Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
10.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239604
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Achizite incepator absolut

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
optre1
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Dec 2012

MesajTrimis: 04 Dec 2012 18:18 Download mesaj
Titlul subiectului: Achizite incepator absolut
Raspunde cu citat (quote)

Salut,

Sunt extremd e nou in ceea ce priveste observatile astronomice. Urmeaza sa primesc "cadou" un telescop. Bugetul maxim este 300 ron.

Va rog sa imi indicati cea mai buna alegere dintre cele de mai jos.

http://magazin.telescop-expert.ro/dobson-mini-76300.html

http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-skywatcher-15-45x50.html

http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-s...0-az2.html

http://www.mediagalaxy.ro/telescop-celestr...-refractor

Multumesc.
Sus
Adrian Sirean
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011

MesajTrimis: 04 Dec 2012 19:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut si bine ni te-ai alaturat. In primul rand ai de ales doar intre doua optiuni: Heritage http://magazin.telescop-expert.ro/dobson-mini-76300.html si Luneta SkyWatcher 60/700 AZ2 http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-s...0-az2.html. Restul nu sunt recomandate. Newtonul este potrivit pentru nebuloase, roiuri, galaxy in timp ce luneta este potrivita pentru luna si planete avand o focala mai lunga. Dupa cum vezi deja, nu exista telescop bun la toate. Depinde de ce te intereseaza mai mult. Pe langa telescop o sa mai ai nevoie de doua-trei oculare mai bune si eventual un barlow. Este foarte bun pentru un incepator, insa sa nu te astepti la imagini Hubble Smile
Sus
optre1
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Dec 2012

MesajTrimis: 04 Dec 2012 20:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Der Pirate a scris:
Salut si bine ni te-ai alaturat. In primul rand ai de ales doar intre doua optiuni: Heritage http://magazin.telescop-expert.ro/dobson-mini-76300.html si Luneta SkyWatcher 60/700 AZ2 http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-s...0-az2.html. Restul nu sunt recomandate. Newtonul este potrivit pentru nebuloase, roiuri, galaxy in timp ce luneta este potrivita pentru luna si planete avand o focala mai lunga. Dupa cum vezi deja, nu exista telescop bun la toate. Depinde de ce te intereseaza mai mult. Pe langa telescop o sa mai ai nevoie de doua-trei oculare mai bune si eventual un barlow. Este foarte bun pentru un incepator, insa sa nu te astepti la imagini Hubble Smile

Salut,

multumesc pentru raspunsul prompt. cred ca o sa iau newtonul, mai ales ca vad ca s-a terminat discountulla luneta. era 295 cand am dat linkul.

cu newtonul prespunun ca o sa vad totusi si planetele cat de cat nu?
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

Motto: Memento mori!

MesajTrimis: 04 Dec 2012 20:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

optre1 a scris:
cu newtonul prespunun ca o sa vad totusi si planetele cat de cat nu?

Din pacate nu, vei vedea doar niste mici discuri, deoarece cu ocularele standard vei obtine o marire maxima de 30x cu ocularul de 10 mm. Este foarte putin. La 30x, poti distinge Jupiter ca disc, posibil cele 2 benzi noroase principale si cei 4 sateliti. La Saturn vei putea ghici inelul, iar la Venus faza planetei. Luna ar putea sa te impresioneze doar daca n-ai mai vazut-o printr-un instrument...

Am testat un astfel de telescop si am obtinut imagini acceptabile la o marire maxima de circa 90x cu un ocular de 3.2 mm. Deci, ca sa vezi ceva iti trebuie macar inca un ocular bun cu distanta focala de maxim 4 mm (marire de 75x).

Sus
sternchen
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012

Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?!

MesajTrimis: 04 Dec 2012 23:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

cu aperturi asa mici nu vei vedea prea multe.In nici un caz roiuri ,galaxii...poate luna cu 60/700 iti va aduce cea mai mare satisfactie.
decat un newton mic,mai bine o luneta(mica).Reflector sub 6' nu se merita.In schimb cu 60/700 poti vedea ceva pe un cer bun(am si eu o asemenea luneta)
Sus
ozn
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2012

MesajTrimis: 05 Dec 2012 00:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 05 Dec 2012 14:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

@ Optre1 :

Dintre toate telescoapele mentionate de tine acolo, singura alegere pe care as face-o, ar fi doar luneta Sky-Watcher de 60/700 mm.

Are un diametru suficient incat sa poti observa inelele lui Saturn, vreo 2-3 benzi de nori pe Jupiter, multe cratere pe Luna, fazele lui Venus si evident in functie de cerul pe care o vei utiliza vei putea scoate si mai mult de la ea.

Plus de asta are focala maricica ( 700 mm ) deci vei putea mari frumusel la planete ( pentru o "jucarie" de acest fel ) .

Nu mai vorbim ca este Sky-Watcher, o firma care face de regula instrumente cu optica buna.

Cel putin pe mine nu m-a dezamagit niciodata aceasta marca.

Succes !
Sus
mircear
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005

MesajTrimis: 05 Dec 2012 15:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

In banii astia mai bine un binoclu - 11x70, 10x60, 9x63, 10x50. In ordinea peformantei Smile

Mai departe vezi daca te atrage si te prinde partea practica a domeniului

Ceea ce ai trecut in lista de mai sus sunt mai degraba niste jucarele, care ar putea avea efectul invers.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 05 Dec 2012 20:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Subscriu lui MirceaR. La acești bani un binoclu bun de 10x50 îți va deschide apetitul pentru a cunoaște cerul. Se pot vedea foarte multe obiecte cu acest binoclu pe un cer bun. Va fi un bun început și prietenul tău și pe parcurs. Dacă renunți cumva la astronomie din varii motive, binoclul îl vei putea folosi și în natură, în excursii, pentru a admira frumusețile ei... inclusiv dela ferestrele de vis-a-vis. Wink
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
sternchen
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012

Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?!

MesajTrimis: 06 Dec 2012 15:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Binoclul 10*50 e bun,dar nu suficient ca sa vezi TOTUSI ceva.
eu am 10*50 "no name",iar mai tarziu am cumparat un BTC 20*60-si diferenta e mare.Cam 4 milioane(l-am luat in euro) dar la DSO are ceva de spus vis-a-vis de luneta de 60/700.
In plus,am chiar 2 lunete 60/700-un bresser si un galaxy-dar sunt de buna calitate,si ma indoiesc ca Skywatcher 60/700 ar fi mai prejos.
Daca stai la tara sau ai posibilitatea sa mergi din cand in cand acolo(presupunand ca ai avea un cer bun) as zice ca 60/700 ar fi potrivit.
Daca te prinde "boala" si vrei mai mult,poti sa-ti iei un ocular bun de 9-12mm de exemplu,care desi s-ar putea sa coste cat juma' de telescop,mica diferenta de detaliu intre un ocular standard si unu potrivit poate sa-ti aduca suficienta satisfactie incat sa fii multumit Smile (asta in caz ca nu vrei sa.ti iei un telescop mai bun)
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Dec 2012 23:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Optre, ca sa iti faci o idee aproximativa asupra felului in care se vad planetele Jupiter si Saturn printr-un binoclu care mareste de 10-15 X si printr-o luneta care mareste de 100-120 X, ti-am facut o simulare mai jos.

Sigur, ca ea nu este foarte precisa dar te poate orienta destul de bine asupra ceea ce iti doresti sa vezi pe viitor .

Alegerea viitorului instrument iti apartine.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 07 Dec 2012 00:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Esti sigur ca la 10-15x se vede asa mare? Cel putin comparat cu 100-120x?
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Dec 2012 01:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Esti sigur ca la 10-15x se vede asa mare? Cel putin comparat cu 100-120x?

In ceea ce priveste simularea la 100-120 X, da. Sunt sigur ca se apropie de realitate.

In ceea ce priveste imaginea obtinuta printr-un binoclu la 10-15 X, intr-adevar imaginile pot fi sensibil mai mici.

Ideea era sa oferim unui incepator o diferenta in ceea ce inseamna magnificatia (grosismentul) la observatiile planetare atunci cand priveste printr-un instrument optic la o marire de 10-15 X versus 100-120 X .

Este greu sa simulez realitatea intr-o imagine generata pe calculator.

In ceea ce priveste imaginile din dreapta, da. Cam asa vad eu Saturn si Jupiter pe la 100 X prin luneta home-made 60/800 mm cu lentile Carton.

Daca poti face si posta o simulare mai apropiata de realitate, ar fi foarte bine.

Stiu ca in astro-fotografie nu exista termenul de grosisment dar incerc aici sa fac o comparatie cu ceea ce vedem la ocular la diferite puteri de marire. Asta e ideea.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 07 Dec 2012 02:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

N-am gasit un simulator sa arate si ce se vede printr-un binoclu dar parca totusi se vede mai mic dcat in simularea ta.
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 07 Dec 2012 03:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poti aproxima ca se vede de 10 ori mai mic.

Ah, binoclul nu este cel mai potrivit instrument planetar, precum nici Maksutovul nu este cel mai potrivit RFT Wink
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact