| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 18 Iul 2012 01:01 Download mesaj |
| Titlul subiectului: DSO cu CCD-uri planetare? |
|
|
|
DSO cu CCD-uri planetare, a incercat careva combinatia asta? In cazul meu e vorba de un senzor mono 640x480pixeli, pixel de 5.6um.
Ultima modificare efectuata de catre valy la 18 Iul 2012 10:40, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 18 Iul 2012 06:59 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Daca camera iti permite timpi de expunere suficienti de lungi pentru integrarea obiectului vizat, nu trebuie sa fie probleme.
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2174
|
Trimis: 18 Iul 2012 08:59 Download mesaj |
|
|
|
| ar mai fi o problema - de obicei camerele planetare au ADC pe 8bit, ceea ce se traduce printr-un dynamic range mult restrans la DSO, de obicei ccd-urile pt asa ceva au 16bit, dslr-urile au 12/14bit.
|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 18 Iul 2012 09:12 Download mesaj |
|
|
|
Nu toate camerele sunt pe 8 biti ... a mea, de exemplu, stie si 14 biti.
La obiecte simple (gen nebuloase planetare) nu cred sa fie probleme (este suficienta paleta de 256 culori), insa la obiecte complexe (gen M42) nici sa nu te gandesti ... din varii motive (de la dimensiunea senzorului ... pana la adancimea de culoare)
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 18 Iul 2012 10:39 Download mesaj |
|
|
|
Stie 8 bit, stie si 12 bit, stie timp nelimitat, e destul de flexibila. Senzorul sony ar trebui sa fie destul de sensibil, probabil comparabil cu senzorii din ultimile versiuni canon sau alte camere dedicate astro. Pixelul nu e mare dar nici chiar asa mic, 5.6. Evident un dezavantaj e ca e un cip mic ca dimensiune si ca nr. de pixeli, doar 640x480. Un altul e ca n-are racire, dar se poate pune un radiator sau mai bine peltier, am vazut ca prin carcasa solida de metal transmite foarte bine caldura. Pe timp racoros se disipa perfect prin adaptorul C-mount-1.25 catre portocular si mai departe, practic oricat as forja-o nu se incinge cam deloc, vara insa e o problema, cand pozam soarele devenea destul de incinsa, chiar si noaptea cand era mai racoare se incingea.
Un alt avantaj e ca e mono, am libertate la filtre, dar asta o sa fie alta discutie, deocamdata am uv/ir cut si ir pass.
Defapt dece intrebasem e ca cel putin pe la noi nu prea am vazut poze cu astfel de gageturi, poate pentru ca nici nu sunt asa multe.
As vrea sa incep deocamdata cu ceva simplu, un roi de stele, prea mare libertate n-am, vad intre E si S din unul din balcoane unde sta de obicei telescopul, sper doar sa le pot gasi pe cerul bucurestiului, defapt cred ca asta o sa fie marea problema.
|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 18 Iul 2012 10:50 Download mesaj |
|
|
|
Am facut eu teste la M57 cu un DBK 31 si rezultatul este OK. Camera ta poate fi folosita fara probleme si la DSO de mici dimensiuni. Singura problema este ca vara raportul S/N nu este extraordinar datorita incalzirii senzorului.
Incepe intai sa tragi in L si ulterior o sa-ti dai seama daca merita sa bagi bani si in filtre RGB.
Succes!
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 18 Iul 2012 10:59 Download mesaj |
|
|
|
Filtre RBG oricum cred ca imi iau, pt. planete. Insa pt. DSO din bucuresti imi mai trebuie niste filtre de banda mai ingusta/antipoluare dar asta pentru obiecte mai "grele", altele decat roiuri de stele. Dar mai e pana acolo. Sa invat sa procesez imaginile DSO, deocamdata e o necunoscuta, sa invat sa pun montura in pol sau macar sa vad cat poate duce un tracking manual, mi-ar fi util asa ceva dar e scump http://www.teleskop-express.de/shop/produc...auend.html
E ceva de munca.
|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 18 Iul 2012 12:21 Download mesaj |
|
|
|
Poti face ghidaj prin luneta cautatoare cu o camera web modificata.... simplu si eficient
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 18 Iul 2012 12:27 Download mesaj |
|
|
|
| Am philipsul spc 900, i-am scos lentilele, l-am pus la ocularul cautatorului dar deocamdata nu focuseaza nimic, stiu ca ar trebui sa mearga, mai incerc. O alta varianta ar fi sa pun camera la obiectivul 70-200 si sa fac tracking cu luneta la 600mm sau mai mult, asa cred ca am si wide field cat sa intre andromeda in senzorul micut.
|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 18 Iul 2012 13:45 Download mesaj |
|
|
|
Da, este o varianta ... numai ca o sa ajungi (cred) la o rezolutie de circa 5-6 arcsec/pixel
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 24 Sep 2012 23:09 Download mesaj |
|
|
|
M-am pregatit sufleteste si nu numai, astept momentul sa testez Pleiadele ca sunt in pozitie favorabila: am gasit un adaptor interesant c-mount - pk, exista si pentru alte monturi, nu regleaza diafragma dar se rezolva cu o sarma.
| Descriere: |
| Adaptor C-Mount - PK si fixare obiectiv pe sina |
|
| Marime fisier: |
348.9 kb |
| Vizualizat: |
de 3859 ori |

|
| Adaptor C-Mount - PK si fixare obiectiv pe sina |
|
318.41 kb |
de 3859 ori |

|
| Expunere 44ms, stack 1000 cadre, o zona in jurul lui Jupiter, ~200mm f2.8 |
|
20.3 kb |
de 3825 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 15 Oct 2012 23:02 Download mesaj |
|
|
|
Acum o saptamana am incercat Pleiadele, desi am inceput increzator m-am dezumflat rapid cand am vazut ce iese din DSS. De curiozitate, pun un cadru, 20sec, gain 200 din 1000, ~130mm f2.8 ghidat prin 600mm. Am facut doua secvente de 20 de cadre, una cu gain 0, alta cu gain 200 (nu stiu ce iso ii corespunde). Are un gradient destul de mare intr-un colt, probabil ii trebuie racire + dark. Dar prea mare lucru n-a iesit, era si luna aproape. Cred ca trebuie sa reiau cu expuneri mai mari si eventual f/4 ca asa ies stelele prea mari. Nici focusul nu e prea bun, inelul are cursa mica, trebuie sa-i fac un levier care sa permita o ajustare mai fina.
|
157.52 kb |
de 3768 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |