| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Dobrin86 Membru

Data inscrierii: 21 Apr 2011 Mesaje: 45
|
Trimis: 19 Iun 2012 10:43 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Camera CCD buna pt. DSO cat si pentru obs. planetare |
|
|
|
M-ar interesa o camera CCD buna atat pentru deep space objects cat si pentru observatii planetare. Cineva mi-a sugerat Orion StarShoot G3 Deep Space Color Imaging Camera dar mi se pare destul de scumpa (aprox. 1700RON). Ce alte variante am pt. un buget de 1000-1300 RON?
Este Orion StarShoot G3 Deep Space Color Imaging Camera o camera buna? Poate fi o varianta mai buna The Imaging Source Camera color DFK 21AU04.AS? |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 19 Iun 2012 11:05 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Starshoot G3 este o camera deepsky color. Poti obtine ceva poze, dar nu vei obtine niciodata poze bune. La planete este inutila.
Pentru planete camerele bune sunt Imaging Source. Un DBK 21 (nu DFK) e perfect, e cea mai utilizata camera. Sau varianta DMK monocrom, caz in care va trebui sa investesti in filtre si roata de filtre pentru obtinerea culorilor. Poti face si expuneri lungi cu un Imaging Source, pana in 60min, cu zgomotul de rigoare specific unei camere neracite. Am vazut pe situl producatorului poze bune facute cu camere DMK.
Pentru deepsky ai nevoie de o camera monocrom si filtre LRGB. Matricea bayer din camerele color mai mult incurca.
Singura camera pe care o cunosc care e si planetara cu 15 fps si deepsky cu expuneri nelimitate, racita termelectric, este un Atik Titan.
Am niste articole pe tema aceasta in revista Pagini astronomice, in fiecare. Poti descarca revistele de la adresa http://www.astrocluj.ro/pagini-astronomice.html . Cred ca in penultimul numar este. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
Dobrin86 Membru

|
Trimis: 19 Iun 2012 12:48 Download mesaj |
|
|
|
M-am uitat pe manualul Orion StarShoot G3 Deep Space Color Imaging Camera si scrie "StarShoot G3 Deep Space Imaging camera is capable of capturing impressive celestial objects like galaxies, star clus-ters, and nebulae, as well as the planets, Moon, and the Sun (with an optional solar filter)." .
ATIK Titan pare ok pentru DSO cat si pentru obs. planetare dar imi depaseste bugetul. Orion StarShoot G3 Deep Space Color Imaging Camera are avantajul ca e racita, fata de DBK 21.
Cred ca Orion StarShoot G3 Deep Space Color Imaging Camera este o varianta ieftina pentru observatii deep space si poate sa faca fotografii si pt. planete (intrebarea e cat de bune). Am gasit pe net un ex. http://ecx.images-amazon.com/images/I/21UkUu2Ro%2BL.jpg
Mai am gasit un site aici[url] http://www.kwos.org/telescope.htm[/url], unde vad ca autorul blogului foloseste asa:
CCD Camera for DeepSky: Orion StarShoot Pro Deep Space
CCD Camera for planetary images: Imaging Source DBK 21AU04.AS
Trag concluzia ca DBK21 este mai potrivita pentru observatii planetare. Daca ar fi sa aleg una dintre acestea doua atat pentru DSO cat si pentru planete ma intreb care face mai bine partea pentru care nu este specializata. |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 19 Iun 2012 15:37 Download mesaj |
|
|
|
Parerea mea: canon ultimile modele (cu live view, hack sau filmare crop VGA la 60fps) si te-ai scos, ieftin si bun, bonus ai si aparat foto/filmare hd. EOS 50/60, 550(?)/600/650.
Altfel doua camere dedicate fiecarui scop: ccd (color) micut si rapid pt. planete, camera (mono) cu racire pt. dso. |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 19 Iun 2012 15:44 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
Dobrin86 Membru

