Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Drum_spre_cer.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239607
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Achizitionare telescop

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 01 Oct 2012 10:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sabin a scris:
Din cate am inteles, un binoclu cu zoom e inferior celui cu putere de marire fixa. Dar daca folosesti binoclul la acelasi factor de marire, nu ar trebui sa fie si aceeasi calitate?

Eu iti recomand un binoclu fara zoom si daca e posibil cu oculare cu focalizare individuala.

Zoom-ul la ocular e ''mancator '' de lumina si asta se simte bine la aperturi mici precum cele de binoclu.

Unde mai pui ca si campul aparent e variabil , lucru care cel putin pe mine ma scoate din sarite. Distorsiunea este si ea destul de deranjanta.

catalin.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 01 Oct 2012 10:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru obținerea reglajului factorului de mărire se folosesc lentile în plus (un barlow) și un mecanism de reglaj. Chiar dacă aceste elemente suplimentare sunt de o calitate deosebită tot introduc probleme în sistem: îngustarea câmpului la măriri mai mari și scăderea corespunzătoare a luminozității.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Sabin
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Sep 2012

Motto: Be the change you want to see in the world!

MesajTrimis: 01 Oct 2012 17:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru pareri.
Am dat comanda , intr-un final, acest binoclu: http://www.emag.ro/binoclu-celestron-skyma...EBSHDBBBM/ .

Am discutat cu un baiat de la "skywatcher.ro" si mi-a spus ca, intr-adevar, are de suferit putin calitatea imaginii, insa este mai bun la observatii terestre.
O sa folosesc acest binoclu cat o sa fie perioada asta toamna - iarna urmand ca, dupa ce se va indrepta vremea si voi invata cerul + mai multe lucruri legate de astronomie, sa-mi iau telescop.

Intrebarea mea initiala era:
Ex: Avem doua binocluri (fictive): 20X80 respectiv 20-120x80; aceeasi marca, relativ aceleasi caracteristici. Daca folosesc aceste binocluri la putere de marire 20x, exista vreo diferenta in ceea ce priveste calitatea/claritatea imaginii?
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 01 Oct 2012 20:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da . cel cu zoom va avea imaginea mai putin luminoasa.

Zoom la ocular inseamna cel putin doua suprafete aer-sticla in plus, de obicei. Depinde si de tipul ocularului la binoclul fara zoom.

Un binoclu care sa scoata 120x din cei 35-40 cm ai focalei obiectivului , te duce cu gandul la niste lentile cu dioptrii foarte mari la ocular. Cu tot tacamul , distorsiune , astigmatism , cromatism lateral , basca luminozitate scazuta in draci.

catalin.
Sus
MrMxyzptlk
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012

MesajTrimis: 01 Oct 2012 20:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

http://bigbinoculars.com/nozooms.htm

Asa sa citesti de ce nu sunt bune binocularele cu zoom. In primul rand cu un FoV de numai 1.25 de grade, pierde un mare plus al binocularilor: FoV larg. Ca exemplu: cu un binocular fix, o sa ai un FoV de cca 3 grade la 20x. Cu binocularul zoom o sa ai aceeasi marire, insa o imagine mai mica cu mai mult de 50% ...
O alta problema: o sa ai probleme de colimare serioasa dupa un timp, din cauza elementelor care sunt miscate. Cea mai mica eroare de colimare o sa-ti de batai de cap enorme. Iar o alta problema: o sa-ti trebuie un trepied super stabil, la mariri mari cea mai mica atingere o sa-ti provoce o miscare a imaginii enorma.
Si cum s-a mai spus: pierderea luminii: la observatii stelare este foarte importanta cantitatea de lumina adunata de echipament, iar un binoclu cu zoom va pierde din acesta destul de mult ...
Eu personal am avut o singura data un binoclu cu zoom in mana, si sincer iti spun ca nu am reusit sa alcatuiesc in fata ochilor o imagine clara, sincronizata... Altii au putut, deci problema probabil era la ochii mei, care sunt putin mai slabi decat la majoritatea oamenilor ... Insa eu cred ca totusi era vorba de o colimare gresita.

SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da
Sus
Sabin
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Sep 2012

Motto: Be the change you want to see in the world!

MesajTrimis: 03 Oct 2012 20:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am deja doua seri de cand folosesc binoclul si sunt multumit de faptul ca pot sa-l schimb.
O sa-l iau pe cel fara zoom.

Problema cea mai mare e ca nu reusesc sa reglez distanta interpupilara si, astfel, aduc foarte greu (sau chiar deloc) cele doua imagini sub forma uneia singure.
Sper ca nu am problema asta si cu celalalt. Smile
Sus
MrMxyzptlk
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012

MesajTrimis: 04 Oct 2012 06:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sabin a scris:
Am deja doua seri de cand folosesc binoclul si sunt multumit de faptul ca pot sa-l schimb.
O sa-l iau pe cel fara zoom.

Problema cea mai mare e ca nu reusesc sa reglez distanta interpupilara si, astfel, aduc foarte greu (sau chiar deloc) cele doua imagini sub forma uneia singure.
Sper ca nu am problema asta si cu celalalt. Smile

Problema este una dintre problemele clasice a binocularelor cu zoom. La un binocular normal n-ar trebuii sa ai problema asta daca este colimat corect.

SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 04 Oct 2012 07:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact