Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ngc2064klein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 242295
Numar de utilizatori inregistrati: 2820
Cel mai nou utilizator inregistrat: Pitagora
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Lady Luna

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 72, 73, 74  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 29 Noi 2009 19:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sambata 28 Noiembrie,in jurul orei 23h30min,am observat Luna cu binoclul Baigish 10x50mm. Luna- in ziua 13, inca in constelatia zodiacala Aries,vazuta printre valuri agresive si rapide de nori subtiri.Am notat cateva formatiuni de relief precum craterele Tycho,Schickard,Plato;Mare Nubium,Mare Humorum.Poate datorita atmosferei cetoase culoarea Lunii era argintiu-cenusie,cu o tenta galbena foarte palida.Norii aflati in miscare si in transformare,dimpreuna cu cele doua avioane,cu luminile de pozitie si cu darele lor de condens,la care s-a adaugat un anume dardait datorat vestimentatiei subtiri,toate au dat un caracter prea dinamic observatiei careia i-am pus capat Laughing .Mircea
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 22 Mar 2010 02:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am incercat iar luna, de data asta cu ED-ul 80/600, intai fara dupa care cu barlow 2.5x. Din pacate erau ceva turbulente plus ceva pacla de ceata, asa ca nu prea pot spune ca m-au impresionat rezultatele. La 2.5x deja eram la limita cu expunerea, imaginea cam era intunecata.

http://www.youtube.com/watch?v=TtDBxn18bmY
Sus
RobertG
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009

MesajTrimis: 22 Mar 2010 09:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am facut si eu probe aseara sa testez un alt webcam (canyon 1280x900) si focuserul electronic. Din pacate la fel, turbulente pronuntate, si a inceput sa se inoreze. Oricum am ramas surprins de modul in care se vedea Luna pe acest webcam.

Filmul aici:
http://www.youtube.com/watch?v=U00F-lnXZlc

Cer senin!
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 22 Mar 2010 18:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

RobertG a scris:
Am facut si eu probe aseara sa testez un alt webcam (canyon 1280x900) ...

Cu cate fps-uri merge la rezolutia maxima?
Sus
RobertG
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009

MesajTrimis: 23 Mar 2010 00:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pe 1280x960 merge cu 15 fps, se vede superb continuu, pacat ca in momentul capturii apare acel efect de "agatare" probabil laptop-ul meu nu prea face fata. Trebuie sa vad si de problema asta. Azi am montat la adaptorul cam-ului si filtrul pt Luna, astept cer senin!
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 27 Mar 2010 17:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Gasim mai jos o lista cu datele la care in 2010, in apropiere de craterul Werner, se vede o formatiune in forma de X.Ora este in UT,formatiunea este vizibila si in telescoapele mici,ba chiar si in binocluri stabile pe trepied.Pentru a vedea inceputul vizibilitatii formatiunii,se scad doua ore ,asa cum se explica spre finalul citatului.
Informatia este preluata de pe CN FORUMS,sectiunea ,,Lunar observing,, tabelul fiind calculat de catre userul Mardi,caruia-i multumim.Mircea

Citat
...........................................................

Low Accuracy 2010 Werner X Predictions
Date and Time are UT
22 Mar 2046 to 2348
21 Apr 0927 to 1229
20 May 2051 to 2353
19 Jun 0721 to 1023
18 Jul 1729 to 2031
17 Aug 0356 to 0658
15 Sep 1514 to 1816
15 Oct 0348 to 0650
13 Nov 1742 to 2044
13 Dec 0839 to 1141

To see the very start of the formation from darkness subtract 2hrs from the first time listed. For instance, 22 Mar 1846 instead of 2046.

The ending time is very subjective
..............................................................

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 27 Apr 2010 19:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tot aseara,26 Aprilie,cu ocazia observatiilor descrise la ''Ce am vazut aseara'',am petrecut mult timp observand Luna la grosismentele de 21x (Huygens acromatic Zeiss ) combinat cu Barlow 1.4 ori pentru 28x,cu Barlow 2x pentru 42x si cu Barlow 3x pentru 61x.Imagini superbe!
Desigur am observat Lady Luna cu toate ocularele si combinatiile lor cu lentilele Barlow ,un mic regal selenar.
Iar la final,am aplicat ''pompa etajata'',ca si-asa n-o mai facusem de mult.Si anume am introdus lentila Barlow de 3x in cea de 2x si asa am facut aseara ultimele observatii la Luna .Nu stiu cum se calculeaza grosismentul ''pompei etajate'',nu am intalnit formule pentru asa ceva.Eu cred ca a fost peste 150x cu ocularul Huygens de 7x si a fost interesant,imaginile au fost in continuare excelente.Doar ca atunci cand Luna iesea din camp ''mi-a aratat'' ca lentila de 3x necesita o baita deoarece a cam fost ''pipaita''.
Mircea

Sus
achy1978
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 27 Apr 2010 20:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Asemeni d-lui Mircea si eu am dedicat observatiilor selenare 3 din cele 4 ore de observatii. Acelasi scenariu, am dedicat toate ocularele posibile si in toate combinatiile posibile. Totusi, nu am reusit mare lucru cu extenderul 5x Meade.. In rest detalii incantatoare si in plus am facut si o rafala de poze.

In rest Marte nu foarte bine detaliat si Saturn superb la 240X.

Cer senin,
Marian

moon333-100.jpg
 Descriere:
Lady moon
 Marime fisier:  857.84 kb
 Vizualizat:  de 5897 ori

moon333-100.jpg

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 28 Apr 2010 21:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

achy1978
te inteleg oarecum,desigur ca Barlow-ul meu ''home-made'' 3x nu se compara cu tele-extenderul tau Meade dar au in comun o marire ...cam maricica.Asa ca eu ce fac este sa folosesc 3x mai ales cu ocularele medii sau lungi care altminteri nu te trec dincolo de 100x.Dar ce frumos este sa ai mariri de 120x sau 150x cu oculare cu lentile de 20-25mm diametru!
Aseara,27 Aprilie,am observat si Luna cu micul meu dobsonian de 125mm F/7,cu prea multe grosismente ca sa le pot mentiona.Un mic si interesant experiment a fost ''Luna in borcan'' la care am folosit ocularul Kellner Zeiss militar de 22mm cu lentila Barlow ''home-made'' de 3x pentru o marire de 117x.Luna fiind Luna Plina,rezultatul a fost ca intre limbul ei si diafragma de camp ramaneau doar 1.5-2 minute de arc,tot restul campului vizual fiind umplut de Lady Luna!Mie mi-a placut,incervati si voi.
Datorita paclei din atmosfera,a norilor subtiri,Luna a avut tot timpul observatiei halou.Iar in jurul orei 22:30 ,pentru un sfert de ora ,dimensiunea haloului a crescut la un diametru de 2.5-3 grade si de jur-imprejurul haloului am vazut un curcubeu selenar.
Iar la 22:50 un avion a traversat campul vizual cand il observam pe Saturn apoi a trecut pe la Vest de discul lunar.Asa ca m-am pregatit si am privit prin telescop cu un ocular de camp larg cum dara de condens a travesat discul lunar;si asta a fost interesant si dinamic,desi vai,complet inutil pentru stiinta,dar nu prea am avut remuscari.
Mircea

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 28 Apr 2010 21:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am văzut și eu aseară haloul în jurul Lunii, cu ochiul liber, n-am ieșit, dar mă pregătesc să ies în seara asta, cerul fiind senin. Mare lucru că e senin, că tocmai am asamblat o lunetă cu un obiectiv de copiator F=360mm, tub de copiator de 60mm, un focuser second din plastic de 1,25 și ocularul de 40mm Plossl home made, combinație care dă o imagine clară cu acest obiectiv. Mai trebuie să-i fac inele de prindere și o pot folosi drept căutător pentru refractorul 80x900.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 29 Apr 2010 01:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am observat Luna cu ocularul Hyperion de 8+inel=6mm (150x) și cu ocularul Hyp.de 24mm (37,5x), precum și prin noul căutător asamblat de probă, împreună cu ocularele de 40mm Meade (cred că este un kelner, are un dublet și încă o lentilă simplă), ocazie cu care am constatat că ocularul Plossl făcut de mine are focala ceva mai lungă și vignetare din cauza montajului improvizat într-un tub de film, dar imaginea Lunii a fost clară. Cel mai bine s-au văzut detalii prin refractorul mare, cu ocularul de 24, numeroase cratere mici strălucitoare pe marginea mărilor brăzdate de crăpături și material ejectat. Terminatorul, foarte aproape de marginea discului lunar arăta ca o margine zdrențuită, am observat și o formațiune ca un vârf de munte izolat pe marginea unui crater. Prin ocularul de 6mm nu s-au văzut bine detaliile, suprafața fiind foarte luminoasă și făcând pupila să se contracte prea mult.

Am mai observat Saturn la care am văzut unul sau 2 sateliți, umbra inelelor și o vagă dungă atmosferică pe una din emisfere.

Am avut și doi curioși, doi tineri care au fost impresionați de Lună și de instrument. Le-am zis că Luna se află la aproximativ 340.000 Km și unul a zis că nici nu știe să numere atât... Laughing

Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 29 Apr 2010 09:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dupa rasaritul Lunii am facut din gradina cateva poze celebrei vedete .
Cu teleobiectiv 400mm Canon 50 D ,pe simplu trepied .

IMG_3224xx.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  113.52 kb
 Vizualizat:  de 5796 ori

IMG_3224xx.jpg

Sus
Dan Vasiliu
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009

Motto: SI SEDES NON IS

MesajTrimis: 29 Apr 2010 13:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aseara era o Luna superba. Pacat ca nu prea am avut timp suficient. Am reusit totusi cateva poze. Va prezint una din ele (care mi-a placut mai mult) si "o viziune artistica".

art1.jpg
 Descriere:
VIZIUNE ARTISTICA
 Marime fisier:  268.08 kb
 Vizualizat:  de 5757 ori

art1.jpg

Luna.jpg
 Descriere:
LUNA 28 aprilie 2010
 Marime fisier:  655.8 kb
 Vizualizat:  de 5757 ori

Luna.jpg

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 29 Apr 2010 21:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dan
Foarte interesant!
Incearca te rog si o ''viziune artistica'' virata spre un rosu-ocru-ruginiu-malos,sa vedem o Luna wellsiana,cu tenta martiana (ca sa nu zic ariana=de la zeul Aries) ca ma exclud astia de pe forum,cred ca stie toata lumea despre ce vorbesc:intai tragem si apoi intrebam Smile .
Tavi
Poza este foarte estetica,mie imi place foarte mult.Doar intreb daca ai putea prinde in poza si profilul unor flori de pe o asemenea ramura,ar fi si mai si.Asemenea lucrari de arta sunt la granita unde interfereaza Astronomia cu viata cotidiana,granita a carei traversare trebuie sa fie sensibilizata mai ales de noi ,astronomii amatori.
Erwin
vezi ca te confrunti cu problema ''eye-relief''-ului ocularelor gigant.Un ocular este gigant nu numai prin diametru dar si prin focal.Daca pozitionezi capacul ocularului fata de ultima lentila la (F echivalent-10mm) iar diafragma de camp o pui in focarul ocularului,nu vei vedea vignetari.Asta numesc eu ocular ''canonic''.Oricum la f=40mm si format 1.25 toli,sa nu speri la campuri mult peste 30 de grade,zic eu.
Mircea

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 29 Apr 2010 21:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Într-adevăr, Mircea, eye-relief-ul este mare și câmpul relativ îngust, încă n-am făcut măsurători. O să încerc să fac un barell pe strung pentru setul de lentile, ținând cont de drumul optic și cele constatate practic. Mai are o deficiență așa cum este, am făcut o spirală din sârmă de Cu izolată cu PVC albastru pe post de arc și care provoacă reflexii și lumină parazită. La fel, tubul lunetei încă nu era vopsit negru mat și la Saturn de exemplu, nu puteam distinge discul sau inelele nici cu un ocular mai bun, din cauza reflexiilor interne.

Cer senin este, la observații așadar! Smile

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 72, 73, 74  Urmatoare

Download topic
Pagina 7 din 74

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact