| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Jabba the Hutt Membru

Data inscrierii: 22 Aug 2011 Mesaje: 145
Motto: Lex et ordo Localitate: Constanta
|
Trimis: 19 Dec 2011 11:42 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Intrebare aparat foto ZENIT |
|
|
|
Va salut! De curand am achizitionat un newtonian Skywatcher 114/1000 pe EQ1 si cu un barlow 2x. Chiar daca am inceput cu el observatii vizuale, as vrea sa demarez si cateva observatii astrofoto deep sky. Bugetul meu este prea mic pentru un DSLR asa ca vreau sa ma orientez spre fotografia cu film. As fi dispus sa achizitionez un aparat Zenit deoarece am aflat ca ar fi destul de bune avand timpi de expunere reglabili. Sunt dispus sa iau unul seconnd hand, dar mai intai as dori sa va intreb daca acest aparat e bun pentru astrofotografie si daca un astfel de aparat functional si in stare buna ar avea un pret bunicel.
P.S. Ce alt aparat foto pe film imi recomandati?
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7060
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 19 Dec 2011 12:12 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Unul dintre aparatele pe film consacrate pt astrofoto e Olimpus OM-1 daca gasesti. Dar daca gasesti un Zenit iefitin in stare buna nu-i rau deloc. O problema ar fi la focalizare, nu mai retin cum e la Zenit, daca e pe geam mat simplu sau alta metoda. In cartea lui M. Alexescu, "Laboratorul..." gaesti o metoda sa focalizezi cu un aparat cu film. Ar trebui demontat ansamblul pentaprisma/geam mat si suprapus un disc mic de lamela de microscop pe geamul mat lipit cu balsam de Canad. In felul asta ai un 'ochi' clar in centru cu care poti face o focalizare mai precisa.
Stiu ca filmul a fost dat uitarii acum in era digitala dar cred ca inca poti sa obti rezultate interesante mai ales daca poti sa-ti developezi singur cliseele.
Totusi la fofo pe film ar trebui sa expui timpi foarte lungi la Deep sky si ai nevoie de montura motorizata cu urmarire buna.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
red giant Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007 Mesaje: 424
|
Trimis: 19 Dec 2011 13:35 Download mesaj |
|
|
|
| Pentru un începător, o variantă ar fi o "săpunieră" cât mai luminoasă, cu control manual și timp de expunere lung (CHDK). Vezi imediat ce rezultate obții, te obișnuiești cu diverse softuri și metode de prelucrare ...
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Dec 2011 13:41 Download mesaj |
|
|
|
Ia legătura cu Blakut, el a încercat metoda. Din câte am înțeles filme foto cu sensibilitatea și granulația corespunzatoare pentru astrofoto se găsesc foarte greu.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Jabba the Hutt Membru

Data inscrierii: 22 Aug 2011 Mesaje: 145
Motto: Lex et ordo Localitate: Constanta
|
Trimis: 19 Dec 2011 18:44 Download mesaj |
|
|
|
| Mersi mult de sfaturi. Chiar imi sunt utile. Am omis sa precizez ca montura mea e motorizata. O sa investesc in niste revelatori sau o sa prepar dupa "retetele" din carte lui M. Alexescu.
|
|
| Sus |
|
 |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 19 Dec 2011 22:58 Download mesaj |
|
|
|
Principalele probleme la Zenit daca il vei folosi cu montura vor fi greutatea (eu am un Zenit E si are 920 g) si apoi ar fi vibratiile la declansare care sunt destul de mari. Oricum aparatul e construit ca un tanc.
Vin in completarea lui Neox cu precizarea ca Olympus OM-1 este adecvat pentru astrofoto tocmai prin rezolvarea defectelor de mai sus (am avut unul dar din pacate i se bloca oglinda des si a trebuit sa renunt la el):
- greutate aproape injumatatita fata de Zenit(510g);
- cele mai mici vibratii la declansare, inclusiv in comparatie cu modelele actuale de SLR sau DSLR;
Ca si obiective pe M42 (daca nu-l vei folosi in prime focus) ti-as recomanda seria Takumar de la Pentax. Sunt dintre cele mai performante pe considerente de viteza, calitate optica si pret.
Un alt aparat minunat pentru astrofoto (de asemenea membru al colectiei personale) este Pentax ME (de altfel seamana foarte mult cu OM-1). Aici ar fi de preferat varianta Pentax ME Super care permite si reglarea manuala a timpului de expunere. Pe langa avantajele legate de greutate mica are si cel mai mare viewfinder din istoria SLR-urilor pe 35mm. In plus are are si split-screen, deci este de foarte mare ajutor la focalizare.
O problema ar fi vibratiile care nu sunt tocmai reduse dar le-am rezolvat oarecum prin inlocuirea pragului superior al oglinzii cu o fasie de cauciuc poros de la o izolatie si lipita cu super-glue.
Pretul se invarte in jur de 3-4 mil pentru un aparat in stare buna.
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 19 Dec 2011 23:19 Download mesaj |
|
|
|
Gasesti cablu de declansare ieftin, era vreo 25 lei la f64 cu blocare pt. bulb: http://www.f64.ro/cablu-declansator-flexibil-wof3007-40cm.html . Tot acolo mai au si filme, vezi ce au pe stoc si daca e potrivit pt. astrofoto.
Daca are vizor cu rupere insa ai grija ca peste f/8 am impresia ca se intuneca si nu poti focusa.
Eu am un pentax Mx, tot asa mic, masoara si expunerea, are si bulb fara sa folosesti cablu, in rest manual full, nu-i trebuie bateriidecat pt. masurare.
Totusi nu mi se pare ca filmul e o solutie de buget. Acum e drept ca nu ma pricep, poate reusesti sa faci rost de materiale ieftine pt. developat. Dar film tot trebuie sa iei. 10 filme fac cat un P&S eventual cat un dslr foarte vechi.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
98.47 kb |
| Vizualizat: |
de 5205 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 19 Dec 2011 23:29 Download mesaj |
|
|
|
Valy, m-am lovit si eu de problema focusarii la split-screen la profunzime mare dar se rezolva usor prin focusarea la deschiderea maxima a diafragmei urmata abia apoi de setarea la valoarea dorita (lectie invatata de la Helios-ul Zenit-ului, culmea ).
Ultima modificare efectuata de catre starbuck la 19 Dec 2011 23:35, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 19 Dec 2011 23:33 Download mesaj |
|
|
|
Acum nu stiu la ce vrea sa il foloseasca, dar telescopul lui are f/9 deci e cam intunecat. Asa cu obiective, cam toate au f/2-f/4 deci nu e problema.
Alte linkuri: http://www.fotohobbyshop.ro/aparate-reflex-slr-pe-film-p-418.html
Totusi sunt de parere ca pe la 5-6 mil gasesti un body de prin 2006 care ar fi destul de ok pentru inceput si nu numai.
|
|
| Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Dec 2011 11:51 Download mesaj |
|
|
|
O problema cred ca este si ghidajul. Din cate inteleg montura este EQ1, deci slabuta pentru astrofoto. Daca adaugam masa aparatului foto la cea a tubului optic cred ca depaseste posibilitatile monturii. Ar fi cazul de achizitionat si o montura mai solida si motorizata.
_________________ CER SENIN ! |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 20 Dec 2011 12:42 Download mesaj |
|
|
|
Achizitia unei monturi intra in contradictie cu bugetul limitat. Oricum astrofotografia in general cam intra in contradictie cu bugetele limitate. Astofoto deepsky cam intra in contradictie cu reflectoare f/9. In schimb f/9 ar fi ok la planete, caz in care ar merge o simpla camera web pusa in focar, cu optica scoasa. S-ar incadra perfect intr-un buget de 100lei.
O alta varianta ar fi astrofoto de camp larg, gen startrails sau cu ceva tracking, eventual manual, ghidat la ochi prin montura existenta. Aici SLR (film) ar avea un avantaj initial prin:
- faptul ca nu iti consuma baterii, poti expune cu orele, daca faci star trails sau vanezi meteori. Tracking manual cu orele e cam complicat dar poti incerca
- nu ai grija ca prajesti senzorul, desi nu am auzit cazuri, doar ingrijorari
- nu costa prea mult, o camera simpla de 50 lei si un film de 30 lei. In timp filmele si developarea s-ar putea sa depaseasca costul initial al unui DSLR (am vazut oferte pe la 6-700 lei cu ob. de kit inclus, dar la care adaugi acumulatori/baterii, card, etc).
Parerea mea.
|
|
| Sus |
|
 |
|