| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241357 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2931 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: DorinLuca |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7178
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Feb 2011 00:11 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Colimator sistem GMK |
|
|
|
In urma cu mai bine de un an, am vazut un nou tip de colimator, construit de opticianul german Wolfgang Grzybowski. Mi s-a parut atunci o constructie interesanta, si chiar am vrut sa cumpar asa ceva, dar se pare ca romanii nu sunt prea bine veniti pe acolo, pentru ca nici eu, nici alte doua persoane care au trimis mailuri catre acesta, nu au primit nici un raspuns.
Asa incat, in urma ca cateva zile, la rugamintea lui Ionut Anghel, si cu ajutorul acestuia la partea electronica, am inceput sa construiesc un astfel de aparat.
In ce consta acest colimator. Principial el este foarte simplu. Patru LED-uri, plasate cu precizie, descriu varfurile unui patrat inscris intr-un barel de 1,25''. In spatele lor se afla o mica luneta, un sistem de focalizare, si un alt barel de 1,25 in care se introduce un ocular la alegerea utilizatorului. Practic, putem vorbi de un fel de ocular Cheshire, iluminat, si cu capacitate de a marii imaginea reflexiilor primite din interiorul instrumentului care trebuie colimat.
Dificultatea constructiei acestui sistem consta in centrarea cat mai buna a elementelor. Astfel, chiar si o usoara inclinare a ocularului in barel, cunoscuta tuturor utilizatorilor de telescoape, duce la alterarea rezultatelor. De aceea, inventatorul colimatorului a utilizat un barel Baader Clicklock, accesoriu care permite prinderea simetrica, fara deviatii de unghi sau laterale ale ocularului.
Am utilizat pentru constructie patru LED-uri de 4,8 V, un obiectiv dublet lipit, de la un binoclu de teatru, un reductor de la 2'' la 1,25'', cu partea din fata filetata, niste inele prelungitoare de 2'' de la Baader, si o serie de piese confectionate de mine.
Nu are rost sa va descriu etapele constructiei, aici fiecare putand sa improvizeze, asa ca am sa trec direct la rezultate.
Primul telescop pe care am utilizat acest colimator a fost un Ritchey-Chretien de 8'', construit de GSO. Initial, colimarea mai grosiera a fost facuta cu un Cheshire, apoi cu un colimator laser, iar la final cu acest GMK. Lucrurile au mers destul de usor cu GMK, dar personal, vazand ca simpla strangere a unui surub la barelul de 2'' al focuserul telescopului afecteaza destul de mult pozitia reflexiilor, am fost destul de sceptic cu privire la rezultate. Asa incat, dupa ce telescopul proaspat colimat a facut prima fotografie, am asteptat cu nerabdare, dar si cu ceva teama, analiza facuta cu programul CCD Inspector. Rezultatul insa a aratat niste rezultate nesperat de bune. Colimare=2 secunde de arc, Tilt=0,1 secunde de arc. Daca as fi facut eu analiza as fi crezut ca am gresit pe undeva, dar cel ce a facut-o, respectiv Ionut Anghel, se pricepe bine la asa ceva.
Asa ca va recomand, in cazul in care aveti posibilitatea, sa incercati o astfel de constructie, dar numai daca puteti sa respectati un grad destul de mare de precizie la lucru.
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Oliver Dragan Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2008 Mesaje: 1616
Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste. Localitate: Braila
|
Trimis: 05 Feb 2011 00:17 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Felicitari pentru realizare! Fotografii cu inculpatul vom avea?
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Feb 2011 09:29 Download mesaj |
|
|
|
Precum in legile lui Murphy, orice lucru care functioneaza bine trebuie modificat. Asa si acum. Deoarece corpul a fost facut cu piese de la alte accesorii, dupa prima folosire acest corp a ''disparut'', componenttele din care era facut luandu-si locul initial, si urmeaza sa construiesc un alt corp. Dar voi face ceva mai tarziu astazi cateva fotografii cu piesele principale.
Si sa lamuresc o posibila neintelegere. GMK-ul original are, din ce am vazut in fotografii, un barel de 1,25'' in care sunt montate LED-urile. Eu am folosit insa un barel de 2'', din motive constructive, respectiv lentila de camp cam mare. Insa LED-urile sunt asezate cam la aceeasi distanta, cred, ca in original.
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 05 Feb 2011 14:20 Download mesaj |
|
|
|
Acestea sunt fotografiile partilor active ale acestui colimator:
- blocul de iluminare cu LED-uri, care contine si dubletul lunetei de colimare;
- focuserul, si ocularul cu reticul;
- blocul de alimentare si reglaj al iluminarii.
Am adaugat si un screen al testului facut cu CCD Inspector.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
490.39 kb |
| Vizualizat: |
de 3525 ori |

|
|
466.21 kb |
de 3525 ori |

|
|
105.24 kb |
de 3525 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|