|
Trimis: 19 Iun 2012 16:04 Download mesaj |
|
|
|
Am un Nikon D3000 dar nu are live view si nici nu e f. profi si parca imi e ciuda sa imi iau un alt aparat fotografic doar pt. astrofotografie. Mai bine imi iau un CCD in jur de 1500RON. M-ar interesa in special pentru DSO. Varianta mono mai presupune investitii in filtre si asta duce mult pretul in sus. As prefera direct o varianta color.
Inclin spre Orion StarShoot G3 Deep Space Color Imaging Camera pentru as iesi mai ieftin decat daca as cumpara un aparat foto nou, tinand cont ca CCD-ul asta costa aprox. 500$ pe Amazon. M-am uitat la mai multe CCD-uri in jur de 1500RON si nush ce sa zic. Nu am bani de doua. Adica una pt. planete si una pentru DSO. |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 19 Iun 2012 16:29 Download mesaj |
|
|
|
Daca e problema de bani atunci as zice:
- vinzi nikon si iei canon, pui magic lantern si gata
- sau iei second hand, versiunea precedenta dbk, era pe la 10 mil cred, si nikon pt. dso pana vezi cu ce se mananca treaba, ca oricum vad ca te tenteaza o camera color.
Parerea mea: daca n-ai bani de doua, nu face compromis, asteapta, sau macar ia una dar buna pe bucatica ei de banii pe care ii ai. |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 19 Iun 2012 18:05 Download mesaj |
|
|
|
Ccd-ul este mai versatil decat orice canon, nikon. Incearca sa faci poze cu nikonul care il ai, daca tot il ai, si vezi daca iti place si mai inveti exersand. Nu produce Canonul poze semnificativ mai bune. Daca nu iti place, doar un ccd e solutia. Ccd-urile monocrom ofera posibilitatea de a avea rezolutia spatiala completa a cipului, sensibilitatea mai bune decat orice dslr, zgomot mai mic si controlul lungimilor de unde prin filtre. Toti astrofotografii trec la un momentdat la ccd-uri. Inclusiv cei renumiti, care ani de zile au sustinut dslr-urile prin carti si articole in publicatii de renume au ajuns la ccd-uri pentru un motiv foarte bun si evident.
Dar acel Orion StarShoot G3 Deep Space Color Imaging Camera nu produce imagini mai bune fata de un dslr. E o camera low cost, cu un cip slabut, electronica idem si cu dezavantajul ca e color. Poti invata pe ea captura si prelucrare, dar nu mai mult. Poze planetare nu face oricum, chiar daca reclama zice ca da. Orice camera cu cip cu shutter electronic poate fi folosita pentru poze planetare (chiar si eu am folosit DSI, Sbig, diferite Atik-uri, dar nici una nu produce imagini comparabile cu o camera dedicata, cum sunt Imaging Source). Pentru planete trebuie camere cu numar mare de cadre pe secunda, deci film. Oricum 1500 lei e insuficient. Decat sa ii arunci pe un ccd slab ca sa vinzi camera pe forum in pierdere peste 5 luni, mai bine mai strange inca atat pentru un ccd decent. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
Dobrin86 Membru

|
Trimis: 20 Iun 2012 09:45 Download mesaj |
|
|
|
Ok. Atunci as putea sa incerc varianta Orion StarShoot G3 Deep Space Monochrome Imaging Camera, tot la 500$ + filtre LRGB. Am vazut un set de filtre LRGB Baader Planetarium la 370RON. Mi-ar mai trebui o luneta de aliniere polara pt. ca am inteles ca daca montura nu e f. bine aliniata o sa iasa foto miscate.
Alte sugestii pentru o camera CCD mono pt. deep space? |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 20 Iun 2012 10:02 Download mesaj |
|
|
|
Nu e cam mica: 752 x 582 pixeli?
O folosesti pe eq3 motorizat? |
|
| Sus |
|
 |
Dobrin86 Membru

|
Trimis: 20 Iun 2012 10:09 Download mesaj |
|
|
|
| E la fel ca la Meade Deep Sky Imager II. Deep Sky Imager III care are 1360 x 1024 pixeli costa cam 800$. Da, am EQ3 motorizat. |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 20 Iun 2012 10:10 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2153
|
Trimis: 20 Iun 2012 10:59 Download mesaj |
|
|
|
vezi ca setul ala de filtre LRGB la 370 RON e destul de slab, e din perioada de inceput de la baader (de la Horatius 'citire') setul bun e 1000+ ron.
poti cauta o camera mai veche sh daca ai noroc sa gasesti: atik 16HR, 16IC, 16IC-S. ideal ar fi 314L+ sau daca nu-ti permiti Atik 314E sau Titan (e 16IC cu USB 2.0 si albastra in loc de neagra).
Meade-urile nu sunt racite si au electronica mai slaba, eu as alege un atik sau un qhy echivalent.
horatius se referea cred la faptul ca o camera ccd mono e mai versatila decat un d-slr, putand fi folosita cu filtre de tot soiul, LRGB, UBVRI (fotometrie), narrowband, etc, unde d-slrurile cam scartaie (a demonstrat-o si cmatei pe un topic separat). Nu zic ca nu-s bune d-slrurile, unii au facut poze mai bune decat multi cu ccd - ex: distant-lights.at |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2153
|
Trimis: 20 Iun 2012 11:31 Download mesaj |
|
|
|
niste chinezarii acolo... daca nu ati observat, tipul foloseste de obicei iso 200 si cadre lungi... ce iese e incredibil.
scuze de off-topic. |
|
| Sus |
|
 |
|