Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IMG_7413_[640x480].jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241478
Numar de utilizatori inregistrati: 2932
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Problema la Carl Zeiss Jena cass clasic 150/2020

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Jabba the Hutt
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Aug 2011

Motto: Lex et ordo

MesajTrimis: 10 Mai 2012 12:41 Download mesaj
Titlul subiectului: Problema la Carl Zeiss Jena cass clasic 150/2020
Raspunde cu citat (quote)

Vă salut! Mai sus numitul instrument nu este proprietatea mea, dar am ocazia de a-l folosi foarte des. Tubul sau focalizator are un diametru mai mare decat 2". Ocularele sale sunt toate de 1" si le folosesc cu ajutorul unei reductii. Recent am vrut sa achizitionez pentru acest instrument niste filtre deep sky si niste oculare, toate fiind de 1,25", asa ca m-am gandit la confectionarea unei reductii potrivite. In vederea fabricarii noii reductii, un tovarasi de-al meu a dat reductia pe care o avem unui strungar spre a-i copia filetul si a confectiona noua reductie. Problema a fost ca strungul respectiv nu a putut reproduce filetul. Am urmatoarele intrebari:
1. Stie cineva ce diametru are focalizatorul instrumentului?
2. Pot gasi pe piata(chiar si second hand) o reductie pentru instrumentul de mai sus de 1,25"?
3. Are cineva un strung care sa poata reproduce filetul reductiei despre care am vorbit?

Cer senin!
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 10 Mai 2012 12:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cauta alt strungar, mai bun. Orice filet poate fi reprodus de un meserias capabil.
Sus
Jabba the Hutt
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Aug 2011

Motto: Lex et ordo

MesajTrimis: 10 Mai 2012 19:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

N-as prea zice. Filetul respectiv este foarte fin. E de vreo 5-6 ori mai fin decat al unui surub normal. O sa pun o poza cu reductia.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 10 Mai 2012 19:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cel mai important este să determini corect pasul filetului. În acest scop strungarul trebuie să aibe o leră de măsurat filete iar strungul să aibe combinația potrivită de avans-turație. Dacă filetul diferă foarte puțin atunci pentru a utiliza niște filtre la care se înfiletează doar câteva spire nu este o problemă. De pildă la ocularele home-made am făcut pe strung filetul cu pas de 0.62mm care se potrivește bine cu filetul de filtre, care original este în inch. Dacă duci un filtru sau piesa conjugată strungarului o folosește drept calibru și atunci poate face filetul potrivit.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 10 Mai 2012 19:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ar fi interesant de stiut (cel putin pentru mine) cam prin ce an a fost fabricat instrumentul de care vorbesti.
Nu sunt strungar dar sper sa-ti spun cateva lucruri care iti vor fi utile deoarece m-am lovit in timp de cateva probleme oarecum similare:
Prima a fost atunci cand am incercat sa reproduc un surub ce apartinea unui vechi binoclu Goerz Armee-Trieder model 1908. Toate masuratorile pe care le-am facut cu instrumente specifice (subler comparator, micrometru, lera filete) dadeau valori ciudate. Dupa o documentare largita mi-am dat seama si apoi valorile masurate au confirmat ca filetul respectiv era construit in fractiuni de zoll vechi german (diferit de inch-ul contemporan).
1 zoll = 2,634 cm = 1,037 inch
In ce priveste strungurile pot sa spun ca oricare dintre ele poate reproduce diametrul unui surub dar nu poate reproduce orice pas de filet (oricat ar fi de dibaci strungarul).
Pasul unui filet taiat din cutit este strans legat de avansul pe tura pe care il are strungul respectiv, avans care se poate regla in valori discrete (exprimate in unitati metrice sau fractiuni de inch).
Despre surubul de care povesteam mai sus sigur nu am putut sa-l reproduc identic deoarece mi-ar fi trebuit un strung cu avans in diviziuni de zoll german iar asemenea masinarie nu cred sa mai existe in zilele noastre, dar ... aproape intotdeauna se gaseste o valoare de avans metrica sau in diviziuni de inch suficient de apropiata astfel incat filetul respectiv sa poata lucra rezonabil si pe o lungime decenta, nu exagerata.
Cu o problema asemanatoare m-am intalnit si in cazul unui alt binoclu german, un Hensoldt-Wetzlar Wacht-Marine fabricat in 1905 dar nu mai intru in amanunte, cred ca ideea s-a inteles.

Poate ca nu ar fi rau ca posesorii, utilizatorii si/sau iubitorii de instrumente optice vechi sa beneficieze pe viitor de un subforum dedicat pe care sa poata schimba intre ei informatii legate de aceste minuni tehnice in mare parte uitate.
Spor!

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum