Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m57.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 225644
Numar de utilizatori inregistrati: 2850
Cel mai nou utilizator inregistrat: Cosmin Batica
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Instalatie de fuziune nucleara


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Fizica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
protelisav
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Aug 2011
Mesaje: 138



Localitate: Calarasi

MesajTrimis: 02 Oct 2011 09:49 Download mesaj
Titlul subiectului: Instalatie de fuziune nucleara
Raspunde cu citat (quote)

Imperativele societatii contemporane - criza energetica si de materii prime, dezechilibre ecologice, nevoia schimbarii modului de actiune umana - solicita directii noi in campul cercetarii aplicative, pentru a preveni socul viitorului. In prezent procesul de fuziune nucleara nu este controlat eficient, deoarece in instalatiile pilot actuale se utilizeaza capcane magnetostatice pentru confinarea plasmei.
Un nou mod de abordare presupune trecerea la configuratii polifazate de camp pentru confinarea, accelerarea si incalzirea plasmei in capcane electrodinamice. In figura 1 este prezentata schema desfasurata a unei infasurari elicoidale trifazate care permite accelerarea particulelor electrice pe traiectorii controlate.
Interesul crescut pentru studiul plasmei s-a materializat in diverse instalatii pilot bazate pe pinch linear (Columbus, Scylla, de plasma focalizata tip Mather), pinch toroidal ( Alfa, Zeta, Tokamak), capcane magnetice(Ixion, Ogra, DCX, Astron, Stellarator), confinare iertiala(Janus, Argus, Shiva).
In principiu s-a conturat urmatorul tablou pentru realizarea in laborator a fuziunii termonucleare: plasma de deuteriu sau amestec de deuteriu-tritiu, cu un inalt grad de puritate, este confinata rapid intr-o geometrie adecvata de camp electromagnetic, pentru a se atinge in scurt timp parametrii limita impusi de criteriul Lawson. Au existat diverse solutii tehnice pentru reactori hibrizi de fisiune-fuziune pentru amorsarea reactiilor termonucleare.
Propun factorilor de decizie sa analizeze o noua solutie tehnica, prezentata in figura 2, pentru confinarea, accelerarea si incalzirea plasmei in capcane electrodinamice. Instalatia pentru fuziunea nucleara este prevazuta cu tuburile 22, 23 si 24, care delimiteaza incinta 25 pentru descarcarea electrica in deuteriu si tritiu, camasa 26 de litiu lichid, pentru racire prin transfer a caldurii, precum si incinta vidata 27, cu rol de izolare termica a suportului de ferita 28, pe care sunt dispuse infasuratorile 29, 30 si 31 pentru generarea campurilor de inductie rotational, de ghidare axiala, respectiv de accelerare si confinare electrodinamica a plasmei, primele doua fiind de tip circular in plan transversal iar ultima reprezinta o infasurare elicoidala trifazata, conectata la surse electrice de mare intensitate. Suportul toroidal 28 joaca rolul unui transformator extrem de compact, avand ca primar infasurarea 29, prin care se descarca o baterie de condensatoare de mare capacitate, iar secundarul este reprezentat de plasma din incinta 25, in care se induce un curent axial deosebit de intens, care genereaza la randul sau un camp magnetic poloidal de autoconfinare a plasmei la valori impuse de criteriul Lawson. Bobinele 30 sunt alimentate in curent continuu, pentru a genera un camp magnetic vertical constant, perpendicular pe vectorii viteza ai particulelor electrice, pe care le deviaza pe traiectorii circulare sub actiunea fortelor Lorentz . Infasurarea trifazata 31 este parcursa de curenti electrici avand componente, atat variabile cat si continue, pentru a genera o capcana electrodinamica toroidala in care se produce confinarea si accelerarea globala a plasmei . Pentru simplificarea desenului, nu au mai fost reprezentate dispozitivele si aparatele pentru reglare si control ai parametrilor plasmei, referitori la temperatura de amorsare, densitate si timp mediu de viata, care sa satisfaca criteriul Lawson, pentru a se obtine un bilant energetic pozitiv. Sa nu se uite ca energia stelelor este de natura termonucleara, fiind cea mai raspandita in Univers si reprezinta elementul cheie in devenirea materiei. Generarea elementelor chimice, constituentii fundamentali ai substantei, este posibila doar in stele, la energia furnizata de reactiile termonucleare.
Ramane o provocare pentru cercetatorii pasionati de creativitate, dar si o mare responsabilitate, sa investeasca inteligenta pentru proiectarea unor instalatii pilot de fuziune nucleara, pentru a asigura in perspectiva o sursa nepoluanta de energie, practic inepuizabila. Merita tot efortul ca "focul stelar" sa straluceasca pe Terra. Daca procesul de fuziune nucleara va fi controlat, atunci spectrul crizei energetice va ramane o amintire tulburatoare a omenirii, consemnata in cartile de istorie.
Mai multe detalii se pot afla pe www.voxinventica.com .



IFN.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  28.7 kb
 Vizualizat:  de 2263 ori

IFN.JPG


Sus
MariusP
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 20 Iun 2007
Mesaje: 4016



Localitate: Onesti (Bacau)

MesajTrimis: 04 Oct 2011 11:16 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am mutat aici acest topic de la Diverse.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Fizica

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact