| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239608 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2895
|
Trimis: 25 Iun 2012 17:24 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Inca un sfat de achizitie, va rog |
|
|
|
Am de 3 ani un dob 150/1200 si la putin timp dupa achizitia lui am incercat sa fotografiez ceea ce vedeam. La inceput cu un aparat foto compact pus in ocular (merge numai la Luna) apoi cu camera CCTV in prime focus( am devenit adept al videoastronomiei). Desigur observarea directa, la ocular, nu poate fii substituita de observatiile video (aproape in timp real tinind cont de timpul mic de integrare), insa cu acestea din urma am putut vedea pe monitor mult mai mult decat in ocular. Asta m-a determinat sa inregistrez semnalul video si sa fac poze din film. Ies multumitor, mai ales la roiuri stelare(tinind cont si de rezolutia mica 720/576-PAL). La nebuloase/galaxii ar fii necesar un timp mai mare de expunere/integrare si un tele mai luminos/rapid(M27, M57,M51 au iesit binisor dar numai in conditii meteo bune). Actualul f/8 este cam lent/intunecos. Evident ca pentru asta a trebuit sa motorizez dob-ul pe Alt/Az(multe luni de munca cu mecanica si electronica-DIY). Rezultatul doar partial multumitor-salvez numai cca 30% din cadre, daca nu bate vantul. Nu ajuta nici focala de 1200(FOV mic/magnificare mare cu senzorul de 1/2"), ce amplifica erorile mecanice- cu pinioane din targ nu poti face reductor de precizie. Noptile pierdute si frustrarile inerente m-au determinat sa fac un imprumut pentru upgrade(cu stansul banilor, leu pe leu, mi-ar lua probabil un cincinal).
Va rog sa-mi scuzati introducerea, este numai pentru prezentarea nivelului de experienta. In alfabetul acesteia sunt probabil pe la litera "D" de la Dummy.
Deci ce as vrea: un tele preponderent pt AP, dar totusi bun si la vizual. Un cal-magar(=catar) cum a scris un stimat coleg forumist. Greu de gasit asa ceva fara a face compromisuri de ambele parti si mai ales cu bani putini. In plus mai am alte limitari:
-punctul de observare=balconul(latime 150cm). Vedere E-S-V,ceva obstructie la SV(pom) si la zenit(acoperis latime=90cm)-trepiedul unei monturi EQ nu mi-ar permite apropierea de marginea balconului. Nu am masina sa duc tele-ul intr-o locatie mai buna. Este o gradina vecina(abandonata) la cca 20m unde pot vedea Polaris dar in rest cerul este si mai obstructionat. Deci va trebui sa invat punerea in pol prin drift. Deasemenea latimea balconului nu-mi permite folosirea unui telescop lung pe o EQ.(peste dob pot sari).
-Locatie: Busteni-probabil una din cele mai ploioase regini din tara si cu cele mai rapide schimbari de conditii meteo(asa-i la munte). Poluare luminoasa specifica zonelor suburbane. Deci mi-ar trebui un tele rapid pentru expuneri scurte.
-camera utilizata: DSLR Canon 1100d(deocamdata nemodificata).Timpul mediu de expunere am vazut ca este de cca 5min. (depinde de mai multi factori).
-tintele preferate:nebuloase si galaxii. Deci o focala medie-scurta pt un FOV mare(desi pt unele tinte mici-M57-ar fi preferata o focala mai lunga). Pentru planete stiu ca trebuie o focala lunga(magnificare mare) combinata cu apertura mare(rezolutie mai buna) dar cu limitarile de sus iese din discutie(cu toate acestea am vazut Jupiter pozat cu ED80/600 cu mai multe detalii decat am reusit eu cu dob 150/1200).
La inceput m-am gandit la un dob de 10" f/5 autotrek/Goto. Mult mai rapid decat vechiul 6" f/8, LGP mai mare-rezolutie mai buna,acelasi FOV(aceeasi focala). Am vazut si cateva poze -chiar reusite- facute cu acest instrument si DSLR cu timp de exp de 30sec( M51, tripleta din Leo-autor Marcel Jinca). Dar toti "veteranii" recomanda montura ecuatoriala(si sa fie buna) pentru AP. Deci va trebui sa invat toate tehnicile de utilizare a acestei monturi. Am citit ca pentru vizual nu este prea intuitiva si este chiar incomoda ca pozitie cu un newton.
Dupa zeci de ore de informare pe forumuri si siteuri de specialitate am ales cateva optiuni. Deci:
A. Montura. Unanimitatea este ca pentru AP este piesa principala. Datorita limitarilor de mai sus nu vreau un tele mare, deci o montura de capacitate medie mi-ar satisface nevoile. M-am gandit la HEQ-5. Desi producatorul nu specifica sarcina maxima, diferiti comercianti recomanda intre 14-18kg(cam mare marja dupa parerea mea). Deci pt AP, la un raport de 1/2-2/3 din max. ar veni cam 9kg. Oare contragreutatea intra in aceste 9kg?
Am de ales intre variantele clasic/Syntrek/SynScan. Ghidarea fiind un "must have" pt expuneri lungi trebuie sa iau de acum in considerare si aceasta(chiar daca la inceput nu voi face guiding). Varianta "clasic" am inteles ca se poate adapta pt ghidare, dar EQMOD se poate folosi doar pe variantele syntrek/synscan datorita motoarelor si electronicii diferite. Dpdv economic se pare ca este mai convenabil sa iau montura cea mai echipata. Daca as lua clasica si apoi kitul de upgrade ar costa mai mult ca varianta SynScan. Deasemenea diferenta dintre syntrek si synscan este de asemenea mai mica decat costul unui controler goto. Probabil varianta syntrek este un bun compromis-prin EQMOD se poate inlocui goto. Dar PEC este valabil numai pt Synscan(?). Cat de important este PEC?
B.Tubul optic. Aici ma confrunt cu vesnica dilema newton vs. refractor. Optiuni:
1.GSO 6" f/4 Imaging Newtonian (300euro): http://www.teleskop-express.de/shop/produc...ORAIL.html
-4,4kg cu inele,focuser si 8x50 finder;
-600mm focala-deci acelasi FOV ca ED80/600;
-focuser 2" monorail cu reductie 1:10- mai puternic decat clasicul Crayford(separat ar costa 189 euro!) ;
*-necesita coma corector( Baader MPCC, TS sau altul?);
*-colimarea este critica(de 2x fata de un f/5);
*-contrastul ceva mai scazut decat la un refractor datorita obstructiei secundarei-supradimensionata
*+ timpul de expunere mai scurt-f/4;
*+LGP mai mare de aproape 3x fata de ED80(probabil la vizual as vedea mai bine DSO decat cu 80mm).
M-am gandit initial la un skywatcher Quattro 8" f/4 dar tinand cont de focala mai mare=800, masivitate(cam "bulky"), greutate de aproape 9kg(la limita pt AP la HEQ-5) am zis pas.
2.Refractor Skywatcher Evostar ED80/600- se gaseste si la comerciantii locali- http://www.teleskop-express.de/shop/produc...MICRO.html
-unul din cele mai folosite tipuri de refractoare pt. AP
-focalizator Crayford(e si varianta cu reductie 1:10), inele incluse, finder+diagonala+ocular+cutie Al= optionale
-field flatner necesar(?)-varianta SKFlat 0,85x Reducer&FF(180euro!) facuta special pt. ED80/600.Sunt si alte optiuni mai bune/ieftine?
-comerciantii spun ca obiectivul e facut din sticla FPL-53, dar producatorul nu mentioneaza asta (nici pt. SW Equinox 80/500)
-focalizatorul se pare ca nu tine greutatea unui DSLR(multi pe net se plang de asta). Cei care si-au permis l-au schimbat(poate costa mai mult decat TO), altii au reslefuit suprafata de frecare-se pare ca nu este plana- si au obtinut rezultate pozitive. E cineva care a avut aceasta problema?
3.Refractor TS Photoline 80mm f/7 ED APO(80/560)---400euro:[url] http://www.teleskop-express.de/shop/produc...html[/url]
-3" Crayford focalizator cu reductie 1:10, adaptoare 2" si 1,25", inele CNC incluse
-FF&FR TS RED80--145euro. Il transforma in f/5,6(448mm). Au si varianta de FF 3".
-nu se specifica ce sticla folosesc la obiectiv
-probabil nu are problemele focuserului de la skywatcher
4.Refactor APED 80ED/560[url] http://www.teleskop-express.de/shop/produc...html[/url]
-2" Crayford focuser cu reductie 1:10, L holder(cum are Equinox), fara inele
-acelasi FF& FR ca mai sus-optional
-nu se specifica ce sticla folosesc la obiectiv
5.Skywatcher Equinox 80/500 f/6,25-disponibil si in tara si cel mai scump dintre refractoarele mentionate: http://www.teleskop-express.de/shop/produc...-case.html
-necesar FF(?). Ce tip? La TS costa 200euro daca iau si TO de la ei.(280 intreg)
-cat de bun o fi focuserul?
-L holder(fara inale)
-cutie Al inclusa- preferam fara
*O varianta produsa de TS (cu focuser linear power):[url] http://www.teleskop-express.de/shop/produc...html[/url]
Ce imi recomandati din cele de sus? Aveti alte sugestii?
P.S.Va rog iertati-mi lungul pomelnic si lipsa diacriticelor(cineva mi le-a furat din PC-ul la care scriu).
|
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 25 Iun 2012 21:50 Download mesaj |
| Titlul subiectului: multa poveste... |
|
|
|
Cam stufoasa prezentarea si cu multe amanunte..
80 mm este un minim in DSO pt refractor.eu am 90/1000 Omegon acromat de la Astroshop.de
Am vazut ca te-ai uitat la teleskop expres.de.Si eu mai arunc cate o privire pe paginile nemtesti .Cred ca 80mm e cam putin.Un APO de 100mm,sau un acromat de 90 cu oculare bune poate ti-ar satisface cerintele.Am auzit ca focala de 1000 nu e foarte pretentioasa la oculare si da detalii bune la planete.Apropo,si eu mai arunc cate o privire spre stele cu telescopu si de pe balcon si gabaritul instrumentului nu ma incomodeaza deosebit
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 25 Iun 2012 22:33 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Dai comanda de o primara f/4, pui si o secundara pe masura, muti spyderul si focuserul mai la jumate, asa ai si parasolar, si iei un eq5-6. Probabil iei si un comacorector.Eu ma descurc binisor cu eq in balcon dar nu fac dso.
|
|
| Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 25 Iun 2012 23:22 Download mesaj |
|
|
|
@sternchen
Mi-ar fi placut un refractor ED/APO de 90 sau 100 mm, cu focala scurta pentru camp larg si cu f mic dar acestea imi cam depasesc bugetul. As vrea sa-l folosesc preponderent pentru AP,in special pentru DSO
@valy
Cred ca te referi la modificarea TO al dobsonului, din f/8 in f/4. Cred ca este mult de lucru, rezultatul incert si as strica un lucru bun. Poate as fi incercat daca as fi dispus de inca un telescop pentru vizual.
|
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 25 Iun 2012 23:33 Download mesaj |
|
|
|
| nu e vorba de 90 apo...ci de 90 obisnuit dar cu oculare bune
|
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 25 Iun 2012 23:41 Download mesaj |
|
|
|
cand e vorba de DSO,cei de la Astroshop zic ca 200 e minim.Deci un10 inch ar merge..
Da ,e cam mare...am vazut un APO de 110/770 de la TS cam 800 de euro.Cred ca-i bun.Merge la AP
...
Eu am dat pe al meu cam 300euro in care au intrat un barlow bun si un ocular cumparate extra acum 2 ani
|
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 25 Iun 2012 23:54 Download mesaj |
|
|
|
ma gandeam si eu sa-l completez pe al meu cu un100/500 acromat,sau un newton de 130/650...
nu stiu daca ar fi o completare suficienta...cu 90/1000 vad bine luna,binisor planete si ceva DSO
Din ce am auzit doar 10 inch cred ca ar putea (cat de cat) satisface cerintele la DSO(brate de galaxii vizibile ...).Sub 10 inch e cu semnu intrebarii daca te-ar putea multumii la DSO
Stele duble si triple vad eu destule cu al meu...mi-ar place sau as fi curios sa vad brate de galaxii.Cine stie,poate pe un cer bun...
|
|
| Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 26 Iun 2012 05:47 Download mesaj |
|
|
|
Cu dobsonul de 150/1200 numai cu o transparenta buna, ochi adaptati si vedere periferica pot distinge bratele la M51. Cu nebuloasele mai compacte -M27, M57-se descurca mai bine. M1 dupa multe zile am reusit sa o gasesc. As zice ca pentru vizual un minim ar fi 200mm,mai bine 250mm.
Nu as lua un refractor achromat pentru AP datorita aberatiilor cromatice inerente.
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Iun 2012 08:37 Download mesaj |
|
|
|
Studiază și un catadioptric, SC-urile sunt foarte populare în vest și deși au focala mai lungă sunt scurte constructiv și încap în balcon lejer. Se văd și DSO-uri o mulțime dacă ai oculare potrivite, doar M31 nu încape în câmp. Raportul preț/apertură e mai bun decât la APO. Nu ai nevoie de coma corector, așa că per total ieși mai bine decât cu un newtonian.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 26 Iun 2012 09:17 Download mesaj |
|
|
|
| acromatele au aberatii.Pe la 9mm zoom ocular are o imagine surprizator de clara,campu ocularului e mai mare ...as zice o imagine fara cromatism.APO zoom ocular 8-24 de la omegon are corectura fata de aberatii.problema e ca marirea nu e totusi suficienta la planete(110)iar la DSO doar stele duble ,deocamdata.La planete folosesc barlow si sky glow filtru.Se vede un cromatism,dar surprinde si detaliile obisnuite la planete(nu se vede ca-n pozele de pe hubble),si se merita sa arunci o privire pe bolta instelata
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 26 Iun 2012 09:45 Download mesaj |
|
|
|
| Erwin a scris: | | SC-urile sunt foarte populare în vest și deși au focala mai lungă sunt scurte constructiv și încap în balcon lejer. |
Un 200 f/5 are pana intr-un metru, trepiedul deschis ocupa cam tot un metru deci nu tubul te limiteaza neaparat. Tubul pus pe EQ e destul de comod in balcon, el sta sus, inclinat si poti scoate tubul partiala afara deci il poti indrepta mai usor catre tinte aflate la zenit, asta pt. foto si daca n-ai alte obstacole.
| dmtr69 a scris: |
Cred ca te referi la modificarea TO al dobsonului, din f/8 in f/4. Cred ca este mult de lucru, rezultatul incert si as strica un lucru bun. Poate as fi incercat daca as fi dispus de inca un telescop pentru vizual. |
Nu pare asa de complicat: dai inca 4 gauri pt. spyder mai pe la mijloc, muti si focuserul tot pe acolo. Pastrezi actualele oglinzi (sau le vinzi) si faci altele f/4. Lasand la oparte facutul oglinzilor, restul ar dura lejer o zi de lucru cu o bormasina si o pila. Nu strici (mai) nimic, dai gauri in tub dar nu slabesc prea mult structura. Vezi ce au obtinut altii cu un 150 f/5 si daca te multumeste mi se pare un DIY ieftin si la indemana.
In rest un apo ~100 f/5, un 200 f/5 sau un SC evident ar fi mai bune dar si mai mari, mai scumpe.
Parerea mea.
|
|
| Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 26 Iun 2012 14:09 Download mesaj |
|
|
|
Un newton de 200 f/5 ar fi cu adevarat un bun compromis vizual-foto si cel mai bun raport calitate-apertura/pret. Dar:
1-Sa zicem ca lungimea lui nu m-ar incomoda, insa FOV-ul (1,27°x0,85° pentru Canon DSLR)este cam redus pentru cateva DSO(M31,M45 s.a.). Pentru planete ar fi f.bun.
2-Focuserul nu stiu cat de puternic este ca sa sustina fara shift un DSLR. TO al 200PDS se zice ca este putin scurtat pentru foto in prime focus(la dob-ul meu nu am deloc cursa ramasa intravel cu DSLR!)
3-Greutatea de 8,75kg la care se adauga camera(considerand ca as folosi la ghidaj finderul) cam depaseste limitele (pentru AP) a unei monturi HEQ-5. Ma puteti contrazice aici. Unii comercianti vand newton de 10” pe mai slaba EQ-5. As lua un 200PDS dar cred ca l-as folosi la vizual.
Primele 2 puncte s-ar rezolva cu un 8” f/4(SW Quattro, AT8IN, sau altele asemenea). Dar greutatea ramane aceeasi- un EQ-6 ar fi de dorit, care este cam scumpa/grea.
Un SC este intradevar excelent pentru planete(poze pe Starmax). Dar eu sunt mai mult un fan DSO,si ar trebui o focala mai scurta/un f mic( Probabil se poate folosi un corector). Pretul este cam mare C8=1000euro+alte accesorii. Portabilitatea este insa ridicata.
Un APO 100 f/5(desi imi ploua in gura dupa unul) este 1000-2000euro poate chiar mai mult. Un 90ED Apo(dublet) f/5,5 de la TS costa 690euro+accesorii=1000euro.
Pana la urma voi lua si un ED80-90 si un newton 8”. Intrebarea e pe care sa-l iau acum.
Poate sa-mi spuna cineva cat de important este PEC? Sa stiu ce model de montura sa iau.
Va multumesc tuturor pentru sfaturi.
|
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 26 Iun 2012 14:20 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 26 Iun 2012 14:57 Download mesaj |
|
|
|
OK. Merci. Deci pana la urma iau un newton de 8". Probabil unul f/4 care fiind mai scurt va sta mai bine pe montura.(Hmmm, sa iau si un EQ-6? )
|
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 26 Iun 2012 15:01 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|