Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
15_02_2011_schiller.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239629
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Luneta SkyWatcher 70/500 AZ3

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Iustina Horga
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Ian 2012

Motto: Omul bun poate descoperi multe!

MesajTrimis: 09 Mar 2012 18:12 Download mesaj
Titlul subiectului: Luneta SkyWatcher 70/500 AZ3
Raspunde cu citat (quote)

Buna! Mi-am cumparat de curand aceasta luneta SkyWatcher 70/500 AZ3 si pot sa spun ca sunt multumita. La ea am primit 2 oculare:SUPER 10MM si SUPER 25MM. Vreau sa stiu care este diferenta dintre ele si care formeaza o imagine clara si buna calitativ.Sunt inca la inceput si nu stiu toate detaliile despre aceste lucruri. Multumesc:D
Sus
alex1209
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2012

MesajTrimis: 09 Mar 2012 19:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Buna. Sa iti spun cum sta treaba cu ocularele. In primul rand 70/500 : 70 este diametrul obiectivului(grosimea tubului/oglinzii principale) iar 500 este distanta focala(distanta de la oglinda principala pana la focuser unde pui ocularul). Puterea de marire se afla in felul urmator: distanta focala a telescopului(adica 500) impartita la distanta focala a ocularului inscriptionate pe acestea(10mm, respectiv 25mm).
Deci telescopul tau, atunci cand folosesti ocularul de 25mm apropie de 20x, iar cand folosesti ocularul de 10mm apropie de 50x.

Vreau sa iti spun ca iti poti achizitiona oculare cu distanta focala mai mica(daca iti permiti financiar) cum ar fi de 8mm(ti-ar apropia de 62x), 6mm(ti-ar apropia de 83x), si chiar de 4 mm(care ti-ar apropia de 125x).

Dar nu iti recomand sa iti iei prea mic. Mai bine strangi mai multi banuti pentru ati lua un telescop mai bun, cum ar fi http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=Starscope1149

Sper ca te-am putut ajuta
O seara buna

Alex
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 09 Mar 2012 20:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

alex1209 a scris:
Buna. Sa iti spun cum sta treaba cu ocularele. In primul rand 70/500 : 70 este diametrul obiectivului(grosimea tubului/oglinzii principale) iar 500 este distanta focala(distanta de la oglinda principala pana la focuser unde pui ocularul). Puterea de marire se afla in felul urmator: distanta focala a telescopului(adica 500) impartita la distanta focala a ocularului inscriptionate pe acestea(10mm, respectiv 25mm).
Deci telescopul tau, atunci cand folosesti ocularul de 25mm apropie de 20x, iar cand folosesti ocularul de 10mm apropie de 50x.

Vreau sa iti spun ca iti poti achizitiona oculare cu distanta focala mai mica(daca iti permiti financiar) cum ar fi de 8mm(ti-ar apropia de 62x), 6mm(ti-ar apropia de 83x), si chiar de 4 mm(care ti-ar apropia de 125x).

Dar nu iti recomand sa iti iei prea mic. Mai bine strangi mai multi banuti pentru ati lua un telescop mai bun, cum ar fi http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=Starscope1149

Sper ca te-am putut ajuta
O seara buna

Alex

Foarte fain sfat.

Mai asteptam si altele similare, tot referitoare la telescoape din astea cu " oglinzi" de 70/ 500 mm.

Oricum..." meseriasa " si concluzia finala.

alex1209 a scris:
Mai bine strangi mai multi banuti pentru ati lua un telescop mai bun, cum ar fi http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=Starscope1149
Alex

Ultima modificare efectuata de catre Teo la 09 Mar 2012 20:24, modificat de 1 data in total
Sus
alex1209
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Mar 2012 20:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Very Happy
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Mar 2012 20:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pentru achizitie, Iustina.

Ai luat o luneta pe cat de micuta, pe atat de dragalasa si buna.

Are o optica reusita, chiar de invidiat pentru un acromat scurt si mic.

Fiind posesorul unei astfel de lunete Sky-Watcher 70/500 mm iti pot spune ca am obtinut imagini clare la Luna si planete pana la 125 X.

Cele mai bine conturate imagini le-am observat pana la 83 X.

O poti utiliza si ca luneta terestra si poate fi de asemenea transportata cu usurinta in calatorii.

Chiar anul trecut am luat-o cu mine la Busteni si mi-a oferit niste imagini foarte frumoase ale crucii de pe Caraiman.

La un buget nu prea mare iti recomand pentru aceasta luneta inca 2-3 oculare si anume :

Super Plossl de 6 mm
Super Plossl de 4 mm
Super Plossl de 10 mm ( desi cel Super Kellner din dotarea standard e destul de ok ).

Cel de 4 mm te va ajuta la detalii Lunare si planetare.

Cu ocularul de 25 mm din dotare vei putea face atat observatii terestre cat si deep-sky.

Consider ca o astfel de luneta dragalasa si portabila nu trebuie vanduta chiar daca in viitor iti vei cumpara un instrument mai mare.

Succes !
Sus
alex1209
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Mar 2012 08:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

am facut o mica greseala, ma sus la raspunsul meu. Dupa ce ti-am trimis, am realizat ca ti-am spus despre cele cu oglinda. Dar este cam acelasi lucru, numai ca, calitatea lentilelor este mai buna. Cu cat diametrul lentilei/oglinzii este mai mare cu atat capteaza mai multa lumina si vei vedea mai multe obiecte deep-sky, dar si detalii ale planetelor. Este valabil si pentru lunete, dar si pentru telescoape.
Smile
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

Motto: Memento mori!

MesajTrimis: 10 Mar 2012 20:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pe langa sugestia foarte buna a lui Teo de a-ti imbunatati luneta achizitionand noi oculare, ar mai fi si varianta unei lentile Barlow 2x/3x cu care sa-ti dublezi/triplezi puterea de marire obtinuta cu ocularele pe care le ai deja.

Ti-am trimis un mesaj privat (PM) pe mesageria interna a forumului...

Sus
Iustina Horga
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Mar 2012 20:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc foarte mult pentru incurajari, dar sunt sunt un pic dezamagita, deoarece nu obtin imaginile la care ma asteptam:acestea sunt neclare, cand incerc sa apropii se deformeaza imaginea complet....Am incercat sa observ planetele Jupiter si Venus dar,nici o sansa! Si luna care este usor de observat prin orice luneta, mi-a dat batai de cap. Nici un crater nu am putut vedea cu exactitate (imi marea foarte putin, iar cand miscam focuser-ul pentru a mari imaginea mai mult, nu mai vedeam nimic clar. Am gresit oare ceva in montarea lunetei? O am de 3 zile si am constatat ca in loc sa mareasca de 140X mi se pare ca imaginea terestra sau luna, cand am observat-o prin luneta, sunt marite de 5-7X. Sad
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

Motto: Memento mori!

MesajTrimis: 10 Mar 2012 20:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Focalizatorul (focuser-ul) nu are rolul de a mari mai mult sau mai putin atunci cand reglezi din rotitele lui, ci are rolul de focaliza imaginea, adica de a o face clara. E posibil ca tu sa nu reusesti sa focalizezi. La imaginile terestre reusesti sa obtii imagini clare? Obisnuieste-te sa focalizezi pe obiecte terestre aflate la distanta mare.

Luna acum, cand e in faza de Luna Plina, nu prea iti ofera detalii, trebuie sa te uiti in fazele intermediare la terminator, adica zona de separare dintre partea luminata si partea intunecata. Acolo umbrele craterelor, muntilor si ale altor forme de relief sint mai pronuntate si asta le face mai usor observabile.

Si vezi ca marirea aia de 140x nu o poti obtine cu ocularele pe care le ai acum, ti-au explicat colegii mai sus si ti-am explicat si eu in mesajul privat. Valoarea de 140x este o valoare maxima, tinand cont de caracteristicile optice ale lunetei. Uneori poti obtine imagini clare si daca maresti peste valoarea asta, alteori trebuie sa te multumesti cu puteri mai mici ca sa obtii imagini clare, din cauza atmosferei turbulente.

Si inca ceva, citeste cu atentie si incearca sa intelegi ce este explicat in manualul lunetei. Sigur ai in cutie si manualul de utilizare. Acolo sint explicate instalarea, utilizarea, ce poti vedea, cum sa faci observatii...

Ultima modificare efectuata de catre MariusP la 10 Mar 2012 20:49, modificat de 1 data in total
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Mar 2012 20:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Luneta este noua ?
Sau e cumparata second-hand ? De asemenea, ocularele sunt noi ?
Nu de alta, dar ma gandesc sa nu fi umblat cineva la obiectiv, l-a demontat si l-a montat apoi necorespunzator.
Ai demontat cumva obiectivul ? Oricum e bine sa nu faci asta !
Iti recomand sa faci toate testele terestre, ziua pe case si copaci din departare.
E normal sa nu vezi detalii ale craterelor de pe Luna acum, deoarece este "Luna Plina" si contrastul e minim.
Cand Luna va fi in faza atunci poti incerca si pe ea, deoarece vor aparea umbre si contrastele vor creste.
Pentru aceasta foloseste ocularul de 25 mm si pe cel de 10 mm din dotare.
Roteste de focuser pana vezi clar.
Focuserul nu are rol de a mari ( zoom ) ci de a clarifica imaginea !
Indata ce vezi clar nu mai roti de el ! Daca vrei marire mai mare inlocuieste ocularul cu unul de 6 mm sau 4 mm.

Verifica daca luneta nu are lentilele murdare sau aburite sau daca ocularele nu sunt aburite.
De asemenea verifica oglinda aceea diagonala ( prisma zenitala ) daca nu e murdara sau aburita .
Sus
Iustina Horga
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Mar 2012 22:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Luneta este noua. Din aceasta cauza nu stiu de ce nu se vede bine.O sa citesc cu atentie manualul de utilizare sa vad ce e in neregula.Va multumesc mult pentru sfaturi! Very Happy
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum