Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 13 Sep 2012 11:10 Download mesaj |
Titlul subiectului: Filtru CLS |
|
|
|
Stie cineva de asemena filtre?..
as dori sa-mi iau un filtru DSO pt lunetica de 102/500.
Desi luneta e pe 2" s-ar putea un UHC sa fie nepotrivit din cauza ca nu e f puternica ,comparativ cu un telescop mai mare.
As dori s-o imbunatatesc cu un barlow ED 2" si un filtru DSO pe 1,25" caci nu am oculare de 2".
Din ce am observat de la altii barlow-rile ED de 2" fac imaginea mai luminoasa si la mariri mai mari,daca telescopu permite.
Voi ce parere aveti vis-a-vis de un filtru DSO pt instrumente mai mici? |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6900
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6900
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 13 Sep 2012 13:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
nici o problema,nu ma deranjeaza .Si mie mi s-a intamplat
Detin deja un Sky glow filtru de 2 ani cand am cumparat si luneta de 90mm.La planete are un efect pozitiv,dar la DSO.. |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 15 Sep 2012 15:44 Download mesaj |
|
|
|
am vazut pe net ca exista si filtre CLR pt DSO.Dar n-am gasit decat la firma Seben..
CLR inseamna Conurbation Light Reducer,deci un filtru de banda larga ce seamana cu CLS-ul da-i mai ieftin.Probabil din cauza marcii.Din relatarile altora am vazut ca se potriveste si la telescoape mai mici,de la 80mm in sus.In domeniul vizual este surprinzator de bun,dupa cum am vazut pe paginile straine.La diametre mai mari ,de la 150 in sus de exemplu,un UHC este mai potrivit.Asta tocmai am citit pe paginile nemtesti scrise acum cativa ani.Cu siguranta exista filtre mai bune,dar pretu e mai mare,iar telescopu tre sa fie pe masura.
Sper ca lunetica mea de 102/500 sa nu se supere prea tare daca o sa-i iau un filtru DSO mai ieftin(numa' 30 euro + transport) si sa nu mai vrea sa vada nimic.Oricum un filru seben merita.Unu mai scump..ramane de vazut.Sa vedem ce iese..tare m-as bucura sa vad ceva brate de galaxii..visul meu de astronom amator.
Cer senin! |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 15 Sep 2012 17:36 Download mesaj |
|
|
|
nu mai exista vreo alta idee de filtre DSO pt telescoape mai mici?.. |
|
Sus |
|
 |
Matrixul Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2012 Mesaje: 420
|
Trimis: 16 Sep 2012 04:38 Download mesaj |
|
|
|
ai grija - sa nu ai prea mari asteptari de la acel filtru.
De pe google adunat, poate te ajuta la luarea deciziei corecte:
"I purchased a seben CLR filter. I was shocked to see that everything, I mean everything, was GREEN! That is, visually and ccd imaging was deep green. I was not sure if this was normal as it was my first filter, but after looking into other filters I realised that this filter was really low end." _________________ Un Om, cu bune si rele. Din praf de stele... |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 16 Sep 2012 11:38 Download mesaj |
|
|
|
Matrixul-multumesc de sfat desigur ca fiind unul dintre cele mai ieftine,pretu se poate rasfrange si asupra calitatii.Dar problema mea este apertura.Un filtru UHC merge bine de la 6 inch in sus,unu CLS poate ca ar megre la o luneta scurta de 100mm,iar CLR-ul e probabil cel mai"universal " dintre ele,lasand sa treaca un spectru mai larg de lumina.Un CLR poate fi folosit chiar si ca filtru lunar,pana la urma.Desigur ca asta se rasfrange negativ asupra detaliilor la DSO,apertura+calitatea opticii fiind hotaratoare,filtru fiind doar un element ce imbunatateste calitatea.
La 100mm acromat nu ma pot astepta la performante deosebite,dar am observat unele lucruri care m-ar putea determina sa mai investesc putin.Intrebarea mea este ce ar fi mai potrivit.. |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 25 Sep 2012 10:41 Download mesaj |
|
|
|
am comandat un filtru CLR de la Seben(nu CLS).Motivul a fost in primu' rand caci CLR-ul are banda mai larga decat CLS-ul,fiind potrivit si pt telescoape mici.
In al doilea rand filtru CLR n-am gasit decat la Seben.Am fost pur si simplu curios sa vad cat de "rea" e firma asta,caci am auzit numai lucruri negative despre ea.Ce-i drept n-am gasit un filtru DSO mai ieftin.
Filtru deja a sosit.Mi-a placut cum a fost ambalat.Dar surpriza-nu avea cutiuta de plastic ,ci una de carton pt protectie.Asa-i cu astea ieftine.L-am luat si m-am uitat putin la lumina obisnuita,nu cu telescopu.Arata ca o oglinda pe ambele parti,iar fetita mea s-a pus pe plans ca nu i-am dat oglinda sa se joace |
|
Sus |
|
 |
|