca sa citesti tot ce gasesti despre cele doua si sa-ti faci propria parere. Eu am ajuns la concluzia ca in alegerea unui telescop fiecare are drumul lui. Ajuta mult si sfaturile, dar de multe ori sunt subiective, ce mi se potriveste mie nu e pe placul altcuiva si invers. |
Stau la casa , dar cred ca voi opta pentru C8SGT . Mi se pare mult mai comod si eficient din ce imi povestesti . M-as enerva teribil ...probabil ...la fiecare sesiune in cazul Dob-ului ! Poate gresesc...dar cred din punctul meu de vedere ca prea multe reglaje...deregleaza la randul lor ! Iti multumesc pentru informatiile pretioase si la obiect , pe care mi le-ai furnizat ca posesor de C8SGT...si care informatii pentru mine sunt extrem de utile in alegerea ce urmeaza sa o fac ! Inca o data multumesc pentru amabilitate ! |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Dec 2010 20:30 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | | Cum pot invata cel mai simplu cerul ? |
Cu ochiul liber sau/și un binoclu și un atlas sau o hartă a cerului. E suficient să înveți constelațiile principale, ceea ce nu e prea greu. Caută și citește cărțile sau tutorialele pentru începători recomandate chiar aici pe forum.
Cer senin! _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1231
|
Trimis: 14 Dec 2010 08:24 Download mesaj |
|
|
|
| Cu placere, mediterraneo. Sper sa faci alegerea potrivita din prima. |
|
| Sus |
|
 |
byraul Membru

Data inscrierii: 06 Dec 2010 Mesaje: 6
|
Trimis: 14 Dec 2010 10:38 Download mesaj |
|
|
|
| instaleaza stellarium, e foarte util in invatarea constelatilor |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|