Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
4580astk~0.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235071
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Soarele intr-un sistem dublu

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Cosmologie

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
bakunin99
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2005

MesajTrimis: 26 Aug 2006 13:45 Download mesaj
Titlul subiectului: Soarele intr-un sistem dublu
Raspunde cu citat (quote)

Desi e highly speculative, unele voci sustin ideea ca soarele face parte dintr-un sistem dublu cu lung ciclu. Partenerul Soarelui ar trebui sa fie un corp intunecat: pitica maronie de ex, sau chiar o gaurica neagra care nu se haraneste. Nu cred ca ar fi fost cazul de un partener stea "normala" caci am fi simtit sigur influenta lui.

In mod ironic (atentie Abel Smile ), chestia asta se leaga si de precesia aia a ta de care nu mai vreau sa aud Twisted Evil

Anyway, e un subiect interesant ce parere aveti?

Understanding Precession of the Equinox
Evidence our Sun may be part of a long cycle binary system

Walter Cruttenden and Vince Dayes

A recent study of the phenomenon known as “Precession of the Equinox” has led researchers to question the extent of lunisolar causation and to propose an alternative solar system model that better fits observed data, and solves a number of current solar system anomalies.

The current (standard) model was theorized before there was any knowledge of the life cycle of stars, or awareness that some stars are non-visible and could thereby exert unseen gravitational influence. The standard model was developed before knowledge of binary prevalence or any understanding of binary star motions. Indeed the idea of a single sun with lunisolar wobble causing precession was originally developed at a time when the Sun had only recently replaced the Earth as the center of the solar system and the Sun was thought to be fixed in space. Consequently, any theory to explain the observed phenomenon of precession of the equinox had to be based solely on movement of the Earth. Although, it has stood for almost 500 years with only minor changes, it fails to answer a number of well-documented solar system anomalies:
# Angular Momentum: Why is there an anomalous distribution of angular momentum in the solar system -- why do the Jovian planets have most of the angular momentum when the Sun has most of the mass?
# Sheer Edge: Why, just beyond the Kuiper Belt, does our solar system seem to have an unusual sheer edge to it? This is surprising for a single sun system.
# Sidereal vs. Solar Time : Why is the delta (time difference) between a sidereal and solar day attributed to the curvature of the Earth's orbit (around the Sun), but the delta between a sidereal "year" and solar year attributed to precession?
# Comet Paths: Why are many comet paths concentrated in a non-random pattern?
# Acceleration of Rate of Precession: Why has the annual precession rate increased over the last 100 years? What would cause it to slow down or speed up?
# Equinoctial Slippage: Lunisolar precession theory would cause the seasons to shift were it not for a concurrent slippage of the equinoctial point around the Earth's orbit path (ecliptic). Lunar cycle equations contradict this motion. Why can't it be explained with the current theory?

All of these questions have been answered in different ways; e.g., angular momentum may have disappeared due to an early solar magnetic force which has also disappeared, the sheer edge may be due to a rogue planet that swept by our solar system in fairly recent times but is now gone, etc. We would like to propose a new model, based on a binary system, which provides a single and greatly simplified solution to all these questions.
http://www.newfrontiersinscience.com/Archi...ndex.shtml

De asemenea legat de orbita lui Sedna

http://www.sciencedaily.com/releases/2006/04/060424180559.htm

Also, teoria Nemesis Smile suna kewl

http://seds.lpl.arizona.edu/billa/tnp/hypo.html#nemesis

Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2006

MesajTrimis: 27 Aug 2006 00:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un subiect pamantean si frumos.
Desi majoritatea stelelor sunt in sistem binar (dupa cate stiu de la prof. Ureche), nu prea as crede ca e asa cu Soarele nostru.
Un prim argument- ce-mi vine acum in minte- nu avem date despre perturbatii in orbita Pamantului de cateva (400-500) milioane de ani incoace. Si, in principiu, ar trebui sa avem asa ceva, din roci macar. Daca ar fi un sistem dublu, care ar trebui sa fie volumul Roche pentru Soarele nostru, la o astfel de perioada?

Ar putea fi perturbatii minore... poate. (revin)

Chestia cu distributia anormala a momentului cinetic e o prostie.

urmatoarea e o generalizare pe care nu stiu daca o putem face: e neobisnuit pentru un singur sistem solar. Dom'le, cate sisteme stelare cunoastem la propriu? (Nici unul...)

Timpul: ma abtin. Se discuta despre o fizica fara timp. Ce-i timpul? nici macar nu-l putem defini.

Cometele: de ce ar fi aleatoriu distribuite? Ca au fost/sunt captate de sistemul nostru, asa, cum si cand s-au intalnit? Nimic nu e aleatoriu in Univers. E ca si cum un ciudat ar intreba: de ce o inima de sobolan bate ritmic??? Ce-i raspunzi, respectivului? Nici un raspuns nu e rezonabil la o astfel de intrebare, (lasati rezonantele, armonicele, autoorganizarea. tipul care a intrebat despre comete stia ce intreaba) dar la fel ne putem intreba: de ce nu?

Nibiru: ceea ce persii cunosteau/afirmau ca fiind a 10-a planeta (pe vechi). Nu exista ncaieri referire la Nibiru ca stea/companion, fie si mort/nenascut inca/ al Soarelui.

Intr-un cuvant, mie-mi face impresia ca cel care a pus intrebarile astea se joaca de-a cosmogonia. Nu c-ar fi singurul.

lucia lucia
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Aug 2006 00:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

ce se mai vehiculeaza: daca Jupiter era nitel mai mare...
bakunin99
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Aug 2006 10:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mda, chestia cu jupiter mi se pare si mie unul dintre cele mai convingatoare arg impotriva teoriei asta. Jupiter era aproape sa devina al doilea soare - sistem binar. Pe de alta parte, daca este un sistem binar cu o perioada foarte mare ... de milioane de ani, e foarte posibil ca companionul sa fie acum la 1 an lumina or so, si sa nu-l simtim.
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Aug 2006 11:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai bine, dar sistemul alphaAB+proxima Centauri e la 4.2 a.l. de noi. Un sistem binar cu o semiaxa de 1 a.l? Very Happy daca are o perioada de 500 milioane ani...
Daca ne luam dupa astia care spun ca timpul de viata al unei stele este de 8 miliarde de ani, apuca stelele astea sa orbiteze de vre-o 4-5 ori una in jurul celeilalte Question
ar fi un sistem binar foarte interesant Very Happy

bakunin99
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Aug 2006 12:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bineinteles ca ar fi interesant Smile, mai ales ca nu prea se poate detecta. Pe de alta parte cunoasterea regiunii apropiate de noi in spatiu e destul de vaga, pentru ca e greu de determinat distantele pana la stelele asa de apropiate. Smile

Deabea astept sa ajunga la destinatie new horizon, sa vedem ce descopera prin zona aia (nu neparat legat de speculatiile astea cu sistemul dublu).

Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Aug 2006 12:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

ce e new horizon? nu stiu... Crying or Very sad
bakunin99
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Aug 2006 13:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cum nu sti Smile
http://pluto.jhuapl.edu/
Desi am uitat s-ul de la plural : new horizons.

Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Aug 2006 13:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

PS. am avut dreptate, autorul intrebarilor de mai sus este un oarecare Walter Cruttenden, om de afaceri, care-si omoara timpul cu studii esoterice:

http://www.loststarbook.com/author.shtml

In privinta Sednei, e doar un planetoid, cam cat Pluto. Ce soi de sistem binar o fi?
Nemesis... (am confundat eu cu Nibiru) pare interesanta chestia cu periodicitatea de 26 mil. ani, dar Luna nu confirma:

http://www.space.com/news/nemesis_010410.html

Daca ar fi fost un "dus" de comete antrenate de Nemesis din Oort, ar fi trebuit sa lase urme peste tot, inclusiv pe Luna.
Inversarea polilor magnetici a fost de asemenea un argument adus in sprijinul teoriei existentei lui Nemesis, dar... tot legat de comete: impactul cu o cometa ar fi dus, de fiecare data, la redistribuirea masei si inversarea polilor. Dar... daca orbita lui Nemesis este periodica, deci presupune un regulat "dus" de comete, dusul asta e totusi aleatoriu. Ma gandesc:
- ar exista o distributie a vitezelor cometelor... Banuiesc ca o parte dintre comete ar fi fost captate pe diferite orbite; ar fi culmea ca toate sa fi lovit diverse corpuri. Macar cateva ar fi inca pe orbite stationare, mai ales ca schimbarea polilor a avut loc pana acum de... (nu mai stiu exact)...vre-o 300 de ori.
- 300 de "dusuri" de comete????? Si de fiecare data, exact cat sa asigure schimbarea respectiva? Cam prea de tot...
- se mai aduce ca argument extinctia dinozaurilor si limita KT... pai bine, dar astea coincid ca perioada de timp dupa cate stiu, acum 60 milioane de ani. Inseamna un singur impact. Nu stiu de alte extinctii (a fost una si acum 30 mil. ani?) si nici de alte limite cu strat de depuneri de la impact.

cam ciudat...

bakunin99
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Aug 2006 00:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ideea cu sedna e ca ar avea o orbita cam ciudata, care ar putea fi explicata prin aceasta asa zisa teorie.
Treaba cu periodicitatea exctinctiilor e interesanta,dar cam subtire, si eu sunt de acord.
Oricum, sa un crezi ca sunt fan de chestii nedemonstrate, eu am mari rezerve si fata de strings theory din aceleasi motive, dar mi s-a parut un subiect f interesant Smile

Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Aug 2006 00:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

In principiu, are o baza mai... pamanteana decat teoria stringurilor. Very Happy
bakunin99
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Aug 2006 01:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Legat de problema cu Nemesis, in articolul postat de Lucia sepune problema piticelor rosii care nu au distanta cunoscuta exact.
O harta interesanta :

http://www.anzwers.org/free/universe/12lys.html

Mi se pare o harta ff interesanta.
O fi vreunu de pe acolo Nemesis ... lol.

12lys.gif
 Descriere:
Luata de pe http://www.anzwers.org/free/universe/12lys.html
 Marime fisier:  7.5 kb
 Vizualizat:  de 14368 ori

12lys.gif

Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 28 Aug 2006 11:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Problema presupusei duble a Soarelui care a fost numita Nemesis dar si Nibiru in unele locuri apare datorita unei presupuse ciclicitati a catastrofelor care au bantuit Pamantul. Daca o sa cautati pe Wikipedia "mass extinctions" o sa constatati ca aceste extinctii au fost cat se poate de reale in istoria geologica a Pamantului. In unele momente au disparut peste 70% din speciile existente. Chestia cu dinozaurii este doar un moment din aceasta epopee. Am un articol pe undeva unde un tip foarte serios zice niste chestii foarte interesante pe tema asta. Deci fenomenul a exista si i se cauta explicatia. Una din ele ar fi ca un companion al Soarelui "scoate" din norul Oort o "salva" de comete in mod periodic.
Sus
Abel Cavași
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iul 2006

Motto: Un șchiop mergând pe drumul drept ajunge înaintea celui rătăcit care aleargă. (Spinoza)

MesajTrimis: 02 Ian 2007 12:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-ar mai fi interesat ce se știe despre legătura dintre precesie și acest presupus sistem dublu Rolling Eyes . Sunt curios de ce este nevoie de un sistem dublu pentru a explica precesia? Nu este suficientă explicația actuală? Hi, hi, bineînțeles că nu Very Happy !
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Iul 2006

Motto: Am fost odata parte dintr-o stea

MesajTrimis: 02 Ian 2007 13:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

E clar ca de-a lungul istoriei sistemului solar au existat dusuri de meteoriti si comete datorate probabil anumitor perturbatii. Extinctiile de pe Terra sunt destule insa nu sunt chiar atat de ciclice, si nici neaparat asemenea in amplitudine. Ceea ce ar fi interesant de vazut ar fi daca urmele de impact lasate de corpurile ce au dus la aceste extinctii au corespondente pe alte planete sau sateliti, pentru a vedea daca intradevar a fost ceva general la nivel de sistem solar.

Corpurile din sistem, mai ales cele mici si departate cum ar fi cometele din Norul lui Oort, pot fi perturbate si de stele ce trec prin apropiere. Stelele se apropie si se deplaseaza constant unele de altele. si poate cateva au trecut prin vecinatatea noastra in trecut. Este suficienta o apropiere de 1-2 a.l. ca sa fie efecte observabile. Oricum, in prezent exista "stele suspecte" de a se apropia in viitor se Soare producand astfel de perturbatii.

Cat despre un companion al Soarelui... daca o fi ceva ft mic si pe o orbita extrem de excentrica... este posibil sa nu fie descoperit vreodata.
Iar Jupiter mai avea destul pana sa devina stea... avea nevoie de o masa de 80 de ori mai mare.

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Cosmologie Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact