Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236324 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2808
|
Trimis: 08 Noi 2011 16:21 Download mesaj |
Titlul subiectului: O solutie pt reductor focala+CCD+Dobson |
|
|
|
Intru-un topic anterior am intrebat daca pot folosi un reducator focala cu camera CCTV la un dobson (sau Newton)-problema era de focalizare. Raspunsul a fost negativ- nu am destul in-focus. Intradevar nu puteam focusa nici cu adaptorul lung(32mm) nici cu el scurtat la 16mm(fig2-reductorul GSO si adaptoare C-mount/1,25" de 16 si 35 mm). Am citit ca unii au redus distanta intre principala si secundara(+focuser) pentru a folosi un reducator de focala. Cred ca este o masura prea radicala pentru mine. Dar dobsonul meu (SkyWatcher 150/1200) permite o solutie, datorita constructiei focuserului(acesta nu are o calitate prea buna culisarea facandu-se prin frecarea pe ghidaje de plastic). Focuserul are adaptoare cu flansa de fixare, atat pentru 1,25" cat si pentru 2"(fig1). Inaltimea minima de la tub pana la varful adaptorului de 1,25" este de 104mm. Asta cred ca il face "long-profile", ceea ce inseamna ca distanta principala-secundara este mai mica decat in cazul altor telescoape de acelasi tip dar cu focuser mai scurt, de unde si solutia.
Am scos adaptorul cu flansa(fig3), am desfiletat corpul de 1,25"( flansa are la baza filet exterior T2 pentru inel DSLR, iar la interior cred ca M36 in care se infileteaza acest corp- fig4). Ideea este ca acest corp poate fi infiletat in flansa prin cealalta parte,
castigand astfel cei 30mm ai corpului pentru in-focus. Cele 2 suruburi de fixare a ocularelor le-am scos(sunt prea lungi pentru a intra in focuser) si am dat alte 2 gauri filetate M3 pentru fixarea adaptorului C-mount/1,25" in acest corp- suruburile sa prinda pe adaptor, nu pe reductor(fig5). In fig6 se vede adaptorul introdus in corp (filetul mic de sus este C-mount pentru fixarea camerei, mai jos este filetul M36 de fixare a corpului in flansa). Se infileteaza acest corp in flansa-fig7 si apoi tot acest ansamblu in camera tinand de corp(daca tii de flansa aceasta se desfileteaza). Apoi se fixeaza camera in focuser prin strangerea flansei cu cele doua suruburi(fig9).
Am testat acest ansamblu cu adaptorul C-mount/1,25" de 35mm(+reductorul) si nu am reusit sa focalizez, dar cu adaporul de 16mm focalizeaza si ramane pentru in-focus peste 20mm-mai mult decat am pentru camera montata normal(fara reducator focala). Practic eu am si lungit adaptorul scurt cu un niplu facut dintr-un filtru(vreo 6mm) si tot mai ramane pentru in-focus. Distanta maxima dintre reductor si chipul CCD depinde de focala reductorului si diagonala chipului. Cresterea distantei duce la cresterea reductiei focalei telescopului(un FOV mai mare) dar in acelasi timp creste si efectul coma. Nu stiu daca se poate adapta coma corector la acest ansamblu.
Pun doua poze cu M34 cu si fara reductor. Se pare ca nu se merita efortul din cauza comei.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
52.16 kb |
Vizualizat: |
de 2760 ori |

|
|
59.56 kb |
de 2760 ori |

|
|
61.41 kb |
de 2760 ori |

|
|
54.92 kb |
de 2760 ori |

|
|
53.1 kb |
de 2760 ori |

|
|
57.35 kb |
de 2760 ori |

|
|
53.41 kb |
de 2760 ori |

|
|
55.08 kb |
de 2760 ori |

|
|
55 kb |
de 2760 ori |

|
|
207.21 kb |
de 2760 ori |

|
|
26.81 kb |
de 2760 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 01 Ian 2014 18:14 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Mi se pare mie sau coma este negativa ("coada" indreptata spe centru) ?
In acest caz, un corector de coma ar agrava situatia.
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2808
|
Trimis: 01 Ian 2014 20:02 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ai dreptate, asa se vede. Am gasit pe net un corector combinat cu 0,73x FR(pentru newton)- ASA-2Korr, dar costa "numai" 860 euro.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|