Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
WB_valy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239648
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce binoclu sa-mi iau???

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mike23
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Sep 2010

MesajTrimis: 22 Feb 2011 10:24 Download mesaj
Titlul subiectului: Ce binoclu sa-mi iau???
Raspunde cu citat (quote)

Salut,

Am hotarat sa-mi iau, momentan, un binoclu si nu stiu la ce sa ma hotarasc.
Am pus ochii pe doua modele dar nu stiu ce sa zic. Un 10x50 http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=10x50%20FMC sau un 15x70 http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=CE71009
Am fost si m-am uitat prin cele doua instrumente la dl. Costescu, dar nu si la cerul instelat. Cel de 10x50 oferea o imagine mult mai clara si fara aberatii cromatice dar si prin celalalt se vedea bine doar ca la un moment dat, privind la niste porumbei de pe un bloc de vis-avis, se distingea un contur al animalului, multicolor(banuiesc ca erau aberatiile cromatice). Dl. Costescu spunea ca la astro nu se mai vad acele aberatii. Asa o fi? nici la luna nu se mai vad aberatiile? Daca e asa parca as lua celestronul ca are apertura mai mare inclusiv puterea de marire. Ce sa fac???? Shocked

Multumesc anticipat si ...cer senin

Mihai

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

Motto: Memento mori!

MesajTrimis: 22 Feb 2011 13:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ia-ti binoclul 10x50, pentru ca ai deja un telescop foarte portabil.
Sus
Mike23
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Feb 2011 14:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am avut(de imprumut) un binoclu 10x25 de la Praktica cu care puteam vedea M31 Andromeda, dar cu vederea periferica si pentru ca stiam pozitia. Ce ma atragea la cel de 15x70 era apertura mai mare si bine-teles puterea de marire.
La ce altceva as putea sa ma mai uit (binoclu) banii pe care sunt dispus sa-i dau sunt 400lei.

Multumesc de sfat si mai astept si altele, nu de alta dar la binocluri nu ma prea pricep. La ce sa ma uit cand cumpar asa ceva. Singura chestie, din ce am observat, este sa fie cat mai bine tratate lentilele, antireflex.

Cer senin

Mihai

Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 22 Feb 2011 16:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut !

Eu iti recomand varianta 15 X 70 Skymaster de la Celestron.
Am privit de curand prin asa ceva, pentru ca un prieten si-a achizitionat acum cateva zile un astfel de binoclu.
Am ramas placut impresionat. Imagine foarte sharp si extrem de luminoasa.
Macar am vazut cu ochii mei de ce este in stare sa faca.

Ma refer la asta : http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=CE71009

Inca o chestie, pe care nu am incercat-o. Adica nu puteam apela la acel prieten sa ne uitam la 1 noaptea la Saturn, dar am vazut pe un site ca se vad inelele lui Saturn cu el.
Pare putin cam incredibil dar e posibil, mai ales daca cel care a facut poza prin acest binoclu a mai dat zoom vreo 2 X din camera, a obtinut vreo 30 X.

Ma refer la asta : http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://...29,r:2,s:0
Sus
Peavy
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Apr 2010

MesajTrimis: 22 Feb 2011 16:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Hmm... nu stiu ce e cu poza aia dar iti zic sigur ca nu se vede nici urma de inele cu el.

Si eu as recomanda tot 15x70 sa iti iei pentru ca si cu el abia se disting ceva obiecte deep sky; 10x mi se pare prea putin.
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Feb 2011 16:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu, printr-o luneta mica de 70 mm diametru si focala 300 mm, adica foarte asemanatoare cu acel binoclu, incep sa vad inelele lui Saturn de la 30 X- 40 X. Planeta apare foarte mica, luminoasa dar inelele se contureaza bine.
Ma gandesc, ca avand optica buna acel binoclu, cel care a facut poza a mai dat zoom prin camera inca vreo 2 X si a ajuns cam la 30 X. De la acest grosisment ar cam trebui sa inceapa sa se vada inelele si ar fi cat de cat echivalent cu mica mea lunetica de 70 mm/ 300 mm.
Sus
Cristi M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2007

MesajTrimis: 22 Feb 2011 20:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru o perioada de timp (cam 1 an), e bun 15x70. Daca ai sa-l folosesti intensiv, cel mai probabil ca se va decolima dupa aceasta perioada si ai sa vezi stelele dublu. Cunosc inca o persoana caruia i s-a intamplat acelasi lucru. Eu am reusit sa-l colimez, e relativ simplu, dar nu tine prea mult timp si iar trebuie sa umblu la el. (e vorba despre pozitia ocularului deasupra prismei care se deregleaza destul de des)
Oricum, ma indoiesc ca ai sa-ti iei binoclu ca sa te uiti la planete cu el, in 98% din cazuri eu il folosesc pentru a gasi diverse DSO-uri pe cer!
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

Motto: Memento mori!

MesajTrimis: 22 Feb 2011 21:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mike23 a scris:
La ce sa ma uit cand cumpar asa ceva.

Citeste topicul asta, daca nu l-ai citit deja: Verificarea colimarii binoclurilor. Ai cateva sfaturi despre ce sa verifici.

Sus
Mike23
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Feb 2011 21:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Intr-adevar, nu pentru observatii planetare il iau ci pentru DSO. De aceea ma intrebam daca e mai sa iau unul mai mic 10x50 mai de calitate(fully multicoated) sau unul mai puternic 15x70 dar dar nu fully multicoated. Cat despre decolimarea binoclurilor, nu stiam ca patesc si ele asa ceva. dar daca zici ca e rezolvabil, e ok. In schimb cred ca Mack-ul meu s-a decolimat si nu stiu cum sa il colimez si ce imi trebuie pentru asta(alceva decat surubelnita pentru cele 3 suruburi din spatele oglinzii principale)

cer senin

Mihai

P.S. - Teo - Ar fi super sa pot sa vad inelele lui Jupiter cu binoclul.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 22 Feb 2011 21:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va admir pentru conditia voastra fizica dar mie si la 10x mi se pare ca imaginea tremura un pic mai mult decat imi convine.
Mike23
De binoclurile care se decolimeaza sa fugi ca ''ala'' de tamaie.
Daca-mi dai voie,eu ti-as sugera sa citesti ce a scris despre binocluri Tranan.Preturile marcilor mentionate de el sunt mult peste suma de care dispui dar te ajuta sa recapitulezi ceea ce este important.
Cu mak-ul de 127mm tu poti sa vezi foarte multe obiecte,inclusiv Deep-Sky.Dar trebuie sa le gasesti si aici binoclul este de foarte mare ajutor.Daca poti sa-l folosesti liber,din mana, timp indelungat.
Mircea

Sus
Mike23
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Feb 2011 00:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Interesant ce spune Tranan, dar acelea sunt preturi......astronomice (ca tot suntem pe astronomy.ro) Very Happy sunt convins ca odata ce apuci si privesti printr-un binoclu din acea clasa nici unul nu o sa-ti mai placa si o sa ramai cu gandul,"...cand o sa vad si eu aa prin binoclul meu?????...." Nu cred ca pentru astro ajuta cu ceva o calitate asa buna mai ales ca la un grosisment de max 10x nu vezi nici un detaliu interesant decat poate la luna. Poate daca as putea sa vad cu ochiul liber, printrun binoclu, culorile din nebuloasa orion sau orice alta nebuloasa sau galazie, atunci cu siguranta m-as uita cu jind la un binoclu care ofera o imagine extrem de clara. Asta e parerea mea si nu este exclus sa gresesc. Totusi, am avut ocazia sa ma uit prin doua binocluri care unul era fully multicoated si unul doar multycoated si recunosc ca primul oferea o calitate mai buna. ceea ce am putut privi prin ele era blocul de vis-avis. Intrebarea mea este, aviz celor care au testat mai multe binocluri; se observa vre-o diferenta la observatii astronomice? Pentru ca acesta o sa fie scopul principal pentru achizitionare.

Multumesc anticipat

Mihai

P.S. - Intr-adevar am descoperit(pe pielea mea Very Happy , cat de important este un binoclu in observarea cerului chiar daca deti un telescop. M-a ajutat foarte mult sa depistez anumite roiuri stelare si in felul acesta am gasit mai usor cu telescopul ceea ce cautam. Am folosit atunci un binoclu 10x25 Praktica, imprumutat de la un prieten.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 23 Feb 2011 00:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un binoclu 10x50 de bună calitate va fi mai ușor de utilizat și cred că îl vei folosi mai mult timp decât un binoclu mai mare și mai slab, care necesită în plus brațe de Schwarzeneger sau un suport sau trepied în plus. Am putut localiza planeta Neptun anul trecut pe un cer negru cu un vechi binoclu Agfa 8x30, precum și M33 care e destul de dificilă la această apertură. Antireflexul la observații astro contează în momentul în care deplasându-te pe cer prinzi în câmpul vizual reflexiile unor stele strălucitoare și ai impresia că ai văzut un meteor, satelit, OZN... Rolling Eyes
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Mike23
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Feb 2011 09:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Intr-un fel sunt de acord ca unul care vede mai clar e mai bun decat unul care nu vede la fel de clar dar e mai puternic. Am mai vazut o oferta pentru acest binoclu la pretul de 400lei 20x80 http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=TS20x80LE ce parere aveti comparativ cu cele mentionate la inceputul topicului ( http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=CE71009 sau http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=10x50%20FMC )?
Si ar mai fi o chestie la care nu m-am gandit pana acum si amintita de "Cristi M" si anume decolimarea . Stie careva daca vreunul din cele trei binocluri amintite de mine are probleme cu asa ceva, exceptand totusi Celestronul mentionat de Cristi?

Multumesc anticipat

Mihai

Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Feb 2011 14:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut !

Cum spunea si Erwin, un binoclu prea mare este tare incomod. Practic te oboseste imediat.
Daca il folosesti in principal pentru a cauta obiecte deep-sky, ai nevoie de ceva mai mic si mai versatil.
Cel de 80 mm iti rupe mainile...
Ideal ar fi unul de 50 mm diametrul lentilelor si puterea de marire cam 10 - 15 X.

Un binoclu mare, deja trebuie sa il pui pe trepied, ori cautarea pe cer se face mult mai comod din mana, cu un instrument mai micut si mai usor.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 23 Feb 2011 14:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu ma joc cu un 7x50 (asta http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BP7x50FC l-au mai schimbat intre timp si e si mai ieftin). Sunt momente cand nu il pot utiliza pt. detalii ca nu sta fix in mana, tremura, chiar si sprijinit e greu sa ma concentrez pe Jupiter de ex. Deci recomand cu caldura 8x40, 7x50, 10x50. Evident ca e tentant un 20x100 dar ai deja makul. Un 15x-20x cand il pui la ochi, poate nu iti dai seama, dar ia incearca sa fixezi un detaliu si sa insisti cateva secunde pe el. E drept ca n-am probat alte binocluri deci vorbesc "dupa ureche", posibil sa ai mana mai sigura sau sa ai alte performante decat mine in ceea ce priveste perceptia.
Parerea mea.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact