Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11283
|
Trimis: 14 Sep 2012 15:45 Download mesaj |
Titlul subiectului: Filtru polarizare |
|
|
|
A incercat careva filtre de polarizare la planete si Luna? Si nu ma refer la rolul de a taia lumina ci la efectul de filtrare a luminii polarizate. Eventual daca le-a incercat si fotografic. La fotografia terestra asigura un contrast mai bun, o saturatie a culorilor dar la astro nu imi dau seama de efect. |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2119
|
Trimis: 14 Sep 2012 16:37 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Filtru polarizare |
|
|
|
pai nu folosesti un filtru de polarizare sa fotografiezi soarele, ci efectul filtrului e maxim e la 90 grade fata de directia soare-fotograf... direct spre soare are efect aproape zero, cred ca la fel si spre Luna/Planete. http://www.polarization.com/sky/sky.html |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 14 Sep 2012 17:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
N-am zis de soare tocmai ca nu are rost. Planetele/luna reflecta lumina deci ar avea rost. |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 14 Sep 2012 17:59 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 14 Sep 2012 18:07 Download mesaj |
|
|
|
Asta intreb si eu, daca la frunze imbunatateste "contrastul, culoarea, etc" dece n-ar merge si la Luna? |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 14 Sep 2012 18:15 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
pcris Membru

Data inscrierii: 11 Aug 2012 Mesaje: 205
|
Trimis: 14 Sep 2012 21:11 Download mesaj |
|
|
|
Eu l-am folosit la luna plina cu singurul scop de a mai taia din luminozitate atat cat trebuie ca sa pot astfel vedea mai bine detaliile. Vorbesc de filtrul polarizator dublu. lVizual este foarte util. Din pacate sunt fara experienta dar presupun ca trebuie incercat si la foto si vazut ce efect are. Daca aliniez cele 2 filtre cred ca ar fi interesant pentru obiectele ce polarizeaza lumina. O sa incerc cu prima ocazie.
Nu prea cred ca zonele de pe suprafata lunii sa polarizeze lumina astfel incat sa observam ceva interesant cu un filtru simplu. Poate la Soare sa fie util ? |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5167
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 14 Sep 2012 22:35 Download mesaj |
|
|
|
Ce au facut? Au facut poze, au rotit filtrul si au facut diferenta intre magini sau ceva? |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5167
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 14 Sep 2012 22:43 Download mesaj |
|
|
|
Exact: 0°, 45°, 90° and 135° |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 14 Sep 2012 23:37 Download mesaj |
|
|
|
Ma baga la idei...  |
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 15 Sep 2012 00:24 Download mesaj |
|
|
|
Notiunea de lumina reflectata in cazul Lunii este gresita din punct de vedere al polarizarii deoarece Luna se comporta tot ca o sursa de lumina directa chiar daca emite lumina reflectata. Asadar efectul polarizarii este nul, singura influenta fiind similara unui filtru de neutral density de valoare fixa. Mai exact reduce expunerea cu 2 F-stopuri. Daca vreti sa vedeti o diferenta, orientati filtrul pe niste nori luminati de Luna, efectul fiind maxim pe o directie perpendiculara pe cea a luminii.
Ceea ce se doreste de fapt, adica o reducere directa si reglabila pe toata scala a luminozitatii in directia Lunii se obtine folosind un filtru dublu de polarizare (practic doua filtre de polarizare intr-unul singur) care prin rotirea unuia fata de celalalt se va modifica unghiul la care intra lumina intre cele doua filtre. Ca sa simulati acest efect luati un filtru simplu de polarizare si uitati-va prin el la un monitor LCD in timp ce il rotiti incet. Veti vedea ca imaginea se intuneca progresiv pana la disparitie totala deoarece monitorul LCD emite deja lumina polarizata. La fel se intampla si in cazul Lunii sau a celorlate planete in cazul folosirii filtrului dublu. |
|
Sus |
|
 |
|