| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239563 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Matrixul Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2012 Mesaje: 420
|
Trimis: 21 Iun 2012 00:38 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Va rog, putin ajutor pentru oculare mai bune... |
|
|
|
Va salut cu deosebit respect.
As vrea sa-mi mai achizitionez 2-3 oculare, banuind ca cele care vin odata cu telescopul nu sint prea grozave (abia peste citeva zile soseste coletul mult asteptat). Fiind date caracteristicile telescopului de mai jos, v-as ruga sa-mi dati citeva sfaturi pretioase. Ocularele bune stiu ca se pot pastra si pe viitor, cind voi dori sa "trec" la avansati, cumparand un alt telescop mai bun.
Explorer-150P (EQ3-2) Telescop Newton cu oglinda Parabolica 150/750 seria Black Diamond
Distanta focala: 750mm
Raport f/d: 5
Telescopul vine cu:
-ocularul Wide Angle Long Eye Relief Super 25mm
-ocularul Super 10mm
-Barlow 2x Acromat
-Focuser CRAYFORD 2" cu adaptoare atat pentru oculare pe standardul 1,25", cat si pentru oculare pe standardul 2".
Sper ca am pus toate datele utile. _________________ Un Om, cu bune si rele. Din praf de stele... |
|
| Sus |
|
 |
alex1209 Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2012 Mesaje: 617
|
Trimis: 21 Iun 2012 09:12 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
salut
ocularele sunt bune pentru inceput, iti vor da imagini frumoasa mai ales cel de 25mm.
Mie, niste oculare bune mi se par acestea de aici http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=59
Asta pentru bugetul meu. Avand in considerare ca focuserul este de 2' , iti poti lua niste oculare de 2', care costa ceva.
Idei si sfaturi mai buna sa iti dea colegii de pe forum care sunt mai experimentati
Bafta
Alex |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 21 Iun 2012 10:42 Download mesaj |
| Titlul subiectului: buna |
|
|
|
| Un apo zoom 8-24 super plössl de la Omegon si 2,5 apo barlow de la GSO am eu pentru luneta de 90mm.Dat fiind faptu ca telescopu tau are raport focal mai mic ca al meu,deci camp mai mare,din putina mea experienta de pana acum as zice ca ti s-ar potrivi.Imagine f buna am avut cam la 9mm zoom. |
|
| Sus |
|
 |
ZENDOW Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2010 Mesaje: 476
Motto: Analfabetii au avantajul ca nu fac greseli de ortografie. Localitate: TG.JIU
|
Trimis: 21 Iun 2012 17:56 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Oculare |
|
|
|
Salut Florin,
Asa cum ai zis telescoapele se mai schimba ocularele raman.
Pentru raportul F/D = 5 , adica telescoape rapide trebuiesc oculare de buna calitate astfel o sa expermentezi niste imagini cu coma foarte mare (coma degradeaza imagine a la marginea campului vizual al ocularului).
Sa sti ca ocularele din kit nu sunt asa de proaste si pana capeti experienta nu o sa vezi mare diferenta chiar cu oculare foarte scumpe. Daca vei merge tot pe Newton rapid atunci ai nevoie de un ocular de camp larg (68-82 grade) cu focala de 26-30 mm care sa corecteze bine coma (gen Nagler) iar pentru planete sunt asa zisele planetare de la SkyWatcher sau Celestron cu focala de 4-7 mm. Pentru observatii de camp mediu un ocular Plosl cu focala de 10-15 mm va merge foarte bine pe acest gen de telescoape. Ocularele de calitate sunt mai scumpe de multe ori decat telescoapele si atunci trebuie sa le alegi cu atentie si dupa ce vei mai capata experienta.
Daca vei trece pe telescoape cu raport f/d mai mare (peste 8 sau chiar peste 10) poti merge si cu oculare mai ieftine si mai putin pretentioase.
Totul depinde de ce pasiune vei face in viitor : obiecte de camp larg (DSO) sau obiecte mici gen planete .
Cateva luni ocularele din kit iti vor acoperi cu prisosinta necesitatile si dupa mai vedem! _________________ NDan
ED100 APO ,CG5-GT, binoclu Karl Zeiss Jena 10x50W Jenoptem |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 21 Iun 2012 18:09 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: Va rog, putin ajutor pentru oculare mai bune... |
|
|
|
| Matrixul a scris: | | ..banuind ca cele care vin odata cu telescopul nu sint prea grozave..abia peste citeva zile soseste coletul mult asteptat.. |
Rabdare, s-ar putea sa-ti placa. Altfel daca te mananca portofelul si vrei neaparat sa cheltui, un ocular pt. observatii planetare (focala mica) si/sau un barlow mai bun ar fi binevenite. |
|
| Sus |
|
 |
Matrixul Membru

|
Trimis: 21 Iun 2012 23:06 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc tare mult pentru sfaturi. Sint tare nerabdator sa-mi ajunga coletul, de aceea in acest timp de asteptare citesc si iar citesc...Si cu cit incep sa-mi formez o vaga impresie despre aceasta pasiune imi dau seama, fascinat dar putin intristat, cit de putine stiu...si voi ceilalti cit de "departe" sinteti...
Sint sigur ca o vreme ocularele din kit vor fi superbe, pentru un novice ca mine. Insa, citind, din o gramada de link-uri puse de voi, ca f/5-urile ( si mai jos) au nevoie de oculare foarte bune pentru a nu avea o coma de neindurat, va cer aceste sfaturi. Va trebui probabil, pe viitor, macar un William Optics... ca Nagler e un vis foarte indepartat...
Oare asa fac toti incepatorii sau se multumesc cu ce au pentru cit mai mult timp ? Deja sotia ma cearta, vazind ce preturi au anumite oculare la care ma tot uit, iar eu nici macar nu am atins inca, nici macar cu o geana...vreo stea...
In speranta ca nu v-am deranjat mult, va multumesc inca o data ca existati ! _________________ Un Om, cu bune si rele. Din praf de stele... |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Iun 2012 23:26 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit! Într-adevăr, ocularele sunt o investiție importantă, ele fac 1/2 din telescop! Dar alegerea lor depinde de obiectele vizate, de performanțele obiectivului și de confortul vizual scontat. Observații se pot face cu absolut toate, dacă se potrivesc condițiilor date. Spre exemplu, folosesc cu mult succes un ocular Kelner recuperat de la un binoclu vechi atât la DSO cât și la obiecte din sistemul solar. M-a costat mai nimic, pentru că binoclul defect a fost ieftin. Coma devine supărătoare dacă privești de exemplu un roi deschis. Confortul vizual depinde de garda la ochi (eyerelief) și de mărimea câmpului care nu prea contează dacă ai o ecuatorială sau un go-to motorizat. Depinde și de pupila de ieșire, nu poți folosi orice mărime de ocular la un obiectiv dat deoarece ochiul nu poate lucra corect și nu poți obține mai multe detalii orice grosisment folosești, trebuie să se încadreze în anumite limite. Însă toate aceste lucruri le vei învăța în timp și cu multă, multă, multă răbdare! La urmă vei constata că degeaba ai cele mai sofisticate și scumpe oculare dacă cerul e înourat, turbulent sau cețos...
Spor și cer senin! _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 21 Iun 2012 23:39 Download mesaj |
|
|
|
| Matrixul a scris: | | ...Insa, citind, ...o coma de neindurat... |
Vezi, ai facut greseala sa citesti. Asa daca doar priveai prin ce ai traiai cu impresia ca ceea ce vezi este perfect.
William Optics, Nagler, etc. Nu te lasa neaparat dus de val.
Daca tot nu a venit instrumentul si daca tot te-ai apucat de citit incearca sa intelegi fenomenele, sa citesti putin printre randuri. Oricum pana la urma conteaza doar timpul petrecut la ocular, indiferent ce instrument folosesti. |
|
| Sus |
|
 |
Matrixul Membru

|
Trimis: 22 Iun 2012 00:12 Download mesaj |
|
|
|
Aveti toata dreptatea din lume si va respir fiecare rind.
Asa voi face, ma voi bucura de orice clipa petrecuta cu ochii in stele, cum mi-am si propus. Incepatorii fac mereu aceleasi greseli - pina si ingerii cad uneori de-acolo de sus.
Cer senin va doresc tuturor ! _________________ Un Om, cu bune si rele. Din praf de stele... |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 22 Iun 2012 11:04 Download mesaj |
| Titlul subiectului: fara dureri de cap... |
|
|
|
E bine sa citesti,caci afli multe.dar fiecare o spune din experienta lui sau /si a altora,mai mult sau mai putin obiectiv/subiectiv.Si eu am citit cate ceva si mai citesc(in special pe net cand pica ceva interesant).cea mai mare utilitate am gasit-o la raportul apertura-distanta focala-ocular.Cand TOATE acestea se potrivesc rezulta optica de calitate prin care poti vedea ceva.
Cel mai bine e sa te bucuri cu ceea ce(deocamdata) ai.Sunt nou pe forum,dar din primele zile am observat ca aici sunt oameni deosebiti,cu care poti discuta.
Relaxeaza-te...fara dureri de cap.Si daca reusesti sa vezi ceva ,fii multumit  |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 22 Iun 2012 12:00 Download mesaj |
|
|
|
| Matrixul a scris: | | Incepatorii ... |
Aici suntem toti amatori (cred), nu-mi place incadrarea de incepator sau avansat. Deci orice cumparam sau observam o facem pentru propria placere, asa ca observatiile, experientele, sfaturile, parerile sunt in marea majoritate subiective.
Parerea mea  |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|