| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239616 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
galex Membru

Data inscrierii: 10 Apr 2012 Mesaje: 17
|
Trimis: 10 Apr 2012 09:50 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Luneta sau telescop pentru observatii terestre |
|
|
|
Salut, stau la etajul 9 al unui bloc care imi ofera o panorama foarte frumoasa si extinsa asupra Bucurestiului (din Berceni - Brancoveanu pot vedea Intercontinentalul, turnurile din Victoriei si chiar si Casa Presei, doar cu ochiul liber.)
Ma intereseaza sa cumpar un instrument in primul rand pentru a-mi spori detaliile cladirilor pe care le observ deja cu ochiul liber (Bucurestiul pare mult mai frumos vazut de la inaltime decat daca chiar calci prin el).
Dar, in al doilea rand, desi deocamdata nu sunt chiar un entuziast, nu m-ar deranja daca as putea face si ceva observatii planetare cu respectivul instrument. Poate, cine stie, ma apuca pasiunea de a ma uita si pe cer, nu numai pe pamant.
Am cercetat un pic si mi-ar place foarte mult Firstscope-ul de la Celestron. Nu stiu insa daca l-as putea folosi pe acesta si pentru observatii terestre.
Poate primesc de la voi niste recomandari pt. alte instrumente care sa fie mai potrivite pt. ce vreau eu. Am auzit ca la unele imaginea se vede rasturnata, altele nu sunt folosite decat pt. a vedea cerul, etc. Nu cred ca pt. observatiile terestre marirea ar trebui sa fie prea mare, dar poate ca pt. observatiile planetare ar fi de folos ceva mai puternic. Mi-ar place ceva care sa fie destul de flexibil, rezistent (o sa fie destul de interesat de chestia asta si fi-miu care are 4 ani), eventual lentile interschimbabile, ca la Firstscope.
Bugetul este unul cam in genul maxim 200-300 lei.
Multumesc anticipat pt. ajutor. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 10 Apr 2012 10:06 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Pentru ca tot iti plac panoramele si imaginile nerasturnate, eu consider ca un binoclu bun ti-ar fi mult mai util, avand in vedere ca vrei sa faci cu el observatii terestre.
Un binoclu iti ofera un camp vizual mare, imagine luminoasa si il vei putea utiliza uneori si la observarea cerului ( spun uneori pentru ca in Bucuresti nu prea vei avea ce vedea cu el pe cerul noptii, decat eventual Luna, iar cele cateva planete accesibile se vor vedea doar ca niste mici "puricei" eventual si satelitii lui Jupiter ... )
Poluarea luminoasa si fizico-chimica ( gaze, pulberi, suspensii ) te limiteza incat nu vei putea observa prea multe obiecte deep-sky si astea in conditiile cele mai rele.
Daca vei lua binoclul cu tine in afara Bucurestiului, intr-o zona de la tara acolo iti va oferi multe detalii din Calea Lactee, cum ar fi roiuri de stele si nebuloase mai stralucitoare, accesibile instrumentelor mici. |
|
| Sus |
|
 |
galex Membru

|
Trimis: 10 Apr 2012 10:10 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc mult pt. raspuns.
Poti sa-mi faci cumva si o recomandare pentru un "binoclu bun"? Eventual cam ce firma, sau incotro sa-mi indrept cautarile?
Si, o intrebare de incepator: La toate telescoapele imaginea este rasturnata? Am citit ca unele pot fi utilizate pt. observatii terestre, dar banuiesc ca nu se asteapta nimeni sa stau cu capul in jos cand ma uit prin el...  |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 10 Apr 2012 10:17 Download mesaj |
|
|
|
In general, la telescoapele astronomice, imaginea este rasturnata.
Pentru corectarea acestui "efect" se folosesc prisme, oglinzi sau lentile suplimentare care rastoarna din nou imagine si o aduc in pozitia reala.
Ca si binoclu iti recomand un Nikon 10 X 50 sau orice alt binoclu fully-multi-coated dar care sa mareasca de vreo 10 X- 15 X .
De 7 X e cam putin.
Spun un binoclu de 50 mm diametru la obiective pt. ca sunt usoare si se pot tine in mana mai mult timp fara sa fie obositoare . Fiind mai scurte nu ocupa nici mult spatiu.
Daca vrei ceva la fel de bun dar mai puternic, cu diametru mai mare ( 70 mm) si in acelasi timp mai incomod de carat ar fi acesta :
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=CE71009
Mai exista variantele de aici prezente ca si cel de mai sus, la un magazin din Bucuresti din zona Obor :
http://instrumenteoptice.ro/binocluri.php
Dintre ele, acesta am inteles ca da rezultate foarte bune :
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=TS1050LE |
|
| Sus |
|
 |
galex Membru

|
Trimis: 10 Apr 2012 10:41 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc din nou pt. lamuriri.
M-am mai uitat printre paginile site-ului recomandat de tine... Si mai am ceva intrebari.
1. La binoclurile respective pot sa fac "zoom"? Parca mi-ar place sa pot sa ma joc un pic cu nivelul de marire, sa pot sa detaliez sau sa panoramez.
2. Intre binoclurile cu diametru 50 si cele cu 70 este o diferenta semnificativa in practica? Ma refer pt. scopurile mele, de observare majoritar urbana si diurna.
3. De modelul acesta ce zici? E ceva mai aproape de bugetul pe care as dori sa-l consum... http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=81151650
4. Parca tot imi face cu ochiul ceva care sa aibe si posibilitatea de a sta fixat pe un mic trepied / suport, cam in genul Firstscope-ului. Ce zici de luneta asta? http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BTC1550 |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 10 Apr 2012 11:44 Download mesaj |
|
|
|
Unele binocluri au zoom, altele nu.
Personal le prefer pe cele fara zoom. Au mai putine lentile, mai putine piese in miscare si sunt ceva mai reusite.
Diferentele intre cele de 50 mm si cele de 70 mm, sunt portabilitatea si greutatea.
Un binoclu de 50 mm il tii usor la ochi pentru mai mult timp pe cand unul de 70 mm iti oboseste mainile si necesita de cele mai multe ori atasarea pe un trepied.
Luminozitatea e oarecum asemanatoare, si asta tine de raportul F/D adica de raportul dintre focala si diametrul obiectivului.
In ceea ce priveste firma "Bresser " prezenta la noi pe piata... nu m-as incumaeta sa iau vreun instrument de la ei. Sunt chinezarii de slaba calitate, imitatii pe care nu doresc sa le comentez.
Ce ti-am recomandat acolo s-au dovedit a fi bune de-a lungul timpului.
Nu as opta niciodata pentru Bresser sau Tasco.
Daca iti doresti un binoclu pe care sa il tii in mana mult timp, sa il poti lua in excursii, opteaza pentru un 10 X 50 mm, daca doresti un binoclu bun si mare, pe care sa il montezi candva si pe un trepied alege Celestron 15 X 70 mm .
Prin Celestronul acesta am privit iar imaginile sunt foarte luminose si clare.
Dezavantajul principal : iti oboseste repede mainile.
Daca ar fi sa aleg un binoclu de 10X50 l-as alege pe acesta fara discutie, deoarece am auzit numai lucruri bune despre el.
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=TS1050LE
Avem si un coleg de forum care si-a cumparat un astfel de binoclul ( Mike 23 ) si ar putea sa iti spuna mai multe despre el daca va citi acest topic.
Daca doresti varianta mare, mergi pe acesta :
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=CE71009
Avantajele unui binoclu sunt portabilitatea, campul mare vizual, luminozitatea si faptul ca te tine mult in timp daca il ingrijesti corespunzator.
Daca mi-ai fi spus ca esti interesat de observatiile astronomice in primul rand si doresti sa vezi planetele cu ceva detalii, nu ti-as fi recomandat sub nicio forma un binoclu, pentru ca personal nu imi plac si nu le utilizez la observatii astronomice ( ci doar la observatii terestre) .
Daca ar fi fost vorba sa iti recomand ceva bun calitativ, pentru observarea cerului la un pret mic, care se poate atasa unui trepied ti-as fi recomandat asa ceva fara discutie ( pentru ca am si eu si e excelenta ) :
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BK70500-OTA
Cu ea poti vedea inelele lui Saturn, multe cratere si muntii de pe Luna, benzile de nori de pe Jupiter si satelitii lui, fazele lui Venus, petele de pe soare ( cu filtru adecvat) si multe obiecte deepsky.
Aceasta luneta mareste fara probleme la 125 X imaginea fiind clara si frumoasa !!!
Cu un binoclu obisnuit nu maresti mai mult de 15-20 X .
Mai gandeste-te la scopul pentru care doresti un instrument in acest buget.
Succes ! |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 10 Apr 2012 12:22 Download mesaj |
|
|
|
As avea urmatoarea sugestie: esti din bucuresti, da o fuga la Dl. Costescu (instrumenteoptice.ro), daca are amabilitatea te vei putea urca pe cladire cu cateva binocluri, lunete pe care le are pe stoc si poti vedea pe viu cum sta in mana, cum se vede.
La observatii terestre de detaliu e recomandat o putere mai mare (cel putin 10x) insa detaliile fug foarte repede daca nu ai instrumentul montat pe un trepied fix. In plus la detalii terestre ai curenti de aer, cladirile radiaza caldura deci privind razant cu solul e posibil sa tremure detaliile, cu cat maresti cu atat tremura mai mult. |
|
| Sus |
|
 |
Mike23 Membru

Data inscrierii: 05 Sep 2010 Mesaje: 682
|
Trimis: 18 Apr 2012 14:52 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Intr-adevar acel binoclu 10x50mm de la BTC (nu e firma Alcor), este un instrument foarte bun. Datorita acoperiri multistrat a opticii, inclusiv rismele, ofera o imagine cu un contrast foarte bun.
Am postat pe forum in timpul achizitionarii un mic review despre cele doua binocluri, respectiv BTC 10x50mm si Celestron 15x70mm.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...p;start=15
Aici o sa gasesti raspunsurile legate de aceste doua instrumente, asa cum le-am observat eu. Ce pot sa mai adaug este ca am observat in timp la binoclul 10x50mm achizitionat ca daca-l las in picioare (sprijinit pe pertea cu lentilele de 50mm), se defocalizeaza deoarece forta gravitationala actioneaza asupra focalizatorului.
Cat despre acel model de la Celestron am inteles ca sedecolimeaza destul de usor, dar inclin sa cred ce spunea mai sus si Teo, si anume ca tine de cum il intretii, cum il folosesti si ....de cate ori il scapi din mana uimit de ceea ce vezi .
Personal am descoperit ca in astronomie e foarte util un binoclu chiar si din orasele mari preum al nostru Bucuresti. De ce?..Pentru ca prima observatie o faci cu ochiul liber dupa care punannd binoclul la ochi o sa observi mai mult decat o stea la carul mare (de exemplu), la mijlocul manerului o sa vezi cu binoclul ca defapt sunt 3 nu una si altele si astfel te ajuta sa te orientezi mai bine pentru a identifica un obiect DSO(nebuloasa, galaxie, roi stelar). Dupa toate acestea daca esti curios si vrei mai mult treci la magnificatii zdravene prin intermediul unui telescop.
Pt. observatii in natura un binoclu este ideal. Doar daca vrei sa observi anumite lucruri dintr-un punct fix fara sa te aventurezi e bun si un mic refractor sau un mic catadioptic. Unul de tip Maksutov-Cassegrain (90x1300mm)
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKMAK90OTA
doar ca sa fie cu montura azimutala (pentru observatii in natura terestra)
O zi excelenta si alege asa cum crezi ca-ti foloseste mai mult.
Mihai _________________ S.W. Maksutov-Cassegrain 127mm/1500mm, montura azimutala, Binoclu BTC 10x50 fullymulticoated, DSLR Nikon D3100 |
|
| Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 18 Apr 2012 16:58 Download mesaj |
|
|
|
Dacă ești interesat de observații terestre ți-aș propune un refractor (lunetă) Celestron Ultima 100 pe un trepied Manfrotto. Refractorul este specializat pentru astfel de observații, are zoom de 22-66X și o imagine excelentă la aceste măriri. Poate fi folosit și la observații astronomice de câmp larg. La Starmax găsești detaliile constructive. Restul pe PM _________________ mihai |
|
| Sus |
|
 |
galex Membru

|
Trimis: 18 Apr 2012 17:15 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc foarte mult pt. raspunsuri, apreciez ajutorul oferit. Am sa fac cat de curand o vizita si la d-l Costescu, pt. achizitia instrumentului mult dorit. Deja am pe lista scurta binoclul recomandat de Teo, Porro 10x50. Si mai am si alte cateva telescoape, problema este insa ca oricat de mult am incercat eu sa citesc pe paginile producatorilor si forum, inca mai am foarte multe intrebari. Bugetul meu, care initial era extrem de redus, undeva sub 300 lei, si destinat achizitiei unui instrument rezervat exclusiv observatiei terestre, acum este prabusit cu totul, deoarece mi-a aparut dorinta de a mai arunca din cand in cand un ochi si pe cer. Deci banuiesc ca o sa imi achizitionez un binoclu decent, pe care sa-l pot cara dupa mine si in drumetiile montane (o alta pasiune a mea), dar cat de curand o sa urmeze si un mic telescop pe care sa-l instalez la fereastra sufrageriei mele de la etajul 9. L-as cara si pe acesta dupa mine, dar banuiesc ca nu o sa fie chiar confortabil ca pe langa ruscac sa mai atarne si o luneta sau telescop, oricat de compact o sa fie acesta.
Intrebare: este vreo diferenta intre binoclurile marcate ca fiind "astronomice" si cele "Sport"? De exemplu, toata gama UpClose are niste preturi extrem de joase, fata de alte binocluri identice ca performante tot de la Celestron, dar care cica ar fi "Astro". Care ar fi deci diferentele, imaginea este rasturnata, unghiul de vizualizare este mai larg, sau care? |
|
| Sus |
|
 |
galex Membru

|
Trimis: 18 Apr 2012 18:13 Download mesaj |
|
|
|
| theogon a scris: | | Dacă ești interesat de observații terestre ți-aș propune un refractor (lunetă) Celestron Ultima 100 pe un trepied Manfrotto. Refractorul este specializat pentru astfel de observații, are zoom de 22-66X și o imagine excelentă la aceste măriri. Poate fi folosit și la observații astronomice de câmp larg. La Starmax găsești detaliile constructive. Restul pe PM |
Ca o mica paranteza offtopic, parca mi se pare ca prea mult se abuzeaza de functia PM pe acest forum... De ce chiar toate trebuie discutate pe PM?!? Rolul unui forum este de a disemina informatiile catre cati mai multi useri. De ce sa spui de mai multe ori acelasi lucru, pe PM, lucru care probabil ca intereseaza si pe alti useri?!?
Revenind ontopic, m-am uitat putin si la Ultima 100, si este intr-adevar o scula interesanta, dar pretul ei depaseste cu mult ceea ce mi-am propus sa cheltui. Pana la urma, asa cum am spus si ceva mai devreme, cred ca o sa ma hotarasc la un binoclu pt. observatii terestre, si o sa achizitionez ulterior si un mic telescop pt. noua pasiune care se infiripa, observarea cerului. Inca incerc sa ma lamuresc depre diferentele intre diferitele game de binocluri: astro / sport. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 18 Apr 2012 18:56 Download mesaj |
|
|
|
Ca si telescop mic, portabil, asa cum am mai facut-o odata iti recomand cu incredere luneta Sky-Watcher 70/500 mm.
Pretul unei astfel de lunete este chiar bun iar imaginile sunt excelente pentru categoria ei.
Poti face cu ea atat observatii astro' cat si terestre daca ii atasezi o oglinda (prisma) la 90 sau 45 grade.
Imaginile nu vor fi rasturnate.
Am utilizat cu succes o astfel de luneta la munte, la Busteni atat la astro' cat si terestru.
Evident ai nevoie obligatoriu de un trepied usor pe care sa il poti cara in drumetii .
La ea va trebui sa adaugi si cel putin 2 oculare Super Plossl cu focale de 25 si 10 mm . |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 18 Apr 2012 21:28 Download mesaj |
|
|
|
Prin binocluri astro se intelege in general binocluri mari, cu prisme porro, realizate mai mult dupa criteriul diametrului mare. Fiind mari si grele, e de la sine inteles ca vor fi utilizate pe trepied, nu vor fi carate la gat, nu vor balangani si nu se vor lovi de lucruri. Fiind utilizate noaptea, pe cer senin, nu au nevoie de o protectie deosebita la apa, multe nu sunt umplute cu azot. Au diametre de la 70 la 125mm in general.
Binoclurile sport sunt binocluri mici ce pot fi carate la gat, rezistente la socuri, protejate la apa. Se gasesc fie cu design cu prisme porro, fie roof. Binoclurile roof sunt mai rezistente la socuri, se decolimeaza mai greu.
Orice binoclu oricat de mic sau mare poate fi folosit la orice tipuri de observatii, pentru ca este un instrument optic ca orice altul. Utilizatorul care il tine in mana ii da un scop. In timpul zilei este lumina suficienta pentru orice binoclu oricat de mic. Dar noaptea cantitatea si calitatea obiectelor vizibile depind de diametru (mare) si calitatea opticii.
Pentru observatii terestre la distanta si mariri mari iti recomand o luneta terestra, pentru ca aceste lunete sunt proiectate exact pentru acest lucru (adica mariri mari in limita atmosferei, diametre mai mari, si necesitatea trepiedului). In acest sens lunetele Ultima Celestron ar fi ok. Sau un telescop maksutov-cassegrain sau schmidt cassegrain de 90-125mm diametrul puse pe un trepied merge la fel de bine. Daca vrei observatii terestre din mana, atunci iti trebuie un binoclu cu marire de maxim 10X si diametrul de maxim 50mm, preferabil cu prisme roof pentru rezistenta mai mare. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
galex Membru

|
Trimis: 19 Apr 2012 00:44 Download mesaj |
|
|
|
| Teo a scris: | Ca si telescop mic, portabil, asa cum am mai facut-o odata iti recomand cu incredere luneta Sky-Watcher 70/500 mm.
Pretul unei astfel de lunete este chiar bun iar imaginile sunt excelente pentru categoria ei.
Poti face cu ea atat observatii astro' cat si terestre daca ii atasezi o oglinda (prisma) la 90 sau 45 grade.
Imaginile nu vor fi rasturnate.
Am utilizat cu succes o astfel de luneta la munte, la Busteni atat la astro' cat si terestru.
Evident ai nevoie obligatoriu de un trepied usor pe care sa il poti cara in drumetii .
La ea va trebui sa adaugi si cel putin 2 oculare Super Plossl cu focale de 25 si 10 mm . |
Da, am retinut acest model inca de prima oara cand mi-ai facut recomandarea, si l-am luat inca de atunci in calcul. Mi se pare interesant, si se incadreaza si in dimensiunile / gabaritul corespunzator.
Ma intrebam insa care ar fi pretul (aproximativ) al accesoriilor mentionate de tine (prisma+2 oculare+trepied). Pt. ca am gasit exact acelasi model de luneta, dar de data asta modelul complet, cu tot cu prisma, cele 2 oculare de care zici si tripod, dar evident ca la pret aproape dublu fata de luneta simpla. (http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK705AZ3)
Ce parere ai, reusesc sa le gasesc separat la un pret mai bun decat tot pachetul, sau eventual sa gasesc o calitate mai buna a componentelor individuale decat a celor din pachet, cam la acelasi pret? |
|
| Sus |
|
 |
Mike23 Membru

Data inscrierii: 05 Sep 2010 Mesaje: 682
|
Trimis: 19 Apr 2012 11:28 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Ar fi o varianta, sa te uiti pe rubrica "Bazar/Vinde" ca e posibil sa gasesti ceva la mana a doua (sau nu neaparat), la un pret mai mic decat daca-l iei din magazin ca nou.
O zi buna
Mihai _________________ S.W. Maksutov-Cassegrain 127mm/1500mm, montura azimutala, Binoclu BTC 10x50 fullymulticoated, DSLR Nikon D3100 |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|