| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239576 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Sabin Membru

Data inscrierii: 30 Sep 2012 Mesaje: 10
Motto: Be the change you want to see in the world! Localitate: Campina
|
Trimis: 30 Sep 2012 09:17 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Achizitionare telescop |
|
|
|
Salut,
Fiind pasionat si de alte lucruri fata de ce se intampla aici, pe Pamant, m-am gandit sa-mi iau primul meu telescop si, din putinele informatii pe care am reusit sa le acumulez pana acum, m-am orientat asupra acestor doua telecoape: http://www.skywatcher.ro/SK/Dob8pyrex.htm ; http://www.skywatcher.ro/Cel/lcm114.htm .
Asadar, va rog sa ma ajutati in luarea unei decizi... sau daca stiti alte telecoapte mai "bune", la un pret asemanator, o sa va rog sa-mi spuneti.
Tin sa precizez faptul ca nu ma intereseaza cat de greu/complicat/complex este de manevrat un telecop (fiindca lucrurile astea le pot invata) ci ma intereseaza claritatea imaginilor si cat de departe pot vedea in "spatiu".
De altfel, mi-ar placea sa pot face si observatii terestre (dar in plan secundar; banuiesc ca sunt doua tipuri de instrumente oarecum diferite (terestru si astronomic) si fiecare este specializat pe o anumita categorie ).
Multumesc si bine v-am gasit!
Numai bine! |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Sep 2012 09:24 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Bine ai venit!
Ca să nu repetăm din nou toate argumentele și să înțelegi bine sfaturile ce le vei primi, consultă secțiunea specială pentru începători ca să te familiarizezi cu toate noțiunile de bază și să poți alege în cunoștință de cauză. Citește cât mai multe dintre topicurile de aici. Încearcă să participi la un star-party sau să te uiți prin instrumentele unor colegi din zona ta. Până una alta, cumpără-ți un binoclu bun, 7 sau 10x50 cu care înveți cerul și îl vei folosi toată viața. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
emilf Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010 Mesaje: 812
|
Trimis: 30 Sep 2012 09:52 Download mesaj |
|
|
|
Salut si bun venit !
Subscriu indrumarile lui Erwin, dar daca trebuie sa alegi intre cele doua instrumente vizate de tine sugerez sa alegi Dobsonul de 8 inchi, este foarte adaptabil la diverse pretentii si ''ascultator'' atit in miinile unui incepator cit si ale unui avansat, citeste prin forum pentru detalii. _________________ The only thing necesary for the triumph of evil is for good men to do nothing. -Edmund Burke- |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7060
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Sep 2012 13:13 Download mesaj |
|
|
|
Dobsonul de 8'' este cel pe care il recomand si eu pentru banii de care dispui. Cu mentiunea ca in timp o sa mai trebuiasca ceva accesorii, oculare mai bune, in principal, si apoi eventual o montura buna ecuatoriala pe care sa-l pui, ca sa faci saltul de la manevrearea manuala la cea motorizata. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Sabin Membru

|
Trimis: 30 Sep 2012 17:07 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru raspunsuri.
Imi puteti da cateva exemple de binocluri "bune" (pe care sa le si pot cumpara)?
Spre exemplu, credeti ca merita banii binoclul asta: http://www.skywatcher.ro/Baader/bino_maxbright.htm , in comparatie cu telescopurile mentionate anterior?
Ideea mea este ca, decat sa dau 400 lei pe ceva care nu ma va mai satisface peste 2-3 luni, prefer sa dau mai multi bani acum si sa-l folosesc un timp mai indelungat.
Totusi sunt sceptic (parere nefondata) in ceea ce priveste calitatea unui binoclu in comparatie cu un telescop.  |
|
| Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
Trimis: 30 Sep 2012 17:48 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca stii ce fel de binoclu e ala. Daca nu intereseaza-te mai mult.
Nu ai ce face cu acel binoclu daca nu ai un telescop pe care sa il pui.
Oricum, binocluri bune pentru astronomie sunt o gramda. Recomand un binoclu 10x50 firma ti-o alegi tu. Este destul de luminos, nu mareste foarte mult pentru ca nici nu ai nevoie. Ideea este sa ai un camp mare si sa gasesti repede obiectul dorit.
Retine, un binoclu nu v-a egala niciodata un telescop. Marile sale avantaje sunt portabilitatea si privitul stereo, cu ambii ochi si cam atat. Printr-un telescop fie el si 90 mm apertura vei vedea mult mai multe.
Ultima modificare efectuata de catre Adrian Sirean la 30 Sep 2012 18:04, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Sep 2012 18:01 Download mesaj |
|
|
|
Un binoclu adevărat va fi prietenul tău toată viața. Dar nu o chinezărie din plastic, așa că atenție la cele din hypermarket!  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Sabin Membru

|
Trimis: 30 Sep 2012 18:45 Download mesaj |
|
|
|
Da, cred ca asta e planul: imi iau binoclul SkyMaster 20X80 (http://www.skywatcher.ro/BinoCel/skymaster.htm) si, ulterior, dupa ce ma obisnuiesc cu privitul cerului si dupa ce invat mai multe lucruri legate de astronomie, o sa-mi iau si un telescop.  |
|
| Sus |
|
 |
emilf Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010 Mesaje: 812
|
Trimis: 30 Sep 2012 18:58 Download mesaj |
|
|
|
Sabin, atentie, pentru binocluri cu grosisment peste 10x este necesar un trepied pentru ca nu il vei tine stabil indiferent de conditia ta fizica.  _________________ The only thing necesary for the triumph of evil is for good men to do nothing. -Edmund Burke- |
|
| Sus |
|
 |
Sabin Membru

|
Trimis: 30 Sep 2012 19:00 Download mesaj |
|
|
|
Da, mi-am dat seama... si tocmai de asta l-am ales si pe acesta cu suport pentru trepied.  |
|
| Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012 Mesaje: 745
|
Trimis: 30 Sep 2012 20:12 Download mesaj |
|
|
|
| Sabin a scris: | Multumesc pentru raspunsuri.
Imi puteti da cateva exemple de binocluri "bune" (pe care sa le si pot cumpara)?
Spre exemplu, credeti ca merita banii binoclul asta: http://www.skywatcher.ro/Baader/bino_maxbright.htm , in comparatie cu telescopurile mentionate anterior?
Ideea mea este ca, decat sa dau 400 lei pe ceva care nu ma va mai satisface peste 2-3 luni, prefer sa dau mai multi bani acum si sa-l folosesc un timp mai indelungat.
Totusi sunt sceptic (parere nefondata) in ceea ce priveste calitatea unui binoclu in comparatie cu un telescop.  |
Totul depinde de om. Eu personal nu am folosit binoclu niciodata (insa, vreau sa-mi cumpar una acum ). Insa am inceput astronomia mai ales invatand cerul fara binoclu, numai cu ochiul liber. Oricand stiam care este steaua cea mai luminoasa, unde se afla planetele s.a.m.d. Deci stiam cerul fara ajutor. Asa ca m-am aruncat in astronomie direct cu un telescop 150/750 si nu-mi regret decizia. In acest moment vreau sa-mi cumpar binoclu pentru ca este mai portabil, ma ajuta si la observarea avioanelor si desigur este foarte portabil. Ideea este ca daca te simti destul de confortabil intre stele fara binoclu, nu este musai sa inveti totul cu binocluri. Degeaba stii unde gasesti obiectele Messier, in afara de cca 10 obiecte restul nu vor fi vizibile din binoclu, si o sa ai experiente mai frumoase cu un telescop. Eu as merge cu Dobson 8". O alta idee ar fii sa te duci la o sesiune de observatii cu cineva sau la un star party sa faci observatii cu diverse instrumente prezente acolo, ca sa-ti faci o ideea ce vrei sa-ti cumperi. _________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
| Sus |
|
 |
Sabin Membru

|
Trimis: 30 Sep 2012 22:10 Download mesaj |
|
|
|
Da, ar fi ideal sa ma duc la o sesiune de observatii (asa as sti exact cum se vede, daca merita, sau nu, sa cumpar unul, etc) doar ca, aici unde sunt eu (Campina) nu cunosc pe nimeni care sa aiba un telescop sau macar sa fie pasionat.
Partea buna este ca ma pot urca in varful unui deal unde este complet intuneric si liniste si pot observa foarte bine cerul. |
|
| Sus |
|
 |
Sabin Membru

|
Trimis: 30 Sep 2012 23:25 Download mesaj |
|
|
|
| Din cate am inteles, un binoclu cu zoom e inferior celui cu putere de marire fixa. Dar daca folosesti binoclul la acelasi factor de marire, nu ar trebui sa fie si aceeasi calitate? |
|
| Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 01 Oct 2012 08:40 Download mesaj |
|
|
|
| MrMxyzptlk a scris: | | Degeaba stii unde gasesti obiectele Messier, in afara de cca 10 obiecte restul nu vor fi vizibile din binoclu, si o sa ai experiente mai frumoase cu un telescop. |
M42
M45
M31
M36
M37
M38
M35
M41
M52
M4
M20
M8
M22
NGC 884 si NGC 869
NGC 1662
astea sunt doar cele notate de pe vremea cand imi fixasem ca tel sa vad toate obiectele din catalogul Messier cu binoclul. Un telescop ofera intr-adevar alte imagini, putand rezolva roiurile stelare. un binoclu insa permite observarea a aproape toate obiectele Messier. E si un maraton de observatii pe tema asta, pentru binoclu ...
--- edited ---
Cele doua instrumente sunt complementare: binoclul ofera camp larg dar grosisment mic, telescopul ofera un grosisment mai mare dar cu un camp proportional mai mic. Un avantaj al telescopului e ca poate avea un obiectiv de diametru mare (mult mai mare decat al binoclului), ceea ce duce la un castig mai mare de lumina. _________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
| Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012 Mesaje: 745
|
Trimis: 01 Oct 2012 09:00 Download mesaj |
|
|
|
| Herr_Alien a scris: | | MrMxyzptlk a scris: | | Degeaba stii unde gasesti obiectele Messier, in afara de cca 10 obiecte restul nu vor fi vizibile din binoclu, si o sa ai experiente mai frumoase cu un telescop. |
M42
M45
M31
M36
M37
M38
M35
M41
M52
M4
M20
M8
M22
NGC 884 si NGC 869
NGC 1662
astea sunt doar cele notate de pe vremea cand imi fixasem ca tel sa vad toate obiectele din catalogul Messier cu binoclul. Un telescop ofera intr-adevar alte imagini, putand rezolva roiurile stelare. un binoclu insa permite observarea a aproape toate obiectele Messier. E si un maraton de observatii pe tema asta, pentru binoclu ...
--- edited ---
Cele doua instrumente sunt complementare: binoclul ofera camp larg dar grosisment mic, telescopul ofera un grosisment mai mare dar cu un camp proportional mai mic. Un avantaj al telescopului e ca poate avea un obiectiv de diametru mare (mult mai mare decat al binoclului), ceea ce duce la un castig mai mare de lumina. |
De acord, iar M45, M42, M31, NGC 884 si NGC 869 sunt deadreptul spectaculoase in binoclu, insa foarte multe obiecte nu vor fii la ceea ce te astepti. Presupun si eu ca de pe un cer foarte intunecat sunt sanse sa vedem catalogul Messier in mare parte, insa sa spunem M8,M20 - nu este deloc de neglijat ce vezi cu un binoclu sau un telescop + un filtru UHC/O-III. Eu sustin ca daca stie cerul, nu trebuie sa invete sa mearga direct pe telescop. Daca nu, atunci binoclul este un bun inceput, insa repede va dorii sa vada mai multe detalii decat cu un binoclu. _________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|