| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239576 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 23 Sep 2012 19:05 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Catadioptrice |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 23 Sep 2012 19:42 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: Catadioptrice |
|
|
|
| ursamajor a scris: | | au aperturi mari și rezolvă, cumva, unele probleme ale reflectoarelor și refractoarelor. Bănuiesc că și vin cu alte probleme. |
Numa' o idee scurta am.Am auzit si eu acelas lucru,catadioptricele fiind intre refractor si reflector,adica au probleme si de la unu si de la altu' probabil jumate-jumate.
N-am vazut SC-uri mai mari de 10 inch si din ce am observat cele mai mari sunt mult mai scumpe dacat o luneta sau un newton de aceeasi apertura.
Vezi ca mai sunt si telescoape RC.Am auzit ca cele de la TS/GSO sunt bune.Acestea au raportul focal sub f/10.
Spor! |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 23 Sep 2012 19:59 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 23 Sep 2012 20:41 Download mesaj |
|
|
|
| Nu.Era doar o idee.Calitatea costa. |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 23 Sep 2012 22:45 Download mesaj |
|
|
|
| Cass-ul clasic il excluzi din ecuatie? E mai lung decat celelalte dar are si avantaje. |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5243
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7060
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Sep 2012 01:31 Download mesaj |
|
|
|
Makurile sunt colimatabile. Chiar si cele din comertul de la noi, respectiv SkyWatcher de 127, 150 si 180mm. La acestea se colimeaza doar primara, si odata cu ea si tubul port-ocular. La altele se colimeaza si secundara. A se vedea fotografiile din linkul de mai jos.
http://www.apm-telescopes.net/de/Teleskope...54-mm-1000
Nu sunt un optician, dar din ce am vazut si ce stiu, aberatiile unui mak sunt mai mici decat cele de la SC.
Iar preturile, desi mai mari decat la newton, sunt mult mai mici decat la refractoare APO de acelasi diametru.
Si exista si Makuri mai rapide, la F6, dar evident, creste si obstructia si pretul.
http://www.apm-telescopes.net/de/Teleskope...hoto-MC-20
Si exista si Maksutovuri mari
http://www.apm-telescopes.net/de/Teleskope...mfang-2818
PS. Un avantaj al makurilor in raport cu newton, este ca cel putin la cele sub 150mm, pe care le cunosc, este ca pastreaza colimarea. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 24 Sep 2012 05:49 Download mesaj |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 24 Sep 2012 08:32 Download mesaj |
|
|
|
Îndrăgostit de mak-uri mi-am luat unul de 180 mm, chinezesc desigur. Acum un an (august 2011) Horatius a făcut niște poze la Jupiter cu instrumentul ăsta și cum o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte, găsești fotografiile pe topicul Jupiter p. 17,18. Probabil că în condiții mai bune de turbulență și de prelucrare, ar fi ieșit ceva mai bine, dar per ansamblu poți să-ți faci o idee despre capacitățile unui astfel de instrument.
Poți astfel să compari imaginilea astea cu cele obținute cu un mak de 150 mm, cât și cu imaginile date de SC de 8' pe care le găsești tot pe topicul indicat mai sus.
Ca și caracteristici generale instrumentul se răcește mai greu (iarna cam 3 h de la temperatura camerei la mediul ambiant -10 grade) de aceea acum îl țin în observatorul neâncălzit, este mai greu decât SC 8' și este mai puțin luminos.Transmisia luminii prin instrument este mai slabă decât prin SC 8' datorită straturilor antireflex mai bune la acesta din urmă. Contrastul parcă este mai bun, câmpul este mic (roiul dublu din Perseu nu se vede în întregime), dar imaginea Lunii și a planetelor este grozavă. Instrumentul este specializat datorită focalei lungi. Dacă dorești și alte amănunte mă poți contacta pe PM. _________________ mihai |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Sep 2012 09:04 Download mesaj |
|
|
|
Din experiența mea cu sistemul cassegrain:
- am reparat un maksutov, teleobiectiv rusesc, pe care l-am luat ieftin;
- am făcut un cassegrain acasă, fără să am balcon;
- colimarea e simplă, cu un tub chesire;
- sunt compacte, deși au masa mai mare ca un newtonian*;
- focala lungă le face ideale pentru planete, Lună, dar fac față cu brio la majoritatea DSO, excepție fiind M31;
- focalizarea nu este o problemă critică dar grosismentul nu este simplu de determinat, focala instrumentului variind mult cu distanța dintre oglinzi;
- se aclimatizează puțin mai greu și persistă curenți în tub, designul cass clasic având aici un avantaj;
- coma e mai redusă decât la newton de aceeași apertură;
- cass-ul clasic a făcut față foarte bine la rouă fără încălzitoare, la mak se aburește imediat, ca la lunete;
- necesită trepied și montură az sau eq, nu pot fi puse pe un dobson;
Mai sunt și alte sisteme care merită luate în considerare, de pildă mak-newton.
---------
* nu și dacă faci un truss _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 24 Sep 2012 09:14 Download mesaj |
|
|
|
| ursamajor a scris: | ..și, sincer, ATM-ul cere mai mult de un balcon de bloc, plin și ăla cu de toate.  |
Poti face cam ce am facut eu:
- faci secundara de cass
- dai gaura in primara, muti focuserul la spate si scapi ieftin de tot, unde mai pui ca ai un cass perfect cu minim de bricolaj (suport de focuser la spate, in rest nimic).
Sau:
- faci secundara de cass
- muti diagonala in fata primarei (ca sa nu mai gauresti primara), muti focuserul langa diagonala, dar e mai complicat de gestionat un astfel de sistem.
In plus ai si f/5 cand vrei desi eu nu l-am mai folosit.
Dar intrebarea ar fi dece? Daca ai deja newton, ii pui barlow/ocular cu focala mare si ai si magnificatii mari. Doar pentru dimensiunea mai mica a tubului? Avand in vedere ca un mak/sc de apertura comparabila costa ~2000 coco, nu vad rostul. As vedea rostul daca vrei aperturi mari si n-ai montura suficienta pentru un newton de 300 sau chiar n-ai cum trasporta un tub de 1m.
Parerea mea. |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 24 Sep 2012 10:11 Download mesaj |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 24 Sep 2012 10:36 Download mesaj |
|
|
|
| ursamajor a scris: | | . Nu mai spun că precizia de care trebuie ținută seama pe partea mecanică, mă cam descurajează. | Pe arhitectura tubului tau nu-ti trebuie precizie deloc. Iar distantele nu-i sperie pe cei de la curierat. Pe de alta parte si eu m-as simti mult mai confortabil sa iau unul de-a gata, marea problema e defapt partea financiara, ca altfel nu mi-ar sta deloc rau cu un C14. Aici excluzand placerea de a bricola, daca ea exista.
Cred ca pana la urma tot aici ajungi: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...=135#92597 iese chiar mai mic decat luneta de 900    |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 24 Sep 2012 10:38 Download mesaj |
|
|
|
Un SCT de aceeasi apertura cu un Mak chinezesc este mai luminos, din cauza straturilor de aluminiu si antireflex mai bune la SCT. Contrastul la Mak e ceva mai bun ca la SCT. Puse cap la cap se compenseaza cele doua. Si mai trebuie tinut cont si de varianta unui reducator de focala, care mai curata si imaginea la un SCT, aplatizeaza si largeste campul.
Un Mak sau SCT de 150mm este foarte portabil. Cu tot cu o montura EQ3 poate fi carat sub brat montat. EQ3-2 este suficienta pentru observatii vizuale, daca are si un trepied de otel. Un telescop de 125mm e putin cam mic. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 24 Sep 2012 12:12 Download mesaj |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|