| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242034 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2938 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: supersaiyan |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 13 Iun 2012 12:23 Download mesaj |
| Titlul subiectului: inlocuire secundara - astigmatism ? |
|
|
|
Am inlocuit de curand la Newton-ul meu 200 f/5 focuser-ul si oglinda secundara (de la ~50 la 63mm MA). Rezultatul e ca in poza, stelele sunt deformate (expunerea e de 8 secunde, nu e problema de tracking).
Cum la primara nu am umblat, doar secundara poate fi "de vina". Am lipit secundara cu silicon rosu de garnituri pe suportul vechi. Cred ca am facut o greseala: desi am pus destul de mult silicon, nu am pus si niste distantiere intre oglinda si suport. Doar asta sa fie ? Alta intrebare ar fi: un suport cu diametrul de 35mm (in portiunea cilindrica) e suficient pentru o secundara cu axa mica de 63mm, sau ar trebui unul mai mare ?
Am un filmulet al testului pe stea printr-un barlow TV 5x: http://www.youtube.com/watch?v=v_4luxkzarc Pozitia in care inelele de difractie sunt mai bine definite e in-focus.
Interpretarea mea: in jurul pozitiei de focus se vede astigmatism. Extrafocal, alungirea stelei e pe directia focuser-secundara (defocus si pus mana deasupra tubului). Se mai vede si un usor tilt al focuserului, care din pacate nu e colimabil. Corect?
Ce pot face, in afara de a lipi din nou secundara ?
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
8.43 kb |
| Vizualizat: |
de 2998 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 13 Iun 2012 12:39 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: inlocuire secundara - astigmatism ? |
|
|
|
| cmatei a scris: | | Cred ca am facut o greseala: desi am pus destul de mult silicon, nu am pus si niste distantiere intre oglinda si suport. |
Asa am avut eu, si siliconul tragea rau de oglinda, presand-o in cele 3 puncte, iesea testul pe stea putin triunghi: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...t=30#70411 . Am scos cei trei suporti si am lasat oglinda sa fie sustinuta doar de silicon, un strat mic de vreo 1-2mm.
Din pacate in acelasi timp am schimbat si suportul primarei inlocuind cei trei suporti de pluta cu un disc de spuma subtire de 1mm (de invelit produsele electronice cand vin ambalate) pe toata circumferinta primarei. Ulterior testul arata ok, dar nu-mi dau seama care din cele doua operatii a avut influenta.
Spor.
|
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2164
|
Trimis: 13 Iun 2012 13:52 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: inlocuire secundara - astigmatism ? |
|
|
|
cand am schimbat secundara la skywatcher dobson de 254mm am folosit banda dublu adeziva bison pe toata suprafata de contact si nu am avut probl cu astigmatismul.
la telescopul orion am observat ca secundara e lipita cu 3 picaturi cam de 1cm diametru din ceva ce pare a fi silicon (ceva translucid). pot posta poze daca exista interes.
|
|
| Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 13 Iun 2012 14:25 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Hm, eu am lipit-o pe toata suprafata de contact, cum era si secundara anterioara, nu in puncte. Stratul de silicon insa e sigur mai subtire de 1mm.
O parere daca nu cumva holder-ul e prea mic ? Secundara are cam 1cm grosime si cum ziceam, 63mm axa mica.
Am sa incerc s-o lipesc din nou, daca nu se repara inseamna ca secundara (OO UK) e nasoala - de altfel e si destul de prost aluminizata.
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|