| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241392 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2931 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: DorinLuca |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
virusrusesc Membru

Data inscrierii: 05 Feb 2008 Mesaje: 21
Motto: fii tu, lasa-i pe altii sa te imite Localitate: romania
|
Trimis: 10 Feb 2012 04:29 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Improvizatie OCULARE IOR |
|
|
|
Salut, sunt incepator rau de tot in tot ce tine de astronomie/instrumente optice pentru astronomie,motiv pentru care nu cunosc termeni, si ii voi inlocui "babdeste" cu explicatii.
Zilele trecute mi-am cumparat o luneta astronomica Mercury-705 (AZ3).Odata cu ea am primit si doua oculare SUPER de 1.25, unul de 10 mm si unul de 25 mm. Eu am mai procurat inca 3 oculare de microscop, IOR, unul de 50 mm, unul de 35 mm si unul de 31 mm.Mi-am confectionat si un adaptor ca sa pot sa le conectez.
Problema la aceste 3 oculare IOR este ca nu au marginea de sus, buza aceea de cauciuc pe care o au astea SUPER, care tin ochiul la distanta ideala.Daca cineva s-a mai lovit de o problema asemanatoare si a rezolvat-o, il rog sa-mi spuna cum a procedat.Multumesc pentru rabdarea de-a citi.
_________________ nu sunt hacker sau alte bazaconii de felul ăsta |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6200
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Feb 2012 11:00 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu toate ocularele folosite in astronomie au cupe de cauciuc.
Ochiul trebuie apropiat de ocular pana la o distanta la care vezi tot campul util delimitat de diafragma ocularului, nici mai mult nici mai putin, iar obisnuinta asta vine cu timpul.
Daca totusi te deranjeaza lumina parazita poti improviza niste segmente din tub de cauciuc sau plastic mai moale care sa intre fest pe corpul ocularului.
Pentru a afla inaltimea la care urci aceste tuburi fata de lentila de ochi inmultesti distanta focala a ocularului cu 0,25-0,3 (ocularele de microscop cu focale mari sunt de obicei de tip Huygens).
PS. Aceste oculare nu sunt dintre cele mai potrivite pentru luneta ta deoarece lucreaza cu rezultate rezonabile pe instrumente cu raport focal peste 12.
_________________ Fujinon 10x50FMTR sx; AR80 F15; TS102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 10 Feb 2012 11:24 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Salut.
Ce tare! Adica ti-ai luat asta?
http://www.youtube.com/watch?v=x8PcsTem6m0
Sa o folosesti cu placere!
Imi facusem si eu in urma cu cativa ani o luneta cu un obiectiv 70/500 (probabil tot SW), si se comporta neasteptat de bine, pana la puteri apropiate de maximul teoretic (2 x apertura). Dar tin sa precizez ca nu i-am pus oculare mai jos de Plossl (calitativ vorbind).
Am avut si oculare IOR de microscop (5x, 7x, 10x...) dar le foloseam pe alta luneta pe care o facusem mai demult, 100 f/10. Desi calitatea imaginii era cat de cat satisfacatoare (nu buna), campul vizual oferit nu le-a lasat sa stea mult timp in oglinda diagonala.
Iti recomand sa faci un upgrade la toate ocularele, daca vrei sa scoti de la luneta tot ce poate da. Poate fi la indemana sa improvizezi cate o solutie, insa sunt de parere ca rezultatele cele mai bune le poti obtine numai cu solutii de calitate - instrumentul este destul de rapid si nu vei ajunge sa-i cunosti potentialul cu accesorii sub medie (ca sa nu zic mediocre). Niste Plossl, Ortoscopic sau chiar Erfle sau Konig-uri te-ar ajuta sa folosesti cu si mai multa placere luneta
Daca nu tii neaparat sa investesti in oculare, poti incerca si cu niste Kellnere, sau ceva asemanator (de preferat sa contina minim un dublet acromat designul optic) si le combini cu ceva filtre: neutru, colorat (verde, galben), fringe-killer, polarizor variabil - pentru eliminarea culorilor parazite. Eventual si un Barlow bun acromat 2x sau 3x, in functie de focalele pe care le vor avea ocularele, dar in orice caz sa incerci pe cat posibil sa nu treci peste puteri de 140-150x.
Ia-o ca pe o recomandare, ia-o ca pe ce vrei, numai n-o lua in nume de rau. Incerc doar sa-ti prezint cate ceva din experienta cu instrumente similare ca sa-ti faci o idee despre cum poti profita din plin de unele avantaje oferite de lunetica pe care o ai.
Cer senin!
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
virusrusesc Membru

|
Trimis: 10 Feb 2012 18:08 Download mesaj |
|
|
|
@zoth, multumesc pentru informatii si pentru ideea data.
@saiph da, e exact aceea doar ca nu e albastra ci e neagra.In legatura cu ocularele, ma bucur ca mi-ai dat cateva nume de oculare de calitate, cand voi avea bani disponibili(nu prea curand) o sa fac un efort sa le schimb pe toate cu unele de calitate.
In legatura cu filtrele, astazi am procurat 4 filtre, unul albastru, doua verzi si unul negru, dar nu stiu pentru ce este fiecare.Pe ele este scris ceva(in poza am scris eu cu rosu peste, ca scrisul original nu se vede in foto), dar nu stiu ce reprezinta acele cifre/litere, poate ma poti ajuta tu, sau altcineva care stie.
Miercuri am vrut sa ma uit la luna(nu aveam filtrele), insa ma orbea, era mult mai luminoasa decat puteau ochii mei sa suporte.As vrea sa stiu daca printre cele 4 este si unul pentru luna, as vrea sa o studiez putin.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
721.16 kb |
| Vizualizat: |
de 5801 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Feb 2012 20:39 Download mesaj |
|
|
|
Aceste filtre sunt tot pentru microscop și nu poți să le fixezi prea bine la ocularele normale de telescop, care din construcție au în interiorul barel-ului un filet special pentru filtre, care au o ramă metalică corespunzătoare.
Poți încerca să folosești filtrul gri pentru atenuarea luminii, dar nu vei vedea acum prea multe detalii pentru că la faza plină craterele nu prezintă umbre prea întinse, lumina solară căzând chiar deasupra lor. Cel mai bine se observă în faze intermediare, în apropiere de terminator (locul unde pe Lună este răsărit/apus de Soare).
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 10 Feb 2012 20:41 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari pentru achizitie .
Spor in continuare.
Ultima modificare efectuata de catre Teo la 11 Feb 2012 00:21, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 10 Feb 2012 22:07 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Ti-ar trebui niste filtre de genul asta:
http://www.cloudynights.com/classifieds/sh...amp;page=1
- filtre de ocular, in montura filetata, pe standard de 1.25"
Filtrele pe care le-ai luat sunt bunicele, am avut si eu la un moment dat ceva asemanator si le puneam intre oculare si prisma zenitala (home-made... la vremea aia (5-6 ani in urma) asa erau cam toate instrumentele/accesoriile pe care le foloseam) - numai ca e cam dificil sa le faci sa stea in ocular, cumva.
Deci, calibreaza-ti toate alegerile pe diametrul 1.25" (in timp vei ajunge sa identifici foarte usor in jur toate obiectele care au diametrul apropiat )
http://www.scsastro.co.uk/catalogue/orion-...ilters.htm
Ca idee, sunt mai multe tipuri de filtre ce permit observarea obiectelor in culori:
- filtre usor colorate (light)
- filtre colorate mai zdravan (deep)
- filtre de banda larga (bandpass)
- filtre de banda ingusta (narrow band, sau dichroice - mai mult pt foto)
Preturile pentru ele cresc cam in progresie geometrica
Succes si cer senin!
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
virusrusesc Membru

|
Trimis: 10 Feb 2012 22:10 Download mesaj |
|
|
|
N-as folosi filtre dar e prea puternica lumina, e ca si cum m-as uita la bec, nu pot vedea aproape nimic pentru ca straluceste prea tare(sa inteleg ca am eu o problema ?).Filtrele cele verzi si cel negru intra perfect in prisma(bag filtrul, apoi bag ocularul), dar sunt bune oare pentru luna ? ele fiind verzi, nu o sa vad verde ? sau care e treaba ?O sa incerc cu cel negru sa vad daca atenueaza ceva din lumina.
Pai daca pe mine luneta asta de 70mm imi da lumina prea puternica, una de 150mm e clar mult prea puternica .In legatura cu grosismentul, nu cred ca o sa imi fie necesar mai mult de...sa zic 100x, pentru ca si 50 x mi se pare foarte mult.Poate ca dupa ce o sa ma obisnuiesc cu 50X o sa vreau mai mult, dar peste 100 m-as mira sa vreau, dar nu se stie niciodata.
Si mie imi place mult luneta asta, am oscilat intre ea sau unul dintre aceste telescoape:
Skyhawk-1141 Telescop Newton-catadioptric 114/1000
Astrolux-76 (EQ1) Telescop Newton 76/900
Am ales totusi luneta pentru ca am considerat ca e mai versatila(mai usor de transportat, de utilizat, si capabila sa receptioneze si imagini terestre).Am facut o alegere buna ?
|
| Sus |
|
 |
virusrusesc Membru

|
Trimis: 10 Feb 2012 22:21 Download mesaj |
|
|
|
@saiph multumesc mult pentru linkuri. Daca vrei sa-mi spui, pentru luna, ce filtru imi trebuie? ce culoare? si ce stil, deep, light, sau nu conteaza, conteaza cum vad eu? daca mi-e bine la ochi? sau cum e cu filtrele astea? de unde sa stiu ce sa achizitionez ?
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Feb 2012 22:22 Download mesaj |
|
|
|
Luminozitatea este un factor fix al obiectivului și este dat de relația F/D unde F=focala și D=diametrul obiectivului. Când folosești un ocular cu focală lungă factorul de mărire (grosisment) este mic și atunci lumina care vine de la obiect este mai grupată, dacă mărirea este mai mare atunci și lumina se disipă mai mult și imaginea apare mai întunecată. Obiectele foarte luminoase cum este Luna sau Soarele (cu filtru tip folie Baader Astrosolar pusă în fața obiectivului) suportă măriri mari.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 10 Feb 2012 22:40 Download mesaj |
|
|
|
| virusrusesc a scris: | | @saiph multumesc mult pentru linkuri. Daca vrei sa-mi spui, pentru luna, ce filtru imi trebuie? ce culoare? si ce stil, deep, light, sau nu conteaza, conteaza cum vad eu? daca mi-e bine la ochi? sau cum e cu filtrele astea? de unde sa stiu ce sa achizitionez ? |
Pai Luna arata cel mai bine prin filtre: gri (neutru, cum mai e cunoscut, desi in optica si culoarea verde tot neutra este considerata), verde, galben, portocaliu si cateodata si deep-red, dar filtrele astea au si o doza de subiectivism - nu toti avem aceeasi sensibilitate/afinitate pt o anumita nuanta.
Pentru vizual eu merg pe filtrele deep pentru ca izoleaza destul de bine nuanta si permit acromatelor rapide sa redea imagini bune - fara "curcubeu" la margine. Desi preferatul ramane polarizorul (are si functie de filtru colorat variabil - daca inversezi componentele).
http://www.cloudynights.com/classifieds/sh...amp;page=1
Luna e bine sa o privesti prin luneta la puteri mici prin filtrul neutru, intrucat, mai ales in fazele ei mari (aproape de "plina", sau <= 100%) tinde sa te cam orbeasca, iar noaptea nu prea e o incantare sa vezi un disc mare negru peste tot, se presupune ca te adaptezi la conditiile de semi-intuneric (bine, cu Luna atat de mare e cam exagerat sa-i mai zicem intuneric).
Incearca sa o observi la puteri mai mari, pentru ca odata cu cresterea puterii, scade pupila de iesire (apertura impartita la putere) si odata cu ea si cantitatea de lumina ce iese (aproape direct proportional - e o lege mai mult logaritmica) si vei putea sa te bucuri de cratere si fara filtre, eventual cu un light green, daca tii neaparat, sau galben, sau orange, cat sa iti creeze o impresie mai calma lumina reflectata de suprafata ei.
Spor!
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
virusrusesc Membru

|
Trimis: 10 Feb 2012 23:51 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc mult pentru lamuriri.Nu mi-ati spus, am facut alegerea buna cumparand aceasta luneta? sau era mai bun unul dintre telescoapele:
Skyhawk-1141 Telescop Newton-catadioptric 114/1000
Astrolux-76 (EQ1) Telescop Newton 76/900
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 12 Feb 2012 10:29 Download mesaj |
|
|
|
Intotdeauna e bine ce ai facut D-aia romanii au vorba "ce-i facut e bun facut" N-are rost sa-ti mai bati capul acuma ca "da' daca luam ... nu-stiu-ce". Luneta asta e foarte buna, s-o folosesti sanatos, doar sa nu incerci s-o "inbunatatesti" oculare de microscop IOR Asculta sfaturile celor care ti-au raspuns, fa si tu ce poti (ce-ti permite buzunarul) si va fi bine. Spor!
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|