| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241848 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2935 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Ovx |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
ratiubogdan Membru

Data inscrierii: 07 Mar 2011 Mesaje: 42
|
Trimis: 05 Noi 2011 16:15 Download mesaj |
| Titlul subiectului: ieri 04.11 |
|
|
|
Aseara tarziu am iesit la o sesiune de observatii langa localitatea Fundulea (la 30 si ceva de kilometri de Bucuresti).
Am fost "innarmat" cu telscopul Dobson Skywatcher de 8 inch cu GoTo si binoclul BTC 10x50.
Cu telescopul am observat intr-o ordine aproximativa urmatoarele:
1. Luna, deja se afla aproape de orizont, se vedeau turbulente destul de accentuate.
2. Jupiter. Aici am facut 2 sesiuni de observatii, prima in jurul orei 12 cand tocmai se terminase tranzitul satelitului Europa. Cu ocularul de 25mm nu erau vizibili decat 3 sateliti, Europa fiind prea aproape de discul planetar pentru a o observa. Cu ocularul de 12mm Nagler lucrurile se schimba radical si Europa era vizibila foarte clar. Dupa aceea am revenit la jupiter in jurul orei 2 pentru a vedea Marea Pata. Din pacate experienta a fost putin dezamagitoare. Chiar si cu ocularul de 4mm care ofera o marire de 300 de ori, imaginea fiind destul de buna, tot nu pot sa spun 100% ca am vazut pata. Stiam cam pe unde ar trebui sa fie si parca parca vedeam una din benzi in zona aceea ca ar fi putin mai lata, dar in rest nimic care sa iasa in evidenta. Poate cine are experinta mai mare in observarea acestei pete imi poate da niste sfaturi.
3. M42. Am observat aceasta nebuloasa destul de mult folosind si un filtru UHC. Diferenta e destul de mare cu filtrul si se poate distinge mai clar structura nebuloasei. Cu ocularul de 12mm am reusit sa identific destul de usor 4 stele in mijlocul nebuloasei.
4. M31. Fiind destul de aproape de Luna nu am prins un moment ideal pentru a o observa. Nucleul era vizibil direct si folsind "averted vision" (vedere indirecta in romana?) galaxia crestea vizibil si ocupa aproape tot campul ocularului de 25mm.
5. Am incercat si Rosette Nebula (NGC 2237). Citisem pe acest site (http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1520) ca un filtru UHC scoate in evidenta nebuloasa foarte usor. Eu nu pot sa spun ca am reusit sa vad decat un cluster deschis, nici urma de nebuloasa. Are cineva experienta vizuala cu aceasta nebuloasa?
Noutatile serii au fost urmatoarele:
6. Steaua dubla Almach. A fost prima data cand am observat-o si am fost placut surprins de ceea ce am vazut. Se vedea usor ca cele 2 stele au culori diferite. Nu pot sa zic ca am observat aceleasi culori cum spune pe Wikipedia (galben si indigo) mai degraba am vazut un albastru ma inchis si un verzui.
7. Steaua dubla Castor. Mult mai greu de spituit (despartit?) decat Almach. Cateodata parca se vedea, cateodata parca nu. Am folosit o marire de doar 100x si probabil ca trebuia sa incerc si cu 200x.
8. Steaua dubla Rigel. Aici aveam asteptari sa fie ceva mai bine, dar din nou s-a dovedit a fi f greu de observat. Cam aceiasi concluzie ca si la Castor. Parca parca se vedea dubla, dar ma asteptam sa fie mai evident.
Concluzie dupa aceste stele duble: Observarea stelelor duble e mai grea decat ma asteptam. Pana acuma am observat doar Albireo si am zis: pai e lejer, ia uite ce clar se vad despartite si ce simplu e. Dupa acest "dus rece" va trebui sa imi revizuiesc atitudinea. Asadar am cateva intrebari pentru cineva mai experimentat la observarea dublelor:
a. Pentru a observa 2 stele duble destul de apropiate, trebuie focalizat parfect sau un pic defocalizat? Parca la o usoara defocalizare se vedea mai clar ca sunt 2 stele.
b. Pentru a spune ca ai observat o stea dubla, trebuie sa vezi clar cele 2 stele si cu un pic de spatiu intre ele? Trebuie sa observi in mod constant acest lucru?
Sau este suficient ca la o concentrare mai buna sa distingi 2 puncte care dupa cateva secunde sa se contopeasca iarasi intr-unul singur?
9 si 10. O noua premiera pentru mine a fost observarea galaxiilor Bode si Cigar (M81 si M82). Am fost foarte placut surprins de cat de bine se vedeau cele 2 galaxii tinand cont de distanta la care se afla. Cu ocularul de 25mm se vedeau clar ambele in ocular ceea ce mi s-a parut foarte spectaculos. Un plus parca pentru cigar galaxy care fiind mai compacta parca se vedea mai clar forma de tigara.
Surpriza vine si dupa o observare a lui M33 (Triangulum Galaxy) care din pacate se vedea foarte foarte difuz. Tinand cont ca are magnitidinea mai mare decat Bode sau Cigar nu prea aveam sperante sa le vad pe cele 2 asa de bine.
Cu binoclul am observat urmatoarele:
1. Pleiade... Castiga detasat fata de telescop deoarece cuprinde tot roiul si se vede mult mai frumos.
2. Andromeda. Aici mi se pare ca binoclul si telescopul sunt oarecum la egalitate. Cu binoclul este mai odihnitor si ai o imagine de ansamblu mai buna. Cu telescopul poti sa vezi mai mult din galaxie.
3. M42. Se vedea neasteptat de clar si cu binoclul, dar telescopul castiga detasat adaugand detalii mult mai mari si rezolvand mult mai multe stele din interior.
4. Double cluster. Un pic parca prea mic se vedea in binoclu la 10x, cred ca un 15x ar fi fost ideal. Aici e la egalitate cu telescopul care din pacate nu poate sa cuprinda cu ocularul de 25mm intreg clusterul in ocular.
5. jupiter. Am reusit sa vad 1-2 maxim 3 sateliti (dar nu azi) cu ajutorul binoclului. Cred ca cu binoclul conteaza foarte mult pozitia satelitilor, sa fie cat mai departati de discul planetar. Oricum pentru Jupiter telescopul este infinit mai bun.
6. Luna. Binoclul ofera o imagine de ansamblu mult mai odihnitoare pentru ochi care imi place. Evident nu se compara cu telescopul care cu un ocular de 4mm la 300x ofera niste imagini foarte spectaculoase.
PS. Am imprumutat un laser verde de la un prieten si mi se pare foarte foarte util.
Doar punand laserul paralel cu tubul telescopului face finderul inutil. Vezi mult mai clar si mai repede incotro este indreptat telescopul si gasesti stelele pentru a face aliniera initiala mult mai usor. De asemenea este foarte util pentru a arata pe cer constelatiile sau unele obiecte interesante, cand ai mai multi prieteni care nu sunt pasionati sau sunt pentru prima data la observatii.
Imi cer scuze pentru lungimea acestui post, dar asta este ceea ce am vazut eu aseara  |
|
| Sus |
|
 |
ratiubogdan Membru

Data inscrierii: 07 Mar 2011 Mesaje: 42
|
Trimis: 05 Noi 2011 16:20 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
suze, mesajul trebuia pus in topicul cu ce am vazut aseara.
va rog sa stergeti acest mesaj. (l-as fi sters eu, dar nu gasesc optiunea, daca este) |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10144
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 05 Noi 2011 20:47 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
ratiubogdan
Felicitari pentru o sesiune de observatii foarte reusita.Ai observat o gama foarte larga de obiecte cu caracteristici foarte diferite,nu-i de mirare ca unele le-ai vazut mai bine iar altele mai putin bine.Mai intervine si Mama Natura in observatiile noastre.
Sa vedem ce zice Laurentiu dar nu-i neaparat nevoie sa fie mutata postarea ta altundeva,in opinia mea este foarte bine si asa.
Nici eu nu am vazut GRS intr-un dobsonian de 203mm.Sincer sa fiu,nici nu am vanat in mod special Pata Rosie.Dar cand o voi face,si asta se va intampla in urmatoarele zile,nu voi folosi ocularul Radian.Acesta ,ca si ocularul tau Nagler,are 8 lentile.Degeaba campul vizual este mare,(la tine foarte mare),degeaba are o buna ortoscopie (asta mai mult la Radian si mai putin la Nagler),numarul imens de lentile ,plus o bascula de acoperiri antireflex-toate astea reduc contrastul.Asadar eu voi incerca sa vad GRS cu un ocular cu lentile mult mai putine,pentru un contrast mai mare.Ma gandesc fie la ocularul ortoscopic Vixen de 9mm pentru 133x fie la ocularul Plossl Celestron 7.5mm pentru 166x.Si poate am sa tin la indemana si niste filtre colorate.
Despre stelele duble:te felicit pentru abordarea domeniului.Te invit sa ''intri in gasca'',impreuna cu auriga,theogon,mak,zoth,Mike23 ,incercam sa rezolvam stele duble tot mai dificile.
Ceva nu-i in regula cu observatia ta asupra lui Castor,daca ai avut probleme in rezolvarea lui la 100x in newtonian de 203mm.Alaltaseara am rezolvat Castor in luneta mea de 60x700mm la 93x si a fost atata de frumoasa dubla incat aproape ca am inceput sa aud trambitele ceresti.
Pentru a raporta rezolvarea unei stele duble trebuie sa vezi clar discurile de difractie ale componentelor separate prin spatiu negru.Rezolvarea este valabila si daca vezi acestea cu intermitenta din cauze legate de seeing daca tipul de imagine descris mai sus,revine frecvent.
Trebuie sa te gandesti astfel:aha,daca as avea micrometru,vad clar componentele clar separate si as sti cum sa orientez unghiular si ca pozitie firele acestuia.
Dar este la fel de interesant sa raportezi si rezolvari incomplete :in dobsonianul de 125mm eu am vazut pe 52 Ori doar ca un segment de lumina,un fel de dreptunghi luminos,cam asa cum arata toate stelele intr-un telescop cu astigmatism si la mariri mari;sau se vad discurile componentelor separate ca niste discuri tangente,un fel de omulet de zapada sau ca un ''opt''-asa am vazut in aceasta toamna pe Zeta Bootis si Eta CrB care la 400x aratau fiecare ca doua papadii atingandu-se.
Eu iti urez cer senin si astept cu mult interes sa citesc continuarea observatiilor tale.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4380
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|