| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239580 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 19 Oct 2012 18:31 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2999
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 19 Oct 2012 19:09 Download mesaj |
|
|
|
E clar ca lunetele si telescoapele aduna mai multa lumina. Partea ''proasta'' e ca nu tot campul poate fi facut sa intre in ochi.
Partea buna e ca , cel putin mie , mi se rupe din cauza asta. Nici nu ma intereseaza tot campul intr-un anume moment sau in altul. Ce sunt eu , gaina ?
In schimb daca ma intereseaza o mica parte a campului , ma holbez la acea portiune stiind ca la formarea acelei imagini a contribuit TOATA suprafata obiectivului.
Ursamajor are dreptate. Daca ma uit la soare prin instrument , m-am ars la propriu. De ce ?
M-a ars cantitatea sporita de lumina ? Sau te pomenesti ca ochiul va fi parlit nu de lumina excesiva ci de detalii .
Si asta se intampla cu toata magnificatia introdusa !! Lasati-o dracu' de pupila de iesire ca ceva aici nu se potriveste.
catalin.
Ultima modificare efectuata de catre catalin dumitru la 19 Oct 2012 21:42, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 19 Oct 2012 19:45 Download mesaj |
|
|
|
Poate ar trebui separate mesajele astea in alt topic.
Ce am incercat sa spun este ca:
- Petrica a beneficiat de faptul ca binoclul a colectat mai multa lumina
- explicatia cum ca in realitate puterea de marire a reusit sa faca vizibile oile si ciobanul nu sta in picioare, deoarece atat oile cat si ciobanul sunt obiecte cu stralucire de suprafata, nu sunt puncte ca stelele.
- in cazul obiectelor cu stralucire de suprafata, comfortul de a detecta obiectele nu este dat de puterea de marire cat de pupila de iesire. Grosismentul de 10x din cazul nostru pur si simplu 'adapteaza' diametrul lentilelor obiectivului la diametrul pupilei ochiului, pentru ca toata lumina colectata de obiective sa ajunga la ochi (vezi definitia pentru grosismentul echipupilar).
---- edited ----
Si da, ca si ursamajor, am folosit si eu binoclul ca sa detectez noaptea obiecte (terestre) pe care nu le pot vedea altfel cu ochii liberi.
_________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2999
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 19 Oct 2012 19:54 Download mesaj |
|
|
|
Niciodata toata lumina colectata de un obiectiv nu poate ajunge in ochi.
Poate doar daca obiectivul e minuscul, are focala scurta , un parasolar lung cat crucea nebunului si nu se foloseste ocular.
catalin.
|
|
| Sus |
|
 |
petrica Membru

Data inscrierii: 12 Oct 2012 Mesaje: 85
Motto: What doesn't kill you, will make you stronger Localitate: Alexandria
|
Trimis: 20 Oct 2012 07:43 Download mesaj |
|
|
|
Daca nu deranjez ....... a'seara l-am vazut Jupiter si, cred ca, doua dintre lunile lui ! Una intr-o parte si cealalta in cealalta. Pe Jupiter l-am vazut foarte luminos, ca o bila stralucitoare !
|
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 20 Oct 2012 09:17 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
petrica Membru

Data inscrierii: 12 Oct 2012 Mesaje: 85
Motto: What doesn't kill you, will make you stronger Localitate: Alexandria
|
Trimis: 20 Oct 2012 20:58 Download mesaj |
|
|
|
| ursamajor a scris: | | Aseară, cam pe la ce oră? Măcar aproximativ și trebuie să precizezi, ca să putem confrunta cu softurile. ăsta. |
..... cred ca era 22.30 - 22.45.
Inseamna ca cealata ,,luna" a fost o stea ... ?!
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|