Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
25145609716_d798be9f2e_k.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236334
Numar de utilizatori inregistrati: 2877
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Elementar: aliniere cadre RGB

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
aandrei
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013

Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei.

MesajTrimis: 30 Mar 2015 16:50 Download mesaj
Titlul subiectului: Elementar: aliniere cadre RGB
Raspunde cu citat (quote)

Salut!
Intru si eu pe drumul Deep-Space RGB. Nu stiu sa fac lucrurile elementare. M-am gandit sa ma antrenez putin si am ales o fotografie istorica: una dintre primele facute cu filtre RGB:
http://en.wikipedia.org/wiki/Color_photogr...m_Khan.jpg

Am ales-o pentru ca imaginile pe care le voi face eu vor fi probabil cu scara putin diferita si un pic rotite.

Am reusit sa fac crop la cele trei versiuni RGB. Au iesit de marimi diferite, ceea ce nu e mortal. Le-am transformat in Tiff Grayscale 16 bits.
Acum vreau sa le aliniez -register. Ce program pot folosi, si cum?
Am incercat cu DSS si imi afiseaza ca nu au formatul corect si nici nu au dimensiuni egale.

Cum pot proceda?
Multumesc!

1280px-Rgb-compose-Alim_Khan (1).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  228.39 kb
 Vizualizat:  de 8188 ori

1280px-Rgb-compose-Alim_Khan (1).jpg

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 30 Mar 2015 17:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dupa mine sunt doua motive pentru care nu cred ca face alinierea:
- nu e poza astronomica (pentru aliniere se foloseste fie un modul astrometric - care e inutil in cazul hanului de fata, fie face alinierea dupa niste stele, care sunt puncte distribuite similar in poza dar miscate sau rotite cu anumite masuri liniare sau unghiulare)
- faptul ca SUNT marimi diferite este chiar mortal. Pozele trebuie sa aiba aceeasi marime in x si y (pixeli). Cel putin, eu cand am folosit Maxim, cu care fac stack-ul- asta a fost o problema. Nu am incercat cu PixInsight sa fac aliniere la poze cu marimi diferite, dar cred ca e la fel.

Probabil ca in Photoshop se poate face acest lucru indiferent de conditiile expuse de mine mai sus, dar nu stiu sa aliniez poze in Photoshop.

Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Noi 2014

MesajTrimis: 30 Mar 2015 18:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sper sa nu vorbesc prostii, dar parca imi amintesc ca am facut asta in PixInsight: aliniere cadre la scara diferita. Dar oricum, asa cum a spus si jimao, nu cred ca vei reusi alinierea automata cu programe dedicate astro care fac in general aliniere dupa stele
Sus
aandrei
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Mar 2015 18:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am facut "canvas size" egala la toate trei. DSS le refuza in continuare iar MaximDL nici nu le "vede". Selectez Tiff, deschid directorul dar imaginile par ca nu ar fi acolo.
Te rog, trimite-mi trei cadre R,G,B in formatul potrivit ca sa pot exersa cu ele. Nu imi trebuie sa fie mari, doar sa ma pot antrena.

Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Mar 2015 18:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poti incerca cu date din Public Data Pool de pe AstroBin. De exemplu:
http://www.astrobin.com/rawdata/publicdatapools/9/
Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 30 Mar 2015 19:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

aandrei a scris:
Am facut "canvas size" egala la toate trei. DSS le refuza in continuare iar MaximDL nici nu le "vede". Selectez Tiff, deschid directorul dar imaginile par ca nu ar fi acolo.
Te rog, trimite-mi trei cadre R,G,B in formatul potrivit ca sa pot exersa cu ele. Nu imi trebuie sa fie mari, doar sa ma pot antrena.

canvas size e una, image size e alta Smile
cel putin in photoshop asa stiam ca e.

ce nu inteleg e de ce pleci de la premisa ca imaginile vor avea scara diferita pe canale diferite..
tragi printr-un acromat scurt/rapid?

daca doresti, poti face alinierea celor trei cadre master, de pe fiecare canal, si in photoshop; le duci apoi in canelele corespunzatoare ale unei imagini noi si ai imaginea rgb (sau rbg, sau gbr, sau ce alta combinatie/permutare vrei sa obtii).

totul e sa procesezi pe sarje - R separat, G separat si B separat. nu stiu daca procesand batch, pe toate canalele, iese ceva ok; mai ales daca vei avea si diferenta de scara/dimensiune.

Sus
aandrei
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Mar 2015 19:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru raspunsuri.

Pe scurt, procedez asa pentru ca habar nu am cum sa fac, nu am mai incercat niciodata, acum sunt primii pasi. Am vizionat niste tutoriale Photoshop cu imagini in Layers RGBL dar pana sa ajung acolo....

Da, intentionez sa folosesc un acromat f/5.

Nu am tras inca nici o imagine, camera monocrom este pe drum.

Nu am dispret pentru invatat, am vrut sa "exersez" singur dar nu am reusit sa deschid cadrele in maximDL si am primit mesaj de eroare in DSS.

Canvas si Picture sunt diferite dar am ales un canvas mai mare si Photoshop a generat niste imagini egale, mai mari, umplute intre "poza" si margina cu alb - deci teoretic am egalizat marimea imaginilor.

Nu as vrea ceva manual pentru aliniere pentru ca am in vedere -pe termen lung - un mozaic din imagini captate automatizat. Prefer sa invat mai greu ceva care se va dovedi util mai tarziu.

Stackingul chiar separat pe canale cred ca poate fi dificil daca imaginile provin din mai multe sesiuni.

LE Gata, am rezolvat. Am deschis 3 imagini, am ce citi o luna.

Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 30 Mar 2015 20:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Diferentele de scara la ce vrei tu sa faci sunt nesemnificative, imaginile vor avea aceeasi dimensiune, iar rotatia nu conteaza, in sensul ca orice program ar trebui sa se descurce.

Alinierea, cel putin la deepsky, se face pe stele. Stelele sunt extrase automat din imagini si se recunosc corespondentele intre o imagine de referinta si cele din setul tau. Probabil majoritatea programelor o sa insiste la imagini egale ca dimensiuni (w x h), pentru ca de obicei fac tot lantul de calibrare (bias, dark, flat, aliniere, stacking) si acolo e neclar ce-ar trebui sa se intample daca nu sunt.

Problema asa cum ai enuntat-o e infinit mai complicata (ex: imagini cu telescoape/camere diferite).

Referitor la erori, TIFF e un standard complex, poate sa tina imagini in foarte multe feluri. De exemplu, DSS nu recunoaste imaginile comprimate. Intre DSS si MaximDL, eu as prefera Maxim. DSS pare sa mearga rezonabil doar cu raw-uri de la DSLR-uri, in rest e cam voodoo.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 30 Mar 2015 20:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca vrei, iti trimit niste seturi de cadre - nu rea am R, G, B dar am o multime Ha, OIII, SII. Daca crezi ca te ajuta, spune-mi.
Si am sa-ti explic si cum fac eu, daca vrei sa fac cu tine o sesiune remote via Teamviewer si Skype. Depinde ce program folosesti sau ai/vei dori sa folosesti in viitor, pentru stack si restul procesarilor. Sunt multe optiuni si eu folosesc un numar limitat de programe.

Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Mar 2015 20:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc tuturor pentru amabilitate. Rezultatul este ca am trecut peste blocaj, facut cativa pasi: M-am hotarat sa invat despre MaxIm DL si ma uit la tutoriale pe youtube.
Am downloadat - multumesc Andrei Bacila - de pe Astrobin trei imagini in banda ingusta cu M42.

Multumesc foarte mult pentru propunere jimao22, cand ma voi impotmoli din nou voi intreba din nou.
O seara frumoasa!

Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Apr 2015 11:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am lamurit alinierea. Pana sa aliniez imaginile mele mai am, intrucat nu am inca filtre.
Am facut totusi un pas pentru ca am ajuns sa am o camera monocrom.

Ce am invatat in cateva zile:
1.Pentru poluare luminoasa mare - cum este in Constanta in oras - zgomotul dominant este al cerului, in consecinta nu prea conteaza zgomotul redus al camerei.
2. Raportul semnal-zgomot in cazul descris NU scade prin expuneri lungi ci prin combinarea a multe expuneri scurte - ceea ce justifica folosirea camerelor video de supraveghere - care fac multe expuneri scurte, de circa 10 secunde.

2 capturi de aseara, din sufragerie - nu am nici macar balcon. Amandoua sunt stack.

Group2wave.jpg
 Descriere:
M13 - pete de la crengile din fata telscopului.
 Marime fisier:  336.55 kb
 Vizualizat:  de 7927 ori

Group2wave.jpg

Group1 wave.jpg
 Descriere:
M51
 Marime fisier:  204.29 kb
 Vizualizat:  de 7927 ori

Group1 wave.jpg

Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Apr 2015 11:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din ce stiu eu, lungimea expunerilor este determinata de cat de "luminos" este obiectul fotografiat, respectiv cat de multe detalii ascunse vrei sa surprinzi. Eliminarea zgomotului intr-adevar se face prin stack-uirea unui numar mare de cadre
Sus
aandrei
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Apr 2015 18:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din ce am citit eu lungimea expunerilor este limitata teoretic de zgomotul cerului, tinta este ca zgomotul camerei sa ajunga sub 5%-10% din zgomotul cerului. Din acest motiv cerul negru permite expuneri lungi in timp ce orasul impune expuneri scurte. In acelasi timp, este obligatoriu un numar mare de expuneri, tot pentru a reduce zgomotul. Adica, in loc de o expunere unica de 300 minute, de exemplu, sunt preferabile 30 de cate 10 minute - in conditiile despre zgomot pe care le-am precizat mai sus.
Este interesant ca ORICE semnal are zgomot, inclusiv obiectul fotografiat.
Am vazut ca tu folosesti DSLR-ul, imaginile sunt foarte frumoase. Cum de obtii un camp plat, adica focus simultan pe toata aria senzorului?

Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Apr 2015 19:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai nou (la ultima poza postata - M51), am folosit Field Flattener/Focal Reducer de la TeleVue (TRF-2008). Dar inainte de asta erau doi factori care ma ajutau sa obtin un camp plat: pe de o parte crop pe o regiune mai centrala unde stelele nu erau asa alungite, pe de alta parte modulul repair din StarTools (vezi http://startools.org/drupal/node/25).
Sus
aandrei
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Apr 2015 23:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce am invatat azi:
LVI Autoguider nu functioneaza decat pe stele (foarte) stralucitoare. Cred ca ar fi util pe o montura tangentiala, altfel este inutil.
Pentru folosirea unei camere video drept autoguider mai trebuie un cablu pe care momentan nu mai stiu pe unde l-am pus. In Live view se vad bine si stelele slabe, probabil ca va merge.
Fara autoguiding- iar M13. 100 cadre de 11s din care am folosit numai ~60, cele cu FWHM sub 3.

M13.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  292.68 kb
 Vizualizat:  de 7779 ori

M13.jpg

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact