| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 07 Dec 2012 11:28 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| valy a scris: | | N-am gasit un simulator sa arate si ce se vede printr-un binoclu dar parca totusi se vede mai mic |
cam asa se vede..aproximativ  |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 07 Dec 2012 11:33 Download mesaj |
|
|
|
| In cazul asta, asa cum zice si nobody, pentru 100-120x ar trebui sa se vada de 10x ori mai mare decat imaginea din binoclu, ori in schema de mai sus pare doar de ~4x mai mare. |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 07 Dec 2012 11:46 Download mesaj |
|
|
|
| asa-i,dar ideea e ca se vede ceva mai bine pt un incepator..nu? |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 07 Dec 2012 11:55 Download mesaj |
|
|
|
Valy, nu e chiar asa.
Nu stiu de ce spui asta. Priveste Saturn si Jupiter prin orice telescop la 100 X apoi prin cautatorul care mareste de 9 X si vei vedea ca simularea mea este destul de aproape de realitate, cel putin imaginile din dreapta.
Amandoi cred ca avem destule momente petrecute in spatele ocularului si stim despre ce e vorba.
Este doar o simulare aproximativa.
Spre exemplu, eu prin cautatorul de 9X50 vad Jupiter ca un mic disc inconjurat de satelitii Galileeni, foarte asemanator cu ce am desenat acolo, iar prin lunetele mele la 100-120 X vad imaginile asemanatoare cu ce e in dreapta. Asta e tot
Oricum, din propria experienta, inelele lui Saturn nu le pot distinge decat de la 30 X in sus ( si mai binisor de la 40 X ) iar ceva benzi noroase pe Jupiter, la fel de pe la 40-50 X in sus.
Binoclul nu este bun pentru observatii planetare. El poate fi util doar la comete, roiuri stelare, unele nebuloase si in general la observatii de camp larg. Evident poate fi utilizat si terestru.
Sa nu uitam ca si o luneta micuta poate fi utilizata cu succes la observatii terestre daca are o prisma Roof, sau una la 90 ori 45 de grade. Dar asta e alta poveste. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 07 Dec 2012 12:02 Download mesaj |
|
|
|
Am facut o mica redimensionare a celor doua planete vazute prin binoclu la 10-15 X.
Cred ca acum e mai apoape de realitate  |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 14 Dec 2012 08:36 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 14 Dec 2012 18:41 Download mesaj |
|
|
|
Ursa, m-am jucat si eu cu simulatorul prezentat de tine in link dar sincer sa fiu prezinta imaginile mult prea mici. Un Saturn la 100 X il arata ca la 20-30 X iar unul la 200 X il arata cam pe la 50 X.
Cred ca au cam gresit-o cu simularile.
Dar e bine si asa. Va stimula incepatorii sa aspire spre instrumente cu aperturi si focale cat mai mari. |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 14 Dec 2012 18:55 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 14 Dec 2012 19:05 Download mesaj |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
|