Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
311014.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239586
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Primul telescop - Sky-Watcher 2001PEQ5

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
eblis
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Oct 2011

MesajTrimis: 06 Oct 2011 17:09 Download mesaj
Titlul subiectului: Primul telescop - Sky-Watcher 2001PEQ5
Raspunde cu citat (quote)

Buna,

M-a lovit si pe mine de curand microbul astronomiei si as dori sa-mi cumpar un telescop, dar am cateva intrebari, mai ales dupa ce am citit mai multe thread-uri de pe acest forum Smile
Nu stiu exact ce vreau sa fac cu telescopul, stiu ca as vrea sa ma uit atat la planete cat si la deep space objects, sa incerc sa fac fotografii la planete si poate in viitor si la DSO, daca ma tine buzunarul si microbul.
Initial m-am gandit la Skywatcher Dobson 200/1200 Pyrex, dar dupa ce am citit mai multe am hotarat ca vreau o montura ecuatoriala, pentru a putea monta pe viitor motoare pentru astro-fotografie si a controla telescopul de la laptop, sau un kit GoTo.
Bugetul initial era maxim 1500 RON dar incet incet tot am adaugat la el pana am ajuns la Skywatcher 200/1000 NEQ5. Ar fi o investitie buna pentru un incepator ? Initial mi s-a parut un compromis bun, dar dupa ce am citit mai multe pe acest forum, am vazut ca lumea se plange ca ori nu este foarte bun la observatii planetare, ori nu este bun pentru DSO si am ajuns sa nu mai inteleg nimic Smile
Ce nu vreau sa fac este sa-mi iau un telescop mai mic de care sa ma plictisesc rapid si sa vreau un upgrade, din cate am vazut - dar fiind foarte incepator - 200/1000 ar putea sa ma tina ocupat mult si bine si de aceea ma gandesc ca e o investitie mai buna, desi intial mai scump.

Planul meu (pentru moment) este sa folosesc montura pentru observatii cu ochiul iar pe viitor sa incerc si fotografie, iar daca montura nu tine si aparatul (Pentax) sa incerc un upgrade la NEQ6, dar nu tare as vrea sa dau atatia bani pe o montura - poate mai repede sa cumpar un tub mai mic care sa fie ok pentru fotografii cu montura EQ5.

Locuiesc la bloc, am masina personala sa transport telescopul si cateva zile pe luna, in weekend, pot sa le petrec si la tara daca este nevoie, unde nu este asa mare poluare.

Inca o intrebare daca se poate: Cat de des trebuie colimat telescopul - avand in vedere ca vreau sa-l transport cu masina si drumurile noastre nu sunt toate de cea mai buna calitate ? Merita sa investesc intr-un colimator cu laser ? Exista vreo solutie mai ieftina pentru colimare ?

TL;DR ?
Merita Sky-Watcher 2001PEQ5 pentru un incepator, sau exista o optiune mai buna, tinand cont de urmatoarele:

• Doresc sa vizualizez planete si DSO
  • Doresc sa fac astro-fotografie la planete si pe viitor poate si DSO
  • Locuiesc la bloc
  • Pot sa transport telescopul cu masina personala
  • Buget limita: ~2000 RON
  • Nu dorect un telescop de care sa ma plictisesc rapid si sa am nevoie de upgrade
  • Posibilitate de upgrade (si automatizare) cumulative montura, tuburi cu costuri cat mai mici

Astept sugestiile dumneavoastra.
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 06 Oct 2011 17:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.

Ultima modificare efectuata ursamajor la 06 Oct 2011 18:01, modificat de 3 ori in total
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 06 Oct 2011 17:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Suntem cativa pe aici care avem un eq5 cu 200/1000. Inca sunt incepator desi il am de ceva timp. Cateva observatii:
E bunicel pt. inceput, daca iei niste motoare si un controler ai si comoditate in utilizare:
- pt. magnificatii mari e bine sa o motorizezi ca sa nu stai sa dai de rotite dupa Jupiter
- pt. DSO e bine sa o motorizezi daca vrei poze cu timpi lungi sau daca pui aparatul piggy back cu un obiectiv pe el poti face tracking manual, daca ai rabdare
- nu vad la ce ajuta kit-ul goto, cel putin mie mi se pare scump.

E bun si pt. planete dar combinat cu un barlow bun, cu un seeing bun, cu o colimare buna.
Colimarea n-ar trebui sa fie o problema in monentul asta, il iei si vezi dupa aia. Un laser ar fi bun insa si lasere astea vin decolimate si mai mult te incurca. Daca n-ai ce face cu banii poti incerca unul.
Daca il transporti il pui si tu invelit in burete pe bancheta din spate. Chiar daca se decolimeaza iti va intra in sange si in 10 min refaci colimarea.
Din oras din balcon problema ar fi cu aclimatizarea, iti trebuie un ventilator sa sufle inainte cu 2 ore dar oricum radiaza blocurile din prejur, radiaza balconul valuri-valuri, e mai dubios. Insa e comod si daca treci peste probleme astea e chiar misto sa stai in balcon cand doresti, linistit si sa vezi Luna in fiecare seara. Asta daca nu ai balconul spre N.
Cat despre DSO, nu stiu ce sa zic, e posibil ca focala sa fie cam mare pt. montura si pt. anumite obiecte. Din fericire poti utiliza montura doar cu aparatul foto si cu obiective cu focale diverse pt. camp larg sau DSO mai mari.
Oricum nu prea poti rezolva toate dorintele (vizual, foto, dso, planete, etc) cu un singur intrument iar intrumentul care le face pe toate inca nu s-a inventat. In general lumea tinde sa adune cateva instrumente diferite, focala mare, focala mica, rapid, reflector, refractor, fiecare dedicat unui scop. Insa ca punct de plecare combinatia eq5+newton 200/1000 e ok.
Initial cred ca eram si eu in aceeasi situatie ca tine, poate chiar mai confuz. Am facut acelasi pas cu aceeasi bani disponibili. Ulterior m-am deplasat spre "extreme", costurile fiind cred duble daca nu triple fata de pretul platit initial pe setupul respectiv. Asta inconditiile ca aveam deja dslr.

Parerea mea.

PS: ce pentax ai?
Sus
eblis
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Oct 2011 21:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Legat de focala, nu se poate "manarii" tubul cu ceva carton (sau poate exista extensii ??), sa faci tubul mai lung, de ex. din 1000mm sa faci 1500mm ?

Interesant ca pretul telescopului pe skywatcher.ro e mai mare decat pe astromagazin.ro desi am inteles ca primii ar fi importatorii Sky-Watcher in Romania Smile

@ursamajor:
Am vazut si thread-ul tau unde te gandeai ce sa cumperi, dar pentru mine mi se pare prea scumpa o montura HEQ5 in momentul de fata Sad
[N]EQ5 pare un compromis care o sa-si arate limitele, dar am ajuns la el de la monturi si mai mici, asa ca sper sa ajunga pentru inceput Smile

Cand ai facut prima colimare ? Ti-ai marcat cu un cerc oglinda principala cum zic ei in manual ? E greu de facut prima colimare ?

Mai multe colimari pe zi ? Eu speram sa fie o data la luna, sau ceva asemanator Smile

Pentru inceput sper sa-mi fie de ajuns ocularele din "kit", ca mai tarziu sa-mi dau seama ce-mi mai trebuie. Ma gandesc ceva de ~7mm sau de ~6mm - Super Ploss sau altceva mai bine ?

@valy:
Pentax K10D.

Baader astia se lauda ca fiecare colimator laser de la ei e reglat din fabrica sa fie bun - au fost cazuri cand era reglat gresit din fabrica ? Nu e mai bine sa faci prima colimare cand totul e inca ok, ca sa poti marca centrul oglinzii principale pentru viitoarele colimari ?

Nu stiu exact diferenta ditre kitul GoTo si SynScan, etc .. eu as vrea un sistem motorizat care sa se poata controla de la laptop, cu unul din soft-urile ce le-am vazut mentionate aici pe site - inca nu am ajuns asa departe sa ma documentez despre motorizari, momentan vreau sa doar sa stiu ca se poate.
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 06 Oct 2011 22:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salve "eblis",

Hai pe la firma intr-o zi si discutam, cu obiectul in fata.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
eblis
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Oct 2011 08:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ok, mersi Smile
Sper sa strang banii si sa ajung candva luna aceasta.
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 07 Oct 2011 08:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Ian 2011

Motto: Eu cand vreau sa fluier, fluier!

MesajTrimis: 07 Oct 2011 12:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poti sa mergi linistit pe neq5. Daca vrei, mai tarziu investesti bani in H.
Din diferenta iti iei o gramada de lucruri.
Vali a punctat foarte bine.

Cat despre comercianti, toti sunt seriosi. Discuta cu ei si vezi de pret. Produsele sunt identice.

Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 07 Oct 2011 12:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Ian 2011

Motto: Eu cand vreau sa fluier, fluier!

MesajTrimis: 07 Oct 2011 13:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

http://psemil.blogspot.com/2010_09_01_archive.html

Din ce stiu eu, parca si o parte a pozelor din octombrie sunt cu neq5.

Poate intra Emil si ne spune.

Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 07 Oct 2011 13:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Legat de laser colli:
- el teoretic e bun insa al meu are laserul cam slab (e baader) il vad cu greu chiar si pe noapte
- daca il pui in portocular o sa vezi ca are joc si depinde cum "bate vantul"
- poate nu stiu eu sa il utilizez dar dupa ce il colimam cu laserul, parea totul foarte descentrat la o insepctie vizuala cu capacelul cu gaura in centru. Pana la urma am ajuns sa colimez doar cu capacelul, neavand termeni de comparatie sau o metoda alternativa de verificare, totul parea ok.
Legat de colimare:
- nu asta e problema, daca simti tu ca e nevoie te vei obisnui sa o faci in 5 min, pt. inceput alte conditii influenteaza calitatea imaginii
- poti sa o faci de cate ori vrei tu, dar in general am vazut ca in mare tine destul de mult (luni de zile)
- primara are centrul marcat

Insa cel mai bine urmeaza invitatia lui horatius, chiar daca nu ai bani. Poate ai surpriza, ca pe langa informatii, sa gasesti ceva gratis Smile

Spor.
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 07 Oct 2011 15:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 07 Oct 2011 16:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Despre acest laser colli multa lume se plange ca scade intensitatea laser-ului foarte repede cu utilizarea, pana nu mai merge deloc. Eu il am de vreo 2 ani si-l folosesc 1-2 weekend-uri pe luna, si e in continuare foarte luminos. Dar exista acest risc, se pare. Are intr-adevar o problema cu jocul/centratul in portocular, daca e din acela cu bucsa de strangere sau cu 3 suruburi e mai bine. @Valy, s-ar putea sa ti se para descentrat din cauza offset-ului secundarei, eu obtin rezultate bune cu el (am si un Cheshire ca backup). Una peste alta, nu e un accesoriu strict necesar, doar iti face viata mai usoara.

Nu te astepta sa-l iei gata colimat, cel mai probabil n-o sa fie (transport). Nici nu te speria de operatia in sine, dureaza doar cateva minute, si n-ai de ce sa n-o faci de fiecare data macar ca verificare.

Poveste: mie la inceput mi-era frica sa umblu, ca la orice lucru nou pe care nu-l inteleg. Pana am prins curaj, suruburile de reglaj de la secundara s-au gripat, probabil din cauza umezelii. A fost destul de palpitant sa dau cu WD40 pe-acolo fara sa stropesc secundara... Morala fabulei: colimeaza des Smile

Atentie ca acel NEQ5 nu are motorase, aduna-le si pe alea si fa diferenta pana la HEQ5. S-ar putea sa nu merite sa ramai cu o montura slaba.
Sus
eblis
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Oct 2011 17:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca cumpar si laserul de colimare presupun ca nu e greu de verificat telescopul, problema e daca sa cumpar laserul sau nu Smile

Mda, am vazut ca la montura asta trebuie cumparat si motorase si am inteles ca mai are nevoie de ceva modificari, ca nu e destul de fin mechanismul pentru automatizare, trebuie instalat ceva mai fin.
Aici inca ma gandesc daca se merita sa cumpar upgrade la HEQ5 sau EQ6 sau sa investesc in NEQ5 si sa o tot imbunatatesc incet.
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 07 Oct 2011 17:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ultima modificare efectuata ursamajor la 07 Oct 2011 19:08, modificat de 2 ori in total
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact