| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239576 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
toxicvibes Membru

Data inscrierii: 18 Sep 2012 Mesaje: 24
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 19 Sep 2012 00:01 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| valy a scris: |
Pe de alta parte ar fi bine sa te obisnuiesti ca accesorile sa fie aproximativ sau chiar mai scumpe decat telescopul . |
sa fim seriosi.Chiar daca ai bani nu se merita sa dai mai mult de 1500 pe un ocular!!!!
Altfel ne facem astronomi profesionisti
Eu nu ma referem la plösssl-uri simple,ci la super plössl,eventual apo SP
Dar daca vrei sa dai cam 1500 de euro,cum ar fi un APO refractor?Am vazut la Astroshop un 100/600 Omegon.E mult mai usor ca cel de 12 inch.Si calitatea la pretu asta e cu siguranta mare.
"calitatea" pe care o are unu de 12 inch vis-a vis de un APO bun e diametru,adica deschiderea.Un APO in schimb are calitatate adevarata in sensu ca dai banii pe calitatae opticii-materialul folosit si prelucrarea de finete.La celalalt platesti marimea.Un newton e mai "brut" decat un APO la pretu asta.Parerea mea.
O luneta are tub inchis,ferit de intemperii si-i mai eleganta ,mai usoara.
|
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 19 Sep 2012 00:14 Download mesaj |
|
|
|
Abia acum am vazut telescopul de la inceputu' topicului.
Un Skywatcher NU merita atatia bani!In nici un caz Nagler-uri sau altele de genu asta.Un super plössl e destul dupa mine.
Nu te grabi f tare.La dimensiuni MARI calitatea opticii conteaza MAI MULT ca la cele mici.De ce? PT ca amplificand lumina,telescopul va mari implicit si aberatia optica pe care toate instrumentele o au.Ideea e ca unele o au mai mult,altele mai putin.
Sper ca la banii astia sa gasesti ceva mai bun.
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7060
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Sep 2012 00:42 Download mesaj |
|
|
|
Eu unul nu pot sa propun unui om care vrea sa ia un 300mm, un telescop mai bun calitativ, dar de doar 100mm. Am avut ocazia sa privesc in aceeasi seara in paralel printr-un refractor APO de 80mm cu sticla FPL 53, adica extra, si un Maksutov de la SkyWatcher, dar de 150mm. Poate ca redarea culorilor ziua este cea mai buna la un refractor APO, dar noaptea, maksutovul batea fara drept de apel acel APO. De ce? Primul, si cel mai important criteriu pentru un telescop este apertura. Se si spune. ''Nu exista nici un substitut pentru apertura''.
Da, recunosc, daca mi-ar face cineva cadou un refractor APO de 300mm , si as avea conditii pentru un asemenea monstru, nu mi-as mai lua un newton. Sau l-as da la schimb pentru un Dobson de 700mm plus o casa si un jeep.
Evident, sunt persoane care prefera refractoarele, dar eu unul, care am si newton, si maksutov si doua refractoare, nu pot sa recomand un APO de 100mm in locul unui Dobson de 300mm, si sa dorm linistit cu constiinta ca omul care mi-a cerut sfatul, va plati 1500 de euro pe un refractor cu care va vedea doar planete. (Apropo, de cand e Omegon o firma buna, si de incredere ??)
De aceea, ca moderator al acestei sectiuni, fac un apel - al catelea? - la RESPONSABILITATE in recomandari.
Am sa pun mai jos fotografia unui APO de 300mm, si 145 000 euro doar tubul, fara montura. Dar daca priviti cu atentie, in spatele lui veti vedea un dobson de vreo 500mm sau mai mult. Probabil ca proprietarul stie si el ceva in ale astronomiei.
PS. Mai pun o fotografie din acelasi observator, ca sa se vada lucrurile mai clar.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
101.3 kb |
| Vizualizat: |
de 3653 ori |

|
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
267.54 kb |
| Vizualizat: |
de 3649 ori |

|
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012 Mesaje: 745
|
Trimis: 19 Sep 2012 06:36 Download mesaj |
|
|
|
| sternchen a scris: | | valy a scris: |
Pe de alta parte ar fi bine sa te obisnuiesti ca accesorile sa fie aproximativ sau chiar mai scumpe decat telescopul . |
sa fim seriosi.Chiar daca ai bani nu se merita sa dai mai mult de 1500 pe un ocular!!!!
Altfel ne facem astronomi profesionisti
Eu nu ma referem la plösssl-uri simple,ci la super plössl,eventual apo SP
Dar daca vrei sa dai cam 1500 de euro,cum ar fi un APO refractor?Am vazut la Astroshop un 100/600 Omegon.E mult mai usor ca cel de 12 inch.Si calitatea la pretu asta e cu siguranta mare.
"calitatea" pe care o are unu de 12 inch vis-a vis de un APO bun e diametru,adica deschiderea.Un APO in schimb are calitatate adevarata in sensu ca dai banii pe calitatae opticii-materialul folosit si prelucrarea de finete.La celalalt platesti marimea.Un newton e mai "brut" decat un APO la pretu asta.Parerea mea.
O luneta are tub inchis,ferit de intemperii si-i mai eleganta ,mai usoara. |
Vad ca ai o ideea fixa cu recomandari gresite. Un APO de 100/600 in loc de un Dobson 300/1500? Tu te gandesti putin inainte sa vorbesti? Ai vazut ce a scris omul in primul post? Ca vrea sa faca observatii la obiecte palide, galaxii si nebuloase greu de atins cu telescoape mici. Si tu vii si recomanzi un telescop, cu o limita de magnitudine stelara de 11.8 si o marire maxima recomandata de 200x, in loc de un telescop ales foarte fericit pentru observatiile dorite, care ajunge la o limita a magnitudei stelare 14.9. Cu APO de 100/600 o sa arunce bani afara pentru o calitatea a opticii mai buna, si va vedea prectic cu cateva obiecte mai mult ca Celestron Firstscope. Inainte sa dam cu parerea ar fii mai OK sa citim ce vrea domnul...
_________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 19 Sep 2012 06:47 Download mesaj |
|
|
|
| dragos.n a scris: | Primul, si cel mai important criteriu pentru un telescop este apertura. Se si spune. ''Nu exista nici un substitut pentru apertura''.
Evident, sunt persoane care prefera refractoarele, dar eu unul, care am si newton, si maksutov si doua refractoare, nu pot sa recomand un APO de 100mm in locul unui Dobson de 300mm, si sa dorm linistit cu constiinta ca omul care mi-a cerut sfatul, va plati 1500 de euro pe un refractor cu care va vedea doar planete. (Apropo, de cand e Omegon o firma buna, si de incredere ??) |
Eu am atat Omegon cat si SW(pentaflex-ce-i tot Skywatcher).Incepand de la ambalaj si partea mecanica se vede o diferenta.
Oare cu un 100mm APO vezi doar planete?
Dumneavoastra ati folosit un APO de 80mm,eu vorbeam de un 100mm APO de la Omegon,prin care banuiesc ca nu v-ati uitat.Nici eu .Dar eu am un acromat de 90mm Omegon de care sunt multumit.Imi pun intrebarea-un 100mm APO sa vada doar planete?!Daca ar fi asa mai sunt si 107/700 APO de exemplu.
Un newton bun de 14 inch,cu care dupa mine vezi astronomie adevarata costa peste 3000 euro.Un APO 107/700 "numa" 2000.
N-am vrut decat sa dau omului de gandit ca sunt totusi"ceva" bani in joc si poate reuseste sa-si ia ceva mai bun decat un SW cu "go to",chiar daca poate trebe un pic mai mult investit.
|
|
| Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 480
|
Trimis: 19 Sep 2012 07:44 Download mesaj |
|
|
|
Salutare!
In primul rand, iti urez "Bine ai venit!".
In ceeea ce priveste recomandarea de luneta contra unui ''mastodont'' de newton mi se pare cel putin puerila.
Sa explic de ce: Cum spunea Dragos nu exista substitut pentru apertura.
Eu detin o luneta 100ED de care sunt foarte multumit atat din Bucuresti cat si pe ''cer negru'', dar am avut ocazia sa l pun fata in fata cu un newton 300mm (ca al tau dar fara Go-To), si recunosc ca am fost spulberat fara drept de apel.
Daca aveam loc in balcon fii sigur ca aveam si eu newton, dar eu sunt un pic mai ''comod'' si in afara de asta ma indrept catre astrofotografie, iar bani sa pun un 300mm pe montura
Asa ca printre putinii incepatori , ai facut din prima alegerea corecta!
Sa ne tii la ''lumina'' cu ce vei face!
Cer senin,
A.
|
|
| Sus |
|
 |
toxicvibes Membru

|
Trimis: 19 Sep 2012 09:04 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc tuturor pentru informatii si nu cred ca are rost sa va certati pe tema asta.
Inteleg si apreciez calitatea opticii la ce imi recomanda sternchen, dar nu este ceea ce caut eu.
Nu ma declar expert in telescoape, banuiesc ca o sa am o gramada de dezamagiri in domeniul asta de-a lungul anilor, dar sincer sa va zic, abia astept sa le intampin si rezolv.
Insa parca tot m-a pus un pic pe ganduri, chiar sunt asa proaste calitativ telescoapele SW?
Inca ceva, credeti ca merita sa astept pana in preajma craciunului sa fac achizitia? Sunt reduceri semnificative in domeniul asta?
|
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 19 Sep 2012 09:06 Download mesaj |
|
|
|
| MrMxyzptlk a scris: |
Vad ca ai o ideea fixa cu recomandari gresite. Inainte sa dam cu parerea ar fii mai OK sa citim ce vrea domnul... |
a doua afirmatie mi se pare corecta.
Prima 50% adevarata.hm..isi mai recunoaste omu' pacatele..
E greu sa compari merele cu perele.Au gusturi diferite si satura diferit.Depinde de ce ai pofta sa mananci.
E greu sa compari un newton cu un APO;chiar daca la prima vedere diferenta e mare.
Daca nu se poate ceva mai bun la pretu asta atunci sa fie Skywatcher 12" Go to
Succes!
|
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 19 Sep 2012 09:14 Download mesaj |
|
|
|
telescoapele Skywatcher sunt bune.Nu sunt deloc rele.Ideea era ca poate prinzi ceva mai bun la pretu asta..
Inca ceva f important:nu sunt expert in telescoape.Era doar o parere.depinde si de gusturi
De craciun s-ar putea sa fie reduceri.Dar nu se stie la ce telescoape
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 19 Sep 2012 09:36 Download mesaj |
|
|
|
| toxicvibes a scris: | ..banuiesc ca o sa am o gramada de dezamagiri in domeniul asta de-a lungul anilor, dar sincer sa va zic, abia astept sa le intampin si rezolv.
| Dezamagirile pot veni si din asteptarile prea mari, insa partea a doua a frazei imi place .
| toxicvibes a scris: | | Insa parca tot m-a pus un pic pe ganduri, chiar sunt asa proaste calitativ telescoapele SW? | Ideea e sa nu disperi: daca are buba se poate corecta, mai are si garantie, ii poti face un test inainte daca ai posibilitatea. Dar in general n-am auzit pe cineva sa se planga de SW.
Incearca, asa cum zici, sa te duci sa il vezi pe viu, mai ales sa ii vezi dimensiunea, greutatea si manevrabilitatea. Vezi ca exista si in bucuresti cateva magazine, poate o vizita te mai lamureste, asta pana sa te duci prin tara la alte magazine:
- http://www.instrumenteoptice.ro
- http://www.astrolife.ro/
Ocularele/accesoriile le poti lua si dupa, dar sa ai in vedere ca si ele costa, mai ales daca sunt mai bune.
Spor.
|
|
| Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012 Mesaje: 745
|
Trimis: 19 Sep 2012 09:40 Download mesaj |
|
|
|
Iar daca vrei sa cumperi de la Telescop-Expert, si faci drumul la Miercurea Ciuc, iti recomand sa iei legatura cu ei, pentru ca sunt deschisi, si poti proba echipamentele daca te deplasezi la ei.
_________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
| Sus |
|
 |
toxicvibes Membru

|
Trimis: 19 Sep 2012 10:08 Download mesaj |
|
|
|
Am discutat acum ceva timp cu cei de la telescop expert, sunt foarte amabili si o sa a raman peste noapte la miercurea ciuc cand o sa ma duc si o sa ii rog sa ma ajute cu tot ce trebuie.
Pana acum chiar nu gasisem un magazin in bucuresti cu ele pe stoc, dar la telescoape.ro vad ca au SkyQuest XX12 IntelliScope Truss-Tube Dobsonian. O sa ii sun zilele astea si ma duc pana acolo.
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|