Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
20_12_04_a.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239568
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Recomandare Barlow

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Cata Mircea
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2009

MesajTrimis: 08 Dec 2011 01:10 Download mesaj
Titlul subiectului: Recomandare Barlow
Raspunde cu citat (quote)

Am telescopul din semnatura si vreau sa cumpar o lentila Barlow. Nu vreau una care sa fie mai scumpa decat telescopul, dar nici ceva prin care sa mi se "intunerecaceasca" imaginea . Nu am mai folosit niciodata , deci nu stiu nimic despre caracteristicile care conteaza ale unei asemenea lentile .
Va rog sa imi sugerati ceva bunicel pana in 50 euro .
Multumesc anticipat .
Daca se poate sa imi dati si un link , catre un vanzator autohton ar fi minunat .

Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 08 Dec 2011 12:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un Barlow bun si care se inscrie in pretul mentionat de tine :

Aici la 5 X :

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=GSO_BL501

si aici la 2 X :

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=GSO_BL251

Imaginea oricum ti se va intuneca pe masura ce cresti puterea de marire. Important este sa se vada clar. La asta contribuie multi factori...calitatea telescopului, a ocularelor din spatele Barlow-ului ( la vizual ), seeing-ul atmosferic si aclimatizarea instrumentului.

Din cate am inteles, ai o luneta de 120/1000 mm. Ai grija sa nu maresti foarte mult caci are si ea niste limite, avand un raport F/D= 8.
As zice ca limita acceptabila este pe undeva pe la 200 X la planete si 250 X la Luna.
Sus
Cata Mircea
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Dec 2011 18:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa inteleg ca luminozitatea va fi mult mai buna daca merg pe varianta de 2,5 X ?
Nu am decat doua oculare : unul de 25 mm si unul de 8 mm . Intentionez sa mai cumpar , dar ceva mai calitativ decat am deja. Ma gandeam ca o lentila Barlow mi-ar "dubla" numarul de oculare Mr. Green .

horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 08 Dec 2011 21:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Calittativ inseamna mai mult de 200 lei (50 euro). Zoth scria ca a testat recent asemenea barlow gso din cele recomandate de Teo si sunt mizerabile. Din experienta mea cu barlow-uri de toate tipurile la 200 lei nu prea ai ce sa cumper extraordinar de bun. Cele bune abia incep la dublu pretul. Mai este un topic despre barlow-uri deschis recent, poate te ajuta.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Dec 2011 22:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

horatius a scris:
...a testat recent asemenea barlow gso din cele recomandate de Teo si sunt mizerabile.

Pot sa va asigur ca am privit prin barlow-uri GSO si nu sunt deloc mizerabile.
Cel putin la vizual mi-au dat o impresie buna, de imagini clare si curate, bine definite ( la planete si Luna ) imagini mult mai bune decat Barlow-ul meu 3 X de la Meade.

In niciun caz nu as recomanda un lucru mizerabil cuiva, sa imi bat joc de el.

I-am recomandat ceva bun, in bugetul mentionat de el.
Daca stiti ceva mai bun care sa se inscrie in acest buget, ar fi bine sa ii recomandati.
De aceea suntem pe un forum, pentru a primi mai multe raspunsuri si mai multe pareri.

Sa nu uitam ca multi dintre noi nu isi permit instrumente sau accesorii scumpe si atunci exista solutii optime in ceea ce priveste raportul calitate-pret.

Ca si "inlocuitor" al unui set de oculare, poti lua un ocular cu Zoom, ED 24-8 mm.

http://astromagazin.ro/catalog/ocular-supe...mir67s2us2

Sunt destui colegi care au acest ocular inclusiv eu, si sunt foarte multumit de el.

Daca mai adaugi si un Barlow bun iti largesti si mai mult plaja de combinatii.

Ultima modificare efectuata de catre Teo la 09 Dec 2011 00:36, modificat de 1 data in total
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Dec 2011 00:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cata Mircea a scris:
Sa inteleg ca luminozitatea va fi mult mai buna daca merg pe varianta de 2,5 X ?

Nu e vorba doar de luminozitate ci in primul rand de calitatea si claritatea imaginilor obtinute la combinarea cu un ocular.
Acum luminozitatea depinde si de ce oculare si cu ce focale atasezi dupa Barlow ( ma refer strict la vizual ).

Daca folosesti un Barlow de 2 X atunci nu iti recomand sa atasezi un ocular cu focala mai mica de 8 mm.
Efectul e asemanator cu utilizarea unui ocular de focala 4 mm. Cam pe aici este limita lunetei tale ( 200-250 X ).

Daca iei un Barlow de 5 X deja va trebui sa utilizezi doar oculare de la 20 mm in sus pentru ca luneta nu poate mai mult .... eu iti spun asta din practica.

Am o luneta asemanatoare, de 120/1000 mm , acromata si nu duce mai mult de 200 X la planete sau 250 X cu indulgenta la Luna.

Deja daca privesc la 250 X la planete apare putin "blur" iar peste 250 X imaginea devine de-a dreptul cetoasa.

Daca in schimb vrei Barlow pentru a face astro-foto, acolo e altceva si ii las pe cei specializati in asta sa te sfatuiasca.
Sus
Zoltan
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Noi 2011

MesajTrimis: 09 Dec 2011 10:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

O lamurire pentru un incepator: Exista vreun avantaj in folosirea unui Barlow cand aceeasi marire data de ocular+barlow o poti obtine cu un ocular mai scurt? Am inteles ca ocularul scurt poate avea un eye relief scurt, ingreunand observatia mai ales in cazul celor ce poarta ochelari. In schimb barlow+ocular inseamna elemente optice mai multe. Pot sa consider ca un barlow devine util numai in cazul telescoapelor cu apertura mare la care grosismentul maxim depaseste pe cel dat de ocularele scurte?
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 09 Dec 2011 23:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Uite Teo si alte pareri, zic eu demne de crezare avand in vedere experienta, nu doar a mea, despre aceste gso-uri:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...+gso#71923

Am si eu la dispozitie aceasta lentila de 2,5X, dar nu are ce cauta in geanta mea de oculare.

Revenind la subiect, la ultima intrebare, nu are nici un avantaj major daca ocularul e bun. Daca barlow-ul e prost, doar dezavantaje. Sunt oculare cu focala scurta cu relief ocular mare care sunt confortabile, mai precis toate ocularele cu camp vizual larg au relieful ocular intre 12 si 20mm.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 09 Dec 2011 23:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

@ Zoltan
Uita-te si aici - http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=71385#71385
poate te mai lamuresti un pic. Si eu am avut aceeasi nelamurire.
Sus
Zoltan
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Noi 2011

MesajTrimis: 10 Dec 2011 00:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Jimao, multumesc Horatius! Dilema imi era mai degraba teoretica pe moment. Astromasterul meu 70/900 oricum nu "cere" grosimente mult peste 100x, ocularul cel mai scurt oarecum admis cred ca e de 6mm. Important e ca azi am mai invatat ceva.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 10 Dec 2011 12:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu sunt foarte incantat de comentariile oarecum ostile care s-au facut asupra unor afirmatii ce nu imi apartin... Trecand peste penibilul situatiei as vrea sa va spun ca testarea unui barlow este in general o operatie dificila.
Dificultatea rezulta din faptul ca testul nu poate fi facut pe elementul in sine ci pe ansamblu instrument + barlow. In felul asta un barlow bun montat pe un telescop slab poate face o figura proasta prin amplificarea cu ordinul lui de marire a aberatiilor instrumentului pe care este montat, iar un barlow prost montat pe un telescop slab poate face o figura mai buna uneori prin minimizarea unor aberatii de semne opuse prezente in ambele componente ale sistemului testat.
Atentie sporita va recomand in asemenea situatii.

Despre barlowul 2,5xGSO reafirm faptul ca m-a dezamagit, nu ii acord niciun calificativ dar la pretul pe care il are ma asteptam la ceva putin mai bun.

Mircea si Zoltan, nici pentru luneta de 120/1000 si nici pentru cea de 70/900 nu aveti nevoie de barlow, un ocular bun de 5 sau 6mm poate scoate maximum oferit de aceste lunete.
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Dec 2011 14:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiu de ce prezentarea unei pareri personale asupra unui accesoriu optic sau instrument poate fi catalogata ca o ofensa.
In niciun caz nimeni nu a folosit nicio ostilitate.

Daca asa se interpreteaza, atunci cu siguranta se poate ajunge la o situatie "penibila" termen care nu e deloc placut.

De gustibus non est disputandum.

Lasand aceste "nimicuri" la o parte, pentru ca tot propusese cineva sa acordam niste ratinguri sau scurte review-uri ( inclusiv eu ) la accesorii si instrumente optice, va dau un link cu acest Barlow 2 X de la GSO unde puteti vedea ce au comentat cei care l-au cumparat si cum l-au votat.

http://reviews.agenaastro.com/product-revi...-Lens.html
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Dec 2011 15:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teo, nu prezentarea parerii tale m-a deranjat ci faptul ca ai preluat o afirmatie facuta de altcineva in contul meu si ai combatut pe ea ca si cum chiar as fi spus lucrul ala.
Nu era firesc sa te convingi mai intai daca acea afirmatie fusese facuta sau nu?
Oricum nu mai conteaza, mi-a trecut Smile

Intorcandu-ne la barlowul buclucas tot spun ca m-a dezamagit, nu stiu de ce dar ma asteptam la ceva mai bun. Tie ti-a placut, este OK. Unde e problema?

PS. sectiunea de review-uri de pe siturile comerciale nu este tocmai locul potrivit unde sa citesti evaluari cu grad mare de credibilitate.
Sus
Cata Mircea
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Dec 2011 17:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acesta este motivul pentru care am pus intrebarea . Pe toate siturile , lentilele Barlow sunt prezentate cam asa : " Ia-ti un Barlow si ti-ai dublat numarul de oculare " . Eram si eu curios daca cei care si utilizeaza asa ceva au aceeasi parere. Folosind in proportie de 60 % telescopul pentru observatii terestre, este important ca imaginea sa fie luminoasa. Pe intuneric nu conteaza , dar pe lumina e important. De aceea caut solutia cea mai "luminoasa" la un grosisment apropiat de maximul telescopului.
Imi sugerati sa cumpar niste oculare mai de calitate ?

zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Dec 2011 18:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dupa parerea mea pentru terestru nu ai nevoie de barlow, nu-ti aduce nimic in plus.
Am gasit mai demult pe situl unui neamt recomandarea unui grosisment maxim de 1,7D pentru modul terestru tocmai pentru ca luminozitatea imaginii sa nu scada prea mult.
In cazul tau un 200x este mai mult decat suficient daca obiectivul lunetei este bine corectat.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact