Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
SP-v1_0_.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234717
Numar de utilizatori inregistrati: 2851
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Cat costa o aselenizare

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje  

Aeronautica / Misiuni spatiale

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
UFO
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012

MesajTrimis: 21 Iul 2012 01:43 Download mesaj
Titlul subiectului: Cat costa o aselenizare
Raspunde cu citat (quote)

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 21 Iul 2012 01:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu nu 'vad' o aselenizare cu echipaj uman mai ieftina de un miliard de dolari americani.

Cate filme de succes au atins aceasta cifra la capitolul cheltuieli ?

catalin.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 21 Iul 2012 04:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ultima estimare pe care o stiu eu, de atunci cand inca se mai lucra la fostul program Orion, in timpul presedintelui Bush, era de circa 50 miliarde dolari pentru o misiune. Costul poate sa para exagerat, dar comparand cu cele aproximativ 4 miliarde care se cheltuiau anual cu programul navetelor spatiale, adica 5-6 lansari anual cu nave gata existente, recuperabile, si pe orbite joase, nu cred ca e o cifra supraevaluata.

In realitate, se stiu destul de putine despre dificultatile enorme care trebuiesc depasite. Este oarecum firesc avand in vedere ca toti ne putem uita la filme SF, unde navele spatiale abunda, se construiesc si se repara asa, in cinci minute, dar foarte putini stiu amanunte despre programele reale, sau despre cat de nociv poate fi spatiul cosmic, nu doar pentru oameni, ci si pentru materiale.

Au trecut 51 de ani de la primul zbor uman in spatiu, si pana acum cativa ani, doar 2 tari reusisera sa construiasca nave capabile sa duca oameni in cosmos. Acum sunt trei. Rusia, China si USA. Doar aceasta, si ar trebui sa dea de gandit cat e de greu, si de costisitor.

Daca am stopa cursa inarmarilor, nu cred ca am coloniza nimic mai repede, decat dupa ce vom inventa scuturi antiradiatii, gravitatie artificiala, si metode noi si puternice de propulsie. Pentru ca fara primele doua, scuturi si gravitatie, vom fi morti inainte sa putem coloniza ceva.

Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 21 Iul 2012 09:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 21 Iul 2012 11:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Uiti de rata inflatiei.

Daca vrei sa fi atat de exact (la sange - dupa propriile-ti cuvinte) uite aici - http://www.usinflationcalculator.com/infla...ion-rates/ - rata inflatiei in US. Am facut un mic fisier EXCEL in care am copiat datele de pe site incepand cu 1968. Inflatia din casute este data pe luni, dar este cea anuala. Asa ca pentru a afla inflatia pe un an, aduni cifrele de pe un rand si le imparrti la 12. Apoi, luand ca referinta 1968, sa zicem, inseamna ca la sfarsitul anului respectiv preturile s-au indexat cu un coeficient egal cu 1.046083 (4.6083% pe an in 1968). In 1969 iei ca referinta anul precedent si adaugi inflatia curenta. E simplu doar ca forumul nu permite atasarea de fisiere Excel, ca sa va arat.
Facand acest calcul in 5 minute, a rezultat ca in iunie 2012, preturile au crescut in America fata de ianuarie 1968 de 8,063512 ori.
Costul programului Apollo estimat in 1969 a fost de 25,4 miliarde $.
Costula actualizat pentru exact aceeasi treaba -> 25,4 x 8,063512 = 204,813 miliarde $.

QED.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 21 Iul 2012 11:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

http://www.usinflationcalculator.com/ - aici este chiar un calculator de inflatie, care da niste valori diferite (probabil ca in graba nu am adunat corect valorile negative - sunt cativa ani cau astfel de valori) si aici, aceleasi date doar ca indicele total de crestere a preturilor da 6,59.
Faceti voi corectiile necesare.
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 21 Iul 2012 11:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011

MesajTrimis: 21 Iul 2012 12:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

UFO a scris:
o altă estimare a întregului program Apollo.
Citat:
The Space Review estimated in 2010 the cost of Apollo from 1959 to 1973 as $20.4 billion, or $109 billion in 2010 dollars, averaged over the 6 landings as $18 billion each.

Deci o aselenizare ar costa undeva între 18 miliarde și 28 miliarde de dolari ? Am restrâns estimările din postările de mai sus ce ținteau undeva între 1 și 50 miliarde de dolari.
Regula că iei costurile întregului program și le împarți la numărul de aselenizări, ca să afli costurile unei aselenizări, nu funcționează. Există un overhead care este relativ fix, indiferent de numărul de aselenizări. De exemplu, mașinăria cu care transporți racheta din hangar la rampă, se refolosește la fiecare lansare. Dacă am avea o singură lansare, întregul său preț ar fi inclus în acea lansare. Pentru 10 lansări prețul său se împarte la 10. Apoi mai există eficientizarea lansărilor pe măsură ce programul avansează. De asemenea, într-un program se pot comanda 20 de repere în loc de unul singur, cît ar fi necesar la o singură lansare, fapt care duce la prețuri mai mici etc etc.
Regula unicatului și a producției de serie funcționeză și în industria aerospațială.

UFO
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 21 Iul 2012 12:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 21 Iul 2012 12:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aplicarea calcului inflatiei nu e relevanta. Pentru ca tehnologiile actuale sunt mult mai complexe, singurele care au ramas cam la fel fiind cele ale motoarelor.

Dar atunci nu se cunosteau o serie de riscuri.

Spre exemplu, nu se stia ca un om care sta 6 luni in imponderabilitate sufera o degradare a organelor si a scheletului similara cu conditia unui om de 80 de ani. Parte din aceasta degradare este recuperata dupa intoarcerea pe pamant intr-un timp relativ scurt, dar despre efectele pe termen lung nu se spune decat ca exista, nu si care sunt. Si asta in conditiile in care actualele misiuni lungi, pe statia spatiala se desfasoara intr-o zona care este aparata de majoritatea radiatilor cosmice, si solare.

Alt exemplu. Nu se stia ca praful de pe luna este extrem de ascutit, putand penetra costumele, este incarcat electromagnetic, aderand la costumele spatiale, si incercarile de al scutura nu faceau decat sa-l infiga in material, inclusiv in vizierele castilor, si se pare ca e chiar toxic.

Si nu rareori am citit opinii ale unor savanti din domeniu, care spuneau ca trebuie sa avem grija de planeta asta, pentru ca este singurul loc unde putem trai, colonizarea altor planete fiind ceva irealizabil intr-un viitor previzibil.

Poate si de aici joaca dea ''facem misiuni spre Luna, ba nu mai facem, o sa mergem spre Marte, ba nu, spre asteroizi, ba sa ne mai gandim''

Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 21 Iul 2012 13:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sus
mflorian
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011

MesajTrimis: 21 Iul 2012 15:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

UFO a scris:
concluzia mea ar fi că racheta + naveta =~ 3,6 + 0,7 =~ 4,3 miliarde de dolari actuali.

Restul costurilor ? ? ? până la zecile de miliarde să fie chiar așa de mari ? Încep să mă gândesc că am supraevaluat costurile unei aselenizări la începutul threadului. Shocked
Cel mai probabil alea sînt prețuri de producție. Ca să înțelegi ce costuri suplimentare ar mai fi, imaginează-ți că cineva cumpără o rachetă și o navă de-alea și ți le pune în brațe să le lansezi. Ce zici, te descurci cu salariul pe un an?
starbuck
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 21 Iul 2012 16:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Toate aceste calcule sunt inutile atata timp cat programele spatiale au trecut deja in sarcina companiilor private mult mai bogate in fonduri decat bugetele alocate la nivel guvernamental unde o piulita poate costa si 100.000 de dolari daca "trebuie". Nu m-as mira ca de anul viitor si Apple sa-si lanseze propriul program spatial. Deja Google a facut-o. Iar costurile pe care le-ati analizat vor avea cu totul si cu totul alte evaluari. Companiile private deja au capitaluri care depasesc cu mult resursele guvernamentale. Ba mai mult, resursele financiare guvernamentale constau in sprijinul companiilor private care in schimbul lor beneficiaza de diverse facilitati fiscale.

Pe de alta parte Programul X exista de 10 ani si este foarte bine asa. In cadrul unui program privat gestiunea fondurilor este mult mai eficienta decat in cazul programelor guvernamentale unde realizarea/implementarea unei etape merge mana in mana cu rugaciunea "Doamne, da-ne buget suficient sa mai finantam proiectul si anul asta..." si unde orice instabilitate economica sau politica poate suspenda proiectul.

Eu unul viitorul programelor spatiale de dezvoltare il vad numai in cadrul companiilor private care pot justifica mai bine investitiile in sensul ca pot fi beneficiarele directe ale acestor programe. De exemplu exploatarea rezervelor de Helium-3 de pe Luna va avea mult mai multe sanse de reusita daca este sustinuta de aceeasi companie sau grup privat care va beneficia si de drepturile de exploatare avand astfel posibilitatea sa-si dezvolte un plan de afaceri si o strategie pe termen lung bazata pe rezultate.

La nivel pur guvernamental va domina caracterul pur experimental cu inconsistentele si riscurile de rigoare enumerate mai sus. Si care s-au vazut din plin de-a lungul timpului.

Ultima modificare efectuata de catre starbuck la 21 Iul 2012 16:37, modificat de 1 data in total
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 21 Iul 2012 16:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

UFO, privesti foarte superficial lucrurile.

Ia in calcul si infrastructura, educatia, cercetarea, energia consumata, factorii sociali, evenimentele imprevizibile, etc, si poate ajungi pe undeva pe aproape de TCO (Total Cost of Ownership).

Mai gandeste-te si la motivatia acelor programe spatiale. Toate erau pe termen scurt si acceptau riscuri enorme.

Chiar mai are rost o asemenea aventura ? Sau este cazul sa se treaca la ceva mai serios ?
Din pacate, nu-i chiar asa de simplu.

Hai sa zicem ca ai reusit sa lansezi nava care ti-a dat-o mflorian.
Ai ajuns pe Luna. Bun. Cam aici s-a terminat programul Apolo.
Mai departe ce faci ?
Sus
UFO
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 21 Iul 2012 17:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje   Aeronautica / Misiuni spatiale Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